28-05-2004 "I Had Church"

I had Church

Van mijn familie in New York - die overigens allen vrij actief zijn voor de Heer - hoorde ik laatst de volgende uitdrukking "I Had Church".
Het is vrij lastig om die uitdrukking letterlijk te vertalen, maar het komt op het volgende neer. Het gevoel hebben, of beter gezegd, zeker weten dat dit een kerkdienst was waarbij alles op zijn plaats kwam. Precies zoals het bedoeld was. Wellicht heeft u ooit zo'n gevoel gehad.

28 mei 2004

Deze sabbatochtend (zaterdagochtend) zou ik naar Almere gaan, Br. J. Kuntaraf en de gemeente Almere hielden daar (volgens een brochure ) een evangelisatie actie. 's ochtends vroeg vanuit Rotterdam, via Utrecht naar Almere Parkwijk gegaan. Naar het gebouw waar de Adventkerk in Almere haar diensten houdt. Ik was er rond de klok van tien uur (zo hoopte ik zo min mogelijk van de sabbatschool te missen).

Aangezien ik vergeten was om een plattegrond mee te nemen liep ik de verkeerde kant op. Ik wist dat ik eraan moest denken..! Na een minuut of 5 verkeerd lopen, in mijn onschuld aan de Heer gevraagd of Hij mij kon leiden naar de kerk. Vervolgens de moed bij elkaar vergaderd om een paar mensen, de weg te vragen.

Uiteindelijk kwam ik bij de kerk aan.., echter een klein probleem, Het gebouw was dicht!!! Ik dacht bij mezelf, zal toch niet waar zijn.. bijna 2 uur gereisd met de trein en belanden voor een gesloten deur. Daar stond ik dan ik mijn drie-delig pak voor een gesloten deur, terwijl het op dat moment zeker 17 graden was... Ik ging mij afvragen, had ik toch maar ergens anders moeten kerken (wellicht in mijn eigen gemeente). Zou dit mijn sabbat worden... "geen vergadering van geloofsgenoten" Daar ging mijn sabbat, ik zou geen "Church" hebben.

Ik was een beetje teneer geslagen, ik liep om het gebouw heen en daar stond een auto met een net gekleede man en vrouw met hun twee kinderen die voor zich uit hadden gestaard. Stonden ook te wachten voor de kerk dienst (hadden de zelfde folder gelezen). We maakte kort kennis met elkaar en zei tegen hun, "Dienst of geen dienst, ik weet dat de Here wil, dat ik vandaag 'church' zou hebben" Deze vriendelijke mensen belden met kenissen en men vernam dat de dienst niet in Almere zou zijn maar in Huizen, een doopdienst (door onderdompeling) nota bene.

Aangezien ik met de trein reed, kon ik onmogelijk op tijd zijn voor de dienst in Huizen. De familie bood mij aan om met hun mee te reizen. Omdat wij (het gezin en ik) beiden niet wisten waar Huizen uberhaupt lag, gingen wij op zoektocht. Na ongeveer een goede drie kwartier rondjes rijden in Almere, op de snelweg en in Huizen, kwamen wij zeker dankzij Gods genade bij de "Kruiskerk" in Huizen aan.

We waren al bang dat wij de doopdienst zouden missen, maar wij kwamen aan tijdens een gezondheids lezing van de vrouw van dr. J. Kuntaraf. Na haar toespraak en specials, door gemeente leden uit Rotterdam Crooswijk, Amsterdam Zuid Oost, Almere en uiteraard Huizen. Konden wij luisteren naar de geloofsbeldijdenis van de doopkanditaten.

19 mensen uit twee kerken is een enorm aantal, vooral binnen de Adventkerk in Nederland. Meestal zijn er kleine doopdiensten, en 7 mensen wordt altijd aangeduid als een vrij groot aantal. Het was prachtig om mee te maken hoe twee multiculturele kerken de sabbat invulden. Ik wist nu zeker dat ik "Church" zou meemaken. Ik wist zeker dat dit 'een sabbatdag' zou worden die ik niet gauw zou vergeten.

Na de geloofsbelijdenis gingen de doopkanditaten en de rest van de gemeente naar een zwembad in hartje Huizen. Het was zeker indrukwekkend, 3 predikanten, een groot zwembad en tientallen mensen die de doop aanschouwden. Wat mij het meest aandoenlijke en zeker indrukwekkend op mij overkwam was de doop van een jongen en een meisje die ik schat rond een jaar of tien. Ze wisten waar ze mee bezig waren. Ze wisten dat ze lid werden van de Zevende-dags Adventisten, maar belangrijker nog dat ze gekozen hadden voor een leven met Jezus Christus, dat Hij hun leventjes kan en zou veranderen. Ze wilden aan iedereen laten zien dat Jezus ook hun jonge harten hadden aangeraakt.

Ik ken vele verhalen van mensen in het buitenland die zulke prachtige verhalen hebben meegemaakt van tieners die klaar waren voor de doop, zelf heb ik dat niet vaak meegemaakt, en daardoor was het zo bijzonder. Helaas ken ik niet het persoonlijke relaas van hoe men de keuze heeft gemaakt voor de doop. Maar terugkijkend naar mijn eigen doopdienst, bijna 11 jaar geleden wist ik zeker dat een bijzonder en opmerkelijke getuigenis met zich mee kon geven.

Prachtig hoor, een evangelisatie actie, een doopdienst en daarna terug naar de kerk voor het welkomswoord en de pot-luck (een echt adventistische gewoonte - een eetfestijn). Eten is echt iets Adventistisch, je zet een paar schalen met lekker (vooral vegetarisch) voedsel neer en binnen "no-time" wordt alles lekker verslonden. Zo ook in Huizen, de kerkgemeenten Almere en Huizen, bevat veel mensen uit Indonesie, Antillen en Surinamers. En in die culturen is veel koken een steeds terugkerend verschijnsel. Combineer dat op een feestelijke sabbatdag en je hebt twee etages met eten!!!

Ongewoon veel eten, eten, eten. Na een aantal gespreken met diverse aanwezigen over de rol van AGP in evangelisatie, ben ik door die vriendelijke familie naar Amsterdam CS gebracht, waarna ik mijn reis naar huis kon vervolgen (was zo rond de klok 17.00)

Tijdens de terugreis kwam ik nog jeugdleden tegen van de Adventkerk in Leiden en Den Haag die een bijbelkwis bijwoonden in de Adventkerk van Amsterdam Zuid-Oost. Tijdens de treinreis ook nog mogen getuigen van mijn geloof.

Kijkend door de ramen van de trein zag ik het landschap voorbij trekken en ik dacht na, "Ik had moeten verdwalen, ik had die aardige mensen moeten ontmoeten met hun kinderen, ik had een fantastische multi-culture Adventistische dienst moeten meemaken. 'I had Church' nu weet ik weer hoe dat voelt"

Jezus wilde mij die sabbatdag wat duidelijk maken. "Ook ik kon 'church' meemaken, Ook ik kan wonderen meemaken, Jezus heeft een plan voor iedereen, voor iedereen die Hem wilt volgen.. en nu begreep ik het weer... ook ik ben kind van God en mag delen in Zijn liefde, Zijn genade en Zijn goedetierenheid. Hij deed het voor mij.. gewoon voor mij"

I had Church... ik hoop jij ook!


Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen