You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

 

Het Heiligdom is een van Gods Lesboeken  (1)

 

Drie boeken van God

Vanaf de schepping van de wereld tot de tegenwoordige tijd, is het ene in het oog lopende doel van God de mens bekend te maken met het werk en karakter van onze Schepper en Verlosser. Om dit te bereiken heeft God aan het mensdom drie boeken gegeven.

 

Ten eerste:    De Schepping, Zijn woord in de natuur

Ten tweede:   Het heiligdom, Zijn woord in een zichtbare gelijkenis

Ten derde:    De Bijbel, het geschreven woord

 

Het grote centrale thema van deze drie boeken is het verlossings­plan. Wanneer men één van hen bestudeert met een ander doel dan om inzicht te krijgen in het karakter van God en Zijn plan voor ons, betekent dat, dat men Gods doel mist.

 

Gods eerste boek, de Schepping

Het boek van de natuur werd aan de mens gegeven terwijl hij nog woonde in de hof van Eden. Door de dingen die God gemaakt had, moest hij Zijn oneindige macht leren, Zijn onbegrensde wijsheid, Zijn grenzeloze liefde en goedheid.

 

Voordat de zonde Gods plan bedierf, werden deze lessen volmaakt geopenbaard in de schoonheid en geur van de bloemen, in het zingen van de vogels, in de dansende vlinders, in de vruchtdragende bomen, in het prachtige landschap, in de heldere lucht, in het leven-gevende water, in de tevreden dieren in het veld en bovenal in de mensen die naar Gods eigen volmaakte beeld waren geschapen. Te land, ter zee en in de lucht, was Gods karakter openbaar. «Op ieder blad van het bos en op iedere steen in de bergen, in iedere schijnende ster was Gods naam geschreven.

 

Gods heerlijkheid in de hemelen, de ontelbare werelden in hun ordelijke kringloop, het drijven van de wolken, de geheimen van licht en geluid, van dag en nacht, alles werd door onze stamouders bestu­deerd.» (PP 51E; PP 25N). En alles openbaarde het goddelijk karakter van de Schepper 's mensen wonderbare Leraar.

Het boek der natuur is nu nog een gelijkenis voor ons om de hemelse werkelijkheid te leren kennen. Want zoals de aarde haar oogst voortbrengt en de tuin de dingen voortbrengt die daarin gezaaid zijn, zo zal de Here gerechtig­heid en lof oogsten van allen natiën (Jes.6:11). Nadat de zonde deze heerlijke wereld had bedorven, openbaarde de natuur overal de aanwezigheid van de boze. De atmosfeer, eens zo mild en gelijkmatig, werd nu aan merkbare veranderingen onderworpen (PP 61E; PP 36N).

Satan was de overste van de macht der lucht geworden (Ef.2:2) en het verschrikkelijke conflict tussen goed en kwaad, tussen Christus en satan, was begonnen. Dit conflict is nog gaande en het boek der natuur openbaart duidelijk dood en verval aan iedere kant. Het begrijpen van deze strijd, zodat we voor God kunnen kiezen, is het ware doel van de studie van de natuur. Als onze studie van de natuur het werk van Christus - niet alleen als Schepper maar ook als Verlos­ser - niet duidelijk maakt, kan men het geen echte christelijke ontwikkeling noemen; zelfs al draagt het vaak dat etiket.

 

Toen Adam en Eva de tekenen van verval zagen in de verwelken­de bloem en het vallende blad, weenden zij meer dan men nu treurt over de doden (PP 62E; PP 36N). Maar zij werden niet zonder hoop gelaten. Het boek der natuur openbaart nu nog de liefde en het karakter van God. In Zijn genade heeft God veel van de schoonheid in de natuur gespaard. Terwijl de natuur de aanwezigheid van de vijand laat zien, leert het ook de lessen van verlossing. Hoewel overal dood en verderf zichtbaar zijn, laten de bomen alleen hun bladeren vallen, om in de frisheid van de lente nieuwe voort te brengen.

De planten sterven slechts, om opnieuw in fris groen op te staan op de hun aangewezen tijd. Zelfs de mens - wanneer hij zijn leven aflegt -ziet uit naar de opstanding, wanneer hij zal opstaan bekleed met onsterfelijke jeugd en heerlijkheid.

Ieder jaar opnieuw demonstreren lente, zomer, herfst en winter het leven, de dood en de opstandings­morgen. En alles toont Gods genadige zorg en onsterfelijke liefde voor al de werken van Zijn hand. "Want hetgeen niet van Hem gezien kan worden, Zijn eeuwige kracht en goddelijkheid, wordt sedert de schepping der wereld uit Zijn werken met het verstand doorzien, zodat ze geen verontschuldiging hebben." Rom.l:9-20; 2:13-16; Psalm 19:1-3.

 

In feite is het verlossingsplan zo volledig in de natuur bekend gemaakt, dat sommigen gespaard zullen worden die geen ander boek hadden, dan het boek van de natuur. Onder de heidenen zijn mensen die niet bekend zijn met de geschreven wet van God; toch hebben ze gehoord hoe Zijn stem tot hen sprak door de natuur, en zijn gehoor­zaam geweest aan zijn wet en zij worden erkend als kinderen van God (DA 638; WdE 599; Rom.2:14-16; 10:16-21; PK 376-77E; PK 23N).

 

Sommigen hebben nooit iets geweten van het grote offer dat voor hun verlossing gebracht werd en wanneer zij de littekens zien van de spijkers in de handen van Christus en vragen: "Wat betekenen deze wonden in uw handen?" Dan zal Hij antwoorden: "Daarmee ben Ik geslagen in het huis van mijn vrienden." Zach.l3:6.

 

Het heiligdom, Gods tweede boek

Ongeveer 2500 jaar lang was het boek van de schepping 's mensen voornaamste lesboek. Gedurende die tijd verloor de mens geleidelijk het vermogen de geestelijke lessen in de natuur te onderscheiden, totdat op het laatst de Schepper uit het oog was verloren. Toen begon hij de dingen uit de natuur te vergoddelijken en ging de zon, de maan, de sterren, het water en de aarde en zelfs de dieren die God gemaakt had aanbidden. "Hij vereerde het schepsel boven de Schepper." Als resultaat werd "het duister in hun onverstandig hart." Rom.l:25,21.

 

Toen riep God Abraham weg uit zijn afgodisch geslacht, om door hem en zijn nakomelingen aan de wereld Zijn goddelijk karakter en voornemen te openbaren. Toen de tijd verstreek werden de afstam­melingen van Abraham generaties lang in Egypte als slaven vastge­houden, waar zij snel het inzicht in het karakter van de ware God, de Schepper en het wonderlijk verlossingsplan verloren. Hun manier van leven maakte het moeilijk voor hen om de grote waarheden van de verlossende liefde te begrijpen. Hoe werden zij voorbereid om het hemelse plan te vervullen? De Meester wist hoe! Hij zou hen leren door de meest wonderbaarlijke aanschouwelijke les, ooit ontvangen en gebruikt: het heiligdom!

Hij Die wist dat ongeveer negentig procent van wat we ons herinneren, komt door de ogen en de handen, en ongeveer tien procent door het horen, benadrukte het belang van een helder begrip van Zijn plan. Hij richtte zich eerst tot "het oor" in het geven van de meest precieze instructies aan het volk bij hun gemeenschappelijk werk. Daarna tot "het oog" door Mozes het voorbeeld te laten zien en ten laatste liet Hij hen alles gemeenschap­pelijk maken met hun "handen". In dit meesterstuk van ware chris­telijke ontwikkeling demonstreerde God in elke bijzonderheid al de verschillende fasen van het verlossingsplan; niet alleen voor de we­reld als geheel, maar voor een ieder persoonlijk, want het Lam van God gaf Zijn leven voor iedereen.

 

Iedere stap, vanaf het moment dat we de poort van het heiligdom binnengaan en rechtvaardigmaking ervaren door in het geloof de offerande voor onze zonden te aanvaarden, verzinnebeeld in de voorhof, is een levenslang proces van heiligmaking, verzinnebeeld in het heilige en tenslotte in het heilige der heiligen, waar de uitdelging van de zonde werd verzinnebeeld.

Het gehele werk van Christus voor onze verlossing wordt duidelijk gemaakt door het eenvoudige indruk­wekkende boek van het heiligdom. Het is inderdaad 'HET PAD NAAR DE TROON VAN GOD'. En zoals in de seizoenen van het boek der natuur de jaarlijks weerkerende seizoenen, leven dood en opstanding demonstreren, zo zien we dat in Gods tweede boek, het heiligdom, het hele verlossingsplan elk jaar opnieuw in zinnebeelden werd herhaald. Zoals het boek der natuur is het boek van het heilig­dom voor alle mensen en voor alle leeftijden. Door middel van deze door God opgezette les is het zelfs door een kind te begrijpen. Voor de gevorderde student is een kennis van het heiligdom van onschat­bare waarde, omdat het hele verlossingsplan duidelijk wordt in één groots overzicht. Door deze studie is hij in staat zijn Bijbelkennis te organiseren en in te delen, zodat hij de delen in hun goede orde en perspectief ziet. Het heiligdom is één groot geheel, waar in iedere noodzakelijke bijbelse leerstelling zijn eigen plaats heeft, zodat zij volmaakt in Gods grote plan past. Wanneer we de Bijbel in het licht van het heiligdom zien, wordt zij één groot systeem van waarheden en niet een tekstboek van onsamenhangende, los van elkaar staande feiten. Wanneer het heiligdom in zijn volheid wordt beschouwd, is het een wonderlijk mozaiek van goddelijke openbaringen.

Eén waar­heid weggelaten en haar symmetrie is bedorven. Eén dwaling toegelaten bederft haar volmaaktheid. Zó verlicht het heiligdom niet alleen de waarheid, maar het openbaart ook dwaling. Om deze reden is een begrip over het heiligdom belangrijk. De lessen, in het heiligdom geschilderd, kunnen nauwelijks overschat worden. Een geestelijke studie van het heiligdom zal in de student een onbevredigd verlangen doen ontwaken om meer en dieper te graven in de onuitputtelijke mijn van bijbelse waarheid. Het zal hem inspireren met een diepe liefde voor de waarheid van de laatste dagen. Hoe snel en levendig en hoe waarlijk zal een studie van dit boek van God het heiligdom het belang en het altijd durende karakter van Gods wet de tien geboden openbaren. Zo'n studie zal de student een ervaring geven, dat zijn anker zal zijn in de laatste aardse crisis.

 

Gods derde boek, het geschreven Woord

Ongeveer vijftienhonderd jaar lang is het heiligdom het voor­naamste boek geweest, waaruit God Zijn volk onderwees over Zijn karakter en Zijn verlossingsplan. Pas toen het offerlam zijn tegenbeeld ontmoette in de dood van het Lam van God was Gods derde boek, de Bijbel, volledig. Het duurde zelfs vijftienhonderd jaar voor de drukpers verscheen en de Bijbel werd gedrukt in de taal van het volk, en op die wijze voor de wereld beschikbaar werd. Zoals in het boek van de natuur en van het heiligdom, zo is Christus ook het centrale thema van de Bijbel en van de verlossing. De Bijbel is een commentaar dat een zoeklicht werpt op de twee andere boeken, en zij werpt een helder licht op hun thema's - Christus en de verlossing. Terwijl de Bijbel aan de ene kant de waarheden verlicht, uitgewerkt in Gods wonderlijke aanschouwelijke les, het heiligdom, is het hei­ligdom aan de andere kant de basisstructuur van de gehele Bijbel. Het is een compleet netwerk van waarheid, dat alles tezamen bindt in één harmonieus geheel en dat zijn alle delen van de Heilige Schrift, de geschiedenis, de profetie, gedichten, zang, wet en evangelie. Het is een zichtbare verlichting van alle noodzakelijke leerstellingen, en het geeft aan elk een nieuwe diepere betekenis. Deze drie boeken zijn een vaste en volledige bibliotheek van goddelijke openbaring, en met Hem en Zijn gebod zal de student in staat zijn niet alleen met precisie Gods plan voor de wereld, zoals in de profetieën geopenbaard, uit te leggen, maar ook Gods persoonlijke plan met hem. Zodat we zelfs meer dan degenen die ons voor gingen zonder excuus zullen zijn (Rom.l:20), indien we nalaten Gods drie boeken te bestu­deren om door hun waarheden gezegend te worden.
(Uit het boek  “HET PAD NAAR DE TROON VAN GOD” Sarah E. Peck)