Welke geestelijke les kun je lerenKun je een wijze geestelijke les leren van de inspanningen van Oranje tijdens het vorige WK? Ik vraag mij dit al enkele dagen af, en vooral na het verlies afgelopen zondag van Spanje.

De belangrijkste les is... "goed genoeg zijn is niet voldoende voor de overwinning." Christenen geloven dat ze op weg zijn naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Naar een plek wat de Bijbel het nieuwe Jeruzalem noemt.

Oranje had ook een doel.... het winnen van de gouden beker. Onder leiding van Bert van Marwijk werd elke wedstrijd gewonnen... geen smet op je blazoen en met groeiende overtuiging denken dat je de eindstreep zal bereiken.

Veel mensen (ook Christenen) denken of handelen op een dusdanige manier dat de denken dat ze zelf (op eigen kracht) het Paradijs kunnen bereiken. Ze krijgen de ene op de andere overwinning in hun leven. Een gelukkig gezin bijvoorbeeld, of een belanrijke postitie in hun kerkgemeenschap. Ze denken dat ze handelen op een dusdanige manier dat ze de goedkeuring hebben gekregen van het volk en van God!

Net zoals Oranje... we mopperden over het spel tijden de kwalificaties en ook tijdens het WK, maar 12,7 miljoen kijkers dachten... "wel ja" we winnen dus wat maakt het uit, "wat maakt het spel nu uit!"

Er is een gezegde dit ons leert, "hoogmoed komt voor de val".... je kunt je afvragen of hoogmoed hetgene is wat Oranje uiteindelijk heeft doen struikelen... dat laat ik even in het midden.

Maar het spel in de finale laat duidelijk iets zien... waar iedereen (ook christenen, en dus ook ik) voor moet oppassen... Denken dat wij de finale kunnen winnen op eigen kracht.

In dit leven is de enige finale die wij kunnen bereiken het eeuwige samenzijn met Christus. Dat doel bereik je niet op je eigen. Zelfs als zou je zo goed kunnen leven als menselijk mogelijk. Je komt er niet in door 'goede verdiensten', theologen noemen dat geloof door werken.

Oranje streed... uit eigen kracht en dat was juist wat ontbrak in de finale... Het lukte ze niet.. ze kregen die ronde gouden bal er simpelweg NIET in. Zelfs Robben lukt het niet, na 2 ongelofelijke kansen... het lukt hem niet.

Veel Christenen raken gefrusteerd als ze erachter komen dat de hemel niet te bereiken is, door lief te zijn tegen je buurvrouw, of armen helpen aan de andere kant van de planeet.

Je kunt zo goed zijn als je denkt dat je kunt zijn... wij hebben een probleem en dat probleem kan alleen opgelost worden door Jezus Christus die voor onze stierf aan het kruis. Als wij de finale willen halen.... dan heeft een 'doodstrap' van De Jong geen zin.

Als wij willen willen dan komt je er niet door hard of bruut spel. Als je de eindstreep wilt halen, dan moet je je nederig opstellen en zeggen... Help mij.

Oranje werd overmand, dat ze twee jaar ongeslagen waren en dus dachten dat wij die gouden beker naar Nederland konden brengen. DUS NIET.

Het mag niet zo zijn dat Christenen, die denken dat ze 'heilig' genoeg zijn, dat ze het idee hebben dat alle zegeningen in hun achterzak hebben, dat ze zo de poorten van het Nieuwe Jeruzalem kunnen binnenwandelen.

Meer dan liefde... Meer dan een goed gevoel, meer dan het doen van goede werken.... is het enige wat ons kan redden... Jezus!

Ik zeg niet dat als 't oranje-team zou bidden en de bijbel lezen dat wij vandaag een andere soort van huldiging zouden hebben gehad.

Nee, Oranje had kunnen winnen door 'nederig' te blijven en door GOED spel de overwinning kunnen afdwngen.

De bijbel leert ons wat Goed spel is... door je leven over te geven aan Jezus en uit liefde zijn geboden uitleven en je dienstbaar opstellen naar je naaste.

Gelukkig heb ik in mijn leven gekozen voor een team dat wint.... Het team kleur is niet oranje... Maar rood..... rood gekleurd door het 'vergoten' bloed van Christus...

En als de gelovigen worden gehuldigd op de nieuwe hemel en nieuwe aarde, dan krijgen wij van Jezus christus een kroon (lees openbaring maar) en krijgen wij in plaats van een rood teamshirt... een wit trainingspak... Omdat Jezus de zonden met zijn bloed ons schoon wast en wij worden bekleed, witter dan sneeuw.

Ik kan niet wachten op de huldiging die er toe doet.

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen