Wie de sabbat niet eert, Gods vrede ontbeert,

"Neem van mij aan: zolang aarde en hemel bestaan, zal niet één lettertje of streepje uit de wet geschrapt worden totdat alles voorbij is. Wie het dus niet zo nauw neemt met één van deze geboden, al is het nog zo klein, en anderen leert hetzelfde te doen, zal in het hemelse koninkrijk niet in de tel zijn. Maar wie de geboden onderhoudt, en anderen leert hetzelfde te doen, die zal een grote naam hebben in het hemelse koninkrijk" (Matteüs 5:18, 19)

Toen vele eeuwen geleden mensen al net zo voortvarend aan hun ongeluk en ondergang werkten en hardnekkig waren als nu, heeft God in zijn wijsheid en liefde, opdat mensen zijn bedoeling altijd duidelijk voor ogen zouden hebben, om hun geluk aan behoud de juiste richting aan het leven te geven, tien principiële leefregels, tien geboden gegeven.

Als je Gods geboden leest en overdenkt, dan is er niet veel voor nodig om te begrijpen dat wanneer ieder mens naar de regels zou leven, wij een harmonieuze, vredige samenleving zouden hebben. Mensen worden erdoor tegen zichzelf en tegen elkaar in bescherming genomen. Wie kan daar tegen zijn?

Gods geboden staan in het bijbelboek Exodus vanaf hoofdstuk 20 in duidelijke tekst en eenvoudig taalgebruik geschreven. Dus voor iedereen te begrijpen!!

Maar uit het feit dat we dagelijks geconfronteerd worden met onveiligheid en berichten over wat mensen elkaar aandoen blijkt wel, dat een groot deel van de mensheid deze geboden negeert of niet kent.

Maar diegenen die in God geloven dan? O, jazeker, veel gelovigen zijn gelukkig overtuigd van het nut van Gods geboden en toetsen daaraan hun dagelijks leven. Zij beseffen maar al te goed dat het leven naar de geboden inhoudt dat het tot groot nut en voordeel voor de samenleving is en tot erkenning en de eer van God. Het spreekt dus vanzelf dat zij bijvoorbeeld niet stelen, Gods naam niet ijdel gebruiken, niet echtbreken. Als je God lief hebt is zijn wet of onderwijzing de logische leiddraad in je leven. Maar hoe komt het dan dat je bij de meeste gelovigen de handen spontaan op elkaar kunt krijgen als het gaat om negen van de tien geboden en niet om het vierde gebod? Het gebod waarin God zich bekend maakt als Schepper van hemel en aarde en zegt dat hij in zes dagen zijn schepping voltooide en zelf ruste op de zevende dag. Hij vraagt ons om ook op de zevende dag te rusten en die dag, die Hij heeft gezegend, te heiligen (Excodus 20:8).

Het moet oprechte gelovigen toch aan het denken zetten hoe het komt dat zij, ondanks deze duidelijke en niet mis te verstane tekst, ervan blijkt geven en niet te begrijpen. Want het merendeel der gelovigen viert namelijk niet de sabbat op de zevende dag, de zaterdag, maar op de eerste dag van de week, de zondag. Komt dat omdat hun ouders en vrienden dat ook doen? Is het bijvoorbeeld bij u, lezer van dit artikel, nooit opgevallen als u in de kerk – op de eerste dag van de week – de predikant hoort voorlezen: "De zevende dag…is de dag van de Here, uw God."

Is het u nooit opgevallen dat er nergens in de bijbel met een woord wordt geschreven dat God ook maar één of iets van zijn geboden heeft laten vervallen of heeft veranderd?

Dus ook niet aan zijn verzoek de sabbat op de zevende dag te gedenken? Integendeel, we lezen wel met grote regelmaat dat God ons vraagt zijn geboden te onderhouden.

Ja, zult u zeggen; bij naleving van de negen van de tien geboden stuit ik bij niemand op tegenstand, maar door naleven van het sabbatgebod op de zevende dag kom ik in de problemen, want ik loop dan niet meer pas met de rest van de samenleving, mijn geliefden, mijn kerk.

Wel, daar kunt u gelijk in hebben! Maar kijk dan eens naar Jezus uw voorbeelden leidsman. Liep Hij in de pas met de samenleving? Zijn lessen en zijn leven botsen dagelijks met de opvattingen van zijn tijdgenoten. Hij heeft echter nooit concessies gedaan maar slechts de wil van zijn Vader. Inderdaad, dat lijkt niet de gemakkelijkste weg. Maar doen wat God voor eigen geluk van ons vraagt, leidt wel tot de enige ware vrede.