You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

Ontdek Gods bovennatuurlijke plan voor ouderschap

Als ouders, heeft God ons een unieke autoriteit gegeven en invloed over onze kinderen – maar het komt met een behoorlijke verantwoordelijkheid.

Door Joyce Meyer.

Ouderschap is een van de meest moeilijke – en belangrijkste uitdaging die wij kunnen tegenkomen in het leven.. Een kind opvoeden is een behoorlijke verantwoordelijkheid – een werk dat vele mensen nemen zonder echte voorbereidingen. Wij spenderen jaren om een bepaald vak te leren, en wij zouden er niet aan moeten denken om een bepaalde professie aan te nemen zonder diepgaande educatie en grondige training. Maar wanneer het erop aankomt met betrekking tot het opvoeden van een kind, denken sommige mensen dat zij automatisch weten wat ze moeten doen. Het resultaat is dat de kinderen vaak slachtoffers worden.

De Bijbel heeft veel te zegen over kinderen en hoe wij als ouders voor ze dienen te zorgen en te trainen. Maar de informatie die het geeft is niet van waarde, als wij het bestuderen en het in de praktijk toepassen.

Ouders zijn persoonlijke trainers.

Een van de meest genoemde schriftgedeelte over ouderschap kan men vinden in Spreuken 22:6 “Oefen de knaap volgens de eis van zijn weg, ook wanneer hij oud geworden is, zal hij daarvan niet afwijken” Deze vers zegt duidelijk dat het de ouders hun verantwoordelijkheid is om Gods wil te ontdekken met betrekking tot hun kinderen – n gedachten nemend hun persoonlijke gaven en eigenschappen. Alle kinderen zijn anders, en ouders moeten begrijpen wat het basis temperament en talenten zijn van ieder kind.

Let op dat dit vers zegt dat wij onze kinderen moeten opvoeding de weg dat zij zullen gaan – dat betekend de weg die God wil dat zij zullen gaan.. niet de manier hoe wij willen dat zij gaan zullen. Wij moeten bidden en Godswil zoeken voor hunlevens. Daarna observeren wij hun personaliteitskenmerken, krachten en zwakheden van onze kinderen en doen wat wij kunnen om te helpen om alles te worden dat God wil dat ze zullen worden. En Als je ongetwijfeld weet, die is veel makkelijk gezegd dan gedaan.. en het kost tijd.

Wees wijs met jouw woorden.

Een van de meest belangrijk dingen die ik heb geleerd over ouderschap is dat wij zeer voorzichtig moeten zijn met de woorden die wij zeggen aan en over onze kinderen Onze woorden zijn belangrijk instrumenten die ze opbouwen en kunnen afbreken. Voortdurende zinnen gebruiken als, “Jij maakt altijd maar een rommeltje van alles,”of “Je kunt nooit wat goed doen.” Kunnen eventueel een kind zijn of haar zelfvertrouwen breken… en kan zelfs de richting van hun leven doen veranderen.

Als ouders, heeft God ons de unieke autoriteit gegeven over onze kinderen en invloed in hun levens. Het is onze privilege en verantwoordelijkheid om hen te helpen hun toekomst te helpen vormen. En onze woorden spelen hierin een belangrijke rol in het gehele proces. Het is soms belangrijk om onze kinderen te vertellen wat ze verkeerd doen, maar het is net zo belangrijk om hun te vertellen wat zij goed doen. Wanneer wij onze kinderen corrigeren, vertel men wat ze hebben gedaan wat verkeerd was, maar laat hen weten dat zij zelf niet slecht zijn.

Goed ouderschap word makkelijk wanneer wij de Gouden Regel toepassen. “Alles nu wat gij wilt, dat u de mensen doen, doet gij hun ook aldus…” Matteus 7:12 Spreek tegen je kinderen op de manier zoals je zelf wilt dat anderen tegen jou zullen spreken. Bouw je kind op met jouw woorden, breek ze niet af. Verbaliseer jouw liefde naar hun toe, en laat weten dat ze een bijzonder potentieel kunnen bereiken.

Wij moeten altijd woorden van hoop spreken, aangaande de levens van onze kinderen. God heeft een dergelijk hoop voor een ieder van ons. “Want Ik weet, welke gedachten Ik over u koester, luidt het woord des HEREN, gedachten van vrede en niet van onheil, om u een hoopvolle toekomst te geven”(Jeremia 29:11). Net als God onze aandacht bereikt met hoop voor onze eindbestemming, zo moeten wij die hoop geven in de harten van onze kinderen.

Corrigeer je kinderen op correcte wijze

Hebreeuwen 12:6 geeft een interessante inkijk in zaken aangaande corrigeren. “want wie Hij liefheeft, tuchtigt de Here, en Hij kastijdt iedere zoon, die Hij aanneemt.”. Dit laat zien dat in de liefde aan onze kinderen, wij hun dienen te corrigeren en te disciplineren.

Toen ik groeide in relatie met God, begon ik te realiseren, dat ondanks mij kinderen correctie nodig hadden, ik ze niet was corrigeren in op een goddelijke wijze. Meeste kinderen gaan door een periode van rebellie – dat is iets wat wij allen een keer hebben – en verkeerde correct, voedt de rebellie. Deze rebellie moet zich doen verstommen in onze kinderen, maar door correctie, vraagt van ons dat wij geleid worden door de Heilige Geest.

Als ouders, moeten wij discipline toepassen met consistentie- geen kwaadheid. Kastijd uw zoon, wanneer er nog hoop is, maar laat u niet verleiden hem te doden (Spreuken 19:18). Het is belangrijk te danken wat wij zeggen tegen onze kinderen en dat wij doorzetten om het ook te doen. Veel ouders dreigen vaak in boosheid, maar ze nemen nooit actie. Het duurt niet lang voordat kinderen leren dat Mam en Pap niet echt menen wat ze zeggen, en wanneer dit gebeurd, dan houdt het kind op met luisteren.

Boos worden en schreeuwen van allerlei rare en onbegrijpelijke dreigen, verminderd het respect van kinderen voorons. Dus is het belangrijk om te onthouden dat wij de controle niet moet verliezen, terwijl wij onze kinderen onder onze eigen controle willen brengen. Ik ben er van overtuigd dat wanner in emotionele woede, je een onrealistische kastijding voorstelt. Net als mij, wanneer je kalmeert, dan realiseer je waarschijnlijk dat wat je zei niet acceptabel is. Het is wijzer voorouderen om eerst te overwegen, en suggereer is meer – uitvoerbaarder, voordat je een waarschuwing geeft.

Een patroon verander is moeilijk, maar als je wilt groeien in het respect van je kinderen, dan moet je ze met wijsheid corrigeren. Doordachte handelingen niet ui woede en emotie die ‘out of control’ zijn. Als je je kinderen leert dat zij jouw gek kunnen maken door zo te handelen, dan zullen ze er nog plezier in kijken ook. Echter, door gecontroleerde worde te zien aan je kinderen laat hun weten dat je niet blij bent met de situatie, en dat je er van plan bent werk van te maken. Wanneer zij overtuigd zijn dat jij echt meent, wat je zegt, dat zullen ze nieuwe respect voor je gaan ontwikkelen.

Hoop in de God van het herstel.

Veel mensen voelen zich capabel als ouders.. of ze hebben al zoveel fouten gemaakt in hun relatie met hun kinderen dat ze zich geruďneerd voelen. Maar ik wil u laten weten dat nog niet alles verlogeren is. God is een God van de vernieuwing, en als je Hem vraagt naar vernieuwing en herstel, genezing in uw relatie met Uw kinderen. Hij dat ook zal doen. Want… dat er bij God geen aanneming des persoons is, (Handelingen 10:34). Volg god instructies en wees geduldig. Onthoud, wij maken geen rommel in een paar dagen en wij kunnen niet gefrustreerd worden en opgeven, als God ons niet meteen helpt in de komende paar dagen.

Mijn man en ik voedden onze vier kinderen op en wij maakten ook ons aandeel in fouten. Maar wij danken God dat wij tot de realisering kwamen dat de wijsheid van ouderschap op Gods manier – de strijd meer dan waardig maakte. Wij hebben een wonderbaarlijke relatie met al onze kinderen.. en met hun echtgenoten en al hun kinderen. Wij oogsten van alle jaren dat wij zaaiden in de levens van onze kinderen. Soms hebben wij gezaaid met tranen, maar net als de Bijbel belooft. Nu oogsten wij in vreugde (Psalm 126:5)

Het zelfde kan waar zijn voor u als u Gods woord gewillig gehoorzaamd. Neem elke seizoen van ouderschap als deze voorbijkomt, en leun zwaar op Gods help aan u. Doe uw best, wees niet hard voor uzelf door perfect te willen zijn. Jezus stierf voor allen – inclusief niet perfecte ouders – en Hij staat op de plaats waar wij zwak zijn om het verschil uit te maken in onze levens.

God heef de antwoorden voor alle problemen van het leven. Als wij hem willen zoeken en Hem gehoorzamen, dan kunnen wij leren om alles te doen, door de Zijn Geest ons te laten lijden – en ouderschap is daarin geen uitzondering. Ik bemoedig u om uw best te doen om Gods ouderschapsplan te volgen en gedurende het proces, wees er zeker van om te genieten van uw kinderen. Ze groeien snel op… dus neem nu de juiste stappen en u hoeft niet met de spijt van later te leven.