You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)
  • Roepstem 63 Wij vervolgen met ons onderwerp: "HET ZEGEL VAN DE GEEST, - - 7."

    Wij citeren de Bijbelteksten uit de N.B.G.-Vertaling (= Nederlands Bijbelgenootschap Vertaling) van 1951; indien een andere Vertaling wordt toegepast, zal dit apart worden vermeld. We vervolgen ons onderwerp.

    DE PROTESTANTSE EPISCOPAALSCHE KERK leert: "De dag is nu verwisseld van den zevenden tot den eersten dag der week maar omreden er geen Schriftelijk bevel voor deze verwisseling gevonden wordt, mogen wij besluiten, dat het op het gezag der kerk berust." (Explanation of Cathechism).

    In de THEOLOGICAL DICTIONARY van Richard Watson vindt men het volgende: "Er staat geen enkel Goddelijk bevel geboekt, dat de Apostelen den Sabbat moesten verplaatsen van den dag, die door de Joden werd waargenomen, op den eersten dag der week."

    Dr. A. Kuyper zegt: "Men (te weten de Christen-Sabbatvierder) vragende: Toon mij een tekst, die de Zondagviering gelast?, vraagt naar den bekenden weg, wel wetende, dat die tekst er niet is." (DE STEM DER WAARHEID, APRIL 1880).

    Luister nog naar Prof. Dr. Slotemaker de Bruïne: "Een Goddelijk gebod tot viering van den Zondag is niet aanwijsbaar; het staat ook niet in Exodus 20:8, het staat ook nergens elders." (DE VOORZORG, 3 FEBR.1913).

    EEN GEZAGHEBBENDE BAPTIST schrijft: "Er was en is een gebod om de Sabbatdag te heiligen, maar die Sabbat is niet de Zondag In mijn verlangen om licht te hebben over dit onderwerp, heb ik dat vele jaren bestudeerd en vraag nu: Waar wordt het bericht van deze verandering gevonden? Niet in het Nieuwe Testament, dat is absoluut uitgesloten. Er bestaat geen Bijbels bewijs voor een verandering der rustdag van den zevenden dag in de eerste dag der week. Ik moet zeggen, dat het Sabbatvraagstuk, van dit standpunt bezien, ten zeerste de aandacht der belijdende Christenen in beslag moest nemen Voor mij staat het vast dat Jezus nooit gezinspeeld heeft op een verandering van de rustdag; eveneens dat in de 40 dagen na Zijn opstanding zoo iets niet werd ingesteld. Evenmin hebben geïnspireerde Apostelen, als zij het Evangelie predikten, Gemeenten stichtten en onderwezen, over dit onderwerp gesproken. Hoe treurig, dat hij (de Zondag) gebrandmerkt is met het teken van het heidendom en Christelijk getint is met de naam van de zonnegod, toen hij door het Pausdom aangenomen en kerkelijk goedgekeurd werd, waarna hij als een heilig legaat aan het Protestantisme vermaakt werd!" Einde citaat. (Dr. Edward T. Hiscox).

    IN DE ROTTERDAMMER, ANTI-REVOLUTIONAIR DAGBLAD VOOR NEDERLAND, het orgaan welke toen geredigeerd werd door de bekende Hoogleraar P. A. Diepenhorst, daarin bijgestaan door de medewerkers Prof. Mr. A. Anema en Mr. V. H. Rutgers, stond op 19 juli 1922 in de rubriek "VRAAG EN ANTWOORD", NUMMER 654 onder meer te lezen: L. J. te V. stelt de volgende vraag: - "Is het voor een belijdend lid der Gereformeerde Kerk geoorloofd om , op Zondag te reizen per spoor, tram of boot, of is dit als zonde aan te rekenen?" Hij noemt daarbij verschillende voorbeelden, bijv. een dominee die elders moet preken; bezoek aan ouders op verre afstand met het missen van een aansluiting; militairen, die op zondagavond in hun garnizoen terug moeten zijn. En tenslotte wil hij niet met het kluitje: "Een ieder zij in zijn gemoed ten volle verzekerd" in het riet worden gestuurd. Hij zegt: "Daarmee ben ik niet tevreden. Ik vraag u of volgens Gods Woord of onze

    Gereformeerde belijdenis deze dingen toelaatbaar zijn." Antwoord: - "Deze lezer stelt ons wel voor een heel moeilijk geval, vooral nu hij de duimschroeven zóó aantrekt, dat we werkelijk benauwd zouden worden iets te zeggen over deze hoogst belangrijke vragen, DIE AL ZOOVEEL GEMOEDEREN IN BEWEGING HEBBEN GEBRACHT. Toch willen we er wel iets van zeggen. Om te beginnen dit: als de vrager Gods Woord in deze dingen wil laten spreken, komt hij voor onoverkomelijke bezwaren te staan. Die dingen staan niet in de Bijbel. Dat is geen Boek met een alfabetisch register, waarbij men op het woord "dominee" of "zondag" of "militair" of "spoortrein" kan naslaan wat WEL en wat NIET MAG. Volgens Gods Woord mag dan op den zondag alles, omdat naar dat Woord de Sabbat of Zaterdag rustdag was en niet de eerste dag der week. WIE LETTERLIJK IN ZULKE KWESTIES GODS WOORD WIL LATEN SPREKEN, DIE MOET HEEL ZIJN LEVEN GAAN VERANDEREN EN WIJZIGEN." Einde citaat.
    Dan geliefde lezer, willen wij maar liever het laatste doen: ONS LEVEN WIJZIGEN, IN TOEGEWIJDE GEHOORZAAMHEID NAAR GODS WOORD LUISTEREN EN IN GODS KRACHT ZIJN INZETTINGEN HEILIG HOUDEN!

    DE GELOOFSBELIJDENIS DER HERVORMDE KERKEN IN NEDERLAND leert in ARTIKEL 7 het volgende: "Wij gelooven, dat deze Heilige Schriftuur den wil Gods volkomenlijk bevat, en dat al hetgeen de mensch schuldig is te gelooven om zalig te worden, daarin genoegzaam geleerd wordt. Want overmits (is: aangezien; omdat) de geheele wijze van dienst, die God van ons eischt, aldaar in lange beschreven is; zo is het den menschen, al waren het zelfs Apostelen, niet geoorloofd anders te leeren, dan ons nu geleerd is door de Heilige Schriftuur; ja, al ware het ook een engel uit den hemel, gelijk de Apostel Paulus zegt. Want dewijl het verboden is den woorde Gods iets toe of iets af te doen, zoo blijkt daaruit wel, dat de leer daarvan zeer volmaakt en in alle manieren volkomen is. Men mag ook geen menschenschriften, hoe heilig zij geweest zijn, gelijkstellen met de Goddelijke Schriftuur, noch de gewoonte met de waarheid Gods (want de waarheid is boven alles), noch de groote menigte, noch de oudheid, noch de successie van tijden of personen,
    noch de conciliën, decreten of besluiten; want alle menschen zijn uit zichzelven leugenaars en ijdeler dan de ijdelheid zelve. Daarom verwerpen wij van ganscher harte al wat met dezen onfeilbaren regel niet overeenkomt, gelijk de Apostelen ons geleerd hebben, zeggende: "Beproef de geesten of zij uit God zijn." Insgelijks: "Indien iemand tot ulieden komt en deze leer niet brengt, ontvangt hem niet in uw huis." Einde geloofsbelijdenis, artikel 7 der Hervormde Kerken in Nederland.

    Lieve mensen, dit artikel der Hervormde Geloofsbelijdenis is geheel overeenkomstig Gods Woord; maar het is niet voldoende dat een GEDRUKTE GELOOFSBELIJDENIS ZULKE DINGEN LEERT, MEN MOET ER OOK NAAR HANDELEN!!! De Apostel Jakobus zegt in Jakobus 1:22 terecht: "En weest daders des Woords en niet alleen hoorders: dan zoudt gij uzelf MISLEIDEN." Einde tekst. Want dat laatste doet men, INDIEN MEN EEN RUSTDAG HEILIGT, DIE MENSEN HEBBEN INGESTELD EN MEN ZICHZELF DAN
    WIJSMAAKT, DAT GOD DAARMEE WEL GENOEGEN ZAL NEMEN!!! Gezien deze duidelijke getuigenissen van Rooms-Katholieke en Protestantse zijde, is het toch noodzakelijk en op zijn plaats, dat de "ROEPSTEM" weerklinkt: Keer terug tot de Bijbel MET GEHEEL UW VERTROUWEN, MET GEHEEL UW HART!!! En evenals de hervormers van ouds liever hun leven wilden prijsgeven, DAN IETS VAN GODS WOORD TE VERZAKEN, BEHOREN ÓÓK DE GELOVIGEN HEDEN TEN DAGE OVEREENKOMSTIG GODS WOORD TE LEVEN!!! Wat zegt Jezus Christus Zelf in Mattei s 15:9? Hij zegt: "TEVERGEEFS EREN ZIJ MIJ, OMDAT ZIJ LERINGEN LEREN, DIE GEBODEN VAN MENSEN ZIJN." Einde tekst. Ja, lieve mensen, hier staat het droevige woord: TEVERGEEFS! Kan dit óók niet gezegd worden van mensen die Gods Wet der Tien Geboden overtreden? Worden in Gods Woord "WERKERS DER WETTELOOSHEID"

    GENOEMD! Jezus Christus, de Zaligmaker zegt in Matteí s 7:21 t/m 23: "Niet een ieder, die tot Mij zegt: Heere, Heere, zal het Koninkrijk der hemelen binnengaan, maar wie doet de wil Mijns Vaders, Die in de hemelen is. Velen zullen te dien dage tot Mij zeggen: Heere, Heere, hebben wij niet in Uw Naam geprofeteerd en in Uw Naam boze geesten uitgedreven en in Uw Naam vele krachten gedaan? EN DAN ZAL IK HUN OPENLIJK ZEGGEN: IK HEB
    U NOOIT GEKEND; GAAT WEG VAN MIJ, GIJ WERKERS DER WETTELOOSHEID." Einde van Jezus' Woorden. Lieve mensen, Denis Smitshoek mag toch deze uitspraken van Jezus Christus, in liefde onder uw aandacht brengen in deze Bijbelstudie over de Sabbatdag, de zaterdag te heiligen of de zondag te heiligen op de eerste dag der week? Er zijn niet negen Geboden maar tien Geboden. Struikelen wij in één Gebod van de Wet der Tien Geboden, zijn wij schuldig geworden aan alle Geboden. Jakobus zegt het zó in Jakobus 2:10 t/m 12: "Want wie . de gehele Wet houdt, MAAR OP ÉÉN PUNT STRUIKELT, IS SCHULDIG GEWORDEN AAN ALLE (GEBODEN). Want Hij, Die gezegd heeft: Gij zult niet echtbreken, heeft óók gezegd: Gij zult NIET DOODSLAAN. Indien gij nu geen echtbreuk pleegt, maar wel doodslag, ZIJT GIJ TOCH EEN OVERTREDER VAN DE WET GEWORDEN. SPREEKT ZÓ EN HANDELT ZÓ ALS (MENSEN PAST), DIE DOOR DE WET DER VRIJHEID ZULLEN GEOORDEELD WORDEN." Einde teksten. In Lucas 13:22 t/m 27 lezen wij: "En Hij (Jezus) trok verder langs steden en dorpen, predikende en reizende naar Jeruzalem. En iemand zeide tot Hem: Heere, zijn het weinigen, die behouden worden? Hij zeide tot hen: Strijdt om in te gaan door de enge poort, want velen, zeg Ik u, zullen trachten in te gaan, doch het niet kunnen. Van het ogenblik af, dat de Heer des huizes is opgestaan en de deur gesloten heeft, zult gij beginnen buiten te staan en aan de deur te kloppen, zeggende: Heere, doe ons open, en Hij zal antwoorden en tot u zeggen: Ik weet niet, vanwaar gij zijt. Dan zult gij beginnen te zeggen: Wij hebben voor Uw ogen gegeten en gedronken en in onze straten hebt Gij geleerd. En Hij (Jezus) zal tot u spreken, zeggende: Ik weet niet, vanwaar gij zijt; GAAT WEG VAN MIJ, ALLE GIJ
    WERKERS DER ONGERECHTIGHEID." Einde teksten. U weet, lieve mensen, werkers der ongerechtigheid zijn mensen, die DE ZONDE DOEN! U weet óók wat in 1 Johannes 3:3 t/m 8 geschreven staat! Wij lezen dit in de Staten Vertaling. Vers 3: "En een iegelijk, die deze hoop op Hem (op Christus) heeft, die reinigt zichzelven, gelijk Hij rein is." Vers 4: "Een iegelijk, die de zonde doet, die doet óók de ongerechtigheid; want de zonde is de ongerechtigheid." Vers 5: "En gij weet, dat Hij geopenbaard is, OPDAT HIJ ONZE ZONDEN ZOU WEGNEMEN; EN GEEN ZONDE IS IN HEM (= Jezus Christus)." Vers 6: "Een iegelijk, die in Hem blijft, die zondigt niet; een iegelijk, die zondigt, die heeft Hem niet gezien en heeft Hem niet gekend." Vers 7: "Kinderkens, dat u niemand verleide. DIE DE RECHTVAARDIGHEID DOET, DIE IS RECHTVAARDIG, GELIJK HIJ (CHRISTUS) RECHTVAARDIG IS." Vers 8: "Die de zonde doet, is uit de duivel; want de duivel zondigt van den beginne. Hiertoe is de Zoon van God geopenbaard, OPDAT HIJ DE WERKEN DES DUIVELS VERBREKEN ZOU." Einde teksten. Nu nog een bewijs, voor personen die moeite hebben met zonde is ongerechtigheid; dat dit niet hetzelfde is als ZONDE IS WETTELOOSHEID! (dus met: overtreding van de WET DER TIEN GEBODEN). Nu volgt 1 Johannes 3:4 in 7 vertalingen. Lees de teksten aandachtig s.v.p. door.

    1. De Staten Vertaling zegt in 1 Johannes 3:4: "Een iegelijk, die de zonde doet, die doet óók de ongerechtigheid; want de zonde is de ongerechtigheid."

    2. De Lutherse Vertaling zegt in 1 Johannes 3:4: "Wie de zonde doet, die doet óók het onrecht; en de zonde is het onrecht."

    Vervolg zie volgende "Roepstem" nr. 64 over de maand SEPTEMBER 2005. Met vriendelijke groet van, Uw broeder in Christus, Denis Smitshoek P.Z. Adres: Christinaplaats 106, 1e etage, 3223 XG Hellevoetsluis (Nederland).

<1>