37 - Wat leert de Bijbel over de doop

De Bijbel stelt de doop als een handeling die na de` bekering moet plaats vinden. Dit blijkt duidelijk uit de woorden van Jezus toen Hij j , aan Zijn discipelen het doopbevel gaf. Mattheus 28: 19. „Gat dan henen, onderwijst alle volken, hen dopende in de Naam des Vaders en des Zoons en des Heiligen Geestes".
Deze opdracht omvat dus twee handelingen:
EL onderwijs alle volken;
b. doopt hen in de Naam des Vaders, des Zoons en des Hei
gen Geestes.
Hieruit blijkt dat onderwijs aan de doop. vooraf moet gaan en niet eerst dopen en daarna onderwijzen.. De apostelen, die het werk van Christus voortgezet hebben en die de stichters zijn van de kerk van het Nieuwe Testament, hebben dit bevel van hun Meester aldus begrepen en toeges past. Dit blijkt al dadelijk ,uit de eerste rede die de apostel Petrus op de grote Pinksterdag hield. Hand. 2: 38. „Bekeert u,,en een,legel:ijk van u worde gedoopt In de Naam van Jezus tot vergeving'van; zonden."





De evangelist Markus beschrijft het doopbevel van Jezus. als volgt (Markus 16: 15--16): „En Hij zeide tot hem, gaat heen in de gehele wereld, predikt het evangelie aan alle volken. Wie gelooft zal hebben, en gedoopt zal zijn, zal zalig worden." In deze woorden wordt als voorwaarde tot de doop het geloof gesteld.2. DE BETEKENIS VAN HET WOORD „DOOP"Het . Griekse woord voor dopen in het Nieuwe Testament is „babtizein3i. -Dit woord is' afgeleid van. het woord „babtein", dat indompelen betekent.Iets dopen betekent volgers, deze., woorden, iets indompelen in het water.
Goed beschouwd heeft het wóoïd dopen in a»„P tijd een geheel andere betekenins verkregehi..en vereenzelvig` men het;va k met begieten of besprengen van het voorwem aat men dQ wil. De woorden, „gieten", en „besprengen", -4i jn in de Bïjéi echter niet hetzelfde als „dopen". Dit moge blijken uit tè voorbeeld uit het Oude Testamen:. Leviticua 4 °. 6 „En de priester zal zijn vinger in, dat bil d dopen'-en veen dat bloed zevenmaal sprengen voor het aangezicht des -Heren, voor het voorhangsel van het heiligdom."

3. WELKE VORM VAN DOOP LEERT, DE BIJBEL?Er zijn heden vele kerken en gemeenschappen die een geheel uiteenlopende vorm van dopen toepassen.- Wij willen echter niet op deze verscheidenheid ingaan, maar alleen vaststellen welke vorm we vinden in de Bijbel. Dus: wat Is de' Bijbelse doop?
Efeze 4 : 5: „Eén Here, één geloof, één doop, één God en Vader van allen." Dat was hetgeen Paulus aan de gemeente schreef. We leggen de nadruk op het woord „één!" Zoals er dus slechts één waai geloof en één God en Vader is, is er ook slechts één doop, die de Bijbel erkent. Nu is de vraag: welke doop Is dat? Er is geen beter antwoord op deze vraag, dan Jezus Christus die Zich dopen liet, bij deze doop gade te slaan. Zijn voorbeeld moge het beste.antwoord zijn.
Mattheus 3 : 16-17: In deze verzen wordt de doophandeling van Christus. meegedeeld. We kunnen hier drie dingen vaststellen en dat deze vorm van dopen de hemelse goedkeuring wegdroeg.a. De Zoon van God liet Zich in de Jordaan dopen.b. De Heilige Geest daalde goedkeurend op deze doop neer. c. De Vader sprak met hoorbare stem Zijn goedkeuring uit. Dit drievoudige getuigenis van de hemel laat ons zien welke doop Jezus bedoelde toen Hij het doopbevel aan zijnJApostelen gaf.4. BIJBELSE VOORBEELDEN UIT HET NIEUWE TESTAMENT.Handelingen 8 : 26-39. Filippus en de kamerling uit Ethiopië: Fllippus onderichtte deze man, die God zocht en als hij beleed te geloven doopte Filippus hem. Beide daalden af in het water. Handelingen 10: 44-48: De heidense hoofdman Cornelius en `zijn gezin, werden door het woord van Petrus bekeerd en daarna gedoopt.Handelingen 16: 13-15: Hier is de geschiedenis van de eerste bekeerlinge op Europese bodem. Lydia, de purperverkoopster, werd nadat ze het evangelie had aangenomen, gedoopt. Handelingen -16: 25-33: Een bekeringsgeschiedenis in de gevangenis. De 'stokbewaarder door het ingrijpen van God bekeerd hoorde de prediking van Paulus en Silas en werd gedoopt.Handelingen 9 : 10-19: Tenslotte nog Paulus eigen ervaring als voorbeeld van de verhouding, die de Bijbel toekent, tussen bekering en doop.5. DE BETEKENIS DIE DE BIJBEL TOEKENT AAN DE DOOP- .
BEHANDELING.
De bijbelse doop is een instelling die de mens -herinnert aan de dood, de begrafenis en de opstanding van Christus. Romeinen 6 : 3-6: Door de doop wordt een openbaar getuigenis afgelegd, .dat het. oude leven met Christus gekruisigd is, en nu symbolisch in het watergraf gelegd. wordt,. om daarna weer op te staan tot een nieuw leven. De doop die ;na de bekering plaats vindt, is het zegel op de vereniging van de gelovige ziel met zijn Verlosser Jezus Christus. Romeinen 6 : 5: „Want indien we met Hem één plant geworden zijn in de gelijlanaldng Zijns doods, zo zullen wij het ook zijn in de gelijkmaking Zijner opstanding". Galaten 3.- 27: „Want zovelen als gij in Christus gedoopt zijt, hebt gij Christus aangedaan."
De bijbelse doop is derhalve een waar symbool van de grote en krachtige verandering die in. het leven van de mens heeft plaats gevonden. De waarlijk gedoopte ziel beweegt zich in een nieuw leven. Hij heeft nietk meer gemeenschap met zijn vroegere gebruiken en gewoonten 'dan wanneer hij gestorven ware. Door de doop belijdt de christen dat hij een lid geworden is van het lichaam van Christus. 1 Korinthe 12: 12-=13: Want •gelijk het lichaam één Is en vele leden heeft, en al' de lede v n dgt ene lichaam vele leden heeft, en al de leden van dat ene•gchahm vele zijnde maar één . lichaam zijn, alzo ook Ohristusv:.Wrfit"ook *ij allen zijn door één Geest tot één lichaam gedoopt,. Daarr de doop ten nauwste samenhangt met. de wedergeboorte en bekering noemt de apostel Petrus de doop; „een vraag van een goed geweten tot God". 1 Petrus 3:21. '





5. IS DE DOOP IN DE PLAATS GEKOMEN VAN DE BESNIJDENIS?De gedachte dat de doop in de plaats gekomen Is van de besnijdenis Is vrij algemeen. Maar ook hier brengt een nauwkeuriger studie van ..de beide instellingen aai' het licht, dat het twee geheel : verschillende instellingen zijn.:Genesis 17: 23-27: De besnijdenis werd door Abraham toegepast aan alle mannelijke personen van zijn huis. Hierbij werd geen enkele voorwaarde van geloof of bekering' gesteld. De besnijdenis was voor Israel een. nationaal verb&idsteken en behoort daarom tot de ceremoniele wetten. Dat' a ras de oorzaak dat de besnijdenis door de apostelen in de ziieuwtestamentische gemeente niet werd overgenomen, of door een andere handeling vervangen werd. nalaten 5 : 2: Zo gij u laat besnijden, dat Christus u geen nut zal zijn".
1 Korinthe 7 : 1J: „De besnijdenis is niets en de voorhuid is niets, maar de onderhouding van Gods geboden". Handelingen : 15: Op: dit . eerste concilie te Jeruzalem was het grote vraagstuk of de besnijdenis in het Nieuwe Testament gehandhaafd moest worden. De besnijdenis werd afgeschaft en als , niet nodig geacht voor de. nieuwtestamentische gelovigen. Maar er werd. met geen enkel woord gerept over de doop. Erwerd zelfs niet op gezinspeeld dat nu de doop in de plaats van de. besnijdenis gekomen .was. Principiële versehillen..twsseut.doop en besnijdenis. De besnijdenis werd alleen toegepast bij mannelijke personen, terwijl de doop mannep ..zgwel als vrouwen geldt. Voor het ondergaan van de besnijdenis ï was geen geloof nodig, daar deze plaats vond op de achtgte dag na de geboorte. De doop Is een zegel op de bekering: en,: het geloof. De doop verkrijgt juist door het geloof haarbetekenis. Romeinen 2 : 29: In het Nieuwe? Testament geldt alleen de besnijdenis des harten, d.w.z. de wedergeboorte of bekering. Kollosenzen 2 : 11: De besnijdenis in het vlees was een handeling die met de handen geschiedde evenals de doophandeling op zichzelf genomen. Maar de Bijbel spreekt. hier van een besnijdenis die zonder handen „geschiedt, nl. de bekering of het afleggen van de zonde. Deze bi denis, deze handeling, die de vernieuwing van het, hartt betekent, is in de plaats van de besnijdenis van het Oude Testament gekomen. nalaten 6 : 15: Terwijl de Oud Testamentische besnijdenis een zuiver nationaal teken voor Israël was, is de doop het zegel der wedergeboorte die door God gewrocht is In het hart. Daarom kon de apostel Paulus zeggen: „Want In Christus Jezus heeft..:noch besnijdenis enige kracht; noch voorhuid, maar heb~, door de liefde werkende