You are home- www.agp-internet.com/react- ellenwhite.nl.nu - Themasite Ellen G. White

Zendingswerk in eigen kring   (3)

 

God verwacht persoonlijke dienst van iedereen, aan wie hij de kennis der waarheid voor deze tijd heeft toevertrouwd. Niet iedereen kan als zendeling naar vreemde landen trekken, maar iedereen kan een zendeling in zijn eigen kring, in zijn huisgezin en buurt wezen. Er zijn veel manieren, waarop kerkleden de boodschap aan de mensen rondom hen, kunnen overbrengen.

 

Een van de dingen, waarmee men het meeste succes heeft, is het leiden van een hulpvaardig onzelfzuchtig, christelijk leven. Zij, die de strijd des levens strijden en met grote moeilijkheden te kampen hebben, kunnen soms door kleine attenties, die niets kosten, verkwikt en versterkt worden. Vriendelijke woorden, in eenvoud gesproken, kleine attenties in eenvoud gedaan, zullen wolken van verzoeking en twijfel, die zich over de ziel samenpakken, verdrijven. Ware hartelijke uiting van christelijk medegevoel, in eenvoud betoond, heeft macht om de deur van harten te openen, die behoefte hebben aan eenvoudige, zachte aanraking van. de geest van Christus.

 

Christus neemt, zo gaarne ieder menselijk werktuig aan, dat zich aan Hem overgegeven heeft, Hij verbindt hot menselijke met het goddelijke, om aan de wereld de geheimen van de vleesgeworden liefde te kunnen openbaren. Spreek er over, bidt er voor, zingt ervan, vervul de wereld met de boodschap van Zijn waarheid, en dring immer door tot in streken, die nog niet bewerkt zijn.

 

Hemelingen staan gereed om samen te werken met menselijke werktuigen, ten einde aan de wereld te openbaren wat menselijke wezens kunnen worden en wat zij, door middel van hun invloed, kunnen uitrichten tot redding van zielen, die op het punt staan verloren te gaan Hij, die waarlijk bekeerd is, zal zo zeer vervuld zijn van de liefde van God, dat hij verlangend zal zijn om aan anderen de blijdschap, welke hijzelf bezit, mee te delen.

 

De Here wil dat Zijn kerk de heerlijkheid des heiligdoms aan de wereld zal bekend maken:. De kerk moet de kracht van de christelijke godsdienst tonen. De hemel moet in het karakter van de christenen weerkaatst worden. Het dank en loflied moet door hen, die in de duisternis verkeren, gehoord worden. Voor de blijde boodschap van het evangelie, voor de beloften, en verzekeringen daarin vervat, moeten wij onze dankbaarheid uitdrukken door te trachten anderen goed te doen. Het doen van dit werk zal stralen van hemelse gerechtigheid in vermoeide, verontruste, lijdende zielen doen vallen Het is een fontein, die voor do vermoeide, dorstige reiziger geopend is. Engelen Gods zijn tegenwoordig bij ieder werk van barmhartigheid, ieder werk van liefde

 

Ons Voorbeeld

Het werk van Christus moet ons voorbeeld zijn. Voortdurend ging Hij rond goeddoende. In de tempel en in de synagogen, in de straten van. de steden, op de markt en in de werkwinkel, op het strand en op de bergen verkondigde hij het evangelie en genas de kranken.  

Zijn leven was een leven van onzelfzuchtig dienstbetoon, en moet ons leerboek zijn. Zijn tedere medelijdende liefde is een terechtwijzing voor onze zelfzucht en gevoelloosheid.

 

Waar Christus ook ging, strooide Hij zegeningen op Zijn pad. Hoe velen van degenen, die beweren in Hem te geloven, hebben Zijn lessen van vriendelijkheid, van teder medegevoel, van onzelfzuchtige liefde, geleerd? Hoor Zijn stem, sprekende tot de zwakken, vermoeiden, hulpelozen: “Komt herwaarts tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven.” Matth. 11: 28. Zijn geduld werd nooit uitgeput, Zijn liefde onderdrukte Hij nimmer.

