You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

Wij vervolgen met ons onderwerp: "HET ZEGEL VAN DE GEEST, - - 6."

Wij citeren de Bijbelteksten uit de N.B.G.-Vertaling (= Nederlands Bijbelgenootschap Vertaling) van 1951; indien een andere Vertaling wordt toegepast, zal dit apart worden vermeld. Wij herhalen nu de laatste regels van de "Roepstem" nr. 55 over de maand december 2004 en gaan daarna verder. Een woord van medeleven, een vriendelijke daad zouden lasten opheffen die zwaar drukken op vermoeide schouders. EN IEDER WOORD, IEDERE DAAD VAN ONZELFZUCHTIGE VRIENDELIJKHEID iS EEN UITDRUKKING VAN DE LIEFDE VAN CHRISTUS VOOR HET VERLOREN MENSDOM. De barmhartigen "zal barmhartigheid geschieden." Spreuken 11:25 zegt: "De zegenende ziel wordt overvloedig verkwikt, wie laaft (sterkt, vertroost), wordt 66k zelf , gelaafd (gesterkt, vertroost)." Einde tekst. Er is een zoete vrede voor de ontfermende geest, een gezegende voldoening in het leven dat ZICHZELF VERGEET TERWILLE VAN ANDEREN. DE HEILIGE GEEST, DIE WOONT IN DE ZIEL, en GEOPENBAARD WORDT IN HET LEVEN, ZAL HARDE HARTEN VERZACHTEN, EN SYMPATHIE EN TEDERHEID OPWEKKEN. GIJ ZULT OOGSTEN WAT GIJ ZAAIT. 0, lieve mensen, lees met mij mee over die heerlijke beloften van de Heere in Psalm 41:2 t/m 4. Vers 2: "WELZALIG hij, die acht slaat op de geringe; ten dage des onheils zal de Heere hem uitkomst geven;" Vers 3: "de Heere zal hem behoeden en hem in het leven behouden; hij zal geprezen worden op aarde; aan de lust van zijn vijanden geeft Gij hem niet prijs." Vers 4: "De Heere steunt hem op het ziekbed, in zijn ziekte verandert Gij geheel zijn legerstede." Einde teksten. Hij, die zijn leven aan God heeft gegeven in het dienen van Zijn kinderen, IS VERBONDEN MET HEM (DE HEERE GOD), DIE alle krachtbronnen van het heelal tot Zijn beschikking heeft. Zijn leven wordt samengebonden door de gouden keten van de ONVERANDERLIJKE BELOFTEN, DIE VERBONDEN ZIJN AAN EEN LEVEN MET GOD. De Heere zal hem NIET VERLATEN IN HET UUR VAN LIJDEN EN NOOD. De Apostel Paulus bevestigt dit immers 66k in Filippenzen 4:19. Hij zegt daar: "Mijn God zal in AL UW BEHOEFTEN NAAR ZIJN RIJKDOM HEERLIJK VOORZIEN, IN CHRISTUS JEZUS." Einde tekst. En in het uur van de HOOGSTE NOOD ZAL DE BARMHARTIGE EEN TOEVLUCHT VINDEN in de BARMHARTIGHEID VAN DE ONTFERMENDE HEILAND, en hij zal worden ONTVANGEN IN DE EEUWIGE WONINGEN, BIJ DE WEDERKOMST VAN JEZUS CHRISTUS! (Lees dit voor uzelf in Johannes 14:1 t/m 3. En tevens in 1 Tessalonicenzen 4:13 t/m 18). Amen. Wij stonden stil bij de zaligspreking in Matteus 5:7. Deze luidde dus: "Zalig de barmhartigen, want hun zal barmhartigheid geschieden."

Lieve mensen, de volgende zaligspreking, bevat 66k weer een heerlijke belofte. Wij lezen in Matteus 5:8:

"ZALIG DE REINEN VAN HART, WANT ZIJ ZULLEN GOD ZIEN."

De joden waren ZÓ NAUWGEZET wat betreft de ceremoniële reinheid, dat de voorschriften daarvan TOT EEN GROTE LAST WERDEN. Hun gedachten waren vervuld van voorschriften en bepalingen en van de vrees voor UITWENDIGE VERONTREINIGING, en zij BEMERKTEN NIET DE SMET DIE ZELFZUCHT EN HAAT OP HET HART WERPENHII Jezus noemt deze ceremoniële reinheid niet als één van de VOORWAARDEN om Zijn Koninkrijk binnen te gaan, maar Hij wijst op BEHOEFTE AAN EEN REIN HARTIII Jakobus zegt het ZO in Jakobus 3:17 en 18. Vers 17: "Maar de wijsheid van BOVEN is vooreerst REIN, vervolgens VREEDZAAM, VRIENDELIJK, GEZEGGELIJK, VOL VAN ONTFERMING EN GOEDE VRUCHTEN, ONPARTIJDIG EN ONGEVEINSD." Vers 18: "Maar GERECHTIGHEID IS EEN VRUCHT, die in vrede wordt gezaaid voor hen, die vrede stichten." Einde teksten. In de stad Gods, ZAL NIETS ONREINS BINNENKOMEN. Dit zegt Jezus op de laatste bladzijde van de Bijbel, n.l. in Openbaring 22:12 t/m 15. Vers 12: "Zie, Ik (Jezus Christus) kom spoedig en Mijn toon te bij Mij om een ieder te vergelden, naardat zijn werk is." Vers 13: "Ik ben de alfa en de omega, de eerste en de laatste, het begin en het einde." Vers 14: "Zalig zij, die hun gewaden wassen, opdat (is dus weer een doel), opdat zij recht mogen hebben op het geboomte des levens en door de poorten INGAAN IN DE STAD." Vers 15: "Buiten zijn de honden en de tovenaars, de hoereerders, de moordenaars, de afgodendienaars en IEDER, DIE DE LEUGEN LIEFHEEFT EN DOET." Einde teksten. Let wel, in geciteerde tekst 14a, zegt de Staten Vertaling: "Zalig zijn zij, die ZIJNE GEBODEN DOEN," en de Lutherse Vertaling zegt in genoemde tekst 14e: "Zalig zijn zij, die Zijne geboden houden," Einde teksten. Slechts gelijken kunnen elkander op hun juiste waarde schatten. Tenzij wij in ons eigen leven het beginsel van zelfopofferende liefde aannemen, het beginsel van Zijn karakter, kunnen wij God NIET KENNEN. Het hart dat door Satan misleid wordt, ziet God als een HEERSZUCHTIG, GENADELOOS WEZEN, DE ZELFZUCHTIGE KARAKTERTREKKEN VAN DE MENS, JA VAN SATAN ZELF, WORDEN TOEGESCHREVEN AAN DE LIEFDEVOLLE SCHEPPER. In Psalm 50:21 staat: "Dit hebt gij gedaan en Ik heb gezwegen; GIJ BEELDT U IN, DAT IK GEHEEL EN AL BEN ALS GIJ. Ik wil u berispen en het u onder het oog brengen." Einde tekst. Allen, die éénmaal in de hemel wensen te komen, bij God de Vader en Jezus met hun vele engelen, EN LATER OP DE VERNIEUWDE AARDE, ZULLEN REIN VAN HART MOETEN WORDEN, (ZIJN)! In de mens, die van Jezus leert, zal een GROEIENDE AFKEER WORDEN


WAARGENOMEN VAN SLORDIGE MANIEREN, ONBETAMELIJKE TAAL EN RUWE GEDACHTEN. Wanneer Christus IN HET HART WOONT, zal er reinheid en verfijning in gedachten en optreden naar voren komen. U verstaat, dat de Woorden van Jezus, in Matteus 5:8: "ZALIG DE REINEN VAN HART," een diepe betekenis hebben. Gods' voorzienigheden worden door veel mensen verklaard als de uitdrukking van een WILLEKEURIGE, WRAAKGIERIGE NATUUR! Zo is het óók met de Bijbel, het schathuis van de rijkdommen van Zijn genade. De heerlijkheid van Zijn waarheden, die zo hoog zijn als de hemel, en de eeuwigheid omvatten, wordt niet onderscheiden! Voor de grote massa van de mensen IS CHRISTUS ZELF zegt Jesaja, in Jesaja 53:2: "als een wortel uit de dorre aarde," en zij zien In Hem (dus in Jezus Christus): "geen gedaante, dat wij Hem zouden hebben begeerd." Einde verkorte tekst. Toen de Heiland, dus Jezus onder de mensen was, DE OPENBARING GODS IN MENSENGEDAANTE, verklaarden de Schriftgeleerden en Farizeeën Hem in Johannes 8:48: "ZEGGEN WIJ NIET TERECHT DAT GIJ EEN SAMARITAAN ZIJT, EN BEZETEN ZIJT?" Einde tekst. Zelfs Jezus' discipelen waren ZÓ VERBLIND door de zelfzucht van hun hart, dat ze traag waren om Hem (Jezus) te begrijpen, Die gekomen was om hun de LIEFDE DES VADERS TE TONEN. Daarom wandelde Jezus in éénzaamheid te midden der mensen. Hij werd slechts in de hemel volkomen begrepen. Wanneer Christus zal (weder)komen in Zijn heerlijkheid kunnen de goddelozen het NIET VERDRAGEN Hem te aanschouwen. Het licht van Zijn tegenwoordigheid, dat "LEVEN" betekent voor wie Hem liefhebben, betekent de "DOOD" voor de goddelozen. De verwachting van Zijn komst, is voor hen (wat Hebreeën 10:27 zegt): "EEN VRESELIJK UITZICHT OP HET OORDEEL EN DE FELHEID VAN EEN VUUR." Einde korte tekst. Wanneer Hij (Jezus Christus) zal verschijnen, zullen zij bidden om verborgen te worden voor het aangezicht van Hem, Die stierf om hen te verlossen. Openbaring 6:14 t/m 17 zegt n.l. het volgende. Vers 14: "En de hemel week terug als een boekrol, die wordt opgerold, en alle berg en eiland werd van zijn plaats gerukt." Vers 15: "En de koningen der aarde en de groten en de oversten over duizend en de rijken en de machtigen en iedere slaaf en vrije verborgen zich in de holen en de rotsen der bergen;" Vers 16: "en zij zeiden tot de bergen en tot de rotsen: Valt op ons en verbergt ons VOOR HET AANGEZICHT VAN HEM, Die gezeten is op de troon, en voor de toorn van het Lam;" Vers 17: "want de grote dag van HUN toom is gekomen EN WIE KAN BESTAAN?" Einde teksten. Maar voor harten die gereinigd zijn door de inwoning van de HEILIGE GEEST, IS ALLES VERANDERD. ZIJ KUNNEN GOD KENNEN. Mozes was verborgen in de spleet In de ROTS toen de heerlijkheid Gods hem werd geopenbaard, en wanneer wij IN

CHRISTUS VERBORGEN ZIJN, AANSCHOUWEN WIJ DE LIEFDE GODS. De

Spreukendichter zegt in Spreuken 22:11: "Wie REINHEID VAN HART BEMINT en wiens LIPPEN VRIENDELIJK ZIJN, DE KONING IS ZIJN VRIEND." Einde tekst. Door het geloof aanschouwen wij Hem (dus God) HIER EN NU. In onze dagelijkse ervaringen zien wij Zijn goedheid en ontferming in de openbaring van Zijn voorzienigheid. Wij herkennen Hem In het karakter van Zijn Zoon. De HEILIGE GEEST neemt de WAARHEID betreffende God en Hem, Die Hij gezonden heeft, en OPENT DIE VOOR HET HART EN HET VERSTAND. De REINE VAN HART ziet God in een nieuw, Innemend verband, als zijn Verlosser; en terwijl zij de REINHEID EN LIEFELIJKHEID VAN ZIJN KARAKTER ZIEN, VERLANGEN ZIJ ZIJN BEELD TE WEERSPIEGELEN! Zij zien Hem als een Vader, Die verlangt een BEROUWVOLLE ZOON TE OMARMEN, en hun HARTEN worden vervuld van een ONUITSPREKELIJKE VREUGDE EN HEERLIJKHEID. DE REINEN VAN HART ZIEN DE SCHEPPER in de werken van Zijn machtige HAND, in de schoonheid die het heelal overal omsluit. In Zijn geschreven Woord lezen wij in duidelijke bewoordingen de openbaring van Zijn genade, Zijn goedheid en Zijn barmhartigheid.

Vervolg zie volgende "Roepstem" nr. 57 over de maand FEBRUARI 2005.

Met vriendelijke groet van, Uw broeder in Christus, Denis Smitshoek P.Z. Adres: Christinaplaats 106, 18 etage, 3223 XG Hellevoetsluis (Nederland).