Het grootste gebrek aan Facebook, dat zijn wij!

Het grootste gebrek aan Facebook, dat zijn wij!
5 september 2011 om 9:53

Gisteren terwijl ik op mijn HTC, zit te 'flippen' door de berichten van mijn 617 vrienden. bekroop mij toch weer het gevoel dat ik ook al uitte in een reactie op mijn eigen notitie (waarom ik geen koffie drink). Iedereen post over zijn of haar leven, wat je beweegt, wat je ergert, wat je gelukkig maakt en toch... toch mis ik iets.

Toen de rellen uitbraken in Londen of de Arabische lente in Egypte en Tunesie bijvoorbeeld werd heftig gebruik gemaakt van Facebook, maar ook van Twitter en de Blackberry's. Overheden vandaag de dag maken plannen om Facebook zelfs in tijden van onrust 'onbereikbaar' te maken. Facebook en alle vormen van Sociale Media hebben de wereld kleiner, sneller en 'overzichtelijker' gemaakt. Ik ben blij te horen als vrienden van mij, gezegend worden met een zoon of dochter. Ik krijg een glimlach op mijn gezicht als ik hoor hoe iemand kletsnat wordt door een plotselinge regenbui. Maar toch... ik mis iets... iets fundamenteel.

Zelfs voor mijn werk bij AGP, maak ik handig gebruik van Facebook. Mensen komen vandaaag de dag niet meer op websites van organisaties... maar kijken naar updates via Facebook voor artikelen die hun interesse treffen. Zo hielp ik de jeugdgroep van Rotterdam-Noord hun jeugdrally 'Something Different', naast een eigen website ook een 'facebook' en een hyves pagina mee te geven. Zo heb je gelijk de jeugd van Nederland aan je activiteit gekoppeld en kun je veel sneller berichten door sturen dan wat je tot nu toe kon doen via brief of een simpele site. Maar toch.. is er een probleem, een serieus probleem.

Ik besef dat wij in post-moderne tijd leven en dat mensen hun leven in hokjes inrichten. "Ik ben Heilig in de kerk, Een student op school en een losbol met mijn vrienden." Je ziet dat ook terug op facebook. Ik zag op Hyves een berichtje van iemand die op vrijdagavond laat in de disco was. Toen ik een week later de persoon in de kerk tegenkwam vroeg ik (zo onschuldig als k kan zijn), of het een leuke uitgaangsgelenheid was een week geleden. Deze persoon ontkende in alle toonaarden dat ze uberhaupt in de disco was. Terwijl de 'krabbeltjes' op hyves... een totaal ander gedrag lieten zien.

Het grootste gebrek aan facebook... dat zijn wij.

Ik leerde in de kerk... dat ik overal kon getuigen van mijn 'Christen' zijn. Maar blijkbaar geldt dat alleen op die ene 'zaterdag' in de week, waar je 2 uur lang. 'Vroom en Heilig' moet zijn, maar sociale media is blijkbaar geen 'faith'media. En iedereen lijkt ineens een stuk minder gelovig dat wat ik van sommig mensen zou verwachten.

Denk maar aan de rellen in London... wie had ooit geacht dat een kinderen die het breed hebben.. toch overgang tot rellen. Blijkbaar brengt Facebook naar boven.. at diep in ons leeft. Wat ons echt beweegt in het leven. Waar onze intresses echt naar uitgaan. Overheden controleren facebook om te kijken hoe mensen denken en om bepaalde trends te achterhalen. Bedrijven kijken naar facebookprofielen om te kijken om toekomstige werknemers geen potentiele risciogevallen kunnen zijn voor hun bedrijven.

Hoe komt het dan dat ik bij gelovigen... en ik reken mezelf doortoe ook. Zo weinig te lezen is over hoe God beweeegt in hun leven. Het grootste middel om te vertellen, wat er in je leven omgaat... Social Media. Is geworden tot een woestijn... waar Jezus slechts tijdelijk ZIjn gezicht laat zien in de leven van de mensen die hier actief zijn.

Kijken of dit lukt....

Die rellen in Londen zijn gestart.. doordat jongeren opriepen to geweld, bendevorming en vernietiging... Ik vraag mij af of mijn Nederlandstalige gelovige vrienden, het durven om vaker te vertellen van Gods liefde in hun leven. Vaker durven te zeggen dat die 'zanggroep' op Sabbath heel goed had gezongen. Durven te vertellen dat Jezus datgene is wat jouw beweegt...

Laten we eens een goeie rel starten voor de verandering. Laten wij een eind maken aan het grootste gebrek maken op Facebook en getuigen wat ons beweegt in ons leven en laten wij onze schaamte voor ons geloof achterwege.

Let Jesus MOVE you... In real life and in Cyberspace.

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen