Modderdouche

Vandaag liep ik in Amsterdam, te genieten van het weer, de mensen (en mijn nieuwe gospelcd "Yes all things are possible to those who believe").

Ik liep langs het spiritueel uitziende winkel 'Rituals" waar men allerlei crèmes, parfums e.d. kan kopen. Maar mijn ook richtte zich naar de Modder douche... Ja.. je kunt modder in een potje kopen voor slecht Eur. 15,- euro Ik kon mijn ogen niet geloven... Modder.... in een potje?! Wellicht iets mis met mijn perceptie.

Sinds wanneer verkopen we iets wat we niet geschikt vinden of vonden (althans mijn ouders zou mijn voor gek verklaren als ik in de modder zou rollen), met korting in de winkel, alsof het de nieuwste openbaring was.

ZO kijk ik nu ook naar de ontwikkelingen rondom Rick Warren's Purpose driven life. Vroeger (en dat is slechts enkele jaren terug)... zouden we nooit praten over een doelgericht leven. Immers er was maar een doel in het leven,en dat was Gods Wil, Zijn Koninkrijk en Zijn liefde.

Maar de individualisering en 't "ik-weet-het-beter-dan-de-almachtige-gedrag (postmodernisme?!)" die heden ten dage bij sommige Christenen prevaleert noopt hen er blijkbaar toe om taboe doorberekend te zijn en het vroeger gevonden verderfelijke "modder" in een mooi potje te zetten en met korting te verkopen.

Sommige mensen zullen zeggen.. "Het verkoopt toch.. een modderdouche.. en omdat het verkoopt is het goed". Helaas is dit een simplistische redenering. Het is niet de modderdouche die je lichaam herstelt.. Maar het feit dat die lieve dames eens de tijd nemen om te rusten.. en blijkbaar is modder nodig om ze stil te houden.

Zo is het blijkbaar ook met "doelgericht leven", men claimt dat de kerken vollopen door deze methodes. Maar heeft niemand zich ooit afgevraagd wie ervoor zorgt dat de kerken vollopen... als het goed is, is dat de Heilige Geest, maar blijkbaar geeft men de mens meer krediet dat de Geest van God die ons overtuigd van zonde.

Waarom loven en prijzen wij methodes, verdiepen wij ons in de methodes.. dan in het Schriftwoord van God? Waar is de geest van God, in dit verhaal! waar is Jezus? waarom danken wij God niet dat hij dit alles in staat heeft gesteld?

Zijn we onze ogen zo verblind dat wij de "methode" meer eren dan degene om wie het uiteindelijk gaat?

Ik hoor dat sommige lekensprekers rondgaan.. die de methodes en kerken die dit uitvoeren zo loven en prijzen. Dat het net klinkt als een potje modder die je met korting verkoopt in een new-age winkel.

En blijkbaar wordt iedereen die niet eens is met hun manier van denken wordt uitgestoten. Ik las laatst in de Uitdaging dat een gezin uit een Hervormde kerk is gezet, na 48 jaar trouwe dienst aan de gemeente, omdat ze tegen Rick Warren's methode waren. Blijkbaar zijn de schijnbaar 'volgelingen" van Jezus, in deze postmoderne tijd belangrijker geworden dan de Jezus zelf. (het klinkt allemaal als een potje modderdouche voor mij).

Er is maar een iemand die mijn eer en aanbidding krijgt en dat is Jezus Christus. Wat Hij heeft gedaan aan het kruis.. is hetgeen wat mij heeft bevrijd.. Ik heb een ander leven dankzij Hem en niemand anders.

Ook al moet ik volgens de één doelgericht leven, en volgens de ander een contract van participatie ondertekenen. ER is maar één doel wat waarlijk getrouw is en is maar een verbond die in alle eeuwigheid stand houdt.

Jammer dat vele zich laten verleiden door een geestelijke modder in een potje... Terwijl ze zich zouden kunnen baden in "stromen van gezegend levend water".

Tjah... het is maar waar jij door gereinigd wilt worden... Levend water of een 'potje' ingeblikt modder.

 

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen