Zijn wij wel echt de helden van onze tijd

Ik probeer een traditie in ere te houden, door een songblog (vanuit Christelijk perspectief) te schrijven over de tekst van het winnend liedje van het Eurosongfestival, het derde jaar. Zweden won op het laatste moment met een prachtige optreden van Mans Zelmerlow, net als een videoclipje. Het nummer Heroes, heeft een catchy deuntje en het blijft - zoals elk goed geschreven liedje - hangen in je hoofd "Heroes... O-uh-o-o-oh.", je swingt erop weg.

Totdat ik achter mijn PC ga zitten en rustig naar de tekst luister op Spotify

Het liedje stelt één belangrijke vraag.. "Are we the Heroes of our time?" Zijn wij de helden van onze tijd. We leven in wereld die steeds minder stabiliteit vertoont, geweld, hongersnood, ellende. En elke dag opnieuwe lijkt het alsof er steeds minder mogelijkheden zijn om een verandering in de situatie aan te brengen. Dat roept, bij mij alsChristen meteen een vraag op... hoe zit het met onze helden?

Laten we eens naar de tekst kijken,

Don't tell the gods I left a mess
I can't undo what has been done
Let's run for cover
What if I'm the only hero left
You better fire off your gun
Once and forever
He said go dry your eyes
And live your life like there is no tomorrow, son
And tell the others
To go sing it like a hummingbird
The greatest anthem ever heard:


Schijnbaar hebben wij als mensenheid een zooitje van gemaakt.. en ja.. dar kan ik voor inkomen. Adam en Eva maakte er ook een zooitje van, erger nog na het eten van de boom van kennis van goed en kwaad gingen ze ook schuilen.

Schuilen voor een Almachtige God, die toch weet wat wij doen, waar we zijn en ons graag wil herstellen, naar Zijn wil.

Maar in dit lied is een held niemand iemand die vergeving zoekt.. maar eerder zegt, "Schiet mij maar af." Dan gebeurd er iets opmerkelijks in de tekst. Als je met je zorgen en je problemen niet uitkomt... droog je tranen en leef alsof er geen morgen is.. en verkondig die boodschap. En welke boodschap moet heel de wereld horen?

We are the heroes of our time
But we're dancing with the demons in our minds...

Ondanks dat wij een rommeltje van hebben gemaakt.
Ondanks dat het milieu een troep is.
Zeggen wij dat wij de helden van deze tijd zijn.
Maar we hebben één probleem
We leven, we dansen, we juichen achtervolgt door slechte gedachten, (in het lied verwoord als demonen).

Er zijn de helden van deze tijd. Dat zijn schijnbaar helden die niet vergeven zijn, of zelfs vergeven willen worden. Wat is een niet vergeven held..? Iemand die geniet, leeft, danst... met een berg aan 'slechte gedachten, geweten, in onze gedachten'. Leven om uiteindelijk weer te sterven... is dat een held? Is dat waarvoor we leven... leven alsof er nooit een nieuwe dag zal zijn? Maar een held gaat toch voor redding van zichzelf, maar zeer zeker toch ook van zijn naaste?

God zoekt helden... Hij zoekt mensen die kunnen staan voor God en Koninkrijk en zeggen... We are the heroes of our time (without the demons).
Hoe wordt je een held zonder demonen... Dat is vragen om vergeving. Om tegen Jezus te zeggen, ik maaktje er een rommeltje van.... ik kan geen kant meer op. Heer, maak mij een held, een held voor Uw koninkrijk. Een held in deze tijd... Een held die vrij is van demonen, vrij van slechte gedachten, maar vervuld van Uw geest.

Want dan kan ik staan als een Daniel in zijn tijd. Zodat U kunt zeggen, Pietje, Maria, Riley, Elma en vele anderen, jullie zijn de helden.
De helden van deze tijd.

The crickets sing a song for you
Don't say a word, don't make a sound
It's life's creation
I make worms turn into butterflies
Wake up and turn this world around
In appreciation
He said I never left your side
When you were lost
I followed right behind
Was your foundation

Als je denkt dat het leven om jou heen draait dan sta je stil. Maar als je beseft de wereld Gods schepping is, dat gans de Schepping, Eer geeft aan de grootste Held die ooit geleeft heeft, Jezus Christus, dan besef je dat Hij alles wonder mooi gemaakt heeft.

En dan mogen wij als 'kleine helden' wakker worden en de wereld opschudden met een nieuw geluid. Onze Schepper en Herschepper leeft. Want dat is de boodschap een boodschap van een held. Want het is Jezus zelf die tegen ons zegt... Ik laat je nooit alleen. Toen wij de weg kwijt waren, kwam hij ons bestaan. Maar die boodschap is alleen voor helden... alleen voor helden zonder demonen..

Jezus zoekt helden.... Hij zoekt jou en mij.
Hij zoekt mensen die in wereld vol met zonde en pijn kunnen zeggen

Because we follow Christ
Because we love His truth
He made us Heroes
Heroes of our time
We are freed from dancing with the demons
Now we are the true heroes of our time
Heroes filled with His Spirit


Een echte held is iemand die vergeven is. Vergeven door het bloed wat vloeide aan het kruis op Golgotha...

Van de enige held die het waard is om held genoemd te worden.


Jezus... He is the hero of our time

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen