You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

Het overwinnen van slechte gewoonten
"Houd u rein." 1 Timothéüs 5:22

Een belangrijk deel van de opvoeding is te weten wat reinheid van geest, ziel en lichaam is.
Wanneer het karakter niet rein is, wanneer de zonde een deel van het karakter geworden is, heeft dit een betoverende macht die gelijk staat aan het bedwelmende glas alcohol. Door de praktijken die de hele mens bevlekken, wordt de macht van de zelfbeheersing en het verstand teniet gedaan. Wanneer deze zondige praktijken voortgezet worden, worden de hersenen verzwakt en ziek en verliezen zij hun balans. Zij zijn een vloek voor zichzelf en voor allen met wie zij in aanraking komen....
Slechte gewoonten worden gemakkelijker gevormd dan goede gewoonten. Bovendien is het moeilijker slechte gewoonten op te geven. Het van nature verdorven hart verklaart dit welbekende feit, namelijk dat er veel minder werk voor nodig is om de jeugd te demoraliseren en hun voorstelling van een zedelijk en godsdienstig karakter te verderven, dan in hun karakter de blijvende, reine en onverdorven gewoonten van gerechtigheid en waarheid in te prenten. Gemakzucht, verlangen naar vermaak, vijandschap, trots, zelfvoldaanheid, nijd en jaloezie groeien spontaan op, zonder voorbeeld of onderwijs.
In onze huidige gevallen toestand hoeven we onze geest en het karakter alleen maar over te geven aan de natuurlijke neigingen. Wanneer we een stukje grond in de natuur aan zichzelf overlaten, zult u zien hoe het met doornen en distels bedekt zal worden. Maar wanneer u wilt dat het kostbaar graan of fraaie bloemen zal opbrengen, is er zorg en voortdurend werk nodig.
Nu laten wij u zien dat het noodzakelijk is om voortdurend het kwaad te weerstaan. De gehele hemel stelt belang in mannen en vrouwen, die voor God zóveel waarde hebben, dat Hij Zijn geliefde Zoon gegeven heeft om hen te verlossen. Geen ander schepsel dat God gemaakt heeft, is tot zo'n verbetering, loutering en veredeling in staat als de mens. Wanneer de mensen door hun eigen lage hartstochten afgestompt raken en in het kwaad verzonken zijn, moet dat voor God een afschuwelijk schouwspel zijn om daarop neer te zien! De mens kan zich niet voorstellen wat hij kan zijn en wat hij kan worden. Door de genade van Christus is hij in staat voortdurend vorderingen te maken. Laat het licht van de waarheid in zijn geest stralen en de liefde van God zal zich in zijn hart verspreiden. Dan kan hij door de genade [die Christus hem kan geven omdat Hij voor hem gestorven is] een man van kracht zijn, hoewel hij een kind van deze aarde, en toch een erfgenaam van de onsterfelijkheid is. (Matanatha blz.229 -E.G. White)

 

<1>