12-10-2004 "Wat is een groter recht?"

Vandaag een interessante discussie met een vriend van mij uit de kerk.. wat is een groter grond recht.
1. Recht op vrijheid van Godsdienst.
2. Recht op vrijheid van Meningsuiting
3. Verbod op discriminatie.

Alle drie grondrechten die Nederland een groot land hebben gemaakt, en daar sta ik ook helemaal achter. Het probleem komt wanneer je de grondrechten tegen mekaar laat opwegen. Diverse religieuze groeperingen komen in de knel als men dingen doen waar ze in geloven.

Onlangs hadden wij in Nederland een discussie omtrent jongenbesijnedenis, - ik geloof dat het in principe niet meer hoeft, immers dit soort regels ten tijde van Mozes, zijn met Christus aan Kruis genageld -. Diverse Joodse en Moslims genootschappen geloven dat ze dit nog behoren te doen.. het is hun recht op godsdienst - een grondrecht. Ze doen waarin zij geloven... ook al ben ik er niet meer eens.

Als scholen op grond van het geloof, zelf bepaalde zaken weigeren.. kan dat? Wat is het groter recht?

In Zweden is al een predikant in de gevangenis beland omdat hij een (voor de maatschappij) controversieel stuk las uit de bijbel.
Is Gods woord een achterhaalde traditie, niet meer van deze tijd, welke gecensureerd dient te worden? Alleminst Niet.. het is het levend woord van God.. Ik heb het niet verzonnen.. ik volg geen traditie.. maar Jezus.. en wat 2000 jaar gelden goed was.. is nu ook goed.

Toch claimen vele mensen in deze maatschappij dat de Bijbel traditie is... Ze vinden dat het een achterhaald standpunt heeft ten opzichte van het huwelijk en nog veel meer thema's.

Terug naar de vraag.. wat is een groter recht. Dat is de recht van vrije keuze zonder iemand anders te kwetsen. Te zeggen waar je in gelooft en je naaste te respecteren.. immers die is ook een schepsel Gods.

Er is geen makkelijke antwoord voor deze maatschappelijke discussie, maar een ding is zeker... Geloven in Nederland en uitkomen voor je geloof wordt met de dag moeilijker... Maar je relatie met de Heer kan daardoor ook vele malen sterker worden.. Het grootste recht.. is dat ik voor Hem kan kiezen.. die koos voor mij, zelfs voordat ik geboren werd.

 

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen