13-08: Een klassiek voorbeeld

Wie kent deze tekst uit het bijbelboek Romeinen 10:14?
Maar hoe kunnen ze hem aanroepen, als ze niet in hem geloven? En hoe kunnen ze geloven, als ze nooit van hem gehoord hebben? En hoe kunnen ze van hem gehoord hebben, als hij niet verkondigd wordt?
Een klassiek voorbeeld, wat er gebeurd als je een tekst anders intrepreteert

Sabbat 13 augustus 2005

Ik kijk regelmatig naar Amerikaanse Christelijke TV... mede omdat "Talpa, Tros & SBS" mij totaal niet trekken. Je kunt tegevenwoording naar een 40 tal Christelijke TV stations kijken, met preken, lifestyle programma's e.d.

Vandaag keek ik naar een 'Tell Sell' achtig programma, homeshopping. In plaats van kookgerei of een afslank cursus werd een serie videobanden aangeprezen over het thema genezing.

Opzich niets bijzonders, terwijl ik bezig was met het lezen in een kerkblad voor Adventistische leiders, hoorde ik eens iets wat mijn aandacht trok...

Een van de sprekers sprak over een opzienbare getuigenis. Het ging als volgt

Een man keek samen met zijn vrouw naar TV. Deze man kreeg ineens een beroerte en viel als 'dood' op de grond.. zijn hart stopte. De vrouw raakte in paniek. Ze belde wel, 911 het Amerikaanse alarm nummer, maar ze was - begrijpelijk - helemaal van slag.

Totdat ze in ingeving kreeg, ze herinnerde wat de evangelist zei "Hoe kan je aanropen zonder geloof en hoe kun je geloven als je nooit heb gehoord, en hoe kan je horen als er nooit verkondigd is." Ze wilde God aanroepen maar ze wist niet hoe...

Dus wat deed ze, 3 keer raden
... bidden en de Here smeken... nee
... familie en vrienden bellen om de Here op te zoeken in gebed... nee dat ook niet
... misschien een bijbeltekst opzoeken wat haar kracht geeft.. neer dat is het ook niet


Wat de vrouw toen deed, volgens de getuigenis wat ik hoorde op tv, verbaasde mij.

Ze pakte de videoband over genezingen en stopte het in de video recorder. Zij geloofde dat door het lusiteren naar deze prediking over genezing. ze geloof kon vinden. Terwijl ze video afspeeld, ontwaakte haar man uit de dood. Echt waar... volgens deze getuigenis

En toen de ambulance broeders aankwamen.. was het enige wat ze konden vaststellen dat de man kerngezond was. Want de man en vrouw loofde de Here voor het wonder.


Ik weet niet wat u denkt.. maar mijn oren klapperde wel.

Ik geloof in gebedsgenezing.. ik weet dat God tot onbegrijpelijk in staat is... daar zeg ik zeker AMEN op. Ik kan zelfs tot 6 keer toe getuigen hoe de Heer mij op mirakeleuze wijze in leven heeft gehouden... terwijl alles en iedereen zei van niet.

Maar in alle gevallen werd gebed of gezalfd.. er werd voorbede gedaan of voorspraak gedaan... Met beriep zich op de wonderdaden van Christus. Ik kan mij herinneneren dat ik soms 'tot emotioneel toe' mij hart heb uitgestort voor de Heer.

Maar een videoband in de videorecoder stoppen voor genezing... Tjah...

Wij leven in een tijd dat wij als mensen 'niet veel moeite' willen doen om het woord voor ons zelf te begrijpen. We laten de intrepretatie van Gods Woord over aan mensen die betrouwbaar lijken. Een mooie glimlach, een goed voorkomen, een mooie diploma.

Maar toetsen ho maar.. Ik ben de Here dankbaar dat deze man... ontwaakt is van zijn hartstilstand. En dat hij leeft om de Heer te prijzen.

Maar ik ben bang dat dit het school voorbeeld is van mensen die niet zelf het woord hebben bestudeerd. Als er iets met mij of met mijn naaste gebeurd.. ga ik op mijn knieeen...
Ik pak niet een CD of video van mijn favoriete predikant en hoop op een wonder.

Satan heeft het voor elkaar.. Zolang wij iets anders aanroepen dan de Heer in de momenten van verdriet of vreugde.. dan laten wij de 'tegenstander' winnen.

Is die bijbel zo eng, zo ontoegankelijk, zo moeilijk, zo wereldvreemd... dat wij de intrepretatie over laten aan mensen. Waarom zoeken wij als mensen in het moeras.. als het paradijs... staat in de boekenkast, te doorzoeken is in de Bibliotheek.. of de computer

Het is een klassiek voorbeeld.. wij leven in tijd waar we nog nooit zoveel toegang hadden tot het begrijpen van het woor door middel van zelfstudie, gezamenlijke bijbelstudie, e.d.

Ik hoop en bidt dat ogen zullen openen.. voor Gods Woord en daaruit lering mogen trekken.

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen