04 Vereniging van kerk en staat

Vereniging van Kerk en Staat. 4

1 .Wat was in Paulus tijd al in werking in de kerk? 2Thessalonicenzen 2: 7
7
Want het geheimenis der wetteloosheid is al in werking; wacht slechts totdat hij, die op het ogenblik nog weerhoudt, verwijderd is.

2 .Welke soort van mensen, zei hij, zouden er in de kerk opstaan? Handelingen 20: 29,30
29
Zelf weet ik, dat na mijn heengaan grimmige wolven bij u zullen binnenkomen die de kudde niet zullen sparen;
30 en uit uw eigen midden zullen mannen opstaan, die verkeerde dingen spreken om de discipelen achter zich aan te trekken.

3 .Welke ondervinding zou de kerk moeten opdoen, en wat moest zich in de kerk ontwikkelen, voor de wederkomst van Christus? 2Thessalonisenzen 2: 3.
3
Laat niemand u misleiden, op welke wijze ook, want eerst moet de afval komen en de mens der wetteloosheid zich openbaren, de zoon des verderfs,

4 .Waarin werd het tastbare bewijs van deze ‘’afval’’ van de waarheid Gods gegeven?
Door het opnemen in de kerk van heidense kerkelijke instellingen en gebruiken
Noot; De bisschoppen vermeerderden het aantal godsdienstige gebruiken in de christelijke eredienst toegevende aan de zwakheden en vooroordelen van Joden en heidenen tegelijk, teneinde hun bekering tot het christendom gemakkelijker te maken. Met dit doel ook gaven zij de naam van mysteriën aan de instellingen van het evangelie en versierden voornamelijk het heilige sacrament met die verheven titel. Zij gebruikten bij die heilige instelling, als ook bij de doop, verscheidene uitdrukkingen, die in de heidense mysteriën gebezigd werden, en gingen ten lange laatste zover, dat zij zelfs enkele gebruiken en ceremoniën invoerden, waaruit de beroemde mysteriën bestonden.
Mosheim’s “Ecclesiastical History” (maclaine’s vertaling) eeuw 2, deel 2. kap4 par. 2-5

5
.Hoe vroeg in de geschiedenis werd deze neiging openbaar?
Deze navolging begon in de oostelijke provinciën; maar na de tijd van Adriaan (keizer 117-138 n. C) die het eerst de mysteriën onder de Latijnen invoerde, werden zij evenzeer aangenomen door de Christenen, die in het Westen van het rijk woonden.
Idem, par. 5.

6
.Wat is een grote karaktertrek van het pausdom geweest?
De verbinding van Kerk en Staat, of her heersen van de geestelijke macht over de burgerlijke, om zijn eigen doeleinden te bevorderen

7 .Wanneer kwam de vereniging van Kerk en Staat tot stand, waaruit het pausdom zijn oorsprong genomen heeft?
Gedurende de regering van Konstantijn, 331-337 n. C.

8 .Wat was het karakter en het werk van vele bisschoppen uit die tijd?
“Wereldsgezinde bisschoppen, in plaats van het heil van hun kudde te bevorderen, waren maar al te dikwijls geneigd om rond te reizen en zich met wereldse zaken op te houden.” Neander’s History of the Christian Religion and Church (Torrey’s vertaling) Deel II, blz 16

9
.Wat hadden de bisschoppen besloten te doen?
“Deze theocratische theorie was al de heersende in de tijd van Konstantijn; en… de bisschoppen maakten zich vrijwillig van hem afhankelijk door hun twisten en door hun vaste besluit om zich van de macht van de Staat te bedienen om hun eigen oogmerken te bereiken. Idem blz. 132
Noot: De theocratische theorie was die van een gouvernement, uitgeoefend door God door middel van de Kerk en in het bijzonder door de bisschoppen van de kerk

10.Wat was het jaar van Konstantijns beruchte zondagswet? 312 n. C.

11.Wanneer en door wie werd het Concilie van Nicea bijeengeroepen?
Door Keizer Konstantijn, 325 n. C.

12.Op welk gezag werden de dekreten ervan gepubliceerd?
De dekreten…… werden gepubliceerd op gezag van de keizer en verkregen daardoor politieke betekenis. Idem blz. 133.

13
.Wat was een van de grote punten, waarom deze Raad bijeengeroepen werd?
De kwestie over de viering van Pasen, die opgekomen was in de tijd van Anicetus en Polycarpus en later in de tijd van Victor, maar die nog steeds onbeslist was. Het was een van de voornaamste redenen voor het beleggen van het Concilie van Nicea en was het voornaamste punt ter overweging na de moeilijkheden met de Arianen.
Boyle’s Historical View of the Council of Nice blz. 23, uitgave 1836

14
.Hoe werd de zaak ten laatste beslist?
Paasdag werd vastgesteld op de zondag onmiddellijk volgende op de volle maan, welke het dichtst was aan de lente-equinox.
Idem vorige vraag, blz. 24

15
.Wat werd door het Concilie van Laodicea, 364 n. C., bepaald?
Dat de Christenen de zondag moesten houden en dat indien zij voort zouden gaan met op de sabbat te rusten, zij van Christus buitengesloten zouden worden.

16.Welke keizerlijke wet werd in 368 n. C. uitgevaardigd?
“Krachtens een wet het jaar 386 werden de vroegere veranderingen, door Constantijn gemaakt, krachtiger doorgevoerd; en werden in het algemeen alle soorten van burgerlijke transacties op zondag ten strengste verboden.”
Neander’s “Church History,” deel II, blz. 300.

17
.Welke petitie leverde een vergadering van bisschoppen in het jaar 401 n. C. bij de keizer in?
“Dat publieke voorstellingen zouden worden verzet van de Christelijke zondag en feestdagen, op andere dagen van de week.”
Deze wet werd, aldus afgebeden, werd in 425 n.C. verkregen.
Idem

18
.Met welk doel verzekerden de kerkelijke bisschoppen zich van deze Zondagswetten?
“Opdat de dag met minder hindernis gewijd zou kunnen worden aan de eredienst.” “dat de eredienst van de gelovigen vrij zou zijn van alle stoornissen.” Idem, blz. 297, 301.

19
.Hoe werd de ‘’eredienst’’ van de ‘’gelovigen’’ dan verstoord?
“Kerkleraren.... werden in waarheid dikwijls gedwongen te klagen, dat bij zodanige kompetitie het theater veel meer bezocht werd dan de kerk.” Idem blz. 300.

20
.Wat zegt Neander aangaande het verkrijgen van deze wetten?
Op deze wijze ontving de kerk ondersteuning van de staat tot verkrijging van zijn eigen doeleinden. Idem blz. 301
Noot: Op deze manier, misschien meer dan op enige andere, werden kerk en staat verenigd. Op deze wijze kreeg de kerk beheer over de civiele macht die hij later als middel gebruikte om de bitterste en verst uitgebreide vervolgingen in het leven te roepen. Op deze wijze verloochende de kerk Christus en de kracht der godzaligheid

21.oen de kerk tot zover ondersteuning van de staat had ontvangen, wat werd er toen nog verder geëist?
Dat de Civiele macht aangewend zou worden om de mensen te dwingen God te dienen naar het voorschrift van de kerk.

22.Wat leerde Augustinus, de vader van deze theokratische of kerk-en-staat theorie, aangaande dit punt?
“Wie betwijfelt, of het beter is tot God gebracht te worden door onderwijs, of door vrees voor straf of verdriet?
Doch terwijl de eerst genoemden, die alleen door onderwijs willen geleid worden, beter zijn, moeten de anderen echter niet verwaarloosd worden ………Velen moeten, gelijk kwade dienstknechten, dikwijls voor hun Meester herwonnen worden door de roede van tijdelijk lijden, alvorens zij tot deze hoogste staat van godsdienstige ontwikkeling kunnen geraken.” Idem blz. 214, 215.

23
.Wat is Neanders besluit aangaande deze theorie?
“Aldus was het door Augustinus, dat er een theorie werd voorgesteld en neergelegd, welke, ofschoon in het gebruik, dat er van gemaakt werd, door zijn eigen vrome filantropische geest getemperd, toch de kiem bevatte van dat gehele stelsel van geestelijke overheersing, onverdraagzaamheid en vervolging, welke zijn einde vond in de gerechtshoven van de inquisitie.”
“Hij stelde de vraag van
: wat is recht? Niet boven de vraag: wat is nodig? Maar een theorie, welke deze onderscheiding over het hoofd ziet, geeft aanleiding tot despotisme, dat een heilig doel tot een voorwendsel stelt van het gebruik van onheilige middelen.” Idem blz. 217, 249, 250.