"Als jij mijn koffie drinkt, dan pas kijk ik...

"Als jij mijn koffie drinkt, dan pas kijk ik naar de site van AGP, eerlijk toch?!"
THE ADVENT GOSPEL PROMOTIONS·VRIJDAG 27 NOVEMBER 2015

Vrijdag is voorbereidingsdag, voor mij een dag om het huis op orde te krijgen voor de sabbat en de laatste noodzakelijke boodschappen te halen. Elma wilde dat ik nog wat soep wilde kopen, bij onze plaatselijke Jumbo. Terwijl ik de schappen langs ga, kom ik een vlotte dame in zwart gekleed tegen, "Wilt u een bakje koffie?" Mijn antwoord zorgde voor een interessant gesprek, met een aparte uitkomst.

"Nee, ik drink geen koffie!," zei ik vervolgens. "Maar het is Italiaanse, lekker bakje, alleen maar proeve"
Toen zei ik dat ik het echt niet wilde drinken en dat ik snel boodschappen wilde doen vóór zonsondergang. Maar ze bleef aandringen... "je weet pas wanneer iets goed is als je ervan proeft."
Ik vertelde haar dat niet logisch klinkt. Als je principeels iets niet doet.., "dan hoef ik ook niet te proeven? Zei ik tegen haar. "

Op een of andere manier veranderende ons gesprek van koffie, naar angst en onverschilligheid in de maatschappij. Mensen laten zich leiden door emoties in plaats van principes. Toen vroeg ze waar ik al mijn antwoorden en principes vandaan haalde, ik zei "de Bijbel". "De Bijbel! Ik ben ook een christen", zei de koffiedame. Ik zei dat ik evangeliseerde in tal van steden en dorpen en dat ik een website met bijbelstudie e.d. beheerde.

Toen verschoof ons gesprek langzamerhand naar gezondheid. Ze vertelde dat ongezonde levensstijl nodig is naast een gezonde levensstijl. En dat ongezond eten kanker zou tegen houden met groeien. Ik vertelde haar op mijn beurt dat je juist als je ziek bent moet zorgen dat het zuurtegraad (Ph-waarde) moet dalen in het lichaam. En dat eten van groene groentes kan bijdragen in een aanzienlijke vertraging in de groei van bepaalde vormen van kanker. Ze raakte belangstellend, ik zag het aan haar gezicht. Ze vergat mensen uit te nodigen om koffie te proeven, en we raakte aan de praat over geloof, principe en de Bijbel.

Toen kwamen er twee supermarktenbezoekers bij de koffiedame en mezelf langs, "Wilt u koffie, lekker Italiaans" Toen zei de koffiedame tegen deze 2 dames, "Deze jongeheer drinkt geen koffie, uit principe". Als je in Brabant woont en je geen koffiedrinkt is het bijna als heiligschennis. De dames waren verontwaardigd, man je kunt toch een bakkie nemen, lekker Italiaans spul. Drink het op en als je het niet lust.. dan gooi je het toch weg."

Waarom moet ik iets drinken, wat ik vervolgens ga weggooien.... het klinkt niet logisch. Waarom moest ik juist nu in Hallo, Jumbo! mijn principes verdedigen.... en het gaat alleen over koffie, niet eens over mijn begrip van de Bijbel en profetie. Simpelweg koffie, "Meneer, neem die beker"

Ik moest nu aan nog meer mensen vertellen dat ik bepaalde principes heb, en dat ik iedereen het zijne gun, maar liever geen koffie drink. Ik gaf als voorbeeld aan dat koffiedrinken een negatieve reactie geeft op mijn concentratievermogen en ik daardoor een examen had verknald, omdat we tijdens het 3 uur durende examen alleen maar koffie kregen en ik toen 'eventjes' van mijn principe was afgeweken en het gevolg was dat ik een lager cijfer had dan gedacht, want bij het herexamen (zonder extra studie), had ik praktisch een 9 voor mijn examen. Ik kreeg 10 minuten lang van 3 vrouwen (en later ook diverse mannen) te horen; "Drink nou, drink nou. Je kunt toch je principes eventjes op zij gooien voor een gratis witte beker, met het lekkerste 'nat' naast bier?!"

De koffiedame was onder de indruk. Ik zei tegen haar dat ik de laatste hand wilde leggen aan mijn overdenking voor de sabbat. Die ik ook in vrije korte tijd probeerde uit te leggen. "Ik moet echt door, ik zoek mijn businesscard, jammer heb het niet bij". Toen zei de koffiedame.. “Ik ben bereid meer te leren van jouw geloof.. als jij bereid bent mijn koffie te drinken. Eerlijk toch?!"

Het schoot door mijn gedachten... iemand staat open voor de boodschap, het enige wat ik hoef te doen is eventjes afstappen van mijn principe. Daarna dacht ik.. wat staat ook al weer op mijn site. Sta voor je principes. Ik zou overkomen als een christen die liever 'zieltjes' wint, dan staat voor datgene wat hij predikt in woord en daad.

"je mag best naar de website gaan van AGP of Google mijn naam maar... maar ik ga geen koffie drinken". Ik bleef stellig. Ze vroeg of ik verloren zou gaan voor de eeuwigheid als ik koffie zou drinken. Ik zei; "NEE, absoluut niet, mijn taak is ook niet jou te bekeren tot het anti-koffie kamp, ik heb principes en daar wil ik aan vasthouden." Toen zei de koffiedame, een slok, slechts één slokje en de rest spuw je uit. Er is niets simpeler, tijdens ons gesprek zei de koffiedame dat ze gedragswetenschappen studeert dus ze was erop gebrand die sociaal experiment tot een voor haar bevredigend eind te brengen.

Als ik koffie drink, dan gaat zij naar de site van AGP en leren over de Bijbel en sabbat, gezond leven... een slok... en een potentiële "bekeerling" was gewonnen.. het klinkt aantrekkelijk, maar tegelijkertijd zo fout als het maar kan. Ik zei Nee, doe ik niet.. ik wil je koffie niet en als jij geen positieve boodschap wil, tenzij ik koffie drink... dan is dat jouw keus. Je hoeft niet mijn site op te zoeken, je hoeft geen kennis op te doen van de Bijbel. Als jij het afwijst... dan.. wijs je het af. Geen probleem, ga je niet dwingen. Ik bied je een mooie boodschap aan, maar ik ga niet mijn principe inruilen zodat jij enkele letters en punten intikt in je Chrome-Browser.

Ik groette haar voor een goed gesprek en zij probeerde mij nog eenmaal aan de koffie te krijgen, ik zei vervolgens; "Jij bent goed zeg" en ik liep weg. Het is immers voorbereidingsdag voor de sabbat en ik wil mijn boodschappen doen vóór de sabbat. Dat is een principe en die staat ook als een huis. Sinds ik de schoonheid van Gods Woord heb ontdek, begrijp ik dat succes in menselijke ogen niet hetzelfde als Gods ogen. Als je ergens voor staat, sta ervoor.
Het gaat immers niet om de koffie, maar om het principe, handelen wij naar datgeen wij geloven? Dat is toch eerlijk?!

 

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen