De trompet van Efeze

De trompet van Efeze
november 16, 2012 Door bijbelenzo



De eerste trompet is die van Efeze, en misschien wel de gemakkelijkste trompet van allen om te interpreteren. Er zijn tal van speculaties over wanneer en hoe we ze zouden moeten interpreteren waardoor er tal van opvattingen zijn ontstaan over deze wreektrompetten. Op dit moment is een absolute interpretatie nog niet voorhanden. We moeten dan ook oppassen dat we ze niet samenvoegen tot een samenraapsel van interpretaties. Het beste wat we zouden moeten doen is om ten eerste God te vragen voor leiding, kennis, en wijsheid. En ten tweede zouden we samen moeten werken om het eens te worden over hoe we deze apocalyptische openbaringen zouden moeten benaderen.

Ondanks ze moeilijk zijn om te interpreteren en vol zitten met symbolisme zijn er wel regels en principes waar je aan vast moet houden. Hoewel een trompet een bepaalde periode kan overlappen kan het nooit in een andere periode beginnen. Zo zijn er mensen die beweren dat de eerste trompet begint omstreeks 1300 na Christus, Maar dan wijk je af van het principe van de trompetten, Omdat dat samenvalt met de vierde periode. De aanvang van een trompet valt altijd samen met de corresponderende periode.

Ook zijn het wreektrompetten van God en dus altijd gericht tegen de vijanden van Gods volk. Om daar meer inzicht over te krijgen is het aangeraden om hoofdstuk 8:1,5 te lezen wat eigenlijk een proloog is op de trompetten, Zoals hoofdstukken 4 en 5 een proloog is op de zegels. Er zijn mensen die beweren dat de eerste trompet betrekking heeft op de Romeinse vervolging van de Christenen. Maar ook die interpretatie lijkt mij niet te kloppen omdat je dan afwijkt van het principe het wreektrompetten zijn gericht tegen de vijanden van Gods volk.

“En er kwam een andere engel, die met een gouden wierookvat bij het altaar ging staan. Aan hem werd veel reukwerk gegeven, opdat hij dat samen met de gebeden van alle heiligen op het gouden altaar vóór de troon zou leggen. En de rook van het reukwerk steeg, met de gebeden van de heiligen, uit de hand van de engel op tot vóór God. En de engel nam het wierookvat en vulde dat met het vuur van het altaar en wierp het op de aarde, en er kwamen stemmen, donderslagen, bliksemstralen en een aardbeving.” (Op 8:3,5)

De engel krijgt het reukwerk en vult het wierookvat met vuur om het vervolgens op de aarde te gooien ter vergelding van de gebeden van de Heiligen. Dit symboliseert het oordeel van God op de naties of de volkeren die Gods volk vervolgen, die weigeren Gods geboden in acht te nemen, en die zich weigeren te bekeren van hun werken ondanks God zes grote waarschuwingen geeft aan de aarde. De gene die weigeren te luisteren zullen uiteindelijk bij het klinken van de zevende en de laatste trompet veroordeeld worden tot de eeuwige dood. Nadat de boeken gesloten zijn zal ieder geoordeeld worden naar zijn werken. Of je staat in het boek des levens (Op 20:12), Of je sterft de eeuwige dood. (Op 20:15)

“Wie overwint, zal bekleed worden met witte kleren en Ik zal zijn naam beslist niet uitwissen uit het boek des levens, maar Ik zal zijn naam belijden voor Mijn Vader en voor Zijn engelen.” (Op 3:5)

De stemmen, donderslagen, bliksemstralen en de aardbeving, staat symbool voor het laatste oordeel als het zevende zegel geopend wordt en als de zevende trompet zal klinken. Deze stemmen, donderslagen, bliksemstralen en aardbeving zullen bij het einde van de zevende trompet plaatsvinden (Op 11:19), En bij het einde van de zevende plaag. (Op 16:18)

De trompet.

“En de zeven engelen die de zeven bazuinen hadden, gingen zich gereedmaken om op de bazuin te blazen. En de eerste engel blies op de bazuin, en er kwam hagel en vuur, vermengd met bloed, en dat werd op de aarde geworpen. En het derde deel van de bomen verbrandde, en al het groene gras verbrandde.” (Op 8:6,7)

De symbolen.

Het hagel met vuur vermengd met bloed symboliseert oorlog en bloedvergieten. (Ez 38:20,23), Bomen en gras zijn mensen of volk. (Op 9:4) (Op 7:3) (Jes 51:12)

“Het gras verdort, de bloem valt af, als de Geest van de HEERE erover blaast. Voorwaar, het volk is gras.” (Jes 40:7)

Het gras is de meerderheid, Het normale volk of de burgers van een land, rijk, stad of staat. Bomen daarentegen groeien boven het gras uit en zijn prominenter als het gras. Bomen staan wel symbool voor mensen maar niet in de zin van het volk. Bomen moet je dan ook interpreteren als prominenter als het volk. Daarom worden ze apart vermeld en wordt er onderscheid gemaakt tussen bomen en gras. Ze kunnen zowel rechtvaardig zijn (Ps 1:1,3) als goddeloos (Op 37:35). Ook Jezus sprak in termen van bomen. Een Goede boom brengt goede vruchten voort, een slechte brengt slechte vruchten voort. (Mat 7:17) De context van de zin moet duidelijk maken of we het over goede bomen dan wel slechte bomen hebben. In dit geval verbranden ze, wat zoiets als vernietiging, chaos, anarchie of gewoon de dood betekend.

De Barbaren.

Er zijn in deze trompet eigenlijk twee interpretaties mogelijk, en die eventueel in aanmerking kunnen komen voor de eerste trompet. De eerste is die van de aanval van de barbaren op de Romeinen. Die begonnen omstreeks 213 na Christus met de aanvallen van de Alemannen op het west Romeinse rijk, Later kwamen daar aanvallen van de Goten Bij in 237 na Christus, en ook werden ze uiteindelijk geterroriseerd door de Vandalen. Deze aanvallen waren voor de Romeinen een ware plaag. Het koste ze veel inspanningen, levens en gebied. De barbaren veroverde grote delen van het Romeinse rijk, en uiteindelijk zijn ze er door verscheurd geraakt en zelfs ten onder gegaan door de constante barbaarse invasies. Een probleem met deze interpretatie is dat het zich na de eerste periode afspeelt en dus afwijkt van het Bijbelse principe. Maar er is nog een andere interpretatie.

Jeruzalem.

Hoewel de verwoesting van Jeruzalem goed gedocumenteerd staat door de gehele Bijbel heen is het niet opgenomen als een vervulde profetie. Maar dat wil niet zeggen dat hij niet in profetie als vervuld kan zijn opgenomen. De tegenstanders van deze interpretatie halen hun idee uit het argument dat Openbaringen pas laat is geschreven. Omstreeks 95 AD, En dus moet de eerste trompet zich afspelen na 95 AD. Maar je kan natuurlijk vragen stellen bij dat idee. Als Openbaringen pas na de verwoesting van Jeruzalem zou zijn geschreven waarom staat dat dan niet ergens gedocumenteerd?

Jeruzalem was de heilige stad, En Israel was het heilige land. En de Israelieten het heilige volk. Jeruzalem, Israel en ook het volk was uiterst belangrijk voor God en je mag ervan uit gaan dat zoiets gedocumenteerd zou moeten worden in zijn Heilige woord.

De profetieen.

Het woord hagel, vuur en ook boom is prominent aanwezig in deze profetie. Laten we eens wat teksten erbij pakken.

“daarom, zo zegt de Heere HEERE: Zie, Ik leg in Sion een steen ten grondslag, een beproefde steen, een kostbare hoeksteen, die vast gegrondvest is.Wie gelooft, zal zich niet weghaasten. Ik stel het recht tot meetlint, en de gerechtigheid tot paslood. De hagel zal het toevluchtsoord van de leugen wegvagen, het water zal de schuilplaats overspoelen.” (Jes 28:16,17)

In deze profetie lezen we over de kostbare hoeksteen die zou worden aangelegd. Die hoeksteen was Christus. Ook Jezus profeteerde onder andere over deze profetie.

“Jezus zei tegen hen: Hebt u nooit gelezen in de Schriften: De steen die de bouwers verworpen hadden, die is tot een hoeksteen geworden; dit is door de Heere geschied, en het is wonderlijk in onze ogen?” (Mat 21:42)

In de profetie van Jesaja komt ook de hagel terug. Jezus gaf als waarschuwing dat als ze de hoeksteen zouden verwerpen dat dan het koninkrijk van ze afgenomen zou worden.

“Daarom zeg Ik u dat het Koninkrijk van God van u weggenomen zal worden en aan een volk gegeven dat de vruchten ervan voortbrengt.” (Mat 21:43)

In Jeremia 11 lezen we over het verbond wat verbroken wordt. In vers 16 lezen we: “Een bladerrijke olijfboom, met welgevormde vruchten,
had de HEERE u als naam gegeven. Maar nu heeft Hij onder het geluid van een groot gedruis een vuur onder hem aangestoken, zodat zijn takken gebroken zijn.”

daar lezen we een vuur die onder de olijfboom wordt aangestoken. Deze profetie van Jeremia heeft betrekking op Israel ten tijde van Christus. We lezen in vers 19: “Ik was als een argeloos lam dat ter slachting wordt geleid, want ik wist niet dat zij tegen mij plannen bedachten, door te zeggen: Laten wij de boom met zijn vrucht te gronde richten, laten wij hem uit het land der levenden afhakken, zodat er aan zijn naam niet meer gedacht wordt.”

Het argeloze lam die ter slachting werd geleid heeft betrekking op Christus. Het volk had het verbond gebroken en zou daar voor gestraft worden. In Matheus vervolgens lezen we dat het koninkrijk van ze weg genomen zou worden. Ook Johannes de Doper profeteerde zoiets.

“De bijl ligt zelfs al aan de wortel van de bomen; elke boom dan die geen goede vrucht voortbrengt, wordt omgehakt en in het vuur geworpen.” (Mat 3:10)

Elke slechte boom wordt omgehakt en in het vuur geworpen. Dus we hebben zowel de hagel , het vuur en de bomen.
Ook zei Jezus dat geen enkele steen op de ander zou blijven staan als de tempel verwoest zou worden.

“En Jezus antwoordde hem: Ziet u deze grote gebouwen? Er zal niet één steen op de andere steen gelaten worden die niet afgebroken zal worden.” (Mar 13:2)

Boom.

Bomen waren in Bijbelse tijden zeer belangrijk. Niet alleen voor de volkeren maar ook stond een boom aan het begin van de zonde. Nadat Adam en Eva gegeten hadden van de verboden vrucht van de boom van goed en kwaad, is de zonde in de wereld gekomen. De eikenboom was ook belangrijk. In Genesis 35 lezen we over het verhaal van de vreemde goden die Jakob uiteindelijk deed begaven onder de eik van Sichem. En ook is Debora begraven onder een eik.

De olijfboom is het symbool voor Israel, (Rom 11:17,24) Jezus heeft een vijgenboom vervloekt, (Mat 21:17,21) En Jezus is gekruisigd. Uiteraard hebben ze die kruis vervaardigd uit een boom. Bomen spelen een prominente rol in de Bijbel. De profetie van Jeremia. De olijfboom die in brand gestoken wordt betekend simpelweg dat Israel zou branden.

De tactiek van de verschroeide aarde.





er zijn ook mensen die deze profetie letterlijk interpreteren. De Romeinen paste de tactiek van de verschroeide aarde toe bij de verwoesting van Jeruzalem. Niet alleen staken ze heel Jeruzalem in brand, Maar ze hakte ook letterlijk de bomen om die ze tegen de muren en de gebouwen plaatste die ze vervolgens in brand staken. hele vruchtbare gronden werden door het vuur verwoest. Er zijn zeker 1 miljoen mensen omgekomen. Vluchten had geen zin, de Romeinen waren overal in Israel. Het volk was omsingeld en veel steden zijn geplunderd en in brand gestoken. De Joden zijn uiteindelijk verspreid geraakt over de wereld zoals het in de tijd van Mozes al voorzegt was.

Op basis van deze gegevens zijn er mensen die deze profetie letterlijk toepassen op de verwoesting van Jeruzalem. Niet alleen profetisch past hij goed maar ook is er iets te zeggen over de letterlijke interpretatie. Welke interpretatie de juiste zou zijn weet ik niet precies, maar het meest voor de hand liggend is in ieder geval dat de eerste trompet toegepast moet worden op de verwoesting van Jeruzalem.

“Jeruzalem, Jeruzalem, u die de profeten doodt en stenigt wie naar u toe gezonden zijn! Hoe vaak heb Ik uw kinderen bijeen willen brengen, op de wijze waarop een hen haar kuikens bijeenbrengt onder haar vleugels; maar u hebt niet gewild! Zie, uw huis wordt als een woestenij voor u achtergelaten.” (Mat 23:37,38)