01-01: Een goed begin...

2007 is voor mij het jaar van discipelschap, het jaar waarin ik en ik hoop en bid velen met mij zich met hart en ziel inzetten voor onze Heer en Heiland. Niet uit verplichting of om een gunst. Nee, maar omdat ik Hem liefhebt. Voor mij persoonlijk wordt dit het jaar dat ik 'nog' minder in de kerkbanken ga zitten, en vaker er op uitrek. Ik wil geleid door de Geest ontdekken waar de Heer mij allemaal naar toe brengt

We hebben allemaal goede voornemens, in meer of mindere mate. Het lijkt wel of de Advent-Christen niet zoveel voornemens hoeft te maken, immers ze roken niet, drinken en niet en het merendeel eet zelfs geen vlees en is vegetariër.

Toch heb ik een suggestie.., een jaar dat we meer discipel worden van Christus, in relatie, in houding en inzet.

Als ik praat met ouderlingen, predikanten ouderen, jongeren.. noem maar op dat is dit wel een van de hoogste items op het prioriteitenlijstje van velen mensen. Men raakt moe dat slechts enkele warm lopen voor de boodschap van Jezus Christus, men wil met alle liefde springen in het water en zich laten dopen, maar slechts enkele die uit het water – in nieuw leven opstaan – ga ook handelen naar dat nieuwe leven. Met wordt van actief wandelaars, die op de verkeerde weg liepen. Passieve bankzitters met een (gesloten) bijbel in de rechterhand en een zangbundel in de linker.

Ik vind het jammer om te zijn dat vele christenen expert zijn geworden op één bepaal gebied... de bank warm houden. Want iemand die de banken tussen de pilaren warm houd (in de kerk) is typisch het gedrag wat tegenovergesteld is aan die van een discipel van Christus… (die leeft immers bij het zendingsbevel ‘Ga heen en verkondig…)

Een illustratie van de typische bankzitter...

Ik heb het sommige mensen zien doen; "hoe hou je een bank op een lekker 20 graden Celsisus". Een lekker temperatuurtje om in de kerk te zitten. Om te achterover leunend te luisteren naar een overdenking. Er is voor de bankzitter niets erger dan op te schuiven als er een bezoeker in de kerk komt.. niet zo zeer vanwege de bezoeker, maar het duur al gauw 10 minuten voordat weer je bent opgewarmd op je bank.

Typische bankzitters houden niet van lange preken, of een kerkdienst die 5 minuten uitloopt, immers, zit je te lang op een plek, dan wordt de bank te warm.. en op hete banken zitten [net als hete kolen] daar houdt de bankzitter helemaal niet van.

Bankzitters schuwen het winterweer, lenteweer, herfstweer en ja zelfs de zomer... immers folderen en het uitdelen van traktaten is niet aan hen besteed. Je kunt moeilijk zitten, als je op de straat bent en de brievenbussen moet laten klapperen met je handen of met je duim de deurbel moet indrukken.

De bankzittende Christen gelooft wel degelijk, vergist u niet!. Ze leest veel, geniet van een lekker bakje koffie en een goed gesprek. Ze ziet hoe anderen niet-bankzitters rondrennen om de blijde boodschap te verspreiden en bemoedigt deze ook vanaf de zijlijn kijkend. Zolang die bank maar op een lekker aangename 20 graden blijft. Ze moeten er niet aan denken die bank te laten afkoelen. Immers men voelt zich thuis tussen de pilaren en op de bank... "

Ik hoop dat u zich hierin niet herkent... voor mij is het bovenstaande een doemscenario voor iedere Chrsiten. 2007 is immers een jaar dat wij dichter bij de wederkomst van Christus zijn. Een jaar waarin we voorlopig nog in vrijheid kunnen getuigen van ons geloof.

Als u een bankzitter bent... sta op... en ga er op uit. Immers de bijbel spreekt niet over mensen die zitten, maar wel over diegene die wandelen.. Gelijk geschreven staat [Jesaja 57]: Hoe liefelijk zijn de voeten van hen, die een goede boodschap brengen. (Romeinen 10:15b). Dit moet al voldoende motivatie te zijn om van een typische bankzitter, een vreugdevolle wandelaar te worden.

Het doet met denken aan een ervaring die ik laatst had in het ziekenhuis. Ik sprak met de prikzuster en wenste haar een goed nieuwjaar.. ze vertelde mij dat haar schoonzus waarschijnlijk het eind van 2007 niet kon halen. Ik wenste haar sterkte toe en dat ondanks een 'onzeker 2007' we mogen genieten van al het goede dat God ons wil geven. Zelfs als er mindere momenten in onze leven kunnen plaatsvinden.
Een goed begin is er alleen bij God... hoe 2007 voor u en mij ook mag verlopen.. ik hoop en bid.. dat in ieder geval, uw en mijn voeten liefelijk mogen zijn in Gods ogen en die van onze naaste, in de boodschap die wij mogen brengen.

Immers banken warm houden.. dat is niet aan mijn besteed! 

Weblog Riley

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004

Zoeken naar

Algemeen