"Brothers helpen elkaar", zei een wildvreemde man

Ik maak veel vreemde dingen mee, maar wat ik afgelopen vrijdag meemaakte sloeg werkelijk alles.

Er kwam een verwarde mand langs het coupe in de trein waar ik zat. Eens kwam deze man terug en begon iets tegen mij te zeggen. Het bleek Papiaments te zijn. Een taal die ik niet versta. Dus die man zij tegen mij... "Je bent dan zeker Surinamer!", "Nee, dat benk ik ook niet, sorry meneer." "Dan ben je zeker een Antilliaan, Saba, St. Maarten". En weer antwoorde ik.., "Nee, daar kom ik niet vandaan." Nu stapte deze verwarde man mijn coupe binnen.

"Wat bent u dan...", vroeg hij mij verbaasd, alsof donkere mensen alleen komen uit Caracao, Suriname of de Antillen. "Mijn ouders komen van een Britse Kolonie in de Carribische Zee, maar ik ben in Nederland geboren."

Je zou denken dat deze man zou weglopen, maar dat deed hij niet.. "Oh, u bent dus een brother.. u kunt mij helpen." De man drukte een bijstandsuitkeringspecificatie in mijn hadden. "Ik ben boos, ik krijg geen geld en dat is niet eerlijk", volgens die specificatie wordt er net zoveeel bijstand uitgekeerd, als dat wordt ingehouden, dus die man kreeg geen stuiver.

Toen kwam het hele levensverhaal voorbij. Ik luisterde aandachtig en toen gaf ik de man wat praktische adviezen hoe hij aan schuldsanering kon doen. Hij schreef alles netjes op, en ik gag deze man wat geld om, zoals hij het zei, "Rijst, Kip en wat groente." te kopen.

De man was dolblij en hij wilde mij groeten door te zeggen, 'Hey brothers zorgen voor elkaar', doelend op mensen met de zelfde afkomst zorgen voor elkaar.

En toen begon ik wat fel te reageren, ik zei, "beste man.. ik help u niet omdat u een broeder bent.. ik hielp u omdat u een 'mens' bent."

De man keek zijn ogen uit, "Oh dat is een goede houding dat u iedereen helpt." "dat is aardig.. maar dat is een principe waar ik naar probeer te leven."

Het is jammer dat mensen hulp zoeken bij iemand die op hen lijkt, die denkt zoals zij denken, en spreekt zoals zij spreken.

Voor mij is een brother iedereen die op weg wil gaan, naar de plaats waar ik heen ga. Geloven in praktische zin is iedereen te helpen, hoe rijk of arm dan ook. Ik wilde de man gewoon helpen.. 'brother' of niet.

Als iedereen elkaar zou zien als kinderen van de Almachtige... dan zouden we makkelijker geneigd zijn om mensen in te zien voor de waarde die ze zijn... waardevol dus. En dan help je mensen met een oprecht hart.

In zo'n wereld wil ik leven.... waar we dagelijks omgeven zijn met brothers and sisters die leven in vrijheid.. voor eeuwig

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen