Nieuw leven voor een stervende kerk

“En de heer zeide tot de slaaf: Ga de wegen en de paden op en dwing hen binnen te komen, want mijn huis moet vol worden” Lucas 14 : 23.

Een verbazingwekkend feit: Het kleinste kerkje ter wereld zou gevonden kunnen worden in Oneida, New York. Gebouwd in 1989 op houten pilaren. De Kruis Eiland Kapel heeft een vloeroppervlakte van slechts 2,6 vierkante meter. Het is net groot genoeg voor een kleine huwelijksinzegening als de bruid, de bruidegom en de geestelijke staan. De kapel staat op een klein eilandje in een vijver en slechts per boot te bereiken.

U vraagt zich wellicht af, “Wie wil er nu een kerk bouwen voor slechts twee personen?”. En toch is de Kruis Eiland Kapel een klein beetje een momentopname van veel Christelijke kerken vandaag de dag – klein en vaak leeg.

Vreemd genoeg overwegen mensen een nog kleinere kerk te bouwen slechts om een wereldrecord te kunnen breken. Ik vraag me af hoe God er over denkt als Christenen zich inzetten om het kleinste kerkje te bouwen? Jezus wil dat Zijn Huis een Huis van licht is, niet een poppenhuis! “Het huis dat voor de Here gebouwd zal worden, moet zo groot zijn dat het de roem en pracht van alle landen te boven gaat” 1 Kronieken 22:5.

Meer dan 50% van de kerken in Noord Amerika hebben slechts 7 tot 75 leden en dan te bedenken dat zij lang niet altijd de kerk regelmatig bezoeken. Er bestaat geen twijfel over dat vele kerken, klein of groot, worstelen om te overleven. Ik denk dat u zult beamen dat dit dramatische gevolgen heeft. “Indien openbaring ontbreekt, verwildert het volk” Spreuken 29 : 18.

Waarom worstelen sommige kerken?
Of de kerk nu groot is of klein, u kunt deelgenoot zijn van een worstelende kerk. Vraagt u zich ooit af hoe dat komt? Waarom zovele kleine kerken in groei stagneren en grote kerken leden verliezen? Kan het misschien komen omdat ongerechtigheid de wereld regeert en vele Christenen hun eerste liefde hebben verloren? (Zie Openbaring 2:4).

Gedeeltelijk klopt dat. Sommige kerken zijn verminkt omdat de Heilige Geest pijn werd aangedaan door ruzie onder de leden. Anderen hebben hun kontakt met Christus verloren en hun passie om het evangelie te delen met de dwalenden. Kijken wij rond, dan zien wij hoe de media zaken als trouwen met hetzelfde geslacht promoten of politici die zich inzetten voor het atheïsme. Ook zogenaamde Christelijke universiteiten steunen de evolutieleer. Ik geloof dat veel gelovigen ontmoedigd raken en het gevoel hebben dat onze eigen cultuur te cynisch en te werelds is geworden om mensen nog te kunnen bereiken. Zij voelen zich niet relevant.....

En natuurlijk, er zijn vele faktoren die de groei van de kerk bemoeilijken of een kerk maken tot een lauwe plaats waar de rechtvaardigen de komst van de Messias afwachten, maar ik geloof dat vele trouwe gelovigen zoals u niet opgegeven hebben – net zoals ik niet opgegeven heb. Dus wat kunnen wij doen om onze kleiner wordende kerken te doen herleven?

Ik geloof dat God nog steeds er naar verlangt dat Zijn kerk zich uitbreidt, zoals wij kunnen lezen in Handelingen 2:47! Duizenden werden wekelijks aan het geloof toegevoegd. Kan dit nu weer gebeuren? Zou u geen deel willen uitmaken van zo'n beweging?

Auteur: Doug Batchelor

 

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen