Één Lutherjaar, één Lutherevenement, maar Riley ma

Één Lutherjaar, één Lutherevenement, maar Riley mag geen Lutherfolder uitdelen!
THE ADVENT GOSPEL PROMOTIONS·ZONDAG 9 JULI 2017101 gelezen

BREDA - Ooit weleens stomverbaasd voor een kerkdeur gestaan... Ja, ik heb het over mijzelf. Ik stond op een vrijdagavond voor een open kerkdeur met mijn mond wagenwijd open.

In Breda organiseerde de lokale raad van kerken diverse evenementen (waaronder een kerkennacht) in het kader van het 500 jarige bestaan van de Protestantse Reformatie. Ik kreeg van een (ZDA) gemeentelid het verzoek om mee te gaan folderen. Het was voor mij een drukke week (Stephen Bohr,e.d.), maar hoe kan je als Adventist een gelegenheid voorbij laten gaan om niet te spreken over één van de belangrijkste gebeurtenissen, in de recente kerkgeschiedenis.

Particulieren uit Noorwegen ontwikkelden een heldere folder, om mensen in te lichten of de Reformatie en of deze hoofdrolspelers uit die tijd wel degelijk veranderd zijn. Diverse Adventisten uit geheel Nederland gaan huis-aan-huis, of bezoeken bijzondere evenementen af om deze folders uit te delen.


Wel je kunt moeilijk een baan hebben bij “Advent Gospel Promotions” en niet mensen vertellen over de Reformatie, dus ik stapte in de auto weg naar Breda. Daar zou een lokale kerkgemeenschap bijeenkomsnten houden in het kader van het Luther Jaar.

Ze zouden het gaan houden over beeldenvereering, men zou een deur plaatsen zodat je ‘stellingen’ kunt plaatsen op de deur. Ik dacht, de mensen zullen wel openstaan voor de ‘ware’ boodchap van de reformatie. De harten zouden wel bereid zijn om een ‘ander’ geluid te accepteren.


Ik was positief gestemd, tot het moment dat ik na het gebed in de auto, liep naar het kerkgebouw. Zodra ik met mijn 50 folders naar de ‘deur’ liep verdwenenen alle mensen bij de ingang. Ineens zag ik een monnink driftig heen en weer lopen. Hij leek niet of die aardige monnik Luther op de plaatjes. Voor mijn gevoel had hij vuur in de ogen, even later kwam er een vriendelijke ogende man naar buiten, hij vroeg om een folder en liep weer het kerkgebouw binnen.


Daar stond je dan met 4 adventisten bij de kerkdeuren van een kerk in een buitenwijk van Breda. ‘Heer, wat doen we nu?!”

De man met de vriendelijke ogen kwam vervolgens naar buiten en zei, “Dit is het Lutherjaar, we zoeken verbinding,,,, niet verwijdering.” Ik zei dat wij ook verbinding zoeken vanuit Gods Woord.


“Ja, maar dit is een aanklacht tegen de Kerk”.... En toen begon ik na te denken, dit is geen Protestantse kerk dit een traditioneel Rooms Katholieke kerk... die een Lutherevenement organiseert en ik vertelde vervolgens de vriendelijk ogende man; “Luther was niet tegen de kerk, Hij was tegen bepaalde aspecten van de Leer van de Kerk. Dit boek gaat over die aspecten”


De vriendelijke man raakte een beetje gefrustreerd, hij opende het boekwerk en liet mij alle passages en foto’s zien over de Paus (Franciscus), en zei; “Wij kunnen het niet hebben dat het ene deel van het lichaam het andere deel van het lichaam bekritiseert.”

“Dit is toch het jaar van de Reformatie...?!”, ik was stom verbaasd, gelukkig reageerde Elma snel door te zeggen; “u kunt de folder plaatsen op de Lutherdeur als stelling. De gefrustreerde man, maar vriendelijk ogende man, bood ons zelfs een punaise aan. Dus werd het boekje als eerste stelling, geplaatst op de deur.


Na afloop zijn we de wijk ingereden om de folders in de brievenbus te gooien. Ik heb op veel plekken in mijn leven gefolderd, maar nooit heb ik meegemaakt dat een folder over Luther, tijdens een Lutherjaar niet welkom is. Schijnbaar, 500 jaar na de Reformatie, is de boodschap van Luther nog niet in alle lagen van de samenleving doorgedrongen.


Als dit het geval is... dan hebben die Protestanten, waar ik ook toe behoor. Een flinke dosis werk in het vooruitzicht. Sola Scriptura, Sola Fide, Sola Gracia.

Laten wij ons licht schijnen ook na 15 oktober 2017?

Riley Jack
The advent gospel promotions vereniging

 

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen