You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

Het licht schijnt nog steeds

Door James R. Nix

Directeur van de Ellen G White Estate

Een overdenking gehouden tijdens de jaarlijkse voorjaarsvergadering van de Generale Conferentie.

Licht hoe belangrijk is dat voor ons! En God zeide: Er zij licht; en er was licht..1 Een paar dagen later schepte Hij Adam en Eva, ‘kleedde hen met bedeksel van licht en glorie. 2. Velen jaren later in de woestenij, leidde Hij Isreal door een wolkkolom gedurende de dag en door licht in de nacht. God heeft licht op diverse manieren gebruikt – echt en symbolisch – ten behoeve van zijn volk.

Ellen White verklaard zonder twijfel dat “ Christus van Zijn kerk houdt.” (SD 13)4. Het is dus geen verassing dat net zoals voorzegd was dat op het zelfde moment toen God deze kerk tot stand riep, Hij zijn liefde en wijsheid ons een andere speciale gave of licht gaf, door het vernieuwen van de gave der profetie in ons midden? Zoals Openbaring 19:10 dat zo mooi zegt,

“De getuigenis van Jezus is de gave der profetie.”

Sprekende over de grote liefde wat Jezus had voor zijn kerk, schreef Ellen White:

“De kerk, zwak en omgeven met problemen als zij is, is het enige object op aarde waar Chritus Zijn hoogst achting voor heeft. Hij kijkt constant naar haar met doortastendheid en versterkt door zijn Heilige Geest Zullen wij als leden van Zijn kerk, Hem toelaten om onze gedachten en harten aan te raken en door ons te werken voor Zijn glorie!

Geen wonder dat in Zijn liefde en zorgzaamheid voor ons, Dat Jezus besloot om het licht direct te geven aan het volk van de eind tijd. Consequent, sinds het jongste daten van de kerk, hebben Zevende-dags Adventisten geloofd dat Ellen White de ontvanger was van de gave van profetie. Onze pioniers getuigede voor henzelf Gods leiding in het ontstaan van onze beweging, al snel leerde men dat als men de raadgevingen van de Geest der profetie volgde, men in voorspoed leefde en men gezegend wist. Maar wanneer ze dit niet deed ze faalde en struikelde.

Vandaag de dag verscheidene stemmen zowel binnen als buiten het Adventisme zeggen dat wij een andere kijk moeten hebben op Ellen White. Sommige zeggen nu, als de excentrieke oude oom Homer en tante Hortense die in heel de familie bekend waren, maar iedereen hoopte dat ze niet zouden komen bij de volgende familiebijeenkomst. Het is tijd voor de kerk om Ellen White’s raadgevingen bij te plaatsen in de catacomben van de denominatie’s archieven. Zij was oke voor haar tijd, maar die tijd is nu lang voorbij.

Echter, Salamo zegt zeer duidelijk in Spreuken 29:18 (KJV)

“Where there is no vision, the people perish”

Tien voordelen van Ellen G. White voor het kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten.

Als ik luisterde naar het crescendo van oproepen aan ons om Ellen White te verlaten, vroeg ik mij soms af wat het Adventisme vandaag de dag zou zijn, als het niet voor Gods leiding en onderwijzing door haar. Ook al is deze lijst niet uitputtend, laat mij een aantal zakennomen, waaraan zijn heeft bijgedragen. Geen van de zaken die wij als kerk, mag ik namen, die wij zouden willen opgeven.

  1. Het thema van de Grote Strijd. Haar inzichten helpen ons niet alleen een definitie te geven voor de essentie van het Adventisme, inclusief die van de Drie Engelen Boodschap, , mar op hetzelfde moment heeft een impact op bijna alles wat wij leren en doen.
  2. Haar sterke nadruk op de centrale rol van de Bijbel in het leven en de getuigenis van onze kerk, net als haar inzichten aangaande de inspiratie dat ons bewaard heeft in de beproevingen die gevoeld zijn door degene die geloofde in de zekerheid van profetische geschriften.
  3. Haar nadruk op rechtvaardiging door geloof. Zonder haar invloed is het onduidelijk wat de Ouderlingen A.T. Jonges en E.J. Waggoner dan in geloofd zouden hebben.
  4. Haar nadruk op Christus en Zijn eeuwige preaanwezigheid, net als haar leringen over de volledige persoonlijkheid van de Heilige Geest.
  5. Haar nadruk op gezondheid, en gezond leven, inclusief het ontstaan van ons wereldwijd gezondheidszorg netwerk.
  6. Haar nadruk o educatie, die resulteerde in het ontstaan van kerkelijk scholen, middelbare scholen en hogescholen over geheel de wereld en nu zelfs universiteiten. Niet tegenstaande haar interesse voor jonge mensen.
  7. Haar roep voor publicaties, resulteerde in ons wereldwijde uitgevers pastoraat. Gezamenlijk met de impact van haar eigen klassiekers, zoals Schreden naar Christus, The Conflict of the Ages en getuigenissen voor de kerk, plus vele anderen.
  8. Haar impact op onze kerkelijke organisatie, net zoals het onderliggende effect wat haar geschriften hadden op het Adventisten, zowel theologisch als organisatorisch.
  9. Haar nadruk op religieuze vrijheid en mensenrechten, incluis haar werk voor de afro-amerikanen in Amerika. En ook haar oproepen om de armen te helpen. Resulterend in het wereldwijde werk van ADRA en onze Sociale Gemeenschapswerkers.
  10. Ook haar oproep voor wereldwijde evangelisatie, gekoppeld met haar roep om te getuigen naar onze buren toe, die dichtbij wonen. Ook ingesloten is haar oproep dat God vele heeft buiten onze kerk, en de oproep om in dialoog te blijven met predikanten van andere geloven.

Aan het begin van mijn lijst, hintte ik op de wijze hoe het Adventisme zou zijn vandaag de dag, als het niet voor Ellen G. White zou zijn. Naast al deze theologische en organisatorische bijdragen, hoef je niet ver te kijken om een ander verschil op te merken. De Advent Christelijke Kerk – Zondagvierende adventisten die hun terugvoeren op de Millerieten beweging – kort na de Grote teleurstelling in 1844 had toen ongeveer tussen de 30.000 en 50.000 gelovigen. Vandaag, zijn er ongeveer 75.000 leden in 19 landen! In die tijd waren er de Sabbatvierende Adventisten tussen de 50.000 en 150.000 en nu meer dan 13 miljoen.

In 1907 schreef Ellen White:

“ Licht in overvloed is gegeven aan ons volk in deze dagen. Of mijn leven nu bespaard blijft of niet, mijn geschriften zullen voortdurend sprek, en hun werk zal door gaan, net zolang als tijd zal blijven bestaan” 1 Sm 55

Voor de meeste Zevende-dags Adventisten, is de voorspelling uitgekomen, Echter, zeer tragisch en met name in de meer recentere jaren, is een steeds groter wordende groep weggedraaid van de spciale boodschappen die God ons heeft gegeven. Sommige verwerpen alles wat de naam draagt “ Ellen G. White” Dit voorspelende waarschuwde Ellen White

“Er zal een haat opborrelen tegen de deze getuigenissen die satanisch is. Het werk van de Satan zal zijn om het geloof van de kerken in deze getuigenissen te doen wankelen, voor deze reden: Satan kan niet een zo duidelijk manier toestaan die zijn verleidingen aan het volk naar buiten brengt en welke het volk in duisternis huldigt, als de waarschuwingen en raadgevingen van de Geest van God openbaar worden gemaakt 1 SM 48

Een tweede groep ziet Ellen White slechts als een inspiratonele schrijfster, maar nog steeds is men onwillig om haar de volledige erkenning te geen. Deze mensen missen ook de zegeningen dit God bedoeld heeft voor ons. Omdat ze de raadgevingen negeren die God ons heeft gegeven door haar.

En er is een derde groep welke mij ook verbaasd en verontrust. Deze individuen houden alleen bezig met de Gods boodschap te mis-interpreteren zoals deze gevonden wordt in de geschriften van Ellen White. Ze vinden een quote van twee zinnen en veranderen die in hun gehele geloofsleven. In haar zendingsdrift, proberen zij hun beperkte zicht op iedereen te forceren. Voor welke reden dan ook, hebben ze niet gekeken naar het feit dat Gods plan voor Zijn kerk, zoals deze gevonden is in de geschriften van Ellen White een gebalanceerde is, het is niet een eenzijdige.

Tien redenen waarom Ellen G. White nog steeds relevant is voor de Adventkerk vandaag de dag.

Het volgende paragraaf wil ik besteden en met u 10 redenen geven waarom de geschriften van Ellen White nog steeds relevant zijn – en nog steeds autoriteit bezitten – voor mij. Deze zijn niet zeer uitgediepte theologische redenen, maar echter, simpele, praktische redenen, die spreken aan mijn hart. Misschien kunnen sommige van deze redenen ook bij u een gevoelige snaar raken.

1 Christus verhogen

Ellen White verhoogde Christus, constant en wees mensen naar Hem. Je kunt haar schriften lezen en ontdekken dat je telkens bij verwijzingen komt naar de woorden en opmerking van Christus en dat ze een duidelijke voorliefde hebben voor Hem en haar sterke wens dat ook anderen Hem op deze wijze kunnen lief hebben. Sommige van haar meest geliefde boeken, gaan over de relatie met Christus. “Steps to Christ, The Desire of Ages, Christ’s Objects lessons, thoughts from the mount of Blessing and the great Controversy between Christ and His Angels and Satan and His Angels.”

Voor mij, verhoogd Ellen White, constant Christus en wijst mensen naar Hem. Zijn zeer duidelijke aanwijzingen die in haar voordeel wijzen van haar claim. Zou Satan constant mensen bewegen om naar Christus te gaan? Deze gedachte op zichzelf is waanzin. Dus, als een zondaar erkende mij eigen noodzaak voor een hechte relatie met Christus, is te gaan naar de tijd bewezen bron om mij te helpen in dit gebied. Dat is een reden waarom ik vind dat de geschrifte van Ellen White zo waardevol zijn in mijn eigen leven.

2 Thema van de Grote Strijd.

Ellen White’s studie over het thema van de grote strijd maakt enige zin van deze rare wereld. In plaats van de mening van diverse mensen dat God boos is met ons, laat Ellen White ons juist zien dat er een echte strijd is tussen Christus en Satan, niet tussen Christus en mij zelf. Dat is inzicht die duidelijk wordt uit haar geschriften.

Wanneer slechte dingen gebeuren met Gods volk, dan is het dankzij het begrip van de Grote Strijd dat gaande is tussen Christus en Satan, houden wij ’t juiste perspectief. Ondanks het niet mogelijk is om alle waaroms en waarvoors uit te leggen op elke specifieke gebeurtenis, we realiseren ons dat een zeer groot gevecht gaande is.

Voor mij betekent dit een ander positief punt