11 De Sabbat in de geschiedenis

De sabbat in de geschiedenis

Wanneer en door welke daad is de Sabbat gemaakt? Genesis 2: 2,3
2 Op de zevende dag
bracht God het werk dat Hij verricht had tot voltooiing. Hij rustte op de zevende dag van al het werk dat Hij verricht had.
3 God zegende de zevende dag en maakte hem heilig, want op die dag rustte God van al het werk dat Hij scheppend tot stand had gebracht.

Welke tijdsgedeelte wordt door de Sabbat aangegeven? De week.
Het getal 7 is de oude en geëerde getal geweest onder de volken der aarde. Zij hebben hun tijd van het begin aan bij weken gemeten. Het begin daarvan was de instelling van Gods sabbat, waarvan Mozes in zijn geschriften de redenen heeft aangegeven.

Hoe algemeen wordt de zevende-dags Sabbat in de verschillende talen van de tegenwoordige wereld erkend?
Hij wordt zeer algemeen erkend.
Dr William Mead va London gaf een kaart van de week uit, aantonende wat de wekelijkse kring is en de namen van de verschillende dagen van de week in honderd zestig versvillende talen gegeven. Deze kaart toont zeer duidelijk aan, dat het tijdperk van zeven dagen, of de week, van de oudste tijden af bekend geweest is en dat in niet minder dan honderd acht van deze talen de zevende dag de sabbat, of heilige dag genoemd wordt. Het volgende is van deze kaart:
Engels De zevende dag De sabbat
Hebreeuws Shabbath Sabbat
Grieks Sabbaton Sabbat
Latijn Sabbatum Sabbat
Arabies Assabt De Sabbat
Perzisch Shambin Sabbat
Armenisch Shapat Sabbat
Turks Yomessabt Dag de Sabbat
Russisch Subbota Sabbat
Pools Sobota Sabbat
Hindustani Shamba Sabbat
Maleis Ari-Sabtu Dag Sabbat
Afghanisch Shamba Sabbat
Duits Samstag Sabbat
Pruisisch Sabatico Sabbat
Frans Samedi Sabbatdag
Italiaans Sabbato Sabbat
Spaans Sabado Sabbat
Portugees Sabbado Sabbat

Welke reden gaf God op Sinai voor het zegenen en afzonderen van de zevende dag als een dag voor heilige rust? Exodus 20: 11
11 In zes dagen immers heeft Jahwe de hemel, de aarde, de zee met al wat er in is, gemaakt
. Maar de zevende dag heeft Hij gerust en zo de sabbat gezegend en tot een heilige dag gemaakt.

Welke belofte gaf God door Jeremia aan Israël, indien zij de Sabbat wilden houden? Jeremia 17: 24,25
24
Maar als gij wel naar Mij luistert - godsspraak van Jahwe - en op de sabbat geen lasten door de poorten de stad binnen brengt, als gij de sabbat heiligt door op die dag niet te werken,
25
dan blijven de koningen die op de troon van David zitten, op paarden en wagens door deze poorten de stad in - en uitgaan, evenals hun edelen en de inwoners van Juda en Jeruzalem. Dan blijft deze stad voor altijd bewoond

Wat, zei Hij, zou er plaats hebben indien zij de Sabbatdag niet heiligden? Jeremia 17: 27
27
Maar als gij tegen mijn woord in de sabbat niet heiligt, als ge op die dag lasten door de poorten Jeruzalem binnendraagt, dan steek Ik die poorten in brand; de burcht van Jeruzalem gaat op in vlammen, ze worden niet gedoofd.

Welk lot heeft Jeruzalem getroffen, toen de stad in het jaar 588 v. C. door Nebukadnezar, koning van Babylon, ingenomen werd?
2 Kronieken 36: 18,19
18
Alle vaten van de tempel, grote en kleine, de schatten van de tempel en van het koninklijke paleis en alle prinsen liet hij naar Babel voeren.
19 Zij staken de tempel in brand, braken de muur van Jeruzalem af, en alle grote gebouwen van de stad lieten zij in vlammen opgaan, zodat alle kostbaarheden verloren gingen.

Waarom werd dit gedaan? 2 Kronieken 36: 21
21
Zo ging het woord dat Jahwe door Jeremia gesproken had in vervulling: ‘Het land zal zijn sabbatjaren vergoed krijgen!’ Het land bleef al die tijd braak liggen en rustte uit, zeventig volle jaren lang.

Wat zei Nehemia, nadat Israël uit Babylonische ballingschap teruggekeerd was? Nehemia 13: 17, 18
17
Ik beklaagde mij hierover bij de notabelen van Juda en zei hun: ‘Beseft u niet hoe groot kwaad u doet door de sabbat te ontwijden?
18 Hebben uw vaders ook niet dergelijke dingen gedaan en heeft onze God daarom niet al die rampen over ons en onze stad gebracht? En wilt u nu opnieuw toorn over Israël afroepen door de sabbat te schenden?


Hoe spreekt hij over het geven van de Sabbat door God aan Israël? Nehemia 9: 13,14
13
Gij zijt op de berg Sinai afgedaald en hebt uit de hemel tot hen gesproken en hun juiste voorschriften, betrouwbare verordeningen en voortreffelijke wetten en geboden gegeven.
14 Gij hebt hun uw heilige sabbat geopenbaard en hun, door Mozes, uw dienaar, geboden, wetten en verordeningen gegeven.

Hoe beschouwde Christus de Sabbat, terwijl Hij op aarde was? Lukas 4: 16
16
Zo kwam Hij ook in Nazareth, waar Hij was grootgebracht, ging volgens zijn gewoonte op de sabbatdag naar de synagoge en stond op om voor te lezen.

Waarin erkende Christus de Sabbatswet? Mattheus 12: 11,12
11
En Hij zeide tot hen: Wat mens zal er zijn onder u, die een schaap heeft, en zo dat op een sabbatdag in een gracht valt, die het niet zal aangrijpen en uitheffen?
12 Hoe veel gaat nu een mens een schaap te boven? Zo is het dan op de sabbatdagen geoorloofd wel te doen.

Wat was de eerste poging, die de Rooms Katholieke Kerk instelde, ten einde de zondag te doen erkennen?
In het jaar 196 n. C. trachtte Victor, de bisschop van Rome, in alle kerken het Romeinse gebruik te doen volgen, om het Pascha (of Pasen, zoals het gewoonlijk genoemd wordt) ieder jaar op zondag te laten vieren. Zie Bower’s History of Popes, Deel I, blz 18, 19

Wat was een van de voornaamste redenen voor het beleggen van het Concilie va Nicea?
De vraag over het vieren van Pasen, welke in de tijd van Victor, besproken was geworden, was nog niet beslist. Het was een van de voornaamste reden voor het beleggen van het Concilie van Nicea, daar het, behalve de Ariaanse twist, het belangrijkste onderwerp onder behandeling was. Boyle’s Historical view of the Counsel of Nice, blz. 23, editie 1836

Hoe wed de zaak eindelijk beslist?
Paasdag werd vastgesteld op de zondag onmiddellijk volgende op de nieuwe maan, die het dichts bij de lente dag-en nachtavond valt. Id, blz 24

Welke reden gaf Konstantijn voor de uitvaardiging van deze dekreet, de kerken aansporende om er gehoor aan te geven?
“Laat ons niets gemeen hebben met het zeer vijandig gezinde gespuis der Joden.

Wat had Konstantijn in het jaar 321 n. C al gedaan om de zondag een plaats van onderscheiding te bezorgen?
Hij vaardigde een edict uit, waarin geëist werd van de rechters en stadbewoners en de bezigheid van alle handwerkers” dat zij op de eerwaardige dag van de zon zouden rusten.Zie Encyclopedia Britannica, artikel “Zondag”

Wie, zei Eusebius, de bisschop van Cesarea en een van Konstantijns ijverigste aanhangers, dat de verplichtingen van de
Sabbat op de zondag overgeplaatst hadden?
“Alle dingen, wat die ook zijn mogen, waarvan het plicht was om ze op sabbat te doen, die hebben wij op de dag des Heren overgedragen.” “Commentary on the Psalms,” door Eusebius, aangehaald in Cox’s :Sabbath Literature,” Deel I, blz. 361.

Wat heeft Sylvester, de bisschop van Rome, 314 n. C. tot 337 n. C., gebruikmakende van zijn “ apostolisch gezag, voor de instelling van de Zondag gedaan?
Hij heeft de titel van de eerste dag officieel veranderd, hem de dag des Heren noemde. Zie “Historia Ecclessiastica,” door M. Ludovicum Lucium, 4de eeuw, kap. 10, blz. 739, 740, editie Basilea, 1624

Tot welk besluit kwam het Concilie van Laodicea in het jaar 364 n. C.?
Kerkwet 29. “Christenen mogen niet als Joden leven en lui zijn op zaterdag (Sabbat), maar moeten op die dag werken; doch de dag des Heren moeten zij bijzondere eer bewijzen.” “A History of the Councils the Church,” Charles Joseph Hefele, Deel II, blz, 316.

Hoe lang hebben de Christenen de Sabbat gehouden?
“Nog tot in de vijfde eeuw werd het houden van de Joodse sabbat in de christelijke kerk voortgezet.” Lyman Coleman’s “Ancient Christianity Exemplified,” hoofdst. 26, afd. 2.

Hoe algemeen zegt de geschiedschrijver Socrates, die ongeveer in de helft van de vijfde eeuw geschreven heeft, dat de
Sabbat gehouden werd door de christenen van zijn tijd?
“Ofschoon bijna al de kerken in de gehele wereld de heilige mysteriën op de rustdag van elke week vieren, weigeren de christenen van Alexandrië en te Rome toch zulks te doen, om de een of andere oude overlevering.” Socrates’s “Ecclestiastical History,” boek 5, hoofdst. 22.

Welke dag werd in de middeleeuwen door sommigen van de Waldensen gehouden?
“Zij hielden de sabbatdag, bedienden de doop volgens het gebruik van de eerste kerk, leerden hun kinderen de artikelen van het christelijke geloof en de geboden Gods.” Jones’s “Church History,” Deel II, hoofdst. 5, afd. 4.

Wie heeft onder de eerste Hervormers deze vraag over Sabbatsviering geopperd?
“Carlstadt hield zich aan het Goddelijk gezag van de Sabbat volgens het Oude Testament.” “Life of Luther,” door Dr. Barnes Sears, blz. 402.

Wat zei Lutter over Carlstadts inzichten over de Sabbat?
“Inderdaad, indien Carlstadt meer over de sabbat zou schrijven, dan zou de zondag moeten wijken en de sabbat, dat is zaterdag, heilig gehouden moeten worden.” Luther, “Against the Celestial Prophets,” aangehaald in “Life of Martin Luther in Pictures,” blz 147.

Vraag.- Hebt gij enige andere manier, waarop gij bewijzen kunt dat de kerk macht heeft voorgeschreven feestdagen in te stellen?

Antwoord.- Indien de kerk zulke macht niet had, dan zou hij dat niet hebben kunnen doen, waarmede de meeste vromen van de tegenwoordige kerk overeenstemmen; hij zou het houden van de zondag, de eerste dag van de week, niet in de plaats hebben kunnen stellen van het houden van de zaterdag, de zevende dag, een verandering waar geen schriftuurlijk gezag voor aan gegeven is.”
“Doctrinal Catechism,” door Eerw. Stephen Keenan, blz 174.

Noot.- Door gebrek aan voldoend licht en onderzoek en door de pogingen van sommigen, die zich gedurende de Hervorming tegen de sabbat keerden, werd de zondag uit het Katholicisme in de Protestantse kerk overgebracht en nu heeft men hem lief als een instelling van de Heer. Het is echter duidelijk, dat hij niet Zijn planting is, doch eerder het werk en het gevolg van de afval. Maar er gaat nu een boodschap uit tot de wereld, die de waarheid op dit punt weer zal doen herleven en die voor oprechte hervorming op dit punt pleit. Zie studie Sabbatshervorming.