06-03: De vervloekte Steen

Satan is bezig... de boze engelen zij nog steeds bezig. Kijk maar eens naar de invloed van bepaalde voorwerpen in een gemeenschap. Speel niet met krachten van het kwaade, maar schaar je aan de overwinnende kracht van liefde en genade van Jezu Christus

'Vervloekte steen' moet weg

Toen de stad Carlisle vijf jaar geleden een kunstwerk met een middeleeuwse vloek onthulde, geloofden maar enkelen dat het de stad ongeluk zou brengen. Een paar grote en kleine rampen later is de stemming helemaal omgeslagen.
De Noord-Engelse stad Carlisle liet voor de millenniumviering een ,,vervloekte steen'' installeren. De plaatselijke artiest Gordon Young maakte een gepolijste granieten kei van veertien ton, waarop hij een speciale inscriptie aanbracht: de vloek die Gavin Dunbar, de aartsbisschop van Glasgow, in 1525 uitsprak over de ,,reivers''.

Die roversbenden maakten dankbaar gebruik van de nabijgelegen Schotse grens om uit de klauwen te blijven van het Engelse gerecht. De vloek van Dunbar die begint met ,,I curse thair heid'' (ik vervloek hun hoofd) en is 1.069 woorden lang. Hij roept God op om ,,alle plagen die de farao en de volkeren van Egypte troffen'' over de reivers te laten neerdalen.

Young is zelf een afstammeling van een familie reivers. De namen van alle families staan op het pad dat naar de steen leidt.

Toen Carlisle bekendmaakte welk kunstwerk zou worden opgetrokken, vreesden enkele christenen dat het satanische rituelen zou aantrekken. Anderen vonden het geen goed idee om een oude vloek te doen herleven die zoveel plaatselijke families trof. De meeste inwoners van Carlisle moesten eens goed lachen om zoveel bijgeloof.

Maar in 2001 werd het graafschap Cumbria, waarin de stad ligt, het hardst getroffen door de epidemie van mond- en klauwzeer. Honderden lokale boeren verloren hun inkomen. Nog eens 600 inwoners verloren hun werk, toen de pasteifabriek Cavaghan & Gray vorig jaar in december een ingrijpende herstructurering doorvoerde. Die zomer was de voetbalclub Carlisle United al gedegradeerd.

In januari werd de stad getroffen door de ergste overstromingen in 120 jaar. Drie mensen verdronken. Een maand later werkten zeventig brandweerlui de hele nacht om een brand in een industriële bakkerij te bedwingen.

,,Pest, overstromingen en vuur?'' De doemprofeten kregen er opeens een pak aandachtige luisteraars bij.

Een van hen was de Liberaal-Democratische schepen Tim Tootle, die nu voorstelt om de steen ofwel te laten vernietigen, ofwel buiten de stadsgrenzen te zetten. ,,Vele groepen en particulieren hebben de gemeenteraad gewaarschuwd dat dit niet-christelijk kunstwerk onheil zou brengen over de stad. We hebben gezien dat dit klopt'', staat in zijn voorstel.

Young vergelijkt het met de vernietiging van boeddhabeelden door de Taliban.

,,Het is echt buiten alle proportie. Als ik geloofde dat mijn beeld ook maar één wedstrijd van Carlisle United negatief had beïnvloed, dan had ik het zelf al in brokken geslagen.''

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen