De zegel van Pergamus

De zegel van Pergamus
november 25, 2012 Door bijbelenzo



De derde zegel uit Openbaringen 6 is die van Pergamus, en gesymboliseerd als een zwart paard die een weegschaal in zijn handen heeft. Nadat de tweede zegel geopend was en de kerk vervolgd werd door de Romeinse staat heeft de kerk naar een oplossing gezocht en vonden die door een alliantie aan te gaan met de staat. In deze periode verspreidde de corruptie binnen de kerk zich razendsnel en maakte uiteindelijk de weg vrij voor de antichrist die in deze periode zou verschijnen.

Door de vervolgingen van de Romeinse staat waardoor veel Christenen het leven lieten is de kerk veranderd in een staats religie. In deze periode werden de eerste compromissen gemaakt tussen religie en staat, het gevolg van deze misstap was een vloek van spirituele duisternis, voedselschaarste, hongersnood, En een gebrek aan het woord van God.

“En toen het Lam het derde zegel geopend had, hoorde ik het derde dier zeggen: Kom en zie! En ik zag, en zie, een zwart paard, en hij die erop zat, had een weegschaal in zijn hand. En ik hoorde te midden van de vier dieren een stem zeggen: Een maat tarwe voor een penning en drie maten gerst voor een penning. En breng de olie en de wijn geen schade toe.” (Op 6:5,6)

Zwart is de kleur van duisternis (Ez 32:8) en afvalligheid (Joh 12:35). Deze periode was de periode van de corrupte kerk. De weegschaal staat symbool voor de compromissen die de kerk maakte met de staat door de vele vervolgingen en ellende die dat met zich mee bracht. Zoals Babel gewogen werd, zo word nu de kerk gewogen (Dan 5:27). Men begon de ellende en de pijn door vervolgingen te wegen met het woord van God.

“Och, werd mijn verdriet maar eens nauwkeurig gewogen, en legden ze al mijn ellende maar bij elkaar in een weegschaal!” (Job 6:2)

Deze periode bracht niet alleen een letterlijke hongersnood maar ook een honger naar het woord van God en wijsheid. Hier beide gesymboliseerd als tarwe en gerst. De tarwe en het gerst was in deze periode zeker 8 keer duurder als normaal wat voedselgebrek en hongersnood indiceert.

Tijdens deze periode onderging de kerk een periode van morele fouten, leugens en verdraaiingen omtrent het woord van God. De eerste heidense doctrines werden omgewisseld voor Christelijke doctrines en het woord van God werd steeds schaarser gepreekt en verkondigd. Jezus sprak in Mattheus 13 over de gelijkenis van het onkruid en het tarwe en werd in deze periode al waarheid. Ook in onze tijd zal er een gebrek zijn aan het woord van God.

“Maar toen de mensen sliepen, kwam zijn vijand en zaaide onkruid tussen de tarwe, en ging weg.” (Mat 13:25)

De olie en de wijn die geen schade toegebracht mag worden staan symbool voor de Heilige Geest, (Ps 89:21) en voor het bloed van Christus, De vrucht van het evangelie.

“Hij nam ook de drinkbeker en nadat Hij gedankt had, gaf Hij hun die, en zei: Drink allen daaruit, want dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe verbond, dat voor velen vergoten wordt tot vergeving van zonden. Ik zeg u dat Ik van nu aan van de vrucht van de wijnstok niet zal drinken tot op de dag wanneer Ik die met u nieuw zal drinken in het Koninkrijk van Mijn Vader.” (Mat 26:27,29)

Ondanks de kerkelijke afvalligheid en de compromissen die men maakte waren er ook nog mensen die het woord bewaarde in waarheid. Een van die mensen was onder andere Saint Patrick die nu vooral bekend staat voor de zogenaamde Keltische kerken die hij gesticht heeft. Patrick, Ook wel bekend onder de naam Patricius, was een Ierse missionaris die het woord van God in waarheid verkondigde onder de bevolking, maar de katholieken maakte het hem niet gemakkelijk. Hij was een buitenstaander en niet hoog opgeleid, maar desondanks heeft hij zeker 500 kerken gesticht. In Ierland word hij nog herdacht tijdens Saint Patricks Day.

Deze periode eindigt in 538 AD nadat het pausdom zijn zetel in Europa volledig had verzekerd en het woord van God, Het licht van de wereld volledig werd gedoofd en de donkere eeuwen aanbraken. En het vierde zegel, de dode paard op het wereldtoneel verscheen.