Waarom ik geen koffie drink

Onlangs hebben geloofsgenoten uit dezelfde kerk waar ik ook lid van ben, een nieuwe pagina geopend, getiteld A.F.O.C. (Adventists who are Friends Of Coffee). Je zult je zeker afvragen waarom dat zo bijzonders is. Het zit namelijk zo, Adventisten hebben het min of meer als uitgangspunt (wereldwijd gezien) of geen 'schadelijke stoffen' tot zich te nemen, dus geen tabak, geen drugs en veel gelovigen van dezelfde kerk waar ik lid van ben... ook geen koffie (vanwege de caffiëne).

Overal waar ik kom op mijn reizen rondom deze planeet en waar ik bij adventisten of adventkerken kom, is koffie niet op het menu, en als het er al is.. dan vind je granen-, bamboo- of decafe koffie varianten.

Nederland (en enkele andere west-europese landen) vormt hierop een duidelijke uitzondering. Nederlanders (en tal van andere nationaliteiten) kunnen niet zonder koffie. Koffie is qua cultuur in Holland niets anders dan gemeengoed. Iedereen drinkt koffie.
Je drinkt koffie op het werk om wakker te worden. Je drinkt koffie terwijl je even op vistie bent bij familie, vrienden of kennissen. Je drinkt sterke koffie bij gebak, en slappe koffie voor het slapen gaan. Als je in Nederland geen koffie drinkt, ben je een watje... iemand waar je ineens een extra theepot voor moet aanslepen.

Je zult je afvragen... "Riley" waarom pas je niet een keertje aan aan de Nederlandse cultuur. Je hebt stamppot gegeten, Je hebt weleens een boterkoek op. Je bent hier geboren... waarom drink je geen koffie. Zelfs mijn op mijn werk op kantoor (ik ben rijksambtenaar), schrijft de cultuur voor dat ik liters met warme drank naar binnen werk.

Mijn collega's gaan 8 keer per dag naar de 'koffiecorner' en 1.000 keer per dag naar de koffieautomaat. En elke keer wanneer ze gaan vragen ze aan mij... "drink je geen koffie", "moeten we niets iets voor je halen." Als ik dan zeg dat ik liever geen koffiedrink, om mijn 'wakker' te houden op het werk... lachen ze mij uit. Blijkbaar wil ik maar niet integreren.

Ik heb volgens mij 3 keer in mijn leven op... en in alle gevallen... werden mijn grootste mislukkingen in mijn leven gerealiseerd na het drinken van een bakje koffie. Vooral de keer dat ik examen moest doen voor het vak bedrijfseconomie. Ik haalde altijd negens en tienen voor dat vak. Toen ik examen maakte ging het allemaal goed af. Ik werkte vlug en kordaat door. Totdat halverwege het examen, ze koffie kwamen langs brengen om iedereen wakker en alert te krijgen. Nou ik heb het geweten.. nadat ik koffie dronk werd ik slaperig, raakte ik mijn concentratie kwijt en verpestte ik min of meer mijn tweede gedeelte van mijn examen. Ik heb het wel gehaald... dat wel... maar het voelde niet goed. Ik voelde alsof ik gefaald had. (en toen was ik niet eens bekend met het min of meer officiële standpunt van de kerk over koffie).

Je zult zeggen... Riley jij hebt een psychisch probleem, je hebt 'koffieboon'-fobia. Je bent 'weird', vreemd. Maar sorry, ik kan geen lid worden van een groep voor Adventisten die genieten van koffie (met caffeine).

Ik ga geen hoogdravend betoog houden, waarom je wel of niet koffie zou moeten drinken. Ik vind het gewoon niet lekker. Ik maak geen website die je verteld waarom ik een vriend ben van Evian water en soms een beetje Spa-blauw. Ik vind koffie simpelweg 'niet lekker'. Ik heb geen moeitje om een bakje over te slaan. Geen problemen mee als mensen ineens water moeten opzetten voor een bakje thee. Waarom sommige mensen in de kerk ineens zeggen... tjah als je geen koffie wil moet je ranja drinken bij de kinderen, we hebben niets anders.
Ik voel me in Nederland in de minderheid.... als niet-koffie liefhebber. Ik voel mij alleen en niet begrepen. Zou er iemand naar mij willen omzien. Als niet koffieliefhebber. Mag ik ook aanschuiven als ik een gebakje eet met thee of zelfs water. Kijken de koffieliefhebbers naar mij om als ik smacht naar 'ongebruind' vocht. Ik hoop het.Want ik schreeuw het van de daken, iedereen mag het horen..."Ik kan leven, leven zonder koffie"

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen