You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)
 

Christus is de Waarheid

 

“Jezus zeide tot hem: ik ben de weg en de waarheid en het leven; niemand komt tot de Vader dan door Mij “Jahannes 14:6

 

Christus is de Waarheid. Zijn woorden zijn waarheid, en zij hebben een diepere betekenis dan aan de oppervlakte schijnt. Alle uitspraken van Jezus zijn waardevoller dan zo op ‘t eerste oog lijkt. Het denken dat bezield is door de Heilige Geest zal de waarde van die uitspraken onderscheiden. Zij zullen de kostbare edelstenen van de waarheid onderscheiden, ook al zijn het verborgen schatten.

 

Menselijke theorieën en speculaties zullen nooit tot het begrijpen van het Woord van God leiden. Zij die menen verstand van filosofie te hebben, denken dat hun uitleg noodzakelijk is om de schatten aan kennis te kunnen ontsluiten, en om te voorkomen dat er ketterijen in de gemeente komen. Maar juist die uitleg heeft valse theorieën en ketterijen binnengebracht. Mensen hebben wanhopige pogingen gedaan om in hun ogen moeilijke schriftplaatsen uit te leggen. Maar al te vaak hebben hun pogingen alleen verduisterd, wat zij probeerden te verhelderen.

 

De priesters en Farizeeën dachten dat zij belangrijk werk deden als leraars, door hun eigen interpretatie over het Woord van God te leggen. Maar Christus zei van hen: “Dwaalt gij niet daarom, dat gij de schriften niet kent, noch de kracht Gods?” (Marc. 12: 24). Hij beschuldigde hen ervan, dat zij “leringen leren, die geboden van mensen zijn.” (Marc. 7: 7). Hoewel zij leraars waren in de uitspraken van God, hoewel ze verondersteld werden Zijn Woord te kennen, waren zij geen daders van het Woord. Satan had hun ogen verblind, zodat zij de ware strekking van het Woord niet zouden kunnen doorzien.

 

Dit is ook hetgeen velen in onze dagen doen. Veel kerken maken zich aan deze zonde schuldig. Het gevaar bestaat, groot gevaar, dat de zogenaamde wijze mensen van vandaag zullen herhalen, wat die Joodse leraars van toen hebben gedaan. Zij leggen de goddelijke uitspraken verkeerd uit, en er worden zielen in verwarring gebracht en in duisternis gehuld vanwege hun misvattingen over de goddelijke waarheid.

 

Wij hoeven de Schriften niet te lezen bij het zwakke licht van de traditie of van menselijke speculaties. Het is net alsof we met een fakkel de zon willen bijlichten, wanneer we de Schriften uitleggen met menselijke traditie of fantasie. Gods Heilige Woord heeft het aardse schijnsel van fakkels niet nodig om zijn heerlijkheid zichtbaar te maken. Het is licht uit zichzelf — de openbaring van de heerljkheid van God, en in haar schijnsel is al het andere licht zwak. — Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 60,61

Het is de waarheid . . die we allemaal nodig hebben, de waarheid die door liefde werkt en onze ziel reinigt. (The Upward Look, blz 293, "Christus weerspiegelen" blz.35, E.G.White)