03 Water

Alle levende dingen hebben water nodig. De mens kan 6 weken zonder voedsel maar slechts een paar dagen zonder water. Water is voor elke lichaamscel nodig. Water bepaalt ongeveer 70% van ons totale lichaamsgewicht(50 liter in het lichaam van een gemiddelde man en 40 liter bij een vrouw). “Bij gezondheid en bij ziekte is zuiver water één van ’s hemels kostbaarste zegeningen. Een juist gebruik bevordert de gezondheid. Het is de drank waarin God voorzag om de dorst van mens en dier te lessen. Vrijelijk gedronken voorziet water in de behoeften van het gestel en helpt het de natuur bij het weren van ziekte”. E.G. White De Weg tot Gezondheid. De bijbel vertelt hoe je de geestelijke dorst kan lessen. Jezus zei: “Indien iemand dorst heeft, hij kome tot Mij en drinke”. Johannes 7:37. “Maar wie gedronken heeft van het water dat Ik hem zal geven, zal geen dorst krijgen in eeuwigheid, maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem worden tot een fontein van water dat springt ten eeuwigen leven”. Johannes 4:14De waterbehoeften van het lichaam

Circa 10 glazen water worden gebruikt op de volgende manieren:

· De nieren scheiden 5½ glas af via de urine.

· De longen verliezen 2 glazen vie de adem.

· De huid verliest 2 glazen door transpiratie.

· Het maag darm stelsel verliest een half glas via de ontlasting.

Water wordt in het lichaam opgenomen door voedsel(3 glazen) en de stofwisseling van het lichaam(1-1½ glas). Dit laat 5½ glas water over, welke nodig zijn voor het dagelijkse waterverlies van het lichaam. Echter, elk van de volgende omstandigheden verhoogt de dagelijkse waterbehoefte:

· Hoge koorts, zwaar lichamelijk werk of elke andere activiteit die zweten van het lichaam verhoogd.

· Ziekten zoals verkoudheid, welke resulteert in verhoogde afscheidingen van het bovenste ademhalingssysteem.

· Droge lucht(evenals erge hete woestijnlucht of erge koude winterlucht).

· Braken of diarree.

· Zogende moeders(borstvoeding productie)

· Hoog proteïnedieet, hoge zout- of suikerinname en vitamine/mineraal aanvullingen – alles verhoogt het werk van de nieren in het afvoeren van afval.

Het lichaam vereist 1/3 meer water dan dorst aantoont. De volgende vaste regel zal helpen in de waterbehoeften van het lichaam te voorzien. Drink 2 glazen water bij het opstaan, 2 halverwege de morgen en 2 halverwege de middaag. Drink genoeg water om de urine bleek te houden. Denk erom dat er bij omstandigheden die waterverlies met zich meebrengen meer water gedronken moet worden.Inwendig gebruik van water

Het lichaam verkiest lauw tot koel water. Erg koud water zet de spijsvertering stop(als het tijdens de maaltijd gedronken wordt) en vermindert de signalen van dorst van het lichaam. De beste tijd om water te drinken is tussen de maaltijden. Vermijdt het drinken van water,30 minuten vóór een maaltijd en 1 tot 2 uren ná een maaltijd. Drinken tijdens maaltijden verdunt de enzymen(die het voedsel verteren) en stelt de spijsvertering uit. Wanneer het lichaam water tekort heeft wordt de bloedstroom traag en lijdt het gehele lichaam.

· Water is onmisbaar voor een doeltreffende bloedsomloop(die voor 90% uit water bestaat). De bloedstroom vervoert zuurstof en onmisbare voedingstoffen naar elke lichaamscel en vervoert afvalproducten van de cel naar de nieren, longen en huid voor verwijdering. De bloedstroom vervoert de soldaten(witte bloedlichaampjes) die ziektekiemen in het lichaam bestrijden.

· Water is nodig voor de speekselproductie en voor tranen.

· Water houdt de temperatuur van het lichaam op een gezonde hoogte. Het helpt de temperatuur bij koorts te verlagen.

· Water smeert de gewrichten en spieren.

· Water helpt vermoeidheid en uitputting van het lichaam te voorkomen en te verlichten.

· Water helpt vermoeidheid van de geest te voorkomen en te verlichten. Dit is niet verwonderlijk als je weet dat de hersenen voor 85% uit water bestaan. Vele hoofdpijnen worden verlicht door gedurende een uur elke 10 minuten 1 glas water te drinken.Alle organen en lichaamsfuncties hebben water nodig

· Ademhaling.

· Vertering.

· Uitscheiding.

· Hormoonhuishouding.

· Regulatie van temperatuur.

· Smeren van de spieren, botten en pezen.

· Bescherming tegen verwondingen door het maken van kussentjes.Uitwendig gebruik van water

“De uitwendige toepassing van water is een van de gemakkelijkste en meest bevredigende manieren om de circulaie van het bloed te reguleren”. E.G. White De Weg tot GezondheidPersoonlijke hygiëne

Door het schoonmaken van de huid worden de onreinheden die door de poriën van de huid zijn gekomen weggespoeld. “Angstvallige zindelijkheid is een eerste vereiste voor zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid. Constant worden er onreinheden door het lichaam afgegeven via de huid. Als de miljoenen poriën niet regelmatig schoongemaakt worden raken ze snel verstopt. Het is ook belangrijk dat de kleding schoon is. Kleding absorbeert het vuil dat door de poriën naar buiten komt; wanneer ze niet regelmatig verwisseld en gewassen worden, zal het vuil opnieuw geabsorbeerd worden”. E.G. White De Weg tot Gezondheid. Een dagelijks bad in lauw of koel water heeft de volgende voordelen voor de gezondheid:

· Het versterkt tegen verkoudheid en andere ziekten.

· Het verbetert de bloedsomloop.

· Het versterkt het lichaam.

· Het versterkt de geest(verheldert het verstand en kalmeert de zenuwen.

· Het verhoogt de beweeglijkheid van de spieren.

· Het helpt de spijverteringsorganen(maag, lever en ingewanden).Conclusies

Een goede gezonheid vereist punctuele zindelijkheid, niet alleen van het lichaam en de kleding, maar ook van de leefruimten(huis en tuin). Een niet onderhouden huis of tuin kan gezien worden als een algemene bron van ziekte. “Iedere vorm van onreinheid leidt tot ziekte. Dodelijke ziektekiemen wemelen in donkere verontachtzame hoeken, in bedorven afval, in vochtigheid en schimmel. Afval van groente en hopen van gevallen bladeren bederven en vergiftigen de lucht. Ze zouden niet dichtbij huis moeten liggen. Er zou in huis niets wat onrein of bedorven is mogen zijn. In steden die er volmaakt gezond uitzien zijn vele koortsepidemieën opgespoord die ontstonden door rottend afval in de buurt van de woning van een zorgeloze huishoudster”. E.G. White De Weg tot Gezondheid.