15-09: Zij doen het.. dus doe ik het ook?!

Op vrijdag ben ik vrij van werk. Daarom vind ik het leuk om rond te reizen, doe ik aan bijbelstudie op de meest vreemde plaatsen, in het park, in de bus. Overal waar mijn benen mij kunnen brengen. Vooral met deze warme dagen ga ik er graag op uit en ben ik liever buiten, dan in mijn warme studeerkamer.

vrijdag 15 augustus 2006

Na een dagje rondreizen ga ik langs de bijbelshop in Hoog Catherijne, Sjofar genaamd. Een mooie en goed uitgeruste boekwinkel en platenzaak. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in Missiologie (De leer over zending en evangelisatie). Ik ben benieuwd naar trends en ontwikkelingen op het gebied van evangelisatie. Zo zijn de dingen die bijvoorbeeld nu in de Adventkerk afspelen... ontwikkelingen die al tientallen jaren ten volle tevredenheid of ontevredenheid bij anderen werden toegepast. De discussie die bij ons speelt… is bij anderen allang opgelost en de werkwijzen aanpast.. of heeft tientallen scheuringen veroorzaakt.

Terwijl Sabbatvierders experimenteren met lossere vormen van eredienst en liturgie.. zijn juist andere kerken bezig met 'terug naar de oude paden' (van die groeperingen wel te verstaan). Met veel belangstelling lees ik in Amerika kerken met héél veel leden (2000 plus) en kerken met minder dan 50 leden juist explosief groeien. Ik lees dat katholieken en charismatische evangelische steeds meer toenadering zoeken, etc, etc.

Best interessant dat je uit de boeken uit je eigen geloofskring (lees Geest der Profetie) die ongeveer 150 jaar geleden werden geschreven, in de christelijke tijdschriften van nu (bijvoorbeeld Christianity Today) bewaarheid ziet worden.

Ik liep naar de toonbank om één van die tijdschriften af te reken. De dame bij de kassa, aardige meid tussen de 25 en 30 jaar oud, vroeg aan mij waarom mijn tas openstond want mijn spullen dreigde er uit te vallen.

Ik zei tegen haar dat het voor mij het einde van de week is, en dat ik wat vermoeider ben dan gedurende de week.., ik zei ook tegen haar dat voor een Christen vaak het weekend drukker is dan door de week vanwege de vele activiteiten die een Christen doet in getuigen, familie en gezin, noem maar op.

De aardige dame zei tegen mij.. ik werk maar twee dagen in de week, en probeer ook bij te komen in het weekend, maar voor mij is het ook en ze zij er gelijk achter, "als je maar wel de zondagsrust houdt."

Ik ben sabbatvierder.. ik kon mijn mond houden.., maar de geest sprak tot mij.. weest nu eens niet verlegen.. doe je mond open.. en ik zei spontaan "Ik ga zaterdags naar de kerk."

Niet aanvallend... maar gewoon een feit.. ik ga op sabbat naar het gebedshuis. Maar de reactie van die aardige meid blies me totaal weg.. ze zei: "Dat doe je goed.. je aanbid God op de dag die in de bijbel staat.. precies zoals het hoort"

Mensen die mijn gezichtsuitdrukking kennen.. weten precies hoe ik eruit zou zien op dat moment.. alsof iemand een totaal nieuwe openbaring deed.. alsof ik de Engel Gabriël tegen kwam en mij zou vertellen wat de Heer mij zou vertellen... alsof ik een visoen kreeg over de toekomst van Gods gemeete...

In geen maanden ben ik zo geconfronteerd door de waarheid. Het is niet, dat ik niet weet de sabbat de zevende dag is. En het is ook niet dat ik weet dat sommige zondagvierende christenen van de sabbat gehoord hebben. Maar dat een aardige vlotte, gelovige meid getuigt. "Je doet het op de dag die de bijbel voorschrijft."

Het antwoord brengt blijdschap in mijn hart.. maar ook verwarring. Als Christen doe je toch Gods wil.. of heb ik het mis."Meid waarom ga je in vredesnaam toch op de zondag naar de kerk" Maar alsof dit geen schok was.. wat de dame daarna tegen mij zei... maakte me duizelig en verwarrend in één keer.

Ze zei: "De zaterdag is de juiste dag, maar ja.. ik woon in Nederland en iedereen in Nederland gaat zondag naar de kerk.. nou ja.. ziij zijn gek... dus ben ik ook gek.. zij doen het.. dus doe ik het ook!!!" Ik was in totale schok.. je kon de ambulance bellen.. een goeie psychiater bellen of een psycholoog een goede theoloog.. een predikant.. of een bijbelgetrouwen familielid. Waar is de logica?!

Ik stond in een christelijke boekhandel en ik was in schok.... Mensen zeiden altijd tegen mij.. "als ik de sloot spring.. dan spring je er toch niet achterna" Nu hebben we het over Gods woord.. Je erkent dat het woord van God gelijk heeft.. en omdat Nederland het anders doet.. doe je gek en volg je Nederland achter na.

Ik hoop en bidt dat u als lezer van dit stuk.. nadenkt waarom u dingen doet in de kerk.. niet omdat 'iedereen' het doet, niet omdat het de gewoonte of traditie is, niet omdat iemand in een mooi colbert wat zegt, (zelfs ben ik het),

maar omdat de bijbel zegt: "Thus saith the Lord", het zo zegt Heere!

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen