29-08-2004 "Fellowshipping in Brussels"

Op sabbat 28 augustus ging ik naar Brussel. Ik wil regelmatig kijken hoe diverse Adventkerk hun diensten houden, en ontdekken hoe de Heer op diverse plekken in de wereld mensen in vuur en vlam zet, voor Zijn zaak.

zondag 29 augustus.

Er zijn niet 'veel' adventkerken in België, en de meeste diensten beginnen om 09.30, met de reisafstand en het openbaar vervooer kun je dus zeker niet alle kerken op tijd bezoeken. Gelukkig zijn er in Brussel 5 gemeentes en nog een aantal groepen die op diverse tijden diensten houden. De belangrijkste plek in Brussel is in het Federatiekantoor van de Belgische-Luxemburgse Federatie van Adventisten in het centrum van Brussel.

Als er geen kruis op het gebouw stond, zou je er zo voorbij lopen. En als je binnenkomt sta je in lege zaal met heel wat deuren. Gelukkig is er een bord die aangeeft waar de drie kerken zijn. Er is Franstalige kerk op de begane grond, op de eerste etage een vlaamstalige kerk en op de derde etage de internationale kerk.

Aangezien ik vroeg aanwezig was in de kerk, heb ik een tijdje gesproken met de gastheer van de Franstalige kerk (gelukkig kon hij ook Vlaams spreken) en hebben wij het gehad over de Adventisten in België Ze hebben daar te kampen met dezelfde kansen en uitdagingen als de kerk in Nederland. De kerken die groeien zijn voornameljik die van immigranten. Russen, Roemenen, Rwandesen, Portugezen en noem elke niet-oorspronkelijke Belgische groep op.

De beste gastheer vertelde aan ons dat sommige groepen groei problemen hebben, hij gaf aan dat het verschil tussen het land van herkomst (vaak ex-dictoriaal politiek getint) en het vrije westen voor vele te groot is en vele verliezen het geloof of het drijfveer voor evagneliseren als men naar Europa trekt. De groei in de traditoneel Belgische kerk komt eerder van overschrijving van leden, dan door evangelisatie-acties e.d. Toen de gastheer vertelde dat hij zich moest bezig houden met de Franse sabbatschoolklassen, ben ik samen met een reisgenoot wezen wachten bij de lift naar de 3de etage.

Eindelijk kwam een van de ouderlingen langs om de lift, te activeren met een speciale sleutel, om de etage te openen van de internationale kerk. Een wat smalle lift brengt je naar een grote ontvangstzaal met daarom heen kindersabbatschool zaaltjes en de bijzaal van de kerk. Nadat de ouderling alle kamers had geoopend met de sleutel ging in de kerkzaal een cd op met echte 'Hymns" van John Wesley e.d.

De kerk stroomde niet lang daarna vol, met vooral kinderen... heel veel jongelui tot een jaar van 10 zijn vertegenwoordigd.., terwijl de kinderen rennen over de gangen.. is het in de kerk rustig.. er waren te weinig mensen voor de sabbatschool, dus de dienst werd een halfuur uitgesteld. Men vond het niet pretig, want men zei dat er hier bezoekers waren (men doelde op mij en mijn resigenoot) die wel op tijd waren. Ik dacht bij mezelf "wisten ze alleen maar dat op tijd komen overal een probleem is".

Na een fijne studie, ging de dienst geruisloos over in een zangdienst. De zogenaamde singsiperation, de kerk was nu echt druk. Tijdens de sabbatschool zingt men voornamelijk uit de Seventh-day adventist hymnal, maar in deze zangdienst, wordt gezongen uit de opwekkingsbundel, heel de gemeente doet enthousiast mee.

Daarna de eredienst, de voorganger hield een preek naar aanleiding van 1 thess 5. Hij vertelde over zijn dankbaarheid aan God voor zijn persoonlijk leven.
Hoe zijn vader op jonge leeftijd overleed en dat hij ging verhuizen naar Duitsland en Belgie om een nieuw leven op te bouwen. Hij vertelde dat zijn kinderen ontsnapt zijn aan een Bomaanslag in rwanda. Terwijl de huizen van de buren en de bewoners werden geraakt door vallend puin en sommige het niet overleefden. Bleven de kinderen ongedeerd. De dankbaarheid aan God betoont is van de gezichten af te lezen.

Na een fijne afsluiting van de dienst met het nummer "We have this hope" (als er één Adventistische top 40 zo zijn, zo deze hoog genoteerd zijn). Was er tijd voor de potluck - deze kerk houdt elke sabbat een samenzijn met de gemeente. Iedere sabbat, elke week opnieuw. Bijzonder!

Deze kerk bestaat nu al 10 jaar. Waar engels sprekenden uit diverse delen van de wereld bij elkaar komen om de naam van God te aanbidden en te lofprijzen. Men was zeer blij met mijn bezoek aan de gemeente, en ik ben zeker weer een keer van plan om samen met de heiligen daar in België nogmaals 'fellowship' te hebben. Een voorbeeld van een warme kerk, gebouwd op het woord, maar die ook te maken heeft met dezelfde maatschappelijke problemen of uitdagingen die wij hier in Nederland kennen.

Als je andere gemeentes opzoekt, ontdekt de kracht achter het woord van God. Diverse mensen, met diverse achtergronden.. zoeken met dezelfde passie en intensie naar God, zoals je dat zelf gewend bent. Er zijn mensen die heel hun leven blijven zitten op één plek en nooit zien hoe de Heer anderen aanraken.. die mensen missen werkelijk iets.

Het lied wat mij aansprak op deze sabbat dag was de zogenaamde "Intercessory Hymn" - As we come to You in prayer

Now, Dear Lord, as we pray,
take our hearts and minds far away

From the press of the world all around
To Your throne where grace does abound.

May our lives be transform'd by Your love,
May our souls be refreshed from above.

At this moment, let people everywhere
Join us now as we come to You in prayer

Dit is zeker voor herhaling waard!
 
Website statistieken

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen