You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

Een God die weet

In mijn pastorraat, onmoe tikmensen die vragen aan God om in te grijpen in verschillende omstandigheden van het leven, maar het God neemt de tijd om het antwoord te geven. I veel gevallen, antwoord God zels niet in hun tijdschema, deze mensen raken teleurgesteld in God.

Wellicht vraag jij nu aan God voor een interventie in uw persoonlijke leven, om iemand terug te brengen naar de kerk, om iemands ziekte te genezen, om een financieel probleem op te lossen, wellicht een om enige vorm van lijden weg te nemen. Wat uw probleem ook mag zijn. Ik nodige u uit om met mij bijbelse passages te bekijken die spreken over God. Uiteindelijk bid ik dat u zult begrijpen hoe God werkt.

Deze ochtend zal ik kijken naar Exodus 2:23-25, drie verzen over God reactie naar het lijden van Zijn volk. Ondanks het geschreven is ruim 3500 jaar gelegen, deze verzen spreken over Gods kinderen die leven in allen tijden. Uw lijden, uw roep brengt het zelfde reactie bij God teweeg vandaag de dag als het lijden van de Israëlieten in Egypte 3500 jaar geleden. Wat ook de redenen zijn voor uw gebeden, deze passage is voor u.

Het eerste hoofdstuk van exodus vertelt het verhaal hoe het leven van de Israëlieten in Egypte is veranderd na de dood van Jozef, de eerste minister van Egypte, die van goed naar slacht ging. God zegende het volk, en de Israëlieten groeiden in aantal, tot een dergelijke grote hoeveelheid dat de nieuwe leiders van Egypte hen zagen als een bedreiging, dus de nieuwe farao gaf drie bevelen.

  1. Maakt de Israëlieten tot slaven
  2. Alle vroedvrouwen moesten alle baby – jongens doden op het moment van gebeurde.
  3. Toen dat mislukte, gooiden met alle jongetjes in de Nijl.

Ondanks deze inhumane bevelen en de hevige onderdrukking van de Israëlieten bleef men groeien in aantal, maar dat gold ook voor het leiden. Dit brengt ons tot onze tekst:

Vers 23 – “die lange tijd stierf de koning van Egypte; en de Israëlieten zuchtten nog steeds onder de slavernij en schreeuwden het uit, zodat hun hulpgeroep over de slavernij omhoog steeg tot God.”

De Israëlieten waren nu in Egypte voor meer dan 400 jaren. Er is geen bijbels gegeven van enige profeet die tegen hen sprak gedurende deze tijd. Er was geen verslag in de geschriften dit gegeven zijn van Abraham aan zijn kinderen over de verhandelingen met de pariacheren. En de traditie van door vertellen – verhalen van hun voorvaderen di werden verteld van ouders aan hun kinderen : de dagen van Abraham, Isaak Jacob en Jozef – leek zo ver weg. Denk jij na over je eigen voorouders 400 jaren geleden in het jaar 1604. Hoeveel weet u nog over hun? En zo zijn hier de Israëlieten: slaven van een koning die hen haat, die probeert hun uit te roeien als een volk, door alle mannelijke baby’s te doden.

Maar: Is God hier? Is Hij ver weg of weet hij van er gaande is mijn Zijn volk? Hoort Hij het wel? Heeft Hij het wel onthouden? Ziet hij wat er gaande is? Weet Hij wat er gaande is?

Dit zijn de vragen die wij ook ons vragen in tijden van moeilijkheden. Hun hulpgeroep is hetzelfde als die van ons. En daarom laat Exodus het antwoord horen van de gebeden voor verlossing? Lees vers 24 en 25 ‘En God hoorde hun klacht en God gedacht aan zijn verbond met Abraham, Isaak en Jakob. Zo zag God de Israëlieten aan en God had bemoeienis (wist) met hen.”

Deze twee korte verzen zijn het antwoord op onze vragen voor verlossing in een machtige manier. De Israëlieten vragen zich af. “Is God hier? Hoort God ons? “ In het Hebreeuws gebruikt de schrijver slechts 15 woorden in dezen twee verzen, maar hij herhaalt het woord “God” 4 keren, Elke keer wanneer “God” wordt gebruikt als het onderwerp, dan wordt er sterk de nadruk gelegd op God Zichzelf. De vier uit 2 woorden bestaande uitdrukkingen, vormen de basis van deze boodschap:

God Hoort!

God Onthoud!

God Ziet!

God Weet!

Ik nodig u uit om met mij naar deze activiteiten van God te kijken in relatie tot onszelf.

1. God hoort (En God hoorde hun klacht)

Terwijl de Israëlieten, zich afvroegen of God wel of niet hun hoorde. Hoorde hij wel degelijk hun klachten. En Hij hoort altijd onze roepen voor hulp. In het evangelie van Marcus, een van Jezus favoriete zinsneden en woorden van advies aan zijn volgenden was altijd, “Wie een oor heeft die hore, laat hem horen!” en zeker Jezus weet hoe hij moet luisteren naar ons. Koning David in Psalm 34: 16 zegt “De ogen des HEREN zijn op de rechtvaardigen, en zijn oren tot hun hulpgeroep” Er is geen twijfel in mijn gedachten dat God zelfs de gedachten van mij hoort.

2. God Onthoud (En God hoorde hun klacht en God gedacht….)

Niet alleen hoort God ons, hij herinnerd zich ook zijn verbond en zijn belofte aan Abraham, Isaak en Jakob. Wanneer God Zijn belofte maakte met Abraham, vertelde God aan hem dat zijn volgelingen hem zullen aanroepen in Egypte (genesis 15-13-14) “En Hij zeide tot Abraham: Weet voorzeker, dat uw nakomelingen vreemdelingen zullen zijn in een land, dat het hunne niet is, en dat zij hen dienen zullen, en dat die hen zullen verdrukken, vierhonderd jaar. Doch ook het volk, dat zij zullen dienen, zal Ik richten, en daarna zullen zij met grote have uittrekken.”

Ziet u, de tijd van de Israëlieten in Egypte was niet onverwachte gebeurtenis voor God. Hij was niet verbaasd door hun slavernij. God had alles veel eerder gepland en hij had verlossing belooft. Deze verlossing was zeker en zou uit uitgevoerd worden.

God beloofde ook Abraham, isaak en Jackob dat Hij hen de naties zou zegenen door hun nageslacht. ( Gen 12:3; 26:4; 28:14). Door deze beloften, moest God het wel onthouden. Hij kon niet vergeten zijn volk vergeten in Egypte. Ondanks de verlossing van de fysieke slavernij, beloofde God ook spirituele verlossing. Een uitkomst van zijn belofte was gerealiseerd bij de eerste komst van Christus, maar dat was niet de volledige zegening. Jezus zichzelf benadrukt de complete uitvoering van die beloften. In matteus 24: 14 zei hij: “En dit evangelie van het Koninkrijk zal in de gehele wereld gepredikt worden tot een getuigenis voor alle volken, en dan zal het einde gekomen zijn.” – de einde van elke vorm van slavernij, het einde van dood en al het lijden en de komst van de gave van het eeuwige leven in Christus Jezus onze Verlosser. De complete vervulling van deze belofte aan Abraham is nog steeds besloten in de toekomst bij de wederkomst van Christus en God zal zeker die belofte inwilligen, God vergeet nooit, Hij onthoud alles altijd.

De gene die vergeet zij wij zelf, en dan geven wij God de schuld, In Jesaja 49, laat de profeet de angst zin van de verbannen Israëlieten en dat God hun vergeten had (v. 14): “Maar Sion zegt: De HERE heeft mij verlaten en de HERE heeft mij vergeten.”

In vers 15/16, antwoord God. “Kan ook een vrouw haar zuigeling vergeten, dat zij zich niet ontfermen zou over het kind van haar schoot? Al zouden zij die vergeten, toch vergeet Ik u niet.Zie, Ik heb u in mijn handpalmen gegrift, uw muren zijn bestendig vóór Mij.”

Als wij Gods volk zijn, dan zijn onze namen genageld in de palmen van Gods handen, in het aangezicht van Zijn gezicht, om nooit meer te worden vergeten. Nooit! God onthoudt altijd al Zijn beloften. Paulus zegt tegen ons in 2 Korinthiers 1:20, Want hoevelen beloften Gods er ook zijn, in Hem is het: Ja.” Er is een verhaal over een stervende man. Een predikant kwam op visite bij een man en zei: “Oh, dominee, voor jaren heb ik gebouwd op de beloften van God, maar nu op mijn doodsbed kan ik niet eentje vinden waar ik troost in vind. “De predikant antwoordde, “Mij goede broer, denk je dat God een van zijn beloftes zal vergeten? De stervende man antwoordde met een glimlach op zijn gezicht en zei: “Nee, nee! Hij zal het niet doen, Prijs de Heer.” Prijs de Heer! Het onthoudt altijd alles.

3. God ziet (Zo zag God de Israëlieten…)

God keek naar de Israëlieten! Hij zag dat de slavernij waar men onder leed, het moorden van hun kinderen en zelfs de veel ergere onderdrukking die op hen af kwam.

De vijanden van God – voornamelijk Satan zelf – probeer altijd ervoor te zorgen dat Gods volk denkt dat God hen niet ziet. De psalmist benoemt dergelijke vijanden in Psalm 94:7 “zij zeggen: De HERE ziet het niet, de God van Jakob merkt het niet. “ Omdat wij blind zijn en God niet zien, denken wij dat God ons niet kan zien. Er is een verhaal over Sint augustinus die door een heiden bezocht was en hem een idool liet zien en zei, “Hier is mijn God, waar is de uwe? “ Augustinus antwoordde, “Ik kan u niet mijn God zien, niet omdat er geen God is om u te laten zien, maar omdat u geen ogen heeft om Hem te kunnen zien.”Wees geen heiden. En zelfs als je God niet kunt zien, onthoudt altijd dat Hij ons altijd ziet.

Kijk naar verzen 8 & 9, “Merkt op, gij redelozen onder het volk! En gij dwazen, wanneer zult gij verstandig worden? Zou Hij, die het oor plantte, niet horen? die het oog vormde, niet zien? “ God ziet ons altijd.

4. God weet (God had bemoeienis met hen.)

Het laatste is het belangrijkste, maar ook het moeilijkst te vertalen, velen vertalers hebben er hiermee geworsteld, en kan op verscheidene manier vertaald worden. Maar het Hebreeuws is vrij simpel , het zegt “God weet.:

In deze context, wat is het dat God wist? Wat bedoelt Mozes met deze zinsnede. Sommige vertalers menen dat het centrale idee is dat God weet van de problemen van de Israëlieten en dat hij er bezorgd mee is. Dit is zeker een deel van de betekenis, als het een aantal verzen later, hoofdstuk 3:7, 3:7 in vele manieren parallel aan 2:24-25, die ook de 4 Hebreeuwse zinsdelen benoemt, waar wij nu bij stil staan. “En de HERE zeide: Ik heb terdege gezien de ellende van mijn volk, dat in Egypte is, en hun gejammer over hun drijvers gehoord, ja, Ik ken hun smarten.”

In deze context, dat God het weet, betekend veel meer. Bedenk, welke andere zaken wat God weet is relevant voor de situatie waarin de Israëlieten zich in bevinden? Wat voor zaken die God weet is relevant voor onze eigen omstandigheden? Laat mij u 4 deelgebieden belichten in het lijden dat God weet.

  1. God weet hun huidige zwakheden. Hij weet dat zij niets kunnen doen om zichzelf te kunnen helpen. God weet dat Hij zonder dat Hij ingrijpt, ze verloren zijn. Als David zegt in Psalm 103:14: “Want Hij weet, wat maaksel wij zijn, gedachtig, dat wij stof zijn.” O zoals Jezus zegt in Johannes 15:5, “want zonder Mij kunt gij niets doen.”

  1. God kent hun toekomst hun misstanden en zonden. Kijk maar eens hoe rebellerend deze Israëlieten werde3n. God begint zijn plan te implementeren voor verlossing, mij zijn vallen Zijn dienstknechten aan, door zaken nog slechter te maken (5:21) God redt hen met een serie van grote wonderen en vanaf het moment dat zijn de Egyptische leger zien aankomen, toen wensten men zich weer in de tijden van de slavernij (14:11-13). Nadat God hen redt door de rode zee, begon men te hongeren en te dorsten, dat men begint te klagen (16:1-7, 17:1-3). God neemt hen naar de Sinai en spreekt de Tien Geboden uit aan hen, en zij reageren. “Al de woorden, die de HERE gesproken heeft, zullen wij doen.” (24;3) Net een aantal dagen eerder, maakten de mensen een idool – een gouden kalf – en aanbaden het. God noemt hen een hardnekkig volk en is bereid hen te vernietigen (32:1-10) .

Wij kunnen doorgaan met uitleggen over de geschiedenis van de Israëlieten door de eeuwen heen en hoe zij et woord van God negeerden, een God die hen liefhad en hun had geleid uit Egypte.

Heeft God een vergissing gemaakt in het uitkozen voor hem? God heeft gedacht dat zij beter konden doen, dan dat zij waren? Absoluut niet! Onze God “Ik, die van den beginne de afloop verkondig”(Jesaja 46:10), en Hij kent onze harten. Hij kent onze toekomstige daden en beslissingen, inclusief alle zonde – en nog steeds roept hij ons bij name tot Hem.

Dus God kent alle toekomstige misstappen van de Israëlieten, toch kiest Hij hen uit als Zijn volk. Ik moedig u aan om niet teleurgesteld te raken door uw eigen zwakheden en tekortkomingen. Als u waarlijk een zoon van God bent en u vertrouwt en vraag om Zijn hulp, dan zult u omgeven worden door het bloed van het lam, als u vraagt om vergeving (Opb. 12:11) en u wordt getransformeerd in Zijn gelijkenis.

  1. God kent de kracht van de vijand. Of die kracht nu fysieke ziekte is of een lastige situatie, om het een menselijke vijand of Satan zelf, God kent die kracht. Hij kent al van Satans plannen ven plotten, en al zijn truc’en en verraderlijke handelingen van elke menselijke vijand. Hij weet wat ze zullen doen gisteren, en hoe de ziekte zal voorduren, welk leger zal aanvallen en hoe dieven plannen maken om te stelen en op wie Satan een oog heeft. God weet alles over elke situatie. Paulus zegt het in de Hebreeuwen 4:13, als volgt: “geen schepsel is voor Hem verborgen, want alle dingen liggen open en ontbloot voor de ogen van Hem, voor wie wij rekenschap hebben af te leggen.”God ziekt niet alleen hun handelingen, maar ook hun harten. Hij ken de kracht van de vijand en Hij maakt het zelf nog zwakker.

  1. God weet zijn plannen voor de Israëlieten. Denkende aan de situatie van deze mensen: God had al Mozes gered van de dood in de Nijl. Hij had al Mozes geplaatst in de huishouding van de Farao en bereide hm voor zijn toekomstige rol als een leider. Hij had al Moze hart het verlangen gegeven om zijn volk te reden van de Egyptenaren. Spoedig, zal Hij zich aan Mozes openbaren in de brandende braamstruik. En later liet Hij zijn kracht zien over de Egyptische goden door plagen, en bevrijde zijn volk van de Slavernij, God kende al deze plannen.

Net zo is het in uw eigen leven, zoals de Heer zegt in Jeremia (29:11): “Want Ik weet, welke gedachten Ik over u koester, luidt het woord des HEREN, gedachten van vrede en niet van onheil, om u een hoopvolle toekomst te geven.”

En God voert zijn plannen altijd uit. Hij verklaard, “Ik, die van den beginne de afloop verkondig en vanouds wat nog niet geschied is; die zeg: Mijn raadsbesluit zal volbracht worden en Ik zal al mijn welbehagen doen;” (Jesaja 46;10)

Ik kan ook het einde van Psalm 1 noemen: “de HERE kent de weg der rechtvaardigen”. Dit betekent, gedeeltelijk, dat de Heer de weg van rechtvaardigen in de gaten houdt. Hij beschermt ons op onze wegen, beschermt ons van het kwade en leidt ons op Zijn wegen. Maar dit vers laat ook Gods plannen voor ons zien. Hij weet de weg de Hij zal leiden. Hij leidt de Israëlieten en had genade met hen.

Conclusie

Wat is uw verdriet? Wat zijn uw pijnen? Wat ook uw verdriet mag zijn, wat uw pijn ook mag zijn, weet dit:

God hoort u, God hoort ieder woord van u en zelfs uw niet uitgesproken gedachten.

U God is u niet vergeten, Alle beloften van God zijn “Ja” In Christus Jezus. En Hij is getrouw in alle beloften inclusief de belofte dat alle hij alle werk zal uitvoeren, alles, inclusief het goed voor degene die Hem liefhebben.

U God ziet U! Hij ziet u en wat er achter u is en wat voor u is. Hij ziet alles.

Uw God kent u! Hij kent U, uw zonden, uw tekortkomingen, uw zwakheden. Hij kent uw vijanden en de beproeving die zij leggen in hun weg. Het belangrijkste is. Hij weet de weg waar Hij u langs zal leiden. En Hij zal al deze beproevingen gebruiken voor uw goedheid en Zijn glorie.

Dus volhard! Geef niet OP! Vertrouw in de God, die alles weet alles over u en uw leven. Vraag aan hen om te handelen in liefde en genade en Hij houdt ervan om dat te doen