You are home- www.agp-internet.com/react- ellenwhite.nl.nu - Themasite Ellen G. White

DE 'AMERICAN SENTINEL' EN ZIJN DOEL

 

(een tijdschrift “De Amerikaanse wachter”)

 

God gebruikt verschillende middelen om Zijn volk voor te bereiden stand te houden in de grote crisis die ons wacht. Hij spreekt door Zijn woord en door Zijn predikers. Hij schudt de wachters wakker en zendt hen uit met boodschappen van waarschuwing, berisping en aanwijzing, zodat de mensen verlicht worden. De Sentinel staat in dienst van God als één van de stemmen die alarm slaan, zodat de mensen zich bewust zullen worden van het gevaar, en het werk gaan doen dat zij nu moeten doen. De Heer wil dat Zijn volk gehoor geeft aan wat Hij hun ook zendt. Wanneer licht wordt gegeven, is het niet alleen hun plicht het aan te nemen, maar het ook door te geven en zich er sterk voor te maken, dat de volle kracht ervan gevoeld mag worden in de gemeente en in de wereld. De Sentinel is als een bazuin die een helder geluid laat horen, en al onze mensen moeten het blad aandachtig doorlezen en het vervolgens doorsturen naar familie of vrienden, om zo het beste gebruik te maken van het licht dat God heeft gegeven.

 

Gedurende drie jaar zijn waarschuwingen de wereld ingegaan door de artikelen in de Sentinel, maar zij die belijden de tegenwoordige waarheid te geloven, zijn niet ­zo beïnvloed door deze waarschuwingen als ze hadden moeten zijn. Als onze broeders hun voorrecht om de Sentinel te gebruiken ten volle hadden benut, en als men gezamenlijk het blad in iedere conferentie en gemeente had aanbevolen, zoals God dit van hen verlangt, als de aandacht van ons volk bij het werk zou zijn bepaald, dat van zo'n wezenlijk belang is voor deze tijd; als zij het licht hadden gewaardeerd dat God heeft laten schijnen in de vorm van waarschuwingen, raadgevingen en de opeenvolging van gebeurtenissen die plaatsvinden, zouden wij nu als volk niet zo ver achter zijn met de voorbereiding van het werk. Er is een verbijsterende onverschilligheid en passiviteit in deze tijd van gevaar. De waarheid, de tegenwoordige waarheid is hetgeen waar de mensen behoefte aan hebben, en als onze broeders in alle gemeenten zich de schrikaanjagende betekenis hadden gerealiseerd van de bewegingen die momenteel in opkomst zijn met betrekking tot wetge­ving op godsdienstig gebied, als zij in deze bewegingen de duidelijke en directe vervulling van de profetieën hadden herkend, die hen oproepen te doen wat deze crisis van hen vraagt, zouden zij nu niet in zo'n verdoving en doodse sluimertoestand verkeren.

 

Het woord van God zwijgt niet over deze belangrijke tijd, die herkend zal worden door iedereen die zich niet verzet tegen Zijn Geest door vastbe­raden niet te luisteren, niets aan te nemen en niet te gehoorza­men. De boodschappen met licht van de Heer zijn ons jarenlang voorgehouden, maar indirect zijn er invloeden aan het werk geweest die de waarschuwingen via de Sentinel en de Getuigenissen, en via andere middelen die God Zijn volk heeft gegeven, hebben tegengewerkt. Er had veel meer licht via de Sentinel kunnen schijnen, als deze tegeninvloeden niet aan het werk waren geweest. Hoewel niets in het nadeel van het blad gezegd kan worden, laten bepaalde dingen de onverschilligheid zien. Zolang de wachters de bazuin geen helder geluid doen horen, worden de mensen niet gealarmeerd en zijn niet op hun hoede voor gevaar.

 

De vermaning van God richt zich op ons vanwege ons verzuim van belangrij­ke verantwoordelijkheden. Hij heeft Zijn zegeningen weerhouden, omdat geen gehoor is gegeven aan de Getuigenissen die Hij gegeven heeft aan hen die belijden ze te geloven. O, mocht er toch een geestelijke opwekking komen! De engelen van God gaan van gemeente tot gemeente om hun werk te  doen, en Christus klopt aan de deur van uw hart om binnen te mogen komen. Er is geen acht geslagen op de middelen die God bedoeld heeft om de gemeente op te wekken tot een besef van hun uiterste geestelijke armoede. De stem van de Waarachtige Getuige is gehoord in vermaningen, maar er is niet naar geluisterd. Mensen hebben verkozen hun eigen weg te volgen in plaats van Gods weg, omdat het eigen ik in hen niet gekruisigd was. Zo heeft het licht maar weinig effect gehad op het verstand en het hart.

 

Zal het volk van God nu wakker worden uit hun vleselijke traagheid? Zullen zij de huidige zegeningen en waarschuwingen ten volle benutten, en niets tussen hun ziel en het licht laten komen, dat God op hen wil laten schijnen? Laat iedere werker voor God de situatie doorzien en onze gemeenten de Sentinel voorhouden, op de betekenis ervan wijzen en hameren op de feiten en waarschuwingen die erin staan. Moge de Heer iedereen helpen om de tijd uit te kopen! Laat niemand door ongeheiligde gevoelens ertoe gebracht worden de oproepen van de Geest van God te weerstaan. Sta het licht niet in de weg; laat het niet veracht of ter zijde geschoven worden als zou het onze aandacht of geloofwaardigheid niet waard zijn.

 

Als u wacht tot er licht komt dat iedereen tevreden zal stellen, wacht u vergeefs. Als u wacht tot de oproepen duidelijker worden of zich betere gelegenheden zullen voordoen, zal het licht worden weggenomen­ en zult u in het donker achterblijven. Aanvaard ieder lichtstraaltje dat God zendt. Mensen die geen gehoor geven aan de oproepen van de Geest en het werk van God - omdat  gehoorzamen een kruis met zich meebrengt - zullen hun ziel verliezen. Wanneer de boeken geopend worden, en ieders daden en achterliggende motieven nauwgezet onderzocht zullen worden door de Rechter der gehele aarde, zullen zij zien wat een verlies zij hebben geleden. Wij moeten altijd de vreze des Heren koesteren en ons realiseren dat wij ieder persoonlijk voor de Heer der heerscharen staan, en geen gedachte, geen woord, geen daad met betrekking tot het werk van God, mag in het minst lijken op zelfzucht of onverschilligheid. (Getuigenis v.d. Gemeente p.584)