27-12: Secularisatie "Ziekte uit 't westen"

Tijdens het héén en wéér schakelen tussen CNN, BBC WORLD, RTL 5 en Nederland 2 om het laatste nieuws te krijgen over de verschrikkelijke ramp in Azië, zag ik op de BBC een verslag over geloven in Nigeria.

In deze korte documentaire, liet men een beeld zien van de Christelijke kerk in dat land. Men vertelde onder andere dat de traditionele kerken, niet meer de leden naar zich toetrekken, zoals ze dat al jaren deden. Vooral de Rooms-Katholieke kerk heeft problemen met groei.

Men liet beelden zien van snelgroeiende evangelische, maar vooral Charismatische pinkstergemeenten, hoe spreekers en spreeksters vertelden over hun persoonlijke strijd en hoe de Heer ze verlosten. Je zag hoe Charismatische leiders vroegen om geld van de 'arme' inwoners die meer dan een dagloon aan offers, gaven.

Daarna liet men weer een katholieke kerk zien, waarvan men zich gedwongen voelde om ook Charismatische diensten te organiseren rondom de eucharistie, om toch de mensen bij hun in de kerk te houden.

En daarna zei de verslaggever het volgende.... "Het heeft voor de kerken geen zin meer om te evangeliseren in de grote steden in het westen, ze zijn besmet door de ziekte van het westen... secularisatie"

De ziekte van het westen.. de ontkerken.., afkeren van de kerkgenootschap en soms ook van het Christelijk geloof. Het zo goed hebben, dat je gaat denken dat je God niet meer nodig hebt.

Blijkbaar, volgens de BBC-Correspondent, is deze ziekte ook ingeslopen in Nigeria. Rijkdom, welvaart is voor een deel van de Nigeriaanse bevolking, met name in de steden, ten deel geval en 't gevolg... men ziet de kerk.. en vooral God niet meer zitten.

Onze welvaart, onze trots die blijkbaar geëxporteerd wordt over vele delen van deze wereld.. brengt mensen gemak, een goed leven, het helpt ze uit de ellende en geeft mensen een zelfstandig bestaan. Zo zelfstandig dat men blijkbaar afhankelijkheid van God niet meer voelt, ziet of ervaart.

Deze 'ziekte' die secularisatie wordt genoemd... waarvan wij in 't westen zo goed zijn in het exporteren.. hoe kun je er een eind aan brengen?

Als wij de oplossing weten voor Nigeria, dan is gelijk het probleem voor het westen opgelost. Tot die tijd moeten wij als gelovigen er alles aan doen om die 'ziekte' die secularisatie heet... niet te verspreiden, maar ons geleid wetend door de Heilige Geest ons inzetten om mensen te vertellen over het enige medicijn tegen de ziekte die ''zonde" heet te nemen. Namelijk het aanvaarden van Jezus daad van liefde voor u en voor mij.

 

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen