You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)
  • Wij citeren de Bijbelteksten uit de N.B.G.-Vertaling (= Nederlands Bijbelgenootschap Vertaling) van 1951; indien een andere Vertaling wordt toegepast, zal dit apart worden vermeld. Wij herhalen nu de laatste regels van de "Roepstem" nr. 60 over de maand mei 2005 en gaan daarna verder. 16 TEKSTEN DIE U NIET KUNT VINDEN IN UW BIJBEL, IN DE HEILIGE SCHRIFT. Lieve mensen. Lees uw Bijbel door van begin tot eind en U ZULT NIET VINDEN:

    1. één tekst, die zegt, dat de Sabbat ooit werd veranderd van de zevende dag in de eerste dag, dus van de zaterdag naar de zondag. 2. één tekst, waarin de eerste dag der week een heilige dag wordt genoemd. 3. één tekst, die ons zegt, de eerste dag der week te heiligen. 4. één tekst, waarin staat, dat Jezus ooit de eerste dag der week onderhield. 5. één tekst, waarin de eerste dag, ooit een heilige naam wordt gegeven. 6. één tekst, die ons zegt, de eerste dag der week te houden ter ere van de opstanding van Jezus Christus. 7. één tekst, die bevestigt dat de Apostelen ooit de eerste dag hielden. 8. één tekst, van al hun Geschriften, dat het houden van de eerste dag bekrachtigt. 9. één tekst, die aanwijzingen geeft hoe de eerste dag der week beschouwd moet worden als een rustdag. 10. één tekst, dat het de gewoonte was voor de Gemeente op die dag te vergaderen. 11. één tekst, waarin staat, dat wij niet behoren te werken op de eerste dag der week. 12. één tekst, waarin staat, dat de zevende dag Gods Heilige rustdag niet meer is. 13. één tekst, die zegt dat de zevende dag als Sabbat is opgeheven. 14. één tekst, die ons ontheft van het houden van de zevende dag. 15. één tekst, waar de Apostelen leerden, hun bekeerlingen de zondag te houden. 16. één tekst, waarin de eerste dag, de zondag, ooit was bestemd als de dag des Heeren.

    Lieve mensen, wij zullen nu enkele Kerken, Gemeenten noemen en namen van verschillende personen, die de hiervoor zestien geciteerde vragen bevestigend beantwoorden.

    De Rooms Katholieke Kerk zegt: "De Sabbat was de zaterdag, niet de zondag. De kerk veranderde het onderhouden van de Sabbat voor het heiligen van de zondag. Het moet voor Protestanten nogal verwarrend zijn om de zondag te houden, als God duidelijk zegt: "Heilig de Sabbatdag." Het woord zondag komt nergens in de Bijbel voor, dus zonder het te weten gehoorzamen zij het gezag van de Katholieke Kerk." Canon Cafferata, "The catechism simply explained." P. 89.

    Kardinaal Gibbons spreekt zich uit: "U mag de Bijbel doorlezen van Genesis tot Openbaring en u zult niet één zin vinden die het heiligen van de zondag rechtvaardigt. De Schrift beveelt het Godsdienstig onderhouden van de zaterdag, een dag die wij nooit heiligen." "Geloof onzer Vaderen", James Kardinal Gibbons.

    Pater Enright: "De Bijbel zegt: "Gedenk de Sabbatdag, dat gij die heiligt." De Katholieke Kerk zegt, NEEN! Door mijn goddelijke macht verwerp ik de Sabbatdag en beveel ik u de 2 eerste dag van de week te heiligen. En ziet, de gehele geciviliseerde wereld buigt in eerbiedige gehoorzaamheid voor het gebod van de heilige Katholieke Kerk." Father T. Enright, cssm; Redemptionist College.

    "Duidelijke taal." "Het houden van de zondag door de Protestanten is een eerbewijs dat zij betonen aan het gezag van de (Katholieke) Kerk." "Plain talk about the Protestantism of Today" - Monseigneur Segur.

    Catechismus voor bekeerlingen. De catechismus voor bekeerlingen betreffende Katholieke geloofspunten, het werk van de eerwaarde Peter Geiermann, cssr., die op 25 januari 1910, de "apostolische zegen van Paus Paulus X " ontving, zegt over dit onderwerp van de verandering van de Sabbat: "Vraag: - Welke dag is de Sabbatdag? Antwoord: - De zaterdag is de Sabbatdag. Vraag: - Welke dag is de Sabbat zondag in plaats van de zaterdag? Antwoord: - Wij houden de zondag in plaats van de zaterdag, omdat de Katholieke Kerk op het concilie van Laodicea (336 na Christus) de plechtigheid van de zaterdag overbracht op de zondag." 2e editie; pag. 50.

    Katholieke wereld: "De Kerk nam de heidense zondag en maakte hem tot de Christelijke zondag. En zo werd de heidense zondag gewijd aan Balder (de zonnegod), de Christelijke zondag gewijd aan Jezus." "Catholic World."

    Gereformeerd: "Wij erkennen het: van een rechtstreeks bevel van de Verhoogde Verlosser kan hier (n.l. voor zondagsviering), evenmin als van een bepaalde Apostolische verordening, sprake zijn." Professor Van Oosterzee.

    Gereformeerd: "Wie vraagt: Toon mij een tekst, die de zondagsviering gelast, vraagt naar de bekende weg, wel wetende, dat die tekst er niet is." Dr. A. Kuyper.

    Hervormd: "Een Goddelijk gebod tot viering van de zondag is niet aanwijsbaar; het staat niet in Exodus 20:8, het staat ook nergens elders." Professor Dr. Slotemaker de Bruïne.

    Anglicaan: "Vele mensen denken, dat de zondag de Sabbat is. Maar noch in het Nieuwe Testament noch in de oude kerk is er ook maar iets aan te wijzen, waaraan wij het recht zouden kunnen ontlenen om de viering van de zevende dag naar de eerste dag te verplaatsen. De Sabbat was en is de zaterdag en niet de zondag, en als dit nog voor ons van kracht was, zouden wij hem op die dag en op geen andere, vieren." Rev. L. Beere, "Anglican All Saints' Church and People", lseptember 1947.

    Anglicaan: "De zevende dag, zo zegt het gebod, is de Sabbat van de Heere uw God. Geen wiskunde, noch enige almanak, kan zeven aan één gelijk maken, noch kan de zevende de eerste betekenen, noch kan zaterdag zondag betekenen. Het is een feit, dat wij allen de Sabbat verbreken." Rev. Ges. Hodges.

    Rooms-Katholiek: "Vandaar, dat de conclusie onvermijdelijk is: Namelijk dat van diegenen, die de Bijbel als hun gids navolgen, de Israëlieten en de Zevende- dags Adventisten de volledige bewijslast ten hunnen gunste hebben, daar de Bijbelse Protestant geen woord kan aanvoeren ter zijner verdediging voor het vervangen van de zaterdag door de zondag." "Catholic Mirror."

    Baptist: "Er was en er is een gebod om de Sabbatdag te heiligen, maar die Sabbat was niet de zondag. Na dit onderwerp gedurende vele jaren ernstig te hebben bestudeerd, vraag ik: waar wordt het bericht van zulk een verandering gevonden? Beslist niet in het Nieuwe Testament. Er is geen schriftelijk bewijs van de verandering van de instelling van 3 de Sabbat van de zevende dag naar de eerste dag van de week. Ik wil hiermee zeggen, dat deze sabbatkwestie, in dit opzicht, de ernstigste en verwarrendste aangelegenheid is met betrekking tot Christelijke instellingen. Natuurlijk weet ik heel goed dat de zondag in het oude Christendom als godsdienstige dag in zwang kwam. Maar hoe jammer, dat hij tot ons gekomen is met het brandmerk van het heidendom en gedoopt in de naam van de Zonnegod, toen deze dag door het Pausdom werd aangenomen en goedgekeurd en beschouwd werd als een heilige erfenis aan het Protestantisme." Dr. Edward Hiscox, schrijver van het "Baptist Manual."

    Rooms-Katholiek: "Als de Bijbel de enige gids voor de Christen is, dan heeft de Zevende- dags Adventist gelijk wanneer hij met de Joden, de zaterdag houdt. Maar de Katholieken leren, wat ze moeten geloven en doen, van de Katholieke Kerk, die in Apostolische tijden de zondag tot rustdag maakte Is het niet vreemd, dat zij, die de Bijbel tot hun enige leermeester hebben gemaakt, op inconsequente wijze op dit gebied de traditie van de Kerk volgen?" "The Question Box Answers", door Pater Conway (R.K.).

    Gereformeerd: "Uit die ellende (n.l. van de zonde) beloofde de Heere God verlossing door Zijn Zoon, op wie als fundament de Heere met de gevallen mens het verbond der genade oprichtte. In dat verbond beloofde de Heere herstel van de oorspronkelijke gemeenschap door het verzoenend bloed van Jezus Christus. Van dat verbond is de Sabbat het garantieteken en daarom zegende de Heere ook de aardse rustdag en stelde hem in dienst van Zijn verlossing van het leven door Jezus Christus. Wie deze Sabbat niet aanvaarden wil, wil dus de verlossing door Jezus Christus niet aanvaarden." Ds. P. Visser, "Decaloog en Zondag", blz. 48.

    P. van Dorp, Rooms-Katholiek priester, zegt in zijn boek "BIJBEL OF LEERGEZAG?" (Uitg. B. LENFRING, Amsterdam), op blz. 50: "Hiermede meenen wij genoegzaam (is: voldoende, toereikend) bewezen te hebben, dat de geheele leer van Christus niet in de Heilige Schrift is opgetekend, dat de Heilige Schrift dus geen volledige kenbron is van Jezus' leer; maar dat de overlevering onontbeerlijk is, omdat niet alles uit de Schriftuur kan geput worden, daar de Apostelen ons enige leerstukken en andere door overlevering hebben achtergelaten. Opmerkelijk is het nog, dat zelfs de Protestanten niet buiten de overlevering der Katholieke kerk kunnen. Waarom vieren de Protestanten den Zondag? Vanwege de overlevering. Over den Zondagsplicht staat niets in de Heilige Schrift, integendeel, daar leest men: Weest indachtig, dat gij den Sabbat heiligt. Het kerkelijk gezag heeft voor den Sabbat den Zondag ingevoerd. Waarom vieren zij den dag des Heeren volgens Leviticus 23:32 niet van den avond tot den avond? Vanwege de overlevering!" Einde citaten.

    Rooms-Katholiek. Priester J.J. Scheffmacher, S.J., schrijft in "KLAAR LICHT VOOR KATHOLIEKEN EN PROTESTANTEN, Catechismus over de voornaamste geloofsverschillen", op blz. 57, 41, en 131: "Vraag: - Hebt gij nog andere bewijzen om aan te toonen, dat de Protestanten zich niet aan den letter der Schrift houden? Antwoord: - Wanneer zij zich zoo nauwgezet aan den letter der Heilige Schrift hielden, als zij zeggen, zouden zij vele dingen doen, die zij niet doen, en zij zouden vele dingen laten, die thans bij hen gebruikelijk zijn. Vraag: - Verhaal een ander voorbeeld van hetgeen zij doen zouden en nu niet doen! Antwoord: - Zij zouden den Zondag niet vieren, maar den Zaterdag. Vraag: - Waarom dat? Antwoord: - Omdat er niet staat in de Heilige Schrift: weest gedachtig, dat gij den Zondag heiligt; maar: weest gedachtig, dat gij den Zaterdag heiligt."

<1>