13-07: Rumspringa... Amish in the city

Wie kent de Amish niet.. een bijzondere puriteinse geloofsgemeenschap in Ohio, Minnesota in de VS. Ze willen afzijdig blijven van invloeden van de zondige wereld van buiten. Geen elektriciteit, geen water, geen tv, geen computer. Slechts een simpel leven en de bijbel alleen. Alleen met kent één bijzonder gegeven:

13 juli 2005

De Rumspringa, Volgens wikipedia. Vanaf een jaar of 16 mogen Amish een paar maanden tot een paar jaar leven als de gemiddelde Amerikaan. Dit wordt rumspringa (Nederlands: ronddollen) genoemd. Ze mogen altijd terugkeren naar de Amish-gemeenschap, maar als ze dat doen moeten zullen ze ook hun hele leven Amish moeten blijven. Op deze wijze kunnen de jongeren hun wilde haren kwijtraken en wordt de keuze voor leven als Amish bewust genomen. 85 tot 90 procent kiest ervoor om zich na de rumspringa weer bij de Amish aan te sluiten.)

Vandaag begon er een nieuw reality tv programma op NET 5, Amish in the city. In dit programma worden een 5-tal jongeren uit 'de wereld' in een huis gezet samen met 5 jongeren uit de Amish cultuur die bezig zijn met hun Rumspringa

Een interessante gedachte gang.. Je leeft in een beschermde, Christelijke omgeving... je doet wat je ouders je aanleren en als het moment daar is dat je volwassen wordt. Dan mag je de wereld verkennen. Al die dingen waar je van gehoord hebt, daar mag je nu eens deelnemen. Of men nu niet Bijbelse samenlevingsvormen aan gaat, of drank- of drugsmisbruik... een wild nachtleven.

Alles waarvan 'de Amish kerk" leert dat je er niet aan mag deelnemen, alle bijbels leerstellingen mogen de kant worden gezet. Ze dragen geen make-up of juwelen, waar ze vandaan komen.. .maar in de stad.. dan mag alles.

"remmen los" om te ontdekken of de leerstellingen van de Amish kerk en zoals men de bijbel intrepreteert wel juist is.

Zou dat voor ons ook werken.. jongeren bewust de wereld in sturen en ze zelf laten kiezen of ze Jezus willen volegn of niet.. door te zeggen "proef de wereld laat je gaan"

Ik woon tegenover een 'streng' gereformeerde scholengemeenschap. (Niet dat Gereformeerden, leven en geloven als de Amish, maar als illustratie). ALs ze net van de lagere school komen, dan zijn de jonge meiden en kerels in fleurige kleding, vrolijk.. je kent het misschien wel.

Maar 2 jaar later en ze zitten elke vrijdag in de kroeg in het nabij gelegen winkelcentrum. Volgens de Amish gedachte is dit dus bevordelijk voor het geloofsleven.

Maar in Nederland blijft niet 85 tot 90 procent van alle protestantse jongeren lid van de kerk waar ze zijn opgegroeid. Contact met de wereld, maar ze vreemd van God.

Het is net als Lot en zijn vrouw.. .bloot gesteld aan de Soddomie van Sodom en Gomorra.. Lot bleef vertrouwen op God, maar de vrouw van Lot werd bewogen door de schijnbare (perverse) schoonheid van Sodom en het werd haar uiteindelijk vernietiging

Moeten wij onze jongeren een "rumspringa" aanbieden, om te kijken of ze Heer waarlijk willen volgen. Al lijkt het een nobel idee. We hoeven de tv maar aan te zetten om de ellende van de wereld te zien.
10 minuten CNN, 5 minuten BBC, een paar kranten en de radio en je wilt nooit meer weg van de Heer die je waarlijk lief heeft.

Ik heb géén Rumspringa nodig om te weten dat de wereld boos en onaantrekkelijk is. Wat ik nodig heb is de Genade Gods. Wat ik nodig heb is het voorbeeld van Jezus Christus, gedreven door de Geest.

Ik ben een Christen in de City... en ik blijf zelfs in de City een volgeling van de almachtige. Dat is pas een radicaal leven.. een uitdagend leven...

uitdagender.. dan 6 weken lang, leven zonder Christus om de wereld te verkennen.

Elke woensdag op Net 5

Amish in the city

5 jongelui en hun periode an Rumsprigna

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen