04 Zonlicht

“Het licht is zoet en het is aangenaam voor de ogen de zon te zien”. Prediker 11:7. Zonder zonneschijn – de bron van vitamine D – zou iedereen ziek worden. Het is één van de krachtige natuurlijke geneesmiddelen. De bijbel maakt de bron van genezing, geestelijk zonlicht, bekend. “Maar voor u, die Mijn Naam vreest, zal de Zon der gerechtigheid opgaan en er zal genezing zijn onder haar vleugelen”. Maleachi 4:2.Voordelen van zonlicht

1. Het versterkt de bloedsomloop.

2. Het vermeerdert de productie van het hart(verhoogt de hoeveelheid bloed die van het hart stroomt).

3. Het verhoogt het zuurstof-dragend vermogen van het bloed.

4. Het helpt de bloeddruk te reguleren.

5. Het vermeedert het aantal witte bloedlichaampjes en hun vermogen om besmetting te bestrijden.

6. Het vermeerdert gamma globulin(een eiwit die het lichaam helpt om besmetting te bestrijden).

7. Het is een doeltreffende behandeling tegen geelzucht bij een pasgeboren kind.

8. Het vermeedert de functie van de lever en stimuleert de lever om een stofwisselingsenzym te produceren. Deze verhoogt iemands bekwaamheid om weerstand te bieden aan verontreinigingen in de omgeving.

9. Het stabiliseert het bloedsuikerpeil: wanneer de bloedsuiker te hoog is, is het gevolg vn zonlicht bijna niet te onderscheiden van dan van insuline. Echter, zonlicht zal het bloedsuiker niet beneden zijn normale niveau brengen. Zonlicht verhoogt de bloedsuiker wanneer die te laag is.

10. Het verlaagt cholesterol en triglyceride in het bloed. Zonlicht kan cholesterol met meer dan 30% doen afnemen.

11. Zonlicht verandert cholesterol en ergosterol in de huid in vitamine D, maar alleen tot veilige waarden. Vitamine D speelt een rol in de stofwisseling van calcium en fosfor, welke belangrijk zijn voor de ontwikkeling van botten en tanden. Vitamine D kan worden verkregen door het gezicht elke dag een paar minuten bloot te stellen aan de zon.

12. Het versterkt de tonus en uithoudingsvermogen van spieren. Personen die in zonlicht trainen bouwen sneller spieren op dan mensen die binnen trainen.

13. Het verhoogt de stofwisselingen van het lichaam.

14. Zonlicht komt in het oog bij de pijnappelklier en beïnvloedt de hypofyse, die hormoonproductie regelt van andere hormonale klieren, op een gunstige manier.

15. Het zorgt voor een positieve kijk op het leven en een gevoel van welzijn. Het verhindert of verbetert geestelijke depressie.

16. Het vermindert stress door de zintuiglijke ontvangers in de huid en door de psychologische factoren.

17. Het bevordert genezing. Stel besmette delen van het lichaam bloot aan zonlicht. Een aantal maal per dag een kort zonnebad zal ziektekiemen doden en wondgenezing bevorderen.

18. Houd het huis vrij van kiemen die ziekte veroorzaken. “Volmaakte zindelijkheid, overvloed van zonlicht, zorgvuldige aandacht voor hygiënische verzorging in iedere kleinigheid van het huiselijk leven, zijn vereist om vrij van ziekte te blijven en voor de vrolijheid en de levenskracht van de medebewoners van het huis”. E.G. White De Weg tot GezondheidHet vermijden van zonlicht

Teveel blootstelling aan zonlicht kan veroudering van de huid, huidkanker en oogschade(grauwe staar) veroorzaken. Huidkanker komt steeds meer voor, maar het is niet nodig om het te krijgen. Onderzoek de huid periodiek op elke moedervel die van vorm, kleur of grootte verandert. Zoek naar elke pijnlijke plek die niet geneest. De volgende suggesties kunnen zonneletsel verkleinen:

· Ga elke dag even kort in de zon. Vermijd zonnebrand!

· Ga tussen 10.00 en 15.00 zo weinig mogelijk in de zon.

· Draag beschermende kleding en een wijdgerande hoed als je buiten bent. Licht katoenen stof staat de huid toe enkele zonnestralen op te nemen.

· Eet het meest gezonde voedsel(fruit, groenten, hele granen, noten en zaden) die vrij zijn van geraffineerde olie en suiker en rijk zijn aan anti-oxidanten(vitamen C, E en caroteen – provitamine A) die kanker voorkomen.