05-05: Personal coaches

Van de week had ik weer een gesprek met een collega over Personal Coaches. Steeds meer en meer mensen gaan langs een personal coach om richting mee te krijgen voor het leven. Niet zo zeer alleen het werk, maar juist alles wat er mee samenhangt. Met andere woorden heel je leven. Het doel is uiteindelijk een effectief persoon te worden, zodat je beter in je vel zit.

En als je beter in je vel zit, gelukkiger met jezelf. Dan ben je uiteraard productiever (en productieve mensen leveren betere presentaties voor bedrijven, minder uitval door ziekte en een fijne werksfeer).

Alhoewel het fijn is dat mensen een steun en toeverlaat vinden bij een personal coach er blijft toch iets verontrustends als ik met vrienden en collega's praat over deze hedendaagse coaches.

Ik zei laatst tegen een collega.. veel van de personal coaches (trainers, aanjagers, duwers, supporters, buddy’s) helpen je het beste uit jezelf te halen. En dat is nu net het probleem als ik er vanuit een Christelijk optiek tegen aan kijk. Zodra ik dit soort dingen zeg.. krijg ik altijd een beetje verwarde blik naar me "Riley, waar heb je het nu weer over..." Als je veel preek, moet je oppassen dat je wel begrijpelijk praat voor mensen in je omgeving die niet bekend zijn met de geschriften.

"Ik vind een personal coach, net een prediker of pastoor.. die de bijbel aanhaalt, maar alle essentiële dingen weglaat." Nu pas begrijpen mijn collega's me en begint er een fikse discussie.

Wat een coach moet doen is je helpen je doel te bereiken. En ik geloof best dat een goed leven, een leuke baan, een fijne omgang met mensen om je heen, nobele en fantastische doelen zijn om na te jagen. Maar personal coaches mijden één essentieel doel.. en dat is mensen wijzen op de eeuwige verlossing mogelijk gemaakt door Christus Jezus alleen.

Je zult gelijk horen.... "Riley.. geloof is een privé zaak." Dat mag men wel vinden. Maar als je een coach hebt die je fundamenteel een 'andere' kant opstuurt dan gaat Riley er wel wat van zeggen.

Het is opmerkelijk hoeveel je in managementboeken terugleest over zaken die al lang en breed in Gods Woord zijn beschreven. Alleen de insteek is net een andere. Waar personal coaches wijzen op eigen kunnen, eigen mogelijkheden, zelf realisatie. Wijst Gods woord op Christus onze ultieme verlosser. die uit onze zwakte... geleid door Gods Geest naar waar succes.

De bijbel leert dat succes niet afhangt van wat je bereikt totdat er 6 planken om je heen worden getimmerd. De bijbel leert dat succes is als je slechts één ding hebt gedaan hier op aarde. Gerechtvaardigd en geheiligd worden in je persoonlijk leven en dat je karakter een weerspiegeling mag zijn van Christus. Dat je Christus hebt aanvaard als persoonlijke verlosser en middelaar om tot God te mogen en kunnen komen.

Een persoonlijke coach zal omwille van haar portemonnee nooit mensen wijzen Christus. Althans niet te overduidelijk. Als Christus je persoonlijke coach wordt en de bijbel jouw managementboek in je leven. Weet je hoeveel mensen hun banen zouden verliezen? Een complete industrie zou ineenstorten.

Het is fijn om te zien dat mensen om je heen hun persoonlijke doelen in hun leven bereiken. Je ziet mensen dolgelukkig worden dat ze bepaalde problemen en zorgen hebben overwonnen. Hoeveel te meer zou het zijn als mensen om je heen hun 'eeuwig doel' in het leven hebben gevonden. Welk een geluk zou hen niet ten deel vallen.

Het wordt tijd dat Christenen hun marktaandeel veroveren. Door mensen te wijzen op 's werelds beste personal coach. Iemand die dezelfde moeite en strijd heeft doorstaan als ons, maar nooit gefaald heeft. Wordt het niet de hoogste tijd dat mensen een persoonlijke ontmoeting krijgen met een adviseur die ons liefheeft en vermaant. Een leider die vooruitziet en het verleden vergeet, als je vraagt om vergeving van je fouten en tekortkomingen.

Wordt het niet tijd dat Christen uit hun holen en spelonken komen en de wereld vertellen dat er iemand is die ze kan helpen om succesvol te zijn in DIT leven en wat er verder volgt. Zoals 'neerlands bekendste voetballer zou zeggen, Cruijf... Het gaat er om dat je scoort!

Ik heb gescoord, want ik heb Christus leren kennen. Alleen met Hem doorbreek ik al mijn persoonlijke moeite en strijd. Niet oppervlakkig maar wezenlijk. Ik heb een personal coach gevonden die mij geen handenvol geld kost. Die altijd tijd voor mij heeft en die mij meer kan gegeven dan welk persoon op deze planeet dan ook.

Nu de rest van Nederland nog...

 

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen