12-11: Opheffingsuitverkoop

Nooit gedacht dat ik een emotionele reactie zou krijgen als een supermarkt zou sluiten, maar het is dan echt gebeurd. Het is jammer als iets wat zo vertrouwd 'bleek' uit je leven verdwijnt. Maar ik was (gelukkig) niet de enige

Net zolang als ik in Rotterdam woonde, deed ik mijn boodschappen bij de Konmar. Door een reeks van foutieve management beslissingen ging de Konmar ten onder in de 'supermarkt' oorlog en is vervolgens overgenomen door Jumbo Supermarkten en Lands grootste kruidenier... de Albert Heijn.

Ik kwam erachter dat ik niet alleen een 'afscheidsgevoel' had, maar dat tientallen jonge en vooral oude buurtbewoners, kwaad, teleurgesteld, verdrietig, angstig waren. Ik weet niet of mensen hebben gehuild, maar toen ik tijdens de opheffingsverkoop door de winkel liep, zag ik tientallen verdwaasde gezichten. Alsof iets essentieels uit hun leven was ontnomen... de supermarkt.

Er werd afscheid genomen van kassiers, van de slager, de bakker. Een winkel gevuld met verdrietige gezichten. Het was een rare gewaarwording... vooral als je beseft dat niemand zijn baan zal kwijtraken (althans een groot deel niet). Na een korte periode van sluiting komt een grotere, mooiere, winkel voor terug.. met meer gemak, meer voordeel, het spreekwoordelijke materiele paradijs in de wijk.

Blijkbaar heeft de dagelijkse gang naar de supermarkt een grotere impact op ons leven dan dingen die er werkelijk toe doen. Terwijl je zo'n supermarkt rondloopt en kijkt naar de lege schappen, naar treurige mensen dan vraag je je af... “Wees toch blij, want iets nieuws komt eraan.

Soms lijken we als Christenen emotioneel te worden als de dingen van deze wereld dreigen te verdwijnen. Jezus, waarschuwde ons dat wij 'denken' dat wij alles hebben. Maar in feite niets voorstelt. Zoals we kunnen lezen in het bijbelboek Openbaring; "U zegt dat u rijk bent, dat u alles hebt wat u wilt en niets meer nodig hebt. U beseft niet hoe ongelukkig u bent, hoe armzalig, berooid, blind en naakt"

Als uit onderzoek blijkt dat Christenen niet 'verwachtingsvol' omgaan met de wederkomst van Christus. Of dat de urgentie op evangelisatie gebied, tot het dieptepunt is gedaald. Dan baart het mij toch zorgen.

Velen zijn verdrietig om al wat dreigt te verdwijnen in de wereld. Jezus, vertelde zijn discipelen dat de liefde zou verkillen, hongersnood, rampspoed en valse geloofsleer de kop op steekt. We kunnen twee dingen doen.

Net als mijn ervaring in de supermarkt, jammeren en klagen.. hoe fijn de supermarkt was. Dat de kleuren mooi waren, we kunnen stilstaan bij de leuke koopjes of we kunnen verwachtingsvol uitzien naar die 'perfecte supermarkt' die komen gaat.

Als volgelingen van Jezus Christus, moeten we juist blij zijn dat deze wereld momenteel in een opheffingsuitverkoop zit. Juist wanneer Satan.. zijn verderfelijke waar als een brullende tiran probeert te slijten aan een achteloze wereld. Moeten wij niet gaan treuren over hetgeen was.. maar verwachtingsvol uitzien naar hetgeen komen gaat.

Laten wij niet boos of angstig worden omdat het 'schijnbaar goede' verdwijnt. Als kinderen van het Koninkrijk Gods hebben wij niets aan schijnbaar. Wij willen immers wandelen in de realiteit van Christus liefde voor ons.

Toen ik de winkel uitliep met al die verdrietige gezichten, zag ik in de verte een klein marktkraampje met een aantal vrolijke medewerkers van de nieuwe supermarkt. Ze deelden klantenkaarten uit met als mededeling "Alles wat je hart nodig vind.. zal je binnenkort hier aantreffen", ze waren flink aan het werven en deelden nieuwe klantenkaarten uit. "Wordt nu deelgenoot van onze nieuwe supermarkt... maak nu al kennis met het voordeel die wij bieden."

Wordt het niet tijd dat wij als 'zout der aarde' als smaakmakers, vertellen, dat er een nieuwe wereld en een nieuwe aarde eraan komt, met als mededeling; "Alles wat je hart nodig vindt, zul je binnenkort daar aantreffen." Moeten wij niet als vrolijke arbeiders in de wijngaard roepen... "Kies voor Jezus, laat je dopen, ontvang je geestelijke gaven... wordt nu deelgenoot van het koninkrijk van God.. maak nu al kennis met het voordeel die Hij biedt."

 

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen