18-07-2004 "Fundamentloos"

Op zoek naar vaste waarden en normen...

Lekker dagje gehad in België bij mijn familie en mijn "wat lastige" nichtjes. Een moment rust, is met deze dames vaak heel ver te zoeken, maar ik mag niet klagen, ik heb een heel wat aardige en leuke familie leden. Dat mag ik zeker een zegen noemen. Vandaag samen met mijn nichtjes naar een openluchtmuseum geweest, in het 'Domein Blokrijk', een gigantisch landgoed in het Belgisch Limburgs landschap. Heel groots en indrukwekend en met het mooie weer (tussen de noodweerbuien door) kan je genieten van Gods wonder van de natuur. Mooie en voor een deel ongerept.

In het openluchtmuseum werd het leven van de Belg nagebootst in de 17de en 18de eeuw. Heel veel oude gebouwen, boederijen, scholen, en een dorp zou niet een echt dorp zijn, zonder een kerk. Diverse vrijwilligers bootsen het leven in een belgisch dorp dus ook uit. Overal zie je in de woonkamers het "Alziend Oog" (driehoek, met één oog en bliksempijlen naar alle kanten toe). Het was een van de dingen die mij opvielen. In een Katholiek land als België zou je eigenlijk meer maria-beelden en rozenkransen tegenkomen, dat was eigenlijk een van de dingen die mij vooral opviel.

18 juli 2004

Er werd ook een dienst na gebootst in het dorpje, compleet met pastoor en misdienaren en gratis een donderpreek. Was voor mij allemaal vreemd om te zien, waarom zou je een kerkdienst houden ter vermaak. Het is een slime manier om mensen die niet meer naar de wekelijkse RK-mis gaan, in een museum weer te laten herinneren aan wat men normalitair in de kerk deed (en doet). Tal van mensen konden 't komplete openingsgebed uit het hoofd citeren. Mijn nicht liet haar mobiel (of 't nu per ongeluk was of niet) hard afgaan in de kerk, ze wilde een donderpreek meemaken (dat was wat op het programma stond) maar het bleek eerder een staaltje promotie te zijn. Daarna zijn we maar snel weggerend.

En tijdens de terugreis van België. maar Nederland nagedacht over een bijbeltekst uit Psalm 11 vers 3.

In de Engelse King James versie staat:
"If the foundations be destroyed, what can the righteous do? "
Letterlijk vertaald (uit het engels) staat er, Als de fundamenten worden vernietigd, wat kunnen de rechtvaardigen doen."

Gisterenavond was ik aan het chatten met een kennis uit de Adventkerk, dat sommige mensen het blijkbaar niet meer nauw nemen met de fundamenten (men leest de bijbel nauwelijk). Voor mezelf wilde ik eerst kijken welke vertalingen er allemaal zijn van deze tekst.

- KJV "If the foundations be destroyed, what can the righteous do? "
- NIV "When the foundations are being destroyed, what can the righteous do?"
- The Message "The bottom's dropped out of the country; good people don't have a chance"?
- The Amplified bible "If the foundations are destroyed, what can the [unyieldingly] righteous do, or what has He [the Righteous One] wrought or accomplished?"
- New Living Translation "The foundations of law and order have collapsed. What can the righteous do?"
- Contempary English version "What can an honest person do when everything crumbles?"
- New International Readers version "When law and order are being destroyed, what can godly people do?"
- Het Boek: "Als zo de bodem onder iemands voeten wordt weggehaald, wat kan een rechtvaardige dan zelf nog doen?
- NBG: "Wanneer de grondslagen zijn vernield, wat kan dan de rechtvaardige doen?
- GNB: "Als elk recht vertrapt wordt, wat kan een eerlijk mens dan nog doen!’

Wat moet je doen als Christen als het fundament van je geloof van onder je uit geschopt dregit te worden. Sommige vertalers hebben het verteld als er geen redding meer is. Anderen stellen het meer inde vragende vorm. We zijn allen op zoek naar vaste waarden en normen, maar als het fundatment van je geloof aangetast dreigt te worden, wat moet je doen, wat mot je denken.

Deze Psalm laat zien dat God zal handelen met al diegene die niet rechtvaardig wandelen in de wil van Heer. Immers Hij is aanwezig in Zijn heilige tempel (hemels heiligdom) in de hemel, Hij weet alles wat wij doen, omdat hij ziet hoe wij handelen. Hij test de eerlijke en rechtvaardigen, maar is niet blij met die mensen die niet willen wandelen conform Zijn wil. De Heer zal doeltreffend handelen met de diegene die niet wandelen conform Zijn wil.

Maar hij heeft een belofte voor alle mensen die blijven staan op het fundament van het Christelijke Geloof en tijdens hun handel en wandel op aarde niet zwichten. Want is vers 7 staat; "Want de Heer is rechtvaardig, gerechtigheid heeft hij lief. Wie eerlijk leven, zullen hem zien."

Tijdens het Chatten kwam een bijbeltekst in mij op die antwoord geeft wat wij moeten doen (2 Tim 4:3 ev.) "er komt een tijd dat de mensen niet langer willen luisteren naar de gezonde leer [fundamenten], maar hun eigen begeerten volgen en een aantal leraren om zich heen verzamelen die zeggen wat ze graag horen. Ze zullen voor de waarheid hun oren sluiten en alleen aandacht hebben voor mythen. Blijf jij echter in alle omstandigheden nuchter; draag het lijden, doe je werk als evangelist en volbreng je dienende taak."

Toen ik de trein naar buitenkeek naar het voorbij trekkend landschap, voelde ik mij bemoedigd. Misschien kun je het tij voor anderen niet keren, dat is een taak van de Heer en niemand anders, wat je wel kan doen is "nuchter blijven, accepteer dat mensen hun fundamenten kwijt kunnen raken als zij niet verbonden willen blijven met God en blijf, blijf zelf actief bidden en werken aan Jezus' zijde.
 

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen