You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)
De naderende strijd

Een grote, crisis staat het volk van God te  wachten. Een crisis staat de wereld te wachten. De geweldige worsteling aller eeuwen zal zich straks aan ons voordoen.
Gebeurtenissen die we gedurende meer dan veertig jaren op grond.van het profetische Woord hebben voorzegd, voltrekken zich nu voor onze ogen. Reeds is aan de vertegenwoordigers van de natie (de VS)  een amandement voorgelegd op de grondwet, dat de vrijheid van geweten aan banden legt. De vraag van gedwongen niet in, dat ze de godsdienstvrijheid geweld aandoen. Velen zijn er die nooit de eisen van de Bijbelse Sabbat hebben verstaan, noch de valse fundering waarop de instelling van de Zondag rust. Elke beweging ten gunste van een godsdienstige wetgeving is in feite een daad van tegemoetkoming aan het pausdom, dat reeds zo vele eeuwen gestreden heeft tegen gewetensvrijheid. Zondagviering dankt haar bestaan als een zogenaamde Christelijke inzetting aan "de verborgenheid der Zondag.vierring is er een geworden van nationaal belang, waarover gesproken wordt. Wij welen heel goed wat het resultaat van deze beweging zal zijn. Maar zijn we bereid voor die gebeurtenis? 'Hebben,we ons trouw gekweten van de plicht die ons door God is opgelegd, om de mensen te waarschuwen voor hel komende gevaar?
Velen zijn er, zelfs onder de voorstanders van deze beweging voor Zondagviering, die blind zijn voor de gevolgen welke uit deze actie zullen voortkomen. Zij zien ongerechtigheid"; en de drang daartoe zal een wezenlijke erkenning zijn van de beginselen die de hoeksteen vormen van de Roomse godsdienst. Wanneer onze natie (VS) zo de beginselen van haar gouvernement afzweert door een Zondagswet in te voeren, zal het Protestantisme in
deze wet hand. in hand gaan met het pausdom; het zal niets anders zijn, dan leven in te blazen in een tirannie die op elke kans loert om haar despotische macht opnieuw te ontwikkelen,

Euvels van de Godsdienstwetten

De "National Reform Movement" (Nationale Hervormingsbeweging), die zich achter die godsdienstige wetten heeft gesteld, zal, wanneer dit tot volle ontwikkeling is gekomen, dezelfde onverdraagzaamheid en verdrukking openbaren die in vorige eeuwen overheersten.
Menselijke rechtbanken matigden zich de prerogatieven, de voorrechten, van God aan en vernietigden onder hun despotische macht de gewetensvrijheid; en gevangenis, verbanning en dood ondergingen zij die zich aan die dictatoriale wetten niet onderwierpen. Wanneer het pausdom of zijn beginselen wettelijk opnieuw de macht krijgt, zal het vuur der vervolging weer ontstoken worden tegen hen die hun geweten en, de waarheid geen geweld willen aandoen door populaire dwalingen na te volgen. Dit kwaad staat, op het punt zich te verwerkelijken.
Wanneer God ons licht gegeven heeft om de komende gevaren te zien, hoe kunnen we dan rein voor Zijn aangezicht staan, indien we verzuimen alles te doen wat in onze macht is om dat aan de mensen bekend te maken?
Kunnen we tevreden zijn als we hen ongewaarschuwd aan deze geweldige gebeurtenis blootstellen?

We hebben oen aanhoudende worsteling in het verschiet, met gevaar van gevangenis, verlies van eigendom, ja zelfs ven het leven, om de.wet van God, die tenietgedaan is door wetten der mensen, te verdedigen. In deze toestand zal de wereldlijke politiek een uiterlijke schikking aangaan met de wetten van het land terwille van de vrede en de eendracht. En er zijn sommigen die zo`n handelwijze willen opdringen aan de hand van de Schrift: "Alle ziel zij de machten over haar gesteld, onderworpen ...; de machten die er zijn, die zijn door God geordineerd." Romeinen 13:1 
Maar wat hebben Gods dienstknechten in verleden
tijden gedaan? Toen de discipelen na Zijn opstanding Christus en Die gekruisigd predikten, geboden de autoriteiten hen dat ze niet zouden spreken noch leren in de Naam van Jezus. "Maar Petrus en Johannes, antwoordende, zeiden tot hen Oordeelt gij of hef recht is voor God ulieden meer te gehoorzamen dan God. Want wij kunnen niet laten te spreken hetgeen wij gezien en gehoord hebben." Handelingen 4:19,20, Zij gingen voort met het prediken van de blijde boodschap, der zaligheid door Christus, en de kracht Gods getuigde tot de boodschap. De zieken werden genezen en duizenden werden aan de Gemeente toegevoegd. "En de hogepriester stond op, en allen die met hem waren (welke was de sekte der Sadduceeën), en werden vervuld met nijdigheid, en sloegen hun handen aan de apostelen en zetten hen in de algemene gevangenis." Handelingen 5:17,18.

Maar de God des hemels, de machtige Heerser over het heelal, nam deze zaak in eigen hand, want mensen zaten Zijn werk dwars. Hij liet hen duidelijk zien dat boven de mens een Heerser is Wiens gezag geëerbiedigd moet worden. In de nacht zond de Here Zijn engel om de gevangenisdeuren te openen, en deze  stelde de mannen aan wie God had opgedragen Zijn werk te doen, in vrijheid. De oversten hadden gezegd:  Spreekt "noch leert in de Naam van Jezus"; maar de hemelse boodschapper, door God gezonden, zei. "Gaat heen, en staat en spreekt in de tempel tot het volk al de, woorden dezes levens." Handelingen 4:18, 5:20.
Zij die mensen willen, dwingen om een instelling van het pausdom te vieren en Gods gezag onder de voet lopen, doen een werk,overeenkomstig dit der Joodse leiders in de dagen der apostelen. Wanneer de wetten van, aardse machthebbers tegengesteld worden aan de wetten van de Opperste Heerser van het heelal, zullen zij die Zijn getrouwe onderdanen zijn, Hem trouw blijven.

Teken van het naderende gevaar

Wij als volk hebben het werk dat God ons heeft opgedragen, niet voltooid. Wij zijn niet bereid voor de gebeurtenis. waartoe de bekrachtiging van de Zondagswet ons zal brengen. Het is onze plicht dat we de tekenen van het naderende gevaar onderscheiden, om tot handelen over te gaan.
Laat niemand rustig zitten in kalme afwachting van het kwaad, terwijl hij zich troost met het geloof dat dit werk moet doorgaan omdat de profetie dit heeft voorzegd en dat de Here Zijn volk wel zal beschermen.
Wij doen niet de wil van God wanneer we ons rustig houden en niets doen om vrijheid van geweten te handhaven. Vurig, daadwerkelijk gebed moet ten hemel oprijzen dat deze ramp moge afgewend worden, zodat we het werk, dat zo lang verwaarloosd is, kunnen voltooien.

Laat er een ernstig gebed zijn en laat ons dan aan de arbeid gaan in overeenstemming met onze gebeden. Het mag ogenschijnlijk zijn alsof Satan zegepraalt en de waarheid bedolven wordt onder leugen en dwaling; het volk waarover God Zijn bescherming heeft uitgespreid, en het land dat een toevlucht geweest is voor de in hun geweten aangetaste, verdrukte dienstknechten Gods en verdedigers der waarheid, kunnen in gevaar gebracht worden. Maar God wil ons herinneren aan Zijn bemoeienissen met Zijn volk in het verleden om hen uit de handen hunner vijanden te verlossen. Hij heeft altijd tot het uiterste gewacht om, wanneer er ogenschijnlijk geen kans meer bestond te verlossen uit Satans handen, met bijzondere middelen Zijn macht te openbaren. 's Mensen nood is Gods kans. Mogelijk wordt Gods volk nog enig uitstel verleend om te, ontwaken en hun licht te laten schijnen.
Wanneer de aanwezigheid van tien rechtvaardigen de goddeloze steden der vlakte zou hebben gered, is het dan niet mogelijk dat God evenzo, in antwoord op de gebeden van Zijn volk, de werkingen zal tegenhouden, van hen die Zijn wet willen tenietdoen? Zullen wij onze harten niet grotelijks voor God verootmoedigen en gaan tot de troon der genade om Hem te smeken Zijn geweldige kracht te openbaren?

Wanneer ons volk blijft doorgaan in de lusteloze houding waarin zij verzonken zijn, kan God Zijn Geest niet over hen uitstorten. Ze zijn onvoorbereid met Hem samen te werken. Ze zijn zich de toestand niet bewust en beseffen niet het dreigende gevaar. Als nooit te voren, moeten ze voelen dat ze waakzaam moeten zijn en tot daden moeten overgaan.
Het bijzondere werk van de derde engel is nog niet gezien in al zijn belangrijkheid Het was Gods bedoeling dat zijn volk veel verder zou gekomen zijn dan de plaats die het heden inneemt. Maar momenteel, nu de tijd voor hen is gekomen om tot daden over te gaan, moeten ze de nodige voorbereiding nog maken. Toen de Nationale Hervormers (National Reformers) op maatregelen aandrongen om de godsdienstvrijheid aan banden te leggen, hadden onze leidende mannen wakker moeten zijn ten opzichte, van de toestand en moesten ijverig in de weer geweest zijn om dit pogen tegen te gaan. Het ligt niet in de lijn Gods, dat ons volk het licht wordt onthouden - juist die tegenwoordige waarheid waarvaan ze voor deze tijd behoefte hebben.

Niet al onze predikanten die de derde-engel-boodschap verkondigen, hebben een, juist begrip wat die boodschap inhoud. De Nationale Hervormingsbeweging (National Reform Movement) is door sommigen van zo weinig belang beschouwd, dat ze het niet nodig vonden daaraan veel aandacht, te besteden en zelfs het gevoel hadden dat door zó te doen, hun tijd zou gegeven worden voor vragen die los staan van de derde-engel-boodschap. Moge God onze broeders vergeven dat ze juist de boodschap voor deze tijd zó hebben uitgelegd.

Opwaken te actie

Het volk moet nodig wakker worden ten aanzien van de gevaren van de huidige tijd. De wachters slapen. We zijn jaren ten achter. Laten de leidende wachters de noodzaak inzien om acht te geven op zichzelf, anders laten ze,de kansen die hun gegeven zijn om de gevaren te zien, voorbijgaan.

Wanneer de leidende mannen in onze conferenties nu de boodschap, die hun door God gezonden is, niet aannemen, en niet de hand aan de ploeg slaan dan zullen de gemeenten daarvan veel nadeel hebben. Wanneer de wachter die het zwaard ziet komen, de bazuin een zeker geluid laat geven, zal het volk over de gehele linie de waarschuwing doorgeven, en allen zullen de gelegenheid hebben zich voor te bereiden op de strijd.
Maar al te vaak stond de leider te aarzelen als wilde hij zeggen: "Laten we niet al te haastig zijn. Hef kon wel eens een vergissing zijn. We moeten oppassen dat we geen vals alarm slaan." Met al dat aarzelen en die onzekerheid van hun kant zeggen ze: "Vrede en geen gevaar."  Maak u niet overstuur. Schrik er niet van. Er wordt veel meer drukte gemaakt over dat godsdienstige amandement dan nodig is. Die deining daarover gaat wel weer voorbij." Zo verloochent hij inderdaad de door God gezonden boodschap, en de waarschuwing die bedoeld is, om de gemeenten wakker te schudden, doet haar werk niet.
De bazuin van de wachter geeft geen zeker geluid en het volk maakt zich niet gereed voor de strijd. Laat de wachter oppassen, want anders gaan door zijn aarzelen en nalatigheid zielen verloren, en hun bloed zal van zijn, hand geëist worden.

Wij hebben het, vele jaren zien aankomen, dat, een Zondagswet in ons land (de VS) zou ingevoerd worden, en nu die beweging daartoe tot handelen, overgaat, vragen we: Zullen onze mensen in die aangelegenheid. hun plicht doen? Kunnen we niet meehelpen in het hooghouden van de banier, en diegenen naar het front roepen die hun godsdienstige rechten en voorrechten willen verdedigen? De, tijd nadert meer en meer dat zij die eerder God dan de mens willen gehoorzamen, de hand der verdrukking zullen voelen. Zullen we dan God oneer aandoen door ons stil te houden wanneer Zijn heilige geboden worden vertreden?
Terwijl de Protestantse wereld door haar houding aan Rome toegeeft, moeten wij wakker worden om de toestand te doorgronden en de strijd die ons te wachten staat, te zien in zijn juiste verhoudingen. Laten de wachters nu hun stem verheffen en de boodschap verkondigen die voor deze tijd tegenwoordige waarheid is. Laten we
het Volk tonen waar we staan in de profetische geschiedenis en trachten de geest van bot ware Protestantisme op te wekken, om de wereld de waarde te laten voelen van de voorrechten der godsdienstvrijheid, die we zo lang gesmaakt hebben.

God roept ons om wakker te worden, want het einde is nabij!  Elk uur dat voorbijgaat, is een uur vol bezigheid in de hemelse hoven om op aarde een volk voor te bereiden, ten einde, een, rol te spelen in de grote gebeurtenissen die zich weldra voor onze ogen zullen voltrekken. Wat nu gebeurt en wat voor ons van zo weinig belang schijnt is van gewicht voor de eeuwigheid. Die ogenblikken bepalen bei lot der zielen voor het eeuwige leven of voor de eeuwige dood. De woorden die wij heden spreken tot de mensen, de werken die we doen, de geest van de boodschap die we brengen, zullen een reuk des levens ten leven of des doods ten dode zijn.

Voorbereiding op de crisis

Mijn broeders, is u zich bewust dat uw eigen zaligheid, zowel als het lot der zielen van anderen, afhangt van de voorbereiding die u nu treft voor de beproeving die ons te wachten staat? Bezit u die vurige ijver, die godsvrucht en toewijding, die u staande zullen houden wanneer de tegenkanting zich tegen u verheft? Zoals God altijd door mij gesproken heeft, zal de tijd  komen dat u voor de rechter geleid zult worden, en elk standpunt der waarheid dat u inneemt, zal aan ernstige kritiek worden onderworpen. De tijd die zo velen nu verknoeien, moet besteed worden aan de ons door God gegeven opdracht om ons gereed te maken voor de naderende crisis.

De wet van God moet nu meer dan ooit geliefd en geëerd worden door Zijn trouw volk  Het is allernoodzakelijkst om de inscherping van Christus: "Onderzoekt de Schriften" (Johannes 5:39) in te griffen in verstand en hart van alle gelovigen, mannen en vrouwen, opgroeiende jeugd en kinderen. Bestudeert uw Bijbel zoals u die tevoren nooit bestudeerd hebt. Wanneer u niet opwast, tot een hoger, heiliger graad in uw godsdienstig leven, zult u niet bereid zijn op de verschijning van onze Here. Gezien groot licht is geschonken, verwacht God ook een overeenstemmende ijver, trouw en toewijding van de kant van Zijn volk. Er moet meer een geestelijke verdieping, een grotere toewijding tot God, en een ijver die, nog nooit bereikt is, voor Zijn werk zijn. Veel tijd moet besteed worden, aan gebed, opdat de klederen van ons karakter gewassen en wit gemaakt mogen worden in het bloed des Lams.

Vooral moeten we met een onwrikbaar geloof God bidden, dat nu, genade en kracht aan Zijn volk gegeven zal worden. Wij geloven niet dat de tijd ten volle gekomen is dat Hij onze vrijheden aan banden laat leggen. De profeet zag "vier engelen staan op de vier hoeken der aarde, houdende de vier winden der aarde, opdat geen wind zou waaien op de aarde, noch, op de zee, noch tegen enige boom". Een andere engel, van de hemel neerdalende, roept hen toe, zeggende. "Beschadigt de aarde niet, noch de zee, noch de bomen, totdat wij de dienstknechten onzes Gods zullen verzegeld hebben aan hun voorhoofden." Openbaring 7:1,3. Dit, buiten het werk staande, hebben wij niet te doen. Een grote verantwoordelijkheid wordt gelegd op mannen en vrouwen des gebeds door het gehele land om te smeken of God de dreiging des kwaads wil tegenhouden en nog enkele volgende jaren van genade zal schenken waarin we voor de Meester kunnen werken. Laten we tot God roepen en smeken dat de engelen de vier Winden zullen houden, totdat zendelingen gezonden zijn naar alle delen der wereld om daar de waarschuwing tegen ongehoorzaamheid aan de wel des Heren te verkondigen. ( Schatk.II, blz.336-343, -E.G.White)

<1>