26-11: Schoonvegen, stofzuigen en schoonhouden

Ik ben geen kij in het schoonhouden... zo die is eruit. Je doet het omdat het moment.., niet omdat je het leuk vind. Je doet het omdat je weet dat het beter is dan te wonen temidden van de motten, kakkerlaken en ander ongedierte. Wanneer je eraan begint is het pure ellende, maar wanneer je klaar bent, ben je toch tevreden als je eraan begonnen bent.

Vrijdag 26 november 2004

Hoe moet dat als je misstanden ziet van je mede-broeders en zusters. De bijbel leert ons dat wij in liefde moeten vermanen. Dus de beste broeder of zuster aanspreken, en als dat niet help bijvoorbeeld een respectabel persoon vragen om met die persoon in gesprek te gaan (in het geval van de kerk bijvoorbeeld een oudste). En mocht niet alles helpen, dan de gemeente vragen om deze persoon te tuchten.

Allemaal maatregelen die Bijbels zijn om schoon schip te maken. Maar stel je eens voor dat niemand dat zou doen. En je bang bent wat de uitstraling is van jouw kleine gemeenschap naar de buitenwereld en nog belangrijker God toe.. wat doe je dan?

Sommige mensen worden zo moe van misstanden binnen hun eigen geloofsgemeenschap dat ze de kerk de rug toe keren. Eigenlijk is de meest voorname reden dat mensen niet meer naar de kerk gaan... zeker niet in alle gevallen het geloof. - Als mensen voor hun geloof weggaan is omdat ze gegroeid zijn in persoonlijk en geestelijk opzicht en ze opzoek gaan naar een kerk of geloofsgemeenschap die doet, wat zij geloven dat de bijbel leert. Of ze gaan weg omdat de kerk waar ze in zitten voor hun gevoel is afgedwaald van de waarheid waarin zij altijd geloven. - In de meeste gevallen is de reden dat mensen de kerk verlaten het gedrag van hun medegelovigen.

Roddel en achterklap, machtsmisbruik en al die nare dingen, zorgen ervoor dat mensen de kerk ontvluchten. Dat is jammer want dat is nooit wat Christus bedoeld had. De vraag is of weglopen het juiste antwoord is. Of dat het zo moet laten of dat je de mensen die fout handelen er met de zweep moet uitslaan.. of zoeken naar de consensus en hervorming.

Ik denk aan een huis, een huis de schoongemaakt dient te worden... we hebben er geen zin in en willen weglopen en het huis in puinhoop achterlaten. Soms zijn er mensen die er van alles aan doen om de voortuin, de gang en de woonkamer zo mooi mogelijk te maken, zodat je je naar je zin hebt als je binnenkomt, maar zodra je door de andere kamers loopt je de rommel ziet die achter de gesoten deuren ziet.. dat je zoiets heb.. ik ben erin getuimeld.. ze hebben mij voor de gek gehouden.

Een ding is zeker, geen enkel huis is 100% schoon en geen enkele kerk heeft geen problemen. De vraag is hoe hou je de kerk geestelijk schoon. Ik heb er met een aantal mensen de afgelopen week over gesproken, en ik denk hier echt over na..

want een ding is zeker.. er is geen fijnere kerk dan een 'schone' God vrezende, lofprijzende en aanbiddende kerk.

 

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen