02-08-2004 "De deuren blijven dicht!"

Je wordt niet gelukkig als je naar het nieuws kijkt... eigenlijk is het nieuws niet bedoeld om gelukkig van te worden, maar juist om ons te informeren. En dat lukt aardig met NOS journaals, RTL Nieuws, CNN, BBC World News, Euronews. Voldoende zenders (naast het internet en de krant) om ons een in kijk te geven in deze, door zonde ondergedompelde wereld.

2 augustus 2004

Op zondag het verschrikkelijke nieuws gehoord van de Christenen in Irak, waar bommen afgingen, voor en in de kerken. Op CNN zag ik een pastoor vertellen, dat men in zijn kerk aan het bidden was voor de aanslagen die eerder plaatsvonden in andere kerken in Irak. Ze waren aan het bidden, dat de Here hun zou beschermen en voor hen zou zorgen. Net na de overdenking hoorde de pastoor dat ook zijn kerk aangevallen zou worden, met stel en sprong wilde men de kerk ontruimen, maar de kerk was vol en tijdens het naar buiten lopen, ging buiten de bom af.. Diverse leden van de kerk renden naar buiten... De pastoor was natuurlijk aangedaan, hij vertelde mij inziens wel gevoelloos, "ja sommigen zijn dood en sommigen zijn gewond." Heel nonchalant, wellicht was hij ernstig in shock, hij zal wellicht gedacht hebben.. "had ik de deuren maar dicht gelaten."

Aan de andere kant van de wereld brak een grote brand uit in Paraquay. Honderden mensen raakten in paniek toen in een winkelcentrum brand uitbrak, het is nog onbekend wat er precies gebeurde, maar het blijkt dat de eigenaren de nooduitgangen hadden afgesloten, zodat niemand onbetaald met goederen naar buiten zou gaan, of dat plunderaars de winkel zouden binnenlopen... Er is nu een onderzoek en men denkt.., "de deuren hadden geopend moeten worden."

Verschrikkelijk, al die ellende die in de wereld plaatsvindt. En dan zie ik een klein berichtje vandaag op het internet van het CBS,

Steeds minder mensen naar de kerk Het kerkbezoek in Nederland blijft dalen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS ging in 1997 nog bijna een kwart van de volwassenen minstens één keer per maand naar de kerk. In 2003 was dat nog maar één op de vijf mensen. Ook blijkt dat ouderen vaker naar de kerk gaan dan jongeren. In de leeftijd van 18 tot 45 jaar is één op de zeven kerkleden een regelmatige kerkbezoeker. Bij de 65-plussers is dat één op de drie.

Kerkbezoek loopt langzamerhand terug, maar uit andere onderzoeken blijkt dat interesse in spiritualiteit en persoonlijk geloof groeit. Hoe komt het dat slechts 1 op de 5.. een keer in de maand naar de kerk gaat. Een keer in de maand! Ben ik nou zo bijzonder dat ik elke week naar de kerk ga.. blijkbaar behoor ik tot een bijzondere of aparte groep.

Hoe komt het dat niemand meer naar de kerk gaat? Zijn de deuren dicht? Wordt er niet aan de deur geklopt om open te doen? Waar men in Irak treurt omdat een dichte deur wellicht mensen had kunnen redden, en in Zuid-Amerika waar een de deuren geopend had moeten worden. Welke keuze moeten wij nemen als gelovigen ten aanzien van 'de kerk' De deuren openen, om mensen toe te laten, met de kans dat mensen de kerk net zo hard verlaten. Of de deuren gesloten houden, zodat degenen die binnen zitten veilig zijn, voor invloeden van buiten.

Blijkbaar heeft men het antwoord gevonden.. Naar buiten mag je wel.. maar naar binnen?

Jammer.. want dat is juist wat Jezus ons vraagt, de deur open te gooien.. en Hem toe te laten tot je hart.

Er is veel meer voor nodig om mensen juist in de kerk te houden, (inhoud, boodschap, vorm) maar laten wij beginnen bij het begin... geloven begint met Jezus die voor onze fouten en tekortkomingen heeft geleden, gestorven en ook weer is opgestaan. Als dat niet voldoende reden is om die deuren open te gooien?!

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen