07 De verandering van de Sabbat

De verandering van de sabbat 7

Waar maakt het Sabbatsgebod een deel van uit? Exodus 20: 8-11
8
Gedenk de sabbatdag, dat gij die heiligt;
9 zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen;
10 maar de zevende dag is de sabbat van de HERE, uw God; dan zult gij geen werk doen, gij noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienstknecht, noch uw dienstmaagd, noch uw vee, noch de vreemdeling die in uw steden woont.

Wat zou, volgens de profetieën, de houding van Christus tegenover de wet zijn? Jesaja 42: 21
21
De HEERE had lust aan hem, om Zijner gerechtigheid wil; Hij maakte hem groot door de wet, en Hij maakte hem heerlijk.

Wat zei Christus, in de eerste rede, die van hem te boek gesteld is, over de wet? Mattheus 5: 17
17
Meent niet, dat Ik gekomen ben, om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet gekomen, om die te ontbinden, maar te vervullen.

Hoe standhoudend zegt hij dat de wet is? Mattheus 5: 18
18
Want voorwaar zeg Ik u: Totdat de hemel en de aarde voorbijgaan, zal er niet een jota noch een tittel van de wet voorbijgaan, totdat het alles zal zijn geschied.

Wat zei hij van hen, die een van de minste van Gods geboden opheft? Mattheus 5: 19
19
Wie dus een van die voorschriften, zelfs het geringste, opheft en zo de mensen leert, zal de geringste geacht worden in het Rijk der hemelen, maar wie ze onderhoudt en leert zal groot geacht worden in het Rijk der hemelen.

Wat zei God, door de profeet Daniel, zou de macht, die vertegenwoordigd werd door de kleine hoorn, menen te doen? Daniel 7: 25
25 Hij zal woorden spreken tegen de Allerhoogste, en de heiligen des Allerhoogste te gronde richten; hij zal er op uit zijn tijden en wet te veranderen, en zij zullen in zijn macht gegeven worden voor een tijd en tijden en een halve tijd;

Wat zei de apostel Paulus zou de ‘’mens der zonde’’ doen? 2 Thessalonisensen 2: 3,4
3 Laat u door niemand iets wijsmaken! Eerst moet de grote afval komen en de goddeloze mens zich openbaren, de zoon des verderf,
4 de tegenstander, die zich verheft boven al wat God heet of verering ontvangt, zo zelfs dat hij zich neerzet in Gods tempel en zich voor God uitgeeft.

Welke macht geeft voor, gezag te hebben om Gods wet te veranderen?
Het pausdom

Welk gedeelte van de wet van God heeft het pausdom in het bijzonder menen te veranderen?
Het vierde gebod
Zij (de katholieken) beweren, de sabbat in zondag, de dag des Heren, veranderd te hebben, in strijd met de tien geboden, naar het schijnt; ook is er geen voorbeeld, waar zij zich meer op verheffen, dan op dit veranderen van de sabbatdag. Groot, zeggen zij, is de macht en het gezag van de kerk, daar die een van de tien geboden heeft weggenomen. (Uit Augsburgse Geloofsbelijdenis, Art. XXVIII)
Hij (de Rooms Katholieke Kerk) heeft het vierde gebod verdraaid, door de sabbat van Gods Woord weg te nemen en de zondag als een heilige dag in te stellen. (N. Summerbell, in History of the Christaians blz 418)

Waarom gebood God Israël om de Sabbat te heiligen? Ezechiël 20: 20
20
En heiligt Mijn sabbatten, en zij zullen tot een teken zijn tussen Mij en tussen ulieden, opdat gij weet, dat Ik, de HERE, uw God ben.

Erkent het Pausdom, dat het de Sabbat veranderd heeft?
Ja
Vraag. Hoe bewijst gij, dat de kerk macht heeft feesten en heilige dagen voor te schrijven?
Door de daad zelf van de sabbat in zondag te veranderen, welk feit door de protestanten toegegeven wordt; en daarom spreken zij zich mooi tegen met het strikte houden van de zondag en het breken van de meeste andere feestdagen, die dezelfde kerk voorgeschreven heeft. (Abridgment of Christian Doctrine, door Eerwaarde Tuberville,D.D. van Douay College, Frankrijk.1649, blz 58)
Vraag. Hebt gij noch een andere manier om te bewijzen dat de kerk macht heeft om feestdagen en voorschriften te geven?
Indien de kerk zulke macht niet had, zou hij dat niet hebben kunnen doen, waarin de meeste vromen van de tegenwoordige tijd het met die kerk eens zijn; Hij zou het houden van de zondag, de eerste dag van de week, niet in de plaats hebben kunnen stellen van het houden van de zaterdag, de zevende dag, een verandering waar geen schriftuurlijk gezag voor aangegeven is.
(A Doctrinal Cathecism door Eerw, Stephan keenan, blz 174)

De Katholieke kerk heeft door zijn eigen onfeilbaar gezag de zondag tot een heilige dag gemaakt, om plaats te nemen van de sabbat van de oude wet. (Kansas city Catholic, 9 februari 1893)

De Katholieke kerk heeft uit kracht van zijn Goddelijke zending, de dag van zaterdag in zondag veranderd.
(
Chatolic Mirror, officiële blad van Kardinaal Gobbons, 23 september 1893)

Vraag. Welke dag is de sabbatdag?
Antw. Zaterdag is de sabbatdag.
Vraag. Waarom vieren wij zondag in plaats van de zaterdag.
Antw. Wij vieren de zondag in plaats van de zaterdag, omdat de Katholieke kerk in het Concilie van Laodicea (336 n. C.)
het plechtige karakter van zaterdag op zondag overgebracht heeft.
(The converts Catechism of Catholic Doctrine, door Eerw Peter Geiermann,C.SS.R, blz. 50, derde uitgave, 1913, een werk dat de apostolische zegen van Paus Pius X ontving op 25 januari 1910)
Wat op de Concilie van Laodicea gedaan werd is slechts een van de stappen, waardoor de verandering van de sabbat werd bewerkt. De datum, die gewoonlijk voor dit Concilie aangegeven wordt is 364 n. C.

Erkennen Katholieke autoriteiten, dat er geen gebod in de Bijbel is voor het heiligen van de zondag?
JA.
Gij kunt de Bijbel van Genesis tot openbaring doorlezen en gij zult geen enkele regel vinden, die het heiligen van de zondag wettigt. De Schrift legt de godsdienstige onderhouding van zaterdag op, een dag, welke wij nimmer heiligen.
(Cardinal Gibbons in “The faith of our Fathers,” uitgave 1892, blz. 111)

De zondag is een katholieke instelling en zijn aanspraak op viering kan slechts op Katholieke beginselen verdedigd worden.
Van het begin tot het einde van de Schrift is er geen enkele tekst, die recht geeft om de wekelijkse openbare dienst van de laatste dag van de week op de eerste te stellen.
(Catholic Press Sendey, Australie; 25 augustus 19000

Erkennen de protestanten hetzelfde?
JA.
Is er geen uitdrukkelijk gebod voor het vieren van de eerste dag van de week als sabbat, in plaats van de zevende?
In het geheel niet. Noch Christus, noch Zijn discipelen, noch de eerste christenen vieren de eerste dag van de week in plaats van de zevende als sabbat. (New York Weekly Tribune, 24 mei 1900)
De Schrift noemt de eerste dag van de week nergens sabbat….. Er is geen schriftuurlijk gezag aangegeven om zulks te doen en ook natuurlijk geen schriftuurlijke obligatie. (The Watchman (Baptist)
Het vieren van de eerste in plaats van de zevende dag berust op het getuigenis van de kerk en de kerk alleen.
(Hobart Church News Episkopiliaans, 2 juli 1894)

Hoe is deze verandering in het houden van dagen gekomen, plotseling of langzamerhand?
De christelijke kerk heeft niet vormelijk, maar langzamerhand en bijna onopgemerkt de ene dag op de andere overgedragen.
(The Voice of Sinai, door Aartsdeken F.W. Farrar, blz 167)
Dit is op zichzelf al bewijs, dat er geen Goddelijk gebod voor de verandering van de sabbat is

Hoe lang werd de zevende daags Sabbat in de christelijke kerk gehouden?
Eeuwenlang. Inderdaad, de viering ervan heeft nooit geheel en al opgehouden te bestaan in de christelijke kerk.

De eerste christenen hadden grote eerbied voor de sabbat en brachten die dag met bidden en preken. Zonder twijfel hadden zij dit gebruik van de apostelen zelf.
(uit dialoques on the Lord’s day van Morer blz 189)

Prof. E.Brerewood van Gresham Collge, London zegt in Learned Treatiose of the sabbath blz 77: “
De sabbat werd in de Oosterse kerk op godsdienstige wijze gevierd meer dan drie honderd jaren na het lijden en sterven van onze Heiland.

Leyman Coleman, een voorzichtig en eerlijk geschiedschrijver, zegt in Ancient Christianity Exemplified, hoofdstuk 26 afd. 2: Zelfs tot in de vijfde eeuw werd het houden van de Joodse sabbat in de christelijke kerk voortgezet, maar de strengheid en plechtigheid van de viering ervan nam gaandeweg of, totdat hij geheel en al opgegeven werd.”

De geschiedschrijver Socrates, die ongeveer in de helft van de vijfde eeuw schreef, zegt in Ecclesiastical History, boek 5, blz. 22: “Bijna al de kerken in de gehele wereld vieren de heilige mysteriën op de sabbat van iedere week, maar de Christenen van Alexandrië en Rome weigeren dit te doen, om de een of andere overlevering.”

Sozomen, een andere geschiedschrijver uit hetzelfde tijdperk, schrijft inEcclesiastical History, boek 7, hoofdstuk 19: “De mensen van Konstantinopel en van verschillende andere steden, komen samen op de sabbat, zowel als op de volgende dag; welk gebruik te Rome nooit gevolgd wordt.”

Een Goddelijk bevel voor het veranderen van de sabbat wordt nergens gevonden.
De laatste twee aanhalingen tonen eveneens aan, dat Rome in de afval en in de verandering van de sabbat is voorgegaan.

Welk opvallend getuigenis wordt door Neander de bekende kerkgeschiedschrijver, afgelegd aangaande de oorsprong van de zondagsabbat?
“Tegenstand tegen het Judaïsme bracht de bijzondere feestdag van zondag zeer vroeg in de kerk en stelde die inderdaad in de plaats van de sabbat……. De feestdag van de zondag, gelijk alle andere feestdagen, was immer slechts een menselijke instelling; en het was in het minst niet de bedoeling van de apostelen om een Goddelijk bevel dienaangaande te geven; ook was het in het minst niet hun bedoeling en ook niet die van de Apostolische kerk, om wetten van de sabbat op de zondag over te dragen. Misschien is tegen het einde van de tweede eeuw een valse toepassing van dien aard begonnen in te komen; want de mensen in die tijd schijnen werken op zondag als zonde beschouwd te hebben.” (Neander’s Church History, vertaling van Rose, blz. 186)

Wie heeft de eerste zondagsviering door een wet ingevoerd?
Konstantijn de Grote
De vroegste erkenning van zondagsviering als een plicht, door de wet opgelegd, is een grondwet van Konstantijn in het jaar 321 n. C, wettelijk voorschrijvende, dat alle gerechtshoven, inwoners van steden en werkwinkels, op zondag (venerabili die Solis) moesten rusten, met een uitzondering gemaakt ten gunste van hen, die zich bezighielden met de landbouw. (Encyclopedia Britannica, negende uitgave)

Konstantijn de Grote maakte een wet voor het gehele rijk (321 n. C), dat zondag als rustdag gehouden zou worden in alle steden en dorpen; maar hij stond het volk op het platteland toe, hun werk te doen. (Encyclopedia Americana, artikel “sabbath”

Ongetwijfeld is de eerste wet, geestelijk of burgerlijk, die het houden van zondag als sabbat heeft voorgeschreven, is het edikt van Konstantijn, 321 n. C. (Chamber’s Encyclopedia, artikel “sabbath”)

Wat schreef de wet van Konstantijn voor?
“Laten alle rechters en stadbewoners en de bezigheid van alle handwerken, rusten op de eerbiedwaardige dag van de zon; maar laat hen, die op het platteland wonen, gerust en met volle vrijheid het landbouwwerk verrichten; daar het menigmaal gebeurt, dat geen andere dag zo geschikt is voor het zaaien van koren en het planten van wingerdstokken; opdat de mensen, door het juiste ogenblik te laten voorbijgaan, de voordelen, door de hemel verschaft, niet missen. (Edikt van de 7de maart 321 n. C.,Corpus Juris Civilis lib. 3,tit. 13, 3)

Dit edikt, door Konstantijn uitgevaardigd, onder wie de christelijke kerk en de Romeinse staat voor het eerst verenigd werden, maakte enigszins het gemis van een Goddelijk bevel voor zondagsviering goed; en is het voorbeeld, volgens hetwelk alle zondagswetten sedert die tijd opgetrokken zijn. Het was een van de belangrijke stappen in het doen plaats hebben en bevestigen van de verandering van de sabbat.

Welk getuigenis legt Eusebius(270-338), een beroemde bisschop van de kerk, een vleier van Konstantijn, en de zogenaamde vader van de Kerk geschiedenis, over dit onderwerp af?
“Alle dingen, wat die ook zijn mogen, waarvan het plicht was om ze op sabbat te doen, die hebben wij op de dag des Heren overgedragen.” ( Commentary on the Psalms, Cox’s “sabbath Literature,” Deel I, blz 361

Wanneer en door welke kerkvergadering werd het houden van de zevende dag verboden, en zondagsviering voorgeschreven?
“De zevende dags sabbat werd… gevierd door Christus, door de apostelen en door de eerste christenen, totdat het Koncilie van Laodicea het houden van die dag eigenlijk geheel en al afschafte…. Het Koncilie van Laodicea (364 n. C.) stelde voor het eerst het vieren van de dag des Heren vast” (Prynne’s Dissertation on the Lord’s Day Sabbath,” blz. 163)

Wat stelde dit concilie in zijn negen en twintigste kerkwet vast aangaande de Sabbat, en de Christenen, die voortgingen met hem te houden?
“Christenen mogen niet als Joden leven en lui zijn op zaterdag (sabbat), maar moeten op die dag werken.
Indien er echter bevonden wordt, dat zij als joden leven, dan zullen zij van Christus buitengesloten worden” (Hefele’s History of the Counsels of the Church, Deel III, blz. 316

Verdere stappen, door de kerk en de staat genomen tot het tot stand brengen van deze verandering, kunnen als volgt opgegeven worden:
“In het jaar 386 onder Gratianus Valentinianus en Theodosius, werd er uitgevaardigd, dat alle rechtsgedingen en bezigheid zouden gestaakt worden op zondag…

“Onder de leerstellingen, neergelegd in een brief van Paus Innocent I, geschreven in het laatste jaar van zijn Pausdom (416) komt voor, dat zaterdag als vastendag gehouden moet worden….

“In het jaar 425 werd onder Theodosius de Jongere onthouding van toneelvoorstellingen en het circus voorgeschreven op zondag…

“In het jaar 538 werd er op een vergadering te Orleans bevolen, dat alles wat tevoren toegestaan was op zondag, nog geoorloofd zou zijn; maar dat werk met de ploeg, of in de wijngaard en snoeien, oogsten,dorsen, het bewerken van de grond en omheinen, nagelaten moest worden, opdat het de mensen gemakkelijker zou worden om naar de kerk te gaan……

“Ongeveer in het jaar 590 veroordeelde Paus Gegorius, in een brief aan het Romeinse volk, degenen, die volhielden, dat er op de zevende dag geen werk behoorde gedaan te worden, als profeten van de Antichrist.” (Law on Sunday, door James T. Ringgold, blz. 265-267.)
Dit toont aan dat er zelfs tot in het jaar 590 n. C. nog dezulken in de kerk waren, die het houden van de Bijbelse sabbat nog volhielden en dit anderen leerden.

Wat beslist, wiens dienstknechten wij zijn? Romeinen 6: 16
16
Weet gij niet, dat gij hem, in wiens dienst gij u stelt als slaven ter gehoorzaamheid, ook moet gehoorzamen als slaven, hetzij dan van de zonde tot de dood, hetzij van de gehoorzaamheid tot gerechtigheid?

Welk antwoord gaf Christus, toen Hij verzocht werd om neervallende Satan te aan bidden? Mattheus 4: 10,11
10
Toen zeide Jezus tot hem: Ga weg, satan, want er staat geschreven: Den Here, uw God, zult gij aanbidden, en Hem alleen dienen.
11 Toen liet de duivel van Hem af; en ziet, de engelen zijn toegekomen, en dienden Hem.

Wat zeggen de Katholieken over Zondagsviering door Protestanten?
“Het was de Katholieke kerk, die, op gezag van Jezus Christus deze rust op de zondag overgebracht heeft, ter nagedachtenis aan de opstanding van onze Heer. Dus is zondagsviering door de protestanten een hulde, die zij ondanks zichzelven, bewijzen aan het gezag van de Katholieke kerk.(Plain talk about Protestantism of today, door Mgr.Segur, blz. 213)

Wat soort van eredienst noemt de Heiland die, welke niet volgens de geboden Gods is? Mattheus 15: 9
9
Hun verering stelt niets voor; wat ze als ware leer brengen zijn voorschriften van mensen.

Welk beroep deed Elia op Israël, toen het volk afvallig geworden was, en bijna algemeen baal diende? 1Koningen 18: 21
21
Elia verscheen voor heel het volk en vroeg: ‘Hoe lang blijft u nog op twee gedachten hinken? Als Jahwe God is, volgt Hem dan; is het Baal, volgt dan Baal.’ Maar de mensen gaven hem geen antwoord.