You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)
  • De vier geestelijke wetten

    EERSTE WET


     

    GOD HEEFT U LIEF EN HEEFT EEN PLAN MET UW LEVEN.

    (De aangehaalde teksten uit de Bijbel kunt u het best nog eens in hun verband nalezen.)

    GODS LIEFDE
    ,,Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe" (Johannes 3:16).

    GODS PLAN
    Jezus zei: ,,Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed" (een leven met inhoud en doel) (Johannes 10:10).

    Hoe komt het dat de meeste mensen dit leven in overvloed niet kennen?

     


     

      TWEEDE WET


    DOORDAT DE MENS ZONDIG IS, HEEFT HIJ HET KONTAKT MET GOD VERLOREN. DAARDOOR KAN HIJ GODS LIEFDE EN GODS PLAN MET ZIJN LEVEN NIET KENNEN EN BELEVEN.

    DE MENS IS ZONDIG
    ,,Want allen hebben gezondigd en derven (missen) de heerlijkheid Gods" (Romeinen 3:23).

    De mensen werden als vrienden van God geschapen. Maar wij volgden liever onze eigen weg en wilden niet afhankelijk van Hem zijn. Daardoor werd het kontakt met God verbroken. Die eigenzinnigheid - de Bijbel noemt het zonde - wordt gekenmerkt door aktief verzet of passieve onverschilligheid.

    ZONDER GOD
    ,,Want het loon, dat de zonde geeft, is de dood" (geestelijk gescheiden zijn van God) (Romeinen 6:23).

     

    God is heilig en de mens is zondig. God en mens zijn door een grote kloof van elkaargescheiden. Veel mensen proberen steeds door eigen prestaties (zoals: zo goed mogelijk leven, ieder het zijne geven en allerlei levensbeschouwingen) God te bereiken en het overvloedige leven te vinden.

    De derde wet geeft ons de enige mogelijkheid de kloof te overbruggen . . .

     


     

      DERDE WET


    JEZUS CHRISTUS IS GODS ENIGE ANTWOORD OP HET PROBLEEM VAN DE ZONDE. DOOR HEM KUNT U GODS LIEFDE EN GODS PLAN MET UW LEVEN LEREN KENNEN EN BELEVEN.

    HIJ STIERF VOOR ONS
    ,,God echter bewijst Zijn liefde jegens ons, doordat Christus, toen wij nog zondaren waren, voor ons gestorven is" (Romeinen 5:8).

    HIJ STOND OP UIT DE DOOD
    ,,Christus is gestorven voor onze zonden . . . Hij is begraven en ten derde dage opgewekt, naar de schriften, en Hij is verschenen aan Céphas, daarna aan de twaalven. Vervolgens is Hij verschenen aan meer dan vijfhonderd . . ." (1 Corinthiërs 15:3-6)

    HIJ IS DE ENIGE WEG

    Jezus zei: ,,Ik ben de weg en de waarheid en het leven, niemand komt tot de Vader dan door Mij" (Johannes 14:6).

     

    God heeft de kloof die ons van Hem scheidt, overbrugd door Zijn Zoon, Jezus Christus, te zenden om in onze plaats te sterven aan het kruis.

    Dat u dit allemaal weet, is niet voldoende . . .

     


     

      VIERDE WET


    WIJ MOETEN PERSOONLIJK JEZUS CHRISTUS ALS ONZE REDDER EN HEER AANVAARDEN. DAN PAS KUNNEN WE GODS LIEFDE EN GODS PLAN MET ONS LEVEN LEREN KENNEN EN BELEVEN.

    WIJ MOETEN CHRISTUS AANVAARDEN
    ,,Doch allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven kinderen Gods te worden, hun, die in Zijn naam geloven" (Johannes 1:12).

    WIJ NEMEN CHRISTUS AAN DOOR HET GELOOF
    ,,Want door genade zijt gij behouden, door het geloof, en dat niet uit uzelf: het is een gave van God; niet uit werken, opdat niemand roeme" (Epheziërs 2:8,9).

    WIJ AANVAARDEN CHRISTUS DOOR HEM PERSOONLIJK UIT TE NODIGEN.
    (Jezus zegt): ,,Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop. Indien iemand naar Mijn stem hoort en de deurt opent, Ik zal bij hem binnenkomen" (Openb. 3:20). Christus aanvaarden betekent dat wij ons van onszelf afkeren en ons naar God toekeren. En dat we vertrouwen dat Christus in ons leven is gekomen, onze zonden heeft vergeven en ons zo verandert dat we worden zoals Hij ons hebben wil. Het is niet genoeg dat we met ons verstand toegeven dat Hij recht op ons heeft of dat wij ontroerd raken.

    Onderstaande cirkels stellen twee manieren van leven voor:

     

    Iemand die zelf zijn leven bestuurt
    • het IK op de troon
    • Christus staat buiten het leven
    • interesses staan onder eigen kontrôle wat vaak spanning en teleurstelling tot gevolg heeft
    Een leven door Christus bestuurd
    • Christus beheerest het leven
    • het IK onttroond
    • interesses staan onder kontrole van God waardoor er een groeiende harmonie is met Gods plan

    Welke cirkel stelt uw leven voor?
    Welke van deze beide manieren van leven kiest u?
    Het volgende maakt duidelijk hoe u Christus toelaat in uw leven.

     


    U KUNT CHRISTUS AANVAARDEN DOOR TE BIDDEN

    (Bidden is spreken met God)

    God kent uw hart. Hij hecht niet zoveel waarde aan uw woorden, maar veel meer aan wat er in u omgaat. U zou kunnen bidden:

    ,,Heer Jezus, ik heb U nodig. Ik open de deur van mijn leven en aanvaard U als mijn Redder en Heer. Ik dank U dat U mijn zonden vergeeft. Wilt U nu over mij regeren op de troon van mijn leven. Verander mij zo dat ik word zoals U me wilt hebben."

    Zegt dit gebed ongeveer wat er in u leeft?
    Bid dan nu dit gebed en Christus zal in uw leven komen, want dat heeft Hij beloofd.

     


    HOE WEET U NU DAT CHRISTUS IN UW LEVEN IS GEKOMEN?

    Hebt u Christus gevraagd in uw leven te komen? Waar is hij dan nu, volgens Zijn belofte in Openbaring 3:20? Christus zei dat Hij in uw leven zou komen. Zou Hij u misleiden? Op grond waarvan weet u dat God uw gebed heeft verhoord? (De betrouwbaarheid van God Zelf en Zijn Woord.)

    DE BIJBEL BELOOFT EEUWIG LEVEN AAN ALLEN DIE CHRISTUS AANVAARDEN

    ,,En dit is het getuigenis: God heeft ons eeuwig leven gegeven en dit leven is in Zijn Zoon. Wie de Zoon heeft, heeft het leven, wie de Zoon van God niet heeft, heeft het leven niet. Dit heb ik U geschreven, die gelooft in de Naam van de Zoon van God, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt" (1 Johannes 5:11-13).

    Dank God dikwijls dat Christus in uw leven is gekomen en dat Hij u nooit meer zal verlaten (Hebreeën 13:5). U kunt er zeker van zijn dat Christus nu in u woont en dat u eeuwig leven hebt vanaf het moment dat u Hem uitnodigde in uw leven te komen. Op grond van Zijn belofte staat dit vast. Hij bedriegt u niet.

    Welke rol speelt het gevoel?

     


    VERTROUW NIET OP UW GEVOEL

    Wij moeten het niet hebben van ons gevoel maar van Gods beloften. Een christen leeft uit het geloof (vertrouwen) in de betrouwbaarheid van God Zelf en van Zijn Woord.

    De trein die hieronder staat, laat het verband zien tussen het feit (God en Zijn Woord), het geloof (ons vertrouwen op God en Zijn Woord), en het gevoel (het gevolg van ons geloof en onze gehoorzaamheid aan God) (Johannes 14:21).

     

    De lokomotief kan mét of zonder wagon rijden. Maar het is zinloos te proberen de trein door de wagon te laten trekken. Op dezelfde manier moeten wij, christenen, niet afgaan op ons gevoel of op emoties, maar ons vertrouwen stellen in de betrouwbaarheid van God en de beloften van Zijn Woord.

     


    NU U CHRISTUS HEBT AANVAARD

    Toen u door het geloof Christus hebt aanvaard in uw leven, gebeurden er verschillende dingen zoals:

    1. Christus kwam in uw leven (Openbaring 3:20 en Colossenzen 1:27).
    2. Uw zonden werden vergeven (Colossenzen 1:14).
    3. U werd een kind van God (Johannes 1:12).
    4. Het grote avontuur begon waar God u voor heeft geschapen (Johannes 10:10, 2 Corinthiërs 5:17 en 1 Thessalonicenzen 5:18).

    Wilt u God niet danken voor alles wat Hij voor u heeft gedaan? Door Hem te danken laat u zien dat u gelooft.

    En wat nu?

     


    SUGGESTIES OM TE GROEIEN IN HET GELOOF

    Geestelijke groei is het resultaat van ons vertrouwen in Jezus Christus. Door te leven uit het geloof (Galaten 3:11), zult u in staat zijn God steeds meer te gaan vertrouwen tot in de kleinste details van het leven.

    1. Bid elke dag tot God (Johannes 15:7).
    2. Lees iedere dag in de Bijbel (Handelingen 17:11) - begin met het Evangelie van Johannes.
    3. Gehoorzaam God altijd (Johannes 14:21).
    4. Wees een getuige van Christus in woord en daad (Mattheüs 4:19; Johannes 15:8).
    5. Vertrouw God elk detail van uw leven toe (1 Petrus 5:7).
    6. Laat uw dagelijks leven leiden door de Heilige Geest, om in Zijn kracht elke dag een goede getuige van Christus te kunnen zijn (Galaten 5:16,17; Handelingen 1:8).

     


    HET BELANG VAN EEN CHRISTELIJKE GEMEENSCHAP

    In Hebreeën 10:25 wordt gezegd dat we ,,onze eigen bijeenkomst niet moeten verzuimen". Houtblokken branden goed als ze bij elkaar liggen, maar als je een blok apart legt, dan dooft het uit. Zo is het ook met uw verhouding tot andere christenen.

    Als u nog niet naar een kerk of geloofsgemeenschap gaat waar Christus centraal staat en Zijn Woord wordt verkondigd, wacht dan niet tot u wordt uitgenodigd. Neem zelf het initiatief. Zoek kontakt met andere christenen die Christus als persoonlijke Verlosser kennen.
    Bron:
    http://www.greatcom.org 

<1>