You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)
 

De zondeval

 

Wij lezen in de Bijbel dat God de hemel en de aarde geschapen heeft, en al wat daarin is. En God overzag toen alles wat HIJ gemaakt had, en het was zeer goed. (Gen. 1:1,31).

Hij plaatste de mens, die Hij geformeerd had, in het paradijs, om die te bewerken en te onderhouden. In het midden van het paradijs plaatste God twee bomen: de boom des levens en de boom der kennis van goed en kwaad. En God legde de mens een gebod op: Zij mochten van alle bomen in de hof Vrij eten, maar van de boom der kennis van goed en kwaad, daarvan mochten zij niet eten, want zouden zij daarvan eten, dan zouden zij moeten sterven. (Gen. 2:8-9,15-17).

 

Behalve de mens, was er nog iemand in het paradijs, en wel de Satan. Satan nu sprak door middel van een slang tot de vrouw. Hij zeide toen tegen haar, dat God hun wel verboden zou hebben om van de één of andere boom te gaan eten, waarop de vrouw dit toen bevestigde, en zij antwoordde de slang, dat, wanneer zij daarvan zouden eten, zij zeer zeker moesten sterven. Maar de slang antwoordde daarop, dat zij heus niet zouden sterven, maar dat, wanneer zij daarvan zouden eten, zij daardoor juist zeer verstandig zouden worden, en gelijk aan God zouden zijn, kennende goed en kwaad, en dat wist God maar al te goed; daarom had Hij het hun verboden, en daardoor stond God hun geluk in de weg; aldus de Satan. (Gen. 3:1-5).

 

Nou, en verstandig worden wilde zij wel. De vrouw liet zich verleiden en zij at van de vrucht van de verboden boom, en zij gaf ook haar man daarvan te eten. Toen werden hun de ogen inderdaad geopend en werden zij zich gelijk bewust wat zij in werkelijkheid hadden gedaan, maar toen was het reeds te laat. Satan had gezegevierd. Zij waren een ervaring rijker geworden, maar een illusie armer. (Gen. 3:6-7).

 

En God riep het eerste mensenpaar ter verantwoording. Vanwege hun ongehoorzaamheid aan God, zou de aardbodem voortaan om hunnentwil vervloekt zijn; al zwoegende zouden zij die bewerken, zolang zij zouden leven; al zweten — de zouden zij hun brood eten, totdat zij tot de aardbodem zouden zijn wedergekeerd, omdat zij daaruit genomen waren; want van stof waren zij gemaakt, en tot stof zouden zij wederkeren. En God zond hen weg uit de Hof van Eden, om de ruwe aardbodem te bewerken. (Gen. 3:8-24). En later zijn zij inderdaad gestorven.

 

Wiens woord is nu uitgekomen? Het Woord van God, of het woord van Satan?

 

Satan had maar een halve waarheid verteld, en een halve waarheid is geen waarheid. Of je spreekt de waarheid, of je spreekt de leugen. Maar Satan is zo geniepig om steeds te komen met een gedeelte van de waarheid, om het voor de mens maar zo aantrekkelijk en aannemelijk mogelijk te maken, maar ondertussen geeft hij een verdraaiing van de juiste feiten. Ja, hij wil dat de mens de leugen zal aanzien voor waarheid, en de waarheid voor leugen; en vele mensen hebben het gaarne zo, om het in hun eigen hartstochten door te kunnen voeren, en waardoor het geweten het zwijgen wordt opgelegd. (Jer. 5:30-31; 13:24-25; 2 Tin. 4:3-4; Jes. 30:1,9-11; Jer. 9:4-5; 17:9-10). En wat is daarvan het gevolg als de mens daaraan toegeeft: Zijn volkomen ondergang. (Jes. 5:20,24; Rom.1:18,25; Openb.21:8).

 

De toestand der doden

 

 “Gij zult de dood niet sterven”. Gen.3:4. Waar hebben Wij deze woorden al niet neer gehoord? Ik zal het u zeggen: Satans eerste preek over onsterfeljkheid wordt ook heden ten dage nog steeds verkondigd, en wel vanaf een plaats die u zeker niet verwacht Zou hebben, nl. vanaf de kansels. Alleen is deze leugen in een nieuw jasje gestoken; want men verkondigt nu dat de ziel onsterfelijk is, en dat wanneer een Christen komt te overlijden, dat dan zijn ziel naar de hemel zal gaan, om daar in vrede verder te leven.

 

Zoals het geweten van het eerste mensenpaar in slaap werd gesust door Satan, zo worden tot op heden vele mensen in slaap gesust door zijn dienaren, maar die zich dan wel uitgeven voor Gods dienaren, en dat is niets bijzondere, want Satan zelf doet zich immers voor als “een engel des lichts”, en zo Satan, zo zijn dienaren. (2 Cor.11:13-15).

 

De Bijbel leert, dat wanneer een mens gestorven is, dat daarmee dan een einde is gekomen aan zijn leven, en dat hij dan zal moeten rusten in het graf tot de opstanding. Wanneer Jezus zal wederkomen, zal Hij al de gelovigen die in Hem ontslapen zijn, opwekken ten eeuwigen leven, en hen uit hun graven doen opstaan; dan pas Zullen zij naar de hemel gaan, en vooral niet eerder. Laten we maar eens gaan lezen wat de apostel Paulus zegt in verband met de wederkomst van Christus. Hij zegt: “Doch wij willen u niet onkundig laten, broeders, wat betreft hen, die ontslapen, opdat gij niet bedroefd zijt, zoals de andere (mensen), die geen hoop hebben. Want indien wij geloven, dat Jezus gestorven en opgestaan is, zal God ook zó hen, die ontslapen zijn, door Jezus wederbrengen met Hem. Want dit zeggen wij u met een woord des Heren: Wij, levenden, die achterblijven tot de komst des Heren, zullen in geen geval de ontslapenen voorgaan, want de Here zelf zal op een teken, bij het roepen van een aartsengel en bij het geklank ener bazuin Gods, nederdalen van de hemel, en zij, die in Christus gestorven zijn, zullen het eerst opstaan; daarna zullen wij, levenden, die achterbleven, samen met hen op de wolken in een oogwenk weggevoerd worden, de Here tegemoet in de lucht, en zo zullen wij altijd met de Here wezen.” 1 Thess. 4:13-18. En Jezus Zelf zegt in Openb. 22:12 over Zijn wederkomst “Zie, Ik kom spoedig en Mijn loon is hij Mij om een ieder te vergelden, naar dat zijn werk is.” (Zie ook Matth. 16:27; Rom.2:5-11; 2 Cor.5:10).

 

Dus, bij Jezus’ wederkomst zullen al de gelovigen die in Hem ontslapen zijn, worden opgewekt ten eeuwigen leven, en tezamen mét de gelovigen die dan nog in leven zullen zijn, zullen zij met Christus ten hemel varen. Verder zullen alle goddelozen die nog in leven zijn tijdens de wederkomst van Christus, dood ter aarde neervallen. In deze toestand zullen zij 1000 jaar moeten blijven. Gedurende deze tijd zal de aarde dus onbewoond zijn. Tijdens deze duizend jaar zullen alle goddeloze doden - vanaf het eerste mensenpaar - geoordeeld worden. Dit oordeelswerk zal dus logischerwijs plaatsvinden in de hemel. Daarna zullen ook zij weer opgewekt worden, opdat het vonnis, welke over hen is uitgesproken, voltrokken zal kunnen Worden.

 

Een ieder van hen zal dan gestraft worden overeenkomstig zijn of haar levenswandel. De één zal dus langer moeten lijden dan de ander, totdat zij allen door de eeuwige vuurdood verteerd zullen zijn geworden. (Hebr. 10:26-31). U bemerkt dus wel dat de goddelozen er niet zo gemakkelijk van af zullen komen.

 

Nadat alle goddelozen de eeuwige dood zullen zijn gestorven, zal God, volgens Zijn belofte, een nieuwe hemel en een nieuwe aarde scheppen, waar recht en gerechtigheid heerst, en als eeuwige woonplaats voor de verlosten. Wat ik u hier vertel, kunt u allemaal in de Bijbel terugvinden. (Zie o.a. Jes. 24:21-22; Jer.4:23-26; Openb.20:1-6,7-10,11-15; Jes. 6:17; Openb.21:1-8; 2 Petr.3:13).

 

Verder leert de Bijbel, dat God alleen onsterfelijkheid bezit. (1 Tim. 6:11-16). En als God het alleen bezit, hoe zou een mens het dan kunnen bezitten? Maar indien er mensen mochten zijn die liever willen geloven dat de ziel onsterfelijk is, en dat zij bij de dood naar de hemel zullen gaan, van mij mogen zij dat rustig geloven, maar het zal aan de Bijbelse waarheid, dat de doden zullen moeten rusten in het graf, tot de wederoprichting aller dingen, niets afdoen. Een leugen kan nu eenmaal aan de waarheid niets veranderen.

 

Geachte lezer, bedrieg uzelf niet en laat u zich niet bedriegen. Vertrouw niet op mensen, hoe hoog zij ook geplaatst moge zijn, maar vertrouw alleen op God. Zijn Woord is waarachtig, en dat van de mens leugenachtig, (Bom. 3:3-4,11-12), tenzij het volledig in overeenstemming is met het Woord van God, dat is: “Er staat geschreven!” (Matth. 4:1-11).

 

Misleidende geesten

 

Ook zijn er vele mensen — waaronder zelfs vele “christenen” — die zich bezighouden met het spiritisme. En dan vraag je je wel eens af, hoe dit toch mogelijk kan zijn; want het spiritisme is te dat God ten zeerste verboden heeft. U zult wel eens verhalen hebben gelezen of gehoord over spiritisme en hypnose. Misschien hebt u het zelfs wel van nabij meegemaakt. De wetenschap staat, wat deze zaken betreffen, voor een raadsel; en verder zullen zij ook wel niet komen.

 

De wetenschap is er op uit om voor alles een bewijs te vinden, maar voor deze dingen zullen zij nimmereen bewijs vinden, en wel om de eenvoudige redenen dat er voor deze dingen geen bewijzen bestaan. Wel komt er geloof bij te

pas, en wel het geloof in Gods Woord.

Het spiritisme heeft voor de ware gelovigen dan ook niets te verbergen. Daarom hebben “leerlingen van God” dan ook meer kennis dan de zgn. “geleerden

de wetenschap”. Ja, menende wijs te zijn, zijn dezen dwaas gewoden.

 

Wat het spiritisme betreft: Door spiritistische seance’s tracht men in contact te komen met de geesten van doden, of heeft men Contact met de geesten van doden, althans dat veronderstelt men.  God heeft dit evenwel verboden. Zijn Woord luidt hierover alsvolgt: “Gij zult u niet wenden tot de geesten van doden of tot waarzeggende geesten, gij zult hen niet zoeken, om u met hem te verontreinigen: Ik ben de Here, uw God.” Lev.19:31.

 

Hij zegt dan ook verder: “Zal een volk niet zijn God vragen? Zal men voor de levenden de doden vragen? Tot de wet en tot de getuigenis! Voor wie niet spreekt naar dit woord, is er geen dageraad.” Jes.8:19-20. Hoewel God dit dus verboden heeft, komt het steeds meer in opgang. Ja, men durft het zelfs christelijk spiritisme te noemen. Maar waarom zou God dit eigenlijk verboden hebben?

God verbiedt toch niet zomaar iets? Neen, en wel om de volgende redenen: Omdat hier een werk wordt verricht door satanische geesten. indien iemand in contact is gekomen met een zgn. geest van een gestorven mens, dan is hij in werkelijkheid in contact gekomen met van Satans trawanten; dat zijn in dit geval afvallige engelen. Deze engelen zijn bekend met het leven van een ieder persoonlijkheid, en ook zijn zij meesters in het imiteren. Zij geven dan

Ook door middel van hun geest, gestalte aan de gestorvenen en bootsen hun stemmen nauwkeurig na.

 

Degenen die dit dan zien en of horen, menen dan in contact te zijn gekomen met de geesten van doden. Dit is één van Satans meesterwerken om de mens van God af te trekken. Ja, hij wil de mens zelfs doen geloven dat dit in overeenstemming is met het Woord van God. Maar Gods Woord leert, dat de doden totaal geen kennis of wetenschap hebben van hetgeen in de wereld gebeurd. (Pred. 9:4-6). Dus heeft God dit terecht verboden.

 

Vaak proberen satanische geesten contact te krijgen met de mens door o.a. te gaan kloppen op meubelstukken of andere voorwerpen, in de hoop dat de mens daarop zal gaan reageren. Indien de mens Zich dan uit zijn tent laat lokken, dan zal hij daarmee overgeleverd zijn aan de misleidingen van Satan, en dan zal het zeer moeilijk worden om weer aan zijn greep te ontkomen. Ook zijn er mensen die via geluidsapparatuur geheimzinnige stemmen ontvangen.

 

Verder zijn er mensen die de wereld versteld doen staan met hun bovennatuurlijke machten en krachten die in hen werkzaam zouden zijn. Ik zal u wel niet meer behoeven te vertellen wie wij ook hiervoor weer aansprakelijk kunnen stellen. Ja, Satan gaat zeer sluw tewerk, zodat de mens haast wel moet gaan geloven da er nog iets moet zijn na de dood en dat hij van nature over stille krachten kan beschikken.

Ook ligt het in de macht van Satan om voorwerpen en levende wezens door het luchtruim te laten zweven. En als ik zo aan deze werken van Satan denk, dan moet ik ook automatisch denken aan de zgn. Ufo’s. Ufo’s moeten namelijk ruimtevaartuigen voorstellen die afkomstig zouden zijn van andere planeten. Ja, op allerlei wijze probeert Satan de aardbewoners te “betoveren”.

 

Tevens kan Satan door zijn geest de mens in het verleden laten kijken. Hiervoor gebruikt hij zowel kinderen als volwassenen. “Gewillige” personen hiervoor vindt hij o.a. in katholieke kringen. De Katholieke kerk houdt zich nl. van jongs – af - aan reeds bezig met mysterieuze zaken, waaronder ook het spiritisme. Zij geloven nl. ook dat de ziel onsterfelijk in — wat dus trouwens on- bijbels is — en dat de mens dus blijft voortleven nadat hij gestorven is. Dit is dus een grote dwaling. En het is juist deze dwaling die de weg opent om contact te gaan zoeken met de geesten van doden, en daarvan maakt Satan dan ook gretig gebruik van.

 

De Katholieke kerk beschouwt zichzelf als de moederkerk, en inderdaad is zij de moederkerk, maar dan niet van God; maar van wie dan wel? Ook dat zal ik u zeggen: De Katholieke kerk is de moederkerk - en schrikt u vooral niet - van Babylon. En het geheimenis van deze moeder is, dat zij ook vele dochters heeft voortgebracht. (Openb.17:5). En wie mogen dan wel haar dochters zijn? Vele afvallige Protestantse kerken, dat zijn haar dochters. Deze woorden mogen u misschien hard in de oren klinken, ja, misschien zelfs wel ongeloofwaardig, maar het is jammer genoeg de bittere waarheid. Deze dochterkerken zijn in de voetsporen getreden van de moederkerk, want ook deze dochters geloven in de onsterfelijkheid van de ziel, hoewel niet alle. Maar zij zijn niet alleen wat deze éne punt betreft in de voetsporen van hun moeder getreden, ook in andere punten, maar daarover straks meer.

 

Dan geeft Satan zich verder nog uit als een weldoener der mensheid. Via valse dienstknechten verricht hij vele wonderen, waaronder het genezen van zieken en het spreken in tongen. Ook lost hij vele misdaden en mysteries op door zgn. helderzienden, maar in werkelijkheid verkeren deze “helderzienden” in diepe duisternis, want de informatie die zij krijgen, komen rechtstreeks van satanische geesten. Voor deze geesten is het gemakkelijk om hun informatie door te spelen naar hun menselijke werktuigen, daar zij dagelijks in de nabijheid van de mens verkeren en dus bekend zijn met zijn doen en laten. Daarbij komt nog dat zij meestal ook nog de veroorzakers zijn van vele ellende, ongelukken, misdaden en mysteries. Ook werkt hij door vele valse profeten en valse leraren. En hierbij denk ik vooral aan een groep mensen die door het leven gaan onder de naam: “Jehovah Getuigen”. Deze mensen houden zich intensief bezig met valse profetie en met verdraaiingen van Gods Woord. En dit alles zou op zichzelf genomen nog niet zo erg zijn, ware het niet dat dit alles gebeurt onder het dekmantel van het Christendom.

 

Daarom zijn er dan ook vele Christenen die geloven dat de Heilige Geest momenteel met kracht werkzaam is in de verschillende kerken waar al deze zgn. wonderen plaatsvinden, maar in werkelijkheid wordt ook hier dus weer een werk verricht door Satan, die zijn wonderwerkende macht in deze kerken manifesteert. Al deze misleidingen gaan vooraf aan de machtige uitstorting van de Geest van God, vlak voor de wederkomst van Christus. God laat al deze misleidingen evenwel toe, om de mensen te beproeven ten opzichte van hun liefde tot de waarheid. U kunt dit lezen in 2 Thess.2:5-12.

 

De opwekkingen die de wereld dan ook thans kent, zijn dan ook meestal valse opwekkingen. Wanneer God Zich zal gaan manifesteren In Zijn gemeente, dan zal dat gepaard gaan met een opwekking zoals de wereld nog nooit tevoren heeft gekend; daarbij zullen dan al die valse opwekkingen in het niet vallen. Indien er dus tekenen, wonderen en genezingen verricht worden in de naam van Jezus, dan wil dat dus nog niet zeggen dat dit dan ook maar direct van God afkomstig moet Zijn.

Wonderen behoeven nog geen bewijs te zijn van Gods tegenwoordigheid; (Matth.7:21-23; Openb.13:13-14; 16:13-14); daarmee moet men dus wel heel voorzichtig zijn. Daarom is het zeer noodzakelijk om kennis te hebben van de volledige Waarheid, om onderscheid te kunnen maken tussen de werking van de Geest van God en de geest van Satan. Satan probeert op velerlei manieren een vals evangelie te brengen, en wij kunnen met eigen ogen waarnemen dat hij daarmee zeer veel succes hoeft.

 

Ook het hypnose kan men wel beschouwen als een vorm van spiritisme. Mensen die onder hypnose zijn gebracht, zijn ook in werkelijkheid in bezit genomen door duivelse geesten, en daarmee zijn zij dan hun macht over zichzelf kwijt. In deze toestand kan Satan hen dan laten doen wat hij maar wil, zonder dat zij zich er ook maar enigszins van bewust zijn, en dat komt omdat hun bewustzijn dan overheerst wordt door duivelse geesten. Dat is ook de reden waarom zij zich er later meestal niets meer van kunnen herinneren.

 

Op het moment dat de duivelse geesten het de door hen in bezit genomen lichamen weer gaan verlaten, dan keert daarmee gelijktijdig het eigen bewustzijn weer terug, maar van de tijd waarin de duivelse geesten het bewustzijn hebben overheerst, zal men zich dan niets meer weten te herinneren. Zo kan Satan b.v. iemand onder hypnose een muziekinstrument laten bespelen terwijl zo iemand onder normale omstandigheden niet eens dat instrument kan bespelen; ook kan hij mensen uit laten kleden of hen andere dwaze en onzedelijke handelingen laten verrichten; of hij kan hen ook een vreemde taal laten spreken terwijl ze nimmer die taal hebben geleerd. Verder kan Satan de mensen dromen laten dromen en voorspellingen doen. En soms gaan deze dromen en voorspellingen ook geheel of gedeeltelijk in vervulling, en dat komt dan omdat Satan daar zelf de hand in heeft gehad, of met andere woorden: hij zorgt ook zelf zoveel mogelijk voor de vervulling ervan.

 

U hebt zich nu enigszins een beeld kunnen vormen over de werkwijze van Satan. Wat Satan dus allenaal doet is niets neer dan een bedrieglijke nabootsing van Gods werken, om daarmede de mens te verbazen en te verdwazen, om hen zodoende van God en Zijn Woord af te trekken, zodat er een scheiding tussen hen tot stand wordt gebracht.