 

Christus roept ons om geduldig, volhardend te arbeiden voor de duizenden, die op het punt staan van in hun zenden om te komen, verspreid in alle landen, gelijk schepen die schipbreuk geleden hebben op een woeste en verlaten kust. Zij de deel hebben aan de heerlijkheid van Christus, moeten ook deelnemen aan Zijn dienstwerk, om  de zwakken, de ellendigen, de moedelozen helpen.

 

Laat hen, dit werk op zich nemen, het leven van Christus voortdurend bestuderen Laten zij in diepe ernst alle bekwaamheden, die zij hebben, in de dienst des Heren gebruiken.

Elke oprechte, onzelfzuchtige poging zal kostbare gevolgen hebben. De arbeiders zullen de best mogelijke opleiding van hun grote Leermeester ontvangen, maar zij die het ontvangen licht niet aan anderen meedelen, zullen eenmaal ontdekken dat zij een vreselijk verlies geleden hebben.

 

Menselijke wezens hebben niet het recht te denken, dat er een eind komt aan de pogingen, die zij doen moeten in het werk van zielen redden. Werd Christus ooit moe van Zijn werk? Keerde Hij zich ooit af van opoffering en moeilijkheden? Onze kerkleden moeten da aanhoudende, volhardende pogingen in het werk stellen, die Hij deed. Zij moeten steeds bereid zijn om to handelen in gehoorzaamheid aan bevelen van de Meester

Waar wij ook werk te doen vinden, moeten wij het op ons nemen en het doen voortdurend op Jezus ziende. Indien onze leden acht willen slaan op deze last, zouden er honderden zielen voor Jezus gewonnen worden. Indien ieder lid een ijverige zendeling was, zou het evangelie spoedig in alle landen, aan alle volken naties en talen worden verkondigd.


Het gevolg van toegewijd werk
 

 

Laat geheiligd talent aangewend worden in het werk van de verkondiging der waarheid voor deze tijd Als de macht van de vijand thans de overwinning behaalt, dan komt dat omdat de kerken nalaten het hun door God opgedragen werk te doen.

 

Jaren lang is het werk ons voer ogen gehouden, maar velen hebben geslapen.

Indien de Zevende Dags Adventisten thans willen ontweken, en het hun aangewezen werk doen, zal de waarheid op heldere en duidelijke wijze en in de kracht des Geestes, in onze verwaarloosde steden verkondigd worden.

 

Wanneer er toegewijd werk gedaan wordt, zal de werking van de genade van Christus gezien worden. De wachters op Zion`s muren moeten volledig ontweken en zij moeten anderen opwekken. Gods kinderen moeten zo ernstig en trouw zijn in hum werk voor Hem, dat alle zelfzucht uit hun leven verbannen wordt. Zijn arbeiders zullen dan van oog tot oog aanschouwen en de arm des Heren, waarvan de kracht in het leven van Christus gezien werd, zal worden geopenbaard. Het vertrouwen zal hersteld worden, en er zal door al onze gelederen heen eenheid in de gemeenten. heersen.

 

Verschillende wijzen van dienst

 

De Here roept Zijn volk op om verschillende soorten van werk te aan doen. Zij die zich op de wegen en langs de heggen des levens bevinden, moeten de evangelieboodschap horen. Onze leden moeten evangeliewerk doen in de woningen van do buren, die nog geen volle getuigenis van de waarheid voor deze tijd  hebben ontvangen.

God roept christelijke gezinnen, om in buurten to gaan wonen, die in duisternis en dwaling verkeren, om daar met verstand en volharding voor de Meester to arbeiden. Het vereist zelfopoffering om aan die roopstem gehoor te geven.

 

Terwijl er velen wachten totdat iedere hinderpaal uit da weg geruimd is, sterven zielen zonder hoop en zonder God in de wereld. Velen, zeer velen, wagen zich terwille van werelds gewin, ter wille van het verkrijgen van wetenschappelijke kennis, in verpeste streken en verduren lijden en ontbering. Waar zijn degenen, dia gewillig zijn dit te doen, om tot anderen van de Heiland to kunnen spreken? Waar zijn de mannen en vrouwen, die naar landen willen gaan, waar behoefte aan het evangelie is, teneinde hen, die in duisternis verkeren, op de Heiland te wijzen?

 

Verspreiding van onze geschriften

 

Velen van Gods volk moeten met onze geschriften naar plaatsen gaan, waar de boodschap van de derde engel nog nooit verkondigd is. Onze boeken moeten in vele verschillende talen worden uitgegeven. Met deze boeken moeten nederige, gelovige mannen uitgaan als colporteur –evangelisten , om de waarheid tot diegenen te brengen, die anders nooit verlicht zouden worden. Zij, die dit soort werk op zich nemen, moeten, als zij gaan, klaar zijn om medisch – zendingswerk  te doen. De zieken en lijdenden moeten geholpn worden, Velen voor wie dit werk. van barmhartigheid gedaan wordt, zullen de woorden des levens, horen en aannemen.

 

Het werk van de colporteur –evangelist , wiens hart van de Heilige Geest is doordrongen, is vol heerlijke kansen om goed te doen. Het in liefde en eenvoud van huis tot huis brengen van de waarheid, is in overeenstemming met de opdracht, welke Christus aan Zijn discipelen gaf, toen Hij, hun uitzond op hun eerste zendingsreis. Velen zullen bereikt worden door het zingen van lofliederen, door eenvoudige, hartelijke gebeden. De Goddelijke Werker zal tegenwoordig zijn om de harten te overtuigen “En zie, Ik bon met ulieden al de dagen,” is Zijn belofte, met da verzekering van de blijvende tegenwoordigheid van zulk een helper, kunnen wij met geloof en hoop en moed arbeiden

 

Van stad tot. stad, van land tot land, moeten zij, da geschriften, rondbrengen, die do belofte van de spoedige komst van de Heiland bevatten. Deze geschriften meoten in alla talen overgezet worden; want het evangelie, moet aan de gehele wereld worden gepredikt Christus belooft aan iedere arbeider goddelijke bekwaamheid., die zijn werk tot een succes zal maken.

 

Zij die de waarheid lang gekend hebben, moeten de Here zeer ernstig zoeken opdat hun harten vervuld mogen worden met een vast besluit om voor hun buren te werken. Mijn broeders en zusters, bezoekt hen, die in uw nabijheid wonen,en tracht hun harten door medegevoel en vriendelijkheid te bereiken. Draagt zorg, om op zulk een wijze’ te werken, dat vooroordeel, zal worden weggenomen, inplaats van opgewekt. te worden.

 

En vergeet niet dat zij, die de waarheid voor deze tijd kennen en hun, pogingen tot hun eigen kerken bepalen, en weigeren om te werken voor hun onbekeerde buren, rekenschap zullen moeten geven van onvervulde plichten.

 

Leent aan uw buren sommige van onze kleinere boeken uit. Indien hun belangstelling wordt opgewekt, geeft hun dan sommige van de grotere boeken Wijst hun “Christ’s Object Lessons.” (“Lessen uit het leven van alledag”)

Vertelt hun de geschiedenis ervan, en vraagt hun of’ ze er niet een exemplaar van, willen hebben.  Als zo het boek reeds hebben, vraagt hun dan of ze niet misschien andere boeken van dat soort zouden willen lezen. Als het mogelijk is, zoek een gelegenheid om hen de waarheid te leren. U moet het zaad der waarheid aan alle wateren zaaien, ofschoon U niet weet wat gelukken zal, dit of dat.

 

 

Werk van huis tot huis

 

In veel staten zijn er nederzettingen van hartwerkende welvarende boeren, die de waarheid voor deze tijd nooit gehoord hebben. Zulke plaatsen moeten bewerkt worden. Laten de leken onder onze gemeenteleden dit soort werk op zich nemen. Door boeken uit te lenen of te verkopen, door bladen te verspreiden, door bijbellezingen. te houden, zouden de leken onder onze leden veel in hun eigen buurt kunnen doen.Vervuld van de liefde tot zielen, zouden. zij, de boodschap met zoveel kracht kunnen verkondigen, dat er velen bekeerd zouden worden.

 

Twee bij.belwerkers zaten eens in een familiekring, met de open bijhel voor zich spraken zij van dc Here Jezus Christus, als de Heilend, die de zonde vergeeft. Er werd ernstig tot God gebeden en de harten werden week en stil gemaakt door de invloed van Gods Geest. Hun gebeden werden met levendigheid en kracht opgezonden. Terwijl Gods woord verklaard werd, zag ik een zacht, blinkend licht de Schrift beschijnen en ik sprak zachtjes: “Ga uit in de wegen en heggen en dwingt ze in te komen, opdat Mijn huis vol worde.” Lukas 14: 23.

 

Het kostbare licht werd door de ene buurman aan de andere buurman meegedeeld. Huisgodsdienst werd weer ingesteld, waar die nagelaten was, en velen werden bekeerd.

 

Mijn broeders en zusters, geef uzelf aan de Here om te werken. Laat geen gelegenheid ongebruikt voorbijgaan. Zoekt de zieken en lijdenden op en toont dat u vriendelijk belangstelt. in hem. Doe als het mogelijk is, iets om hen op hun gemak te stellen. Zo doende kunt u hun harten bereiken en een woord voor Christus spreken.

 

Do eeuwigheid alleen zal tonen, hoe verreikend zulk soort van werk zijn kan. Andere gelegenheden om nuttig te zijn zullen zich bieden aan degene, die gewillig zijn om do plichten waar te nemen, die het meest voer de hand liggen. Het zijn geen geleerde, welsprekende redenaars, waar thans behoefte aan is, maar nederige, aan Christus gelijke mannen en vrouwen, die van Jezus van Nazareth geleerd hebben ootmoedig en nederig te zijn, en die, op Zijn. kracht vertrouwend, uit willen gaan in de wegen en heggen om de uitnodiging te geven: “Komt, want alle dingen zijn nu gereed.” Lukas 14::l7.

 

Zij, die kennis hebben van de landbouw, kunnen helpen aan de bebouwing van de grond, ook zij, die eenvoudige, gewone huizen kunnen bouwen, kunnen helpen. Zij, kunnen goed werk doen en tegelijkertijd in hun karakter de hoge standaard tonen, die dit volk het voorrecht heeft te bereiken. Laat boeren, bankiers, naar verwaarloosde oorden gaan, om het land te verbeteren, industrieën op to richten, eenvoudige woningen voor zichzelf bouwen, en hun buren een kennis van de waarheid voor deze tijd te brengen.

 

Werk voor vrouwen

 

En is een groet arbeidsveld voor vrouwen zowel als voor mannen. De goede kookster, de naaister, de ziekenverpleegster – de hulp van een ieder is nodig. Laat de leden van arme gezinnen leren hoe zij moeten koken, hoe zij hun eigen kleren kunnen maken en verstellen, hoe zij, de zieken moeten verplegen, hoe zij behoorlijk hun huis in orde kunnen houden, zelfs de kinderen moeten leren, de een of de andere kleine daad, van liefde of barmhartigheid te doen voor degenen, die minder begunstigd zijn dan zij.

 

Het huisgezin een zendingsveld

 

Laten ouders het grote zendingsveld niet vergeten, dat in het huisgezin voor hen ligt. Iedere moeder ontvangt in kinderen, die zij krijgt, een heilige opdracht van God. “Neem deze zoon, deze dochter,” zegt God, “en voedt die voor mij

op. Geef aan dat kind een karakter naar de gelijkenis van een paleis, dat voor eeuwig in de voorhoven des Heren mag blinken.” Het licht en de heerlijkheid, die van de troon Gods afstralen, rusten op de getrouwe moeder, terwijl zij, tracht haar kinderen te leren de invloed van het kwaad te weerstaan.

 

Een plaats voor iedereen


Voor ieder paar handen is er een ernstig werk to doen. Laat al wat gedaan wordt van betekenis zijn voor de verheffing van de mensheid. Er zijn zoveel mensen die hulp nodig hebben. Het hart van degene, die leeft, niet om zichzelf te behagen, maar om tot een zegen to zijn voor degenen, die zo weinig zegeningen hebben, zal van voldoening trillen.

Laat iedereen, die tijd verspilt, opwaken, en de werkelijkheid van het leven onder de ogen zien. Neemt Gods Woord en onderzoekt wat daar geschreven staat, indien U ddders des woords zijt, zal u het leven inderdaad een levende werkelijkheid zijn, en o zulft bemerken dat het loon overvloedig is.

 

De Here heeft een plaats voor iedereen in Zijn groot plan. Talenten, die niet nodig zijn, worden niet gegeven. Veronderstel dat het talent klein is. God heeft er een plaats voor, en dat ene talent, indien het met getrouwheid gebruikt wordt, zal juist dat werk doen, dat God zich voorgenomen heeft, dat erdoor gedaan zal worden. De talenten van de eenvoudige dorpsbewoner zijn nodig voor het werk,  dat van huis tot huis moet gedaan worden en zij kunnen in dat werk meer uitrichten dan de schitterende gaven.

 

Duizend deuren gaan voor ons open wanneer wij werken. Wij betreuren de weinige middelen, waar wij op het ogenblik over kunnen beschikken, terwijl verschillende en dringende beden om middelen en mensen tot ons komen. Indien het ons wezenlijk ernst was, zouden wij de beschikbare middelen thans zelfs honderdmaal groter kunnen maken. Zelfzucht en zelfbevrediging versperren de weg.

 

Gemeenteleden, laat uw licht schijnen. Laat uw stemmen gehoord worden in ootmoedig gebed, in het getuigen tegen onmatigheid, tegen de dwaasheid en vermakelijkheden van deze wereld, en in de verkondiging van de waarheid voor deze tijd. Uw stem, uw invloed, uw tijd – dit zijn alle gaven Gods, en moeten gebruikt worden om zielen voor Christus te winnen.

 

Bezoekt uw buren, en toont belangstelling in de zaligheid van hun zielen. Wekt iedere geestelijke werkkracht op om iets te doen. Zegt tot hen, die u opzoekt, dat het einde van alle dingen nabij is. De Here Jezus Christus zal de deur van hun harten openen, en blijvende indrukken op hun geest maken.

 

Tracht mannen en vrouwen te doen ontwaken uit hun geestelijke ongevoeligheid. Vertelt hun, hoe u Jezus gevonden hebt, en hoe gezegend u geweest zijt sinds u vele ervaringen in Zijn dienst bad.

Zeg hun, welk een zegen u ontvangt, wanneer u aan de voeten van Jezus zit, en kostbare lessen uit Zijn Woord leert. Verhaalt hun de blijdschap en de vreugde, welke er in het christelijke leven zijn. Uw warme, van ernst gloeiende woorden zullen er hen van overtuigen, dat u de parel van grote waarde gevonden hebt. Laat uw opgewekte, bemoedigende woorden bewijzen, dat u ongetwijfeld het hogere pad hebt ontdekt. Dat is echt zendingswerk; en wanneer dat gedaan wordt, zullen er velen als uit een droom ontwaken.

 

Zelfs terwijl zij, met hun dagelijks werk bezig zijn, kunnen Gods kinderen anderen tot Christus leiden. En terwijl ze dit doen, zullen zij, de heerlijke verzekering hebben, dat de Heiland dicht bij hen is. Zij behoeven niet te denken, dat zij alleen gelaten zullen worden en op hun eigen zwakke pogingen moeten steunen. Christus zal hen woorden te spreken geven om arme, worstelende zielen, die in duisternis verkeren, te

 

verkwikken, te bemoedigen en te sterken. Hun eigen geloof zei versterkt worden, wanneer zij beseffen dat de belofte van de Verlosser vervuld wordt. Zij zijn niet slechts een zegen zoor anderen, maar het werk. dat zij voor Christus doen, brengt voor hun zelf zegen aan.

 

Er zijn velen, die het werk waarover ik gesproken heb, kunnen en behoren te doen. Mijn broeder, mijn zuster, wat doet u voor Christus?  Tracht u een zegen voor anderen te zijn?  Spreekt uw mond woorden van vriendelijkheid, medegevoel en liefde? Stelt u ernstige pogingen in het werk om anderen voor de Heiland te winnen?

 

Het gevolg van niet werken

 

Er wordt betrekkelijk weinig zendingswerk gedaan, en wat is het gevolg? De waarheden, die Christus gegeven heeft, worden niet onderwezen. Velen van Gods volk nemen niet toe in genade. Velen zijn onaangenaam gestemd en vol klachten.

Zij, die anderen niet helpen om het belang van de waarheid voor deze tijd in te zien, moeten zich ontevreden over zichzelven voelen. Satan doet zijn voordeel met dezo kenmerkende hoedanigheid in hun ervaring, en leidt hen ertoe om te kritiseren en aanmerkingen to maken. Indien zij, ijverig bezig waren met te trachten de wil van God te leren kennen en die to doen, zouden zij zo zeer gedrongen worden om te werken voor verloren gaande zielen, en zou hun hart zo onrustig zijn, dat niets hen zou kunnen weerhouden om de opdracht te gaan vervullen: “Ga heen in de gehele wereld, predik het Evangelie aan alle kreaturen” Marcus 16: 15.

 

Een verzoek om onvermoeide krachtinspanning

 

De Here roept Zijn volk, op uit hun slaap te ontwaken. Het einde van alle dingen is nabij. Wanneer degenen, die de waarheid kennen, met God willen samenwerken, zullen de vruchten der gerechtigheid gezien worden. Door de openbaring van de liefde Gods in het zendingswerk, zullen velen opwaken en de zondigheid wan hun eigen handelwijze inzien. Zij zullen inzien dat hun zelfzucht hen in het verleden ongeschikt heeft gemaakt om Gods medearbeiders te zijn.

De blootlegging van de liefde Gods, gelijk die in onzelfzuchtig werk voor anderen gezien wordt, zal het middel wezen om vele zielen ertoe te leiden Gods woord te geloven, juist zoals het gelezen wordt.

 

God wenst Zijn volk te verkwikken door de gave van de Heilige Geest, om hen opnieuw in Zijn liefde te dopen. Het is niet nodig dat er gebrek is aan de Geest in de gemeente. Na Christus’ hemelvaart daalde de Heilige Geest neer op de wachtende, biddende, gelovige discipelen, en met zulk een volheid en kracht, dat ieder hart aangeraakt werd. In de toekomst zal de aarde verlicht worden door de heerlijkheid Gods. Een heilige invloed moet tot de wereld uitgaan van degenen, die door de waarheid geheiligd zijn. De aarde moet door de atmosfeer van genade omgeven worden. De Heilige Geest zou dan op de harten der mensen werken, en hun goddelijke dingen openbaren.

 

Gezinnen van Zendelingen

 

Er zou veel meer voor Christus gedaan kunnen worden, indien iedereen, die het licht dor waarheid heeft, de waarheid in praktijk wilde brengen. Er zijn hele gezinnen die zendelingen zouden kunnen zijn, waar ieder lid van het gezin persoonlijk werk zou kunnen doen, en met ijverige handen en bezige hersenen voor de Meester zou werken, nieuwe methoden voor het welslagen van Zijn werk uitdenkende. Er zijn ernstige, voorzichtige mannen en vrouwen met een warm hart, die veel voor Christus zouden kunnen doen, indien zij zichzelf

aan God wilde geven, dicht tot Hem wilde naderen, en hem met hun ganse hart. wilden zoeken.

 

Mijn broeders en zusters, neemt een werkend aandeel in de arbeid van zielen winnen. Zulk werk zal leven en kracht bijzetten aan do verstandelijke en geestelijke vermogens. Licht van Christus zal het verstand verhelderen, De Heiland zal in uw hart wonen, en u zult licht zien in Zijn licht.

 

Wijd uzelf geheel en al aan Gods werk, hij is uw kracht, en Hij zal aan uw rechterhand wezen, om u to helpen zijn genadige voornemens uit to werken. Bereik degenen die in uw omgeving zijn, door persoonlijke arbeid. Leer hen kennen. Preken zal het werk niet doen dat gedaan moet worden. Engelen Gods vergezellen u naar de woningen, die u bezoekt. Dit werk kon niet door een plaatsvervanger gedaan worden Geld dat u leent of geeft, zal het niet doen.

 

Predicatiën zullen het niet doen. Door de mensen op te zoeken, met hen to spreken, te bidden, medegevoel met hen te tonen, zult u de harten winnen Dit is het beste zendingswerk, dat u doen kunt Om het te doen, zult u een vast, volhardend geloof, onvermoeid geduld, en innige liefde voor zielen nodig hebben.

 

Krijg toegang tot de mensen, in de  buurt waar u woont. Maak gebruik van de woorden van christelijk medegevoel, terwijl u hun over de waarheid spreekt. Vergeet niet dat de Here Jezus de Meesterarbeider is. Hij maakt het gezaaide zaad nat. Hij, brengt de woorden in uw gedachten, die de harten zullen raken.

 

Verwacht dat God toegewijde, onzelfzuchtige arbeiders zal steunen. Gehoorzaamheid, kinderlijk geloof, vertrouwen op God, zullen vrede, en blijdschap brengen. Arbeid belangeloos, met liefde, met geduld, voor iedereen, met wie u in aanraking wordt gebracht. Toon geen ongeduld. Spreek geen onvriendelijk woord. Laat de liefde van Christus in uw harten, de wet der vriendelijkheid op uw lippen zijn.

 

Het is een wonder dat er niet honderden arbeiden, waar er nu slechts één iets doet. Het hemelse heelal staat verbaasd over de onverschilligheid, de koelheid, de lusteloosheid van degenen, die voorgeven zonen en dochteren Gods te zijn. Er is levende kracht in de waarheid. Ga voort in het geloof en verkondig de waarheid, zoals u die gelooft. Laat hen, voor wie u arbeid, zien, dat het voor u inderdaad een levende werkelijkheid is.

 

Ontwikkeling door te dienen

Zij, die hun leven aan de christelijke dienst geven, kennen de betekenis van waar geluk. Hun belangen en hun gebeden reiken veel verder dan henzelf. Zijzelf groeien, terwijl zij trachten anderen to helpen. Zij worden vertrouwd met de grootste plannen, de aangrijpendste ondernemingen; en hoe kan het anders dan dat zij groeien, wanneer zij zichzelf plaatsen in het Goddelijk kanaal van licht en zegeningen? Dezulken ontvangen wijsheid uit de hemel, Zij worden meer en meer vereenzelvigd met Christus in al Zijn plannen. Er bestaat geen mogelijkheid voor, geestelijke stilstand. Zelfzuchtige eerzucht en eigenbaat worden in toom gehouden door de voortdurende verbinding met dit alles in beslag nemende belangen en het verheven streven, die met hoge en heilige werkzaamheden samengaan. - (9. Testimonies p.30 - 43 E.G.White)