06 Zuivere lucht

Men kan 5 à 6 weken zonder voedsel leven, een paar dagen zonder water, maar slecht een paar minuten zonder lucht. Frisse lucht heeft een versterkende invloed op lichaam en geest. Het lichaam heeft meer baat bij beweging buitenshuis, dan binnenshuis. Zuivere, frisse lucht komt lichaam en geest ten goede op de volgende manieren:

· Het zorgt voor een gezonde bloedcirculatie.

· Het verfrist het lichaam – helpt het sterk en gezond te zijn.

· Het kalmeert de zenuwen.

· Het bevordert de eetlust en helpt het voedsel vollediger te verteren.

· Het geeft een gezonde, weldadige slaap.

God is de levensadem voor lichaam en geest. “De adem van de Almachtige doet mij leven”. Job 33:4.

Hoe de luchtwegen functioneren

De longen pompen zich 2/3 van een miljard keer vol met lucht gedurende een gemiddelde levensduur. Het maakt niet uit waar we zijn – de koude Noordpool; de woestijn; stadslucht met uitlaatgassen en verontreiniging; of een heet, vochtig oerwoud – de kleinste longblaasjes (alveoli) in de longen hebben lucht nodig die warm is, vochtig, vrij van stof, rook en ziektekiemen. Lucht komt door de neus binnen. Het weefsel waarmee de neusholtes zijn bekleed heeft een rijke bloeddoorstroming en dient als kachel om de inkomende lucht te verwarmen. Bij koud weer verwijderen de bloedvaten in de neus zich. Bij heet weer vernauwen de bloedvaten zich of nemen af in aantal. Om het weefsel in de neus (mucosa) goed te laten functioneren moet het vochtig gehouden worden door vochtuitscheidende klieren en van tranen die in de neus vloeien via de traanbuisjes. De luchtpijp en de grote vertakkingen (bronchi) zijn bekleed met trilharen – dunne haartjes die heen en weer bewegen. Zij golven langzaam in de richting van de longblaasjes en snel naar de opening van de luchtweg. Slijm wordt zo naar boven vervoerd, vanuit de longen naar de keel; daar wordt het slijm opgehoest en doorgeslikt. Op deze manier worden ziektekiemen en stofdeeltjes ervan weerhouden de kleine luchtblaasjes of longblaasjes binnen te dringen waar de zuurstof uit de lucht wordt opgenomen in de rode bloedcellen van het lichaam.

Juiste ademhaling

Een juiste ademhaling zorgt ervoor dat de zuurstofbevattende lucht diep in de longen stroomt. Daar wordt zuurstof opgenomen in de rode bloedcellen en met de bloedstroom door het lichaam vervoerd naar elke lichaamscel. De volgende ademhalingsoefeningen zullen helpen om de gebruikte lucht uit de longen te verwijderen en zuivere, frisse lucht binnen te laten. Concentreer je minder op de inademing, en meer op de uitademing voor een betere ademhaling. Hoe meer men uitademt, hoe meer lucht ingeademd kan worden.

1. Zorg voor een goede houding. Sta en zit zo recht mogelijk. Houd de schouders naar achter en naar beneden. De schouderbladen komen zo dichter bij elkaar, waardoor het middenrif zich vrijer kan bewegen.

2. Hardop lezen helpt om goed uit te ademen.

3. Trappen of heuvels beklimmen helpt bij de ademhaling. Adem gedurende 2 stappen in, adem dan bij de volgende 2 stappen uit, enzovoort.

4. Tel eens bij de ademhaling.

· Adem in door de neus terwijl je tot 4 telt.

· Adem na een seconde pauze langzaam uit in 12 tellen.

· Voer de inademingstijd op naar 5 tellen, adem dan uit in 15 tellen.

· Verhoog stapgewijs de diepte van elke uitademing totdat je tot 30 of hoger kunt tellen.

· Maak er een gewoonte van elke dag 2 à 3 keer diepe ademhalingsoefeningen te doen (10 diepe ademhalingen). Doe dit vooral als je ziek bent, je je vermoeid voelt, je angstig of gespannen bent of hoofdpijn hebt.

Frisse lucht

· 1/3 van de lichaamsafvalstoffen wordt verwijderd.

· Gezonde bloed- en orgaanfunctie.

· Kalmte.

· Helder denken en geestkrachtig.

· Toenemende productie van endorfinen (natuurlijke pijnstillers).

Niet ververste lucht

· Afvalstoffen blijven in het lichaam.

· Ongezond bloed- en orgaanfunctie.

· Angst en geïrriteerdheid.

· Verstand en geheugen verzwakt.

· Toenemende productie van stress hormonen.

Buiten wonen is het beste

Voor de beste gezondheid heeft buiten wonen de voorkeur boven de stad. “Uit oogpunt van gezondheid zijn de rook en het stof in de steden erg bezwaarlijk. En de patiënten, die voor een groot deel van hun tijd opgesloten zijn tussen vier muren, voelen zich vaak gevangen in hun kamers. Soms wordt een zieke vergiftigd door zijn eigen ademhaling. De tijd is nabij dat de grote steden gestraft zullen worden door de oordelen van God. Ik heb het inzicht gekregen dat de steden gevuld zullen worden met verwarring, gewelddadigheid en misdaad en dat deze dingen zullen toenemen tot het einde van de aardse geschiedenis”. E.G. White Testimonies.