School: Wereldmacht voorzegd

Een van de meest wonderbaarlijke profetieen is die wel van de droom van Koning Nebukadnessar van Babylon beschreven in Daniel 2. Een droom over de wereldmachten van diverse rijken.

Het ene rijk zal door het rijk daaropvolgend worden vernietigd. Van alle rijken weten wij de einddata, echter wanneer het Verdeelde rijk (hersteld Rome) zal verdwijnen en het Koninkrijk van God zal komen... weten wij niet.... maar we weten wel dat het aan het einde zal zijn der tijden.

Babylonische Rijk
Meden & Perze
Griekenland
Rome
Verdeelde rijken (Hersteld Rome)
Koninkrijk van God

Het volk van God, behorend tot het Koninkrijk van God zal uiteindelijk alle aardse machten om ver doen halen. Gods Koninkrijk zal blijven staan in eeuwigheid.

 

De Droom...


Het verhaal

In het grote rijk van Babylon, was vooruitstrevend en welvarend. Toch was koning Nebukadnesser (Nebu), onrustig in zijn koninklijk bed. Hoe lang zou de gouden eeuw van zijn Koninkrijk duren. Wie zou het machtige koninkrijk na hem zijn. Met al deze onrustende vragen in zijn hoofd, ging de machtige koning naar bed. Die nacht, een duidelijk beeld van een multi-mineralen man stond gegrift in zijn gehuegen. Met een panorama van kleuren welke hij nooit eerder heeft ervaren.

De koning gooide ze mooi geweven lakens opzij, sprong uit zijn bed en riep zijn bodyguards; "Roep al de tovenaren en astrologen! laat ze nu tot mij komen. Ik moet weten wat de betekenis is van deze droom?

De wijze mannen redden naar de aanwezigheid van de verwarde koning? "Ik droomde een droom en mij geest van onrustig om de betekenis van de droom te leren kennen." Daniel 2:3 Een van de valse profeten riep. "Vertel ons uw droom en wij zullen u de betekenis geven" Dit is iets wat veelal gebeurd bij het verklaren van dromen. Maar wat gebeurde is dat Nebu al een deel van zijn droom vergeten was. Deze mannen beweerden bovennatuurlijke inzichten te hebben. Dus ze kunnen makkelijk Nebu voorzien van de nodige informatie. Maar Nebu vertrouwde het niet en dit zou de perfecte test zijn. "Vertel mij de droom EN de verklaring en u zult beloond worden" zei de koning tegen zijn adviseurs, "anders zult u in stukken gesneden worden en uw huizen vernietigd"

De magiers en de astrologen hadden geen keus, dan te verklaren dat ze het niet konden doen. De Koning, was zo boos dat hij besloot al de magiers en astrologen te laten ombrengen in geheel babylon. Toch was had de Here God, nog een persoon in Babylon die wel de droom kon verklaren van de grote Millennium Man.

Wat zegt de bijbel

Dan 2: 24-45
24 Toen ging Daniël naar Arjoch, die van de koning opdracht had gekregen de wijzen van Babylonië ter dood te brengen. Hij ging naar hem toe en zei: ‘Breng de wijzen van Babylonië niet ter dood. Leid mij voor de koning. Ik zal de droom van de koning duiden.’ 25 Arjoch leidde Daniël zo snel hij kon voor de koning en zei tegen hem: ‘Ik heb onder de Judese ballingen iemand gevonden die de droom van de koning kan uitleggen.’ 26 De koning vroeg Daniël, die ook Beltesassar genoemd werd: ‘Kunt u me werkelijk vertellen wat ik heb gedroomd en wat die droom betekent?’ 27 Daniël antwoordde de koning: ‘Wijzen, bezweerders, magiërs noch toekomstvoorspellers kunnen het mysterie dat de koning wil begrijpen aan hem onthullen. 28 Maar er is een God in de hemel die mysteries onthult. Hij heeft koning Nebukadnessar laten weten wat er aan het einde van de tijd zal gebeuren. De droom en de visioenen die tijdens uw slaap in u opkwamen, waren deze: 29 Tijdens uw slaap, majesteit, kwamen gedachten bij u op over wat er in de toekomst gebeuren zal; hij die mysteries onthult, heeft u laten weten wat de toekomst zal brengen. 30 Dit mysterie is mij onthuld, niet door enige wijsheid die ik op anderen voor zou hebben, maar opdat ik de uitleg aan de koning zou overbrengen en u zou begrijpen wat er in uw hart omgaat. 31 U, majesteit, hebt een visioen gehad. U zag een groot beeld. Dat beeld was reusachtig en bezat een prachtige glans. Het stond voor u en de aanblik ervan was afschrikwekkend. 32 Het hoofd van het beeld was van zuiver goud, zijn borst en armen waren van zilver, zijn buik en lendenen van brons, 33 zijn benen van ijzer, zijn voeten deels van ijzer, deels van leem. 34 U zag hoe een steen losraakte, zonder dat er een mensenhand aan te pas kwam, hoe de steen tegen de ijzeren en lemen voeten van het beeld sloeg en ze verbrijzelde. 35 Op hetzelfde ogenblik verpulverden het ijzer, leem, brons, zilver en goud. Het werd als kaf op een dorsvloer in de zomer; de wind voerde het mee, totdat er geen spoor meer van te vinden was. Maar de steen die tegen het beeld was geslagen, werd een hoge berg die de hele aarde bedekte.
36 Dit was uw droom, en nu zullen wij de koning zeggen wat hij betekent: 37 U, majesteit, koning der koningen, aan wie de God van de hemel het koningschap, en macht, kracht en eer heeft verleend, 38 aan wiens hand hij de mensen, de dieren van het veld en de vogels van de hemel heeft toevertrouwd, waar zij ook wonen, aan wie hij heerschappij heeft geschonken over allen – u bent dat hoofd van goud! 39 Na u zal een ander koninkrijk opkomen, minder machtig dan het uwe, en daarna nog een, van brons, dat zal heersen over de hele aarde. 40 Een vierde koninkrijk ten slotte zal hard als ijzer zijn. IJzer verbrijzelt en vermorzelt alles, en net als ijzer dat verplettert, zal het al die andere rijken verbrijzelen en verpletteren. 41 U zag dat de voeten en tenen voor een deel uit pottenbakkersleem en voor een deel uit ijzer bestonden; dat betekent dat het koninkrijk verdeeld zal zijn. Het zal iets van de hardheid van ijzer hebben, daarom zag u ijzer voor u, vermengd met kleiachtige leem. 42 Dat de tenen en voeten deels van ijzer en deels van leem waren, betekent dat het koninkrijk voor een deel sterk zal zijn, voor een deel broos. 43 U zag ijzer vermengd met kleiachtige leem; dat betekent dat die delen zich zullen vermengen in het nageslacht, maar ze zullen zich niet verbinden, zoals ijzer zich niet met leem laat verbinden. 44 Maar ten tijde van die koninkrijken zal de God van de hemel een rijk laten opkomen dat nooit te gronde zal gaan en dat nooit op een ander volk zal overgaan. Het zal al die koninkrijken verbrijzelen en vernietigen, maar zelf zal het eeuwig bestaan – 45 precies zoals u zag dat er een steen van de berg losraakte zonder dat er een mensenhand aan te pas kwam, en het ijzer, brons, leem, zilver en goud verbrijzelde. De grote God heeft de koning laten weten wat er in de toekomst te gebeuren staat. De droom is waar, en de uitleg betrouwbaar.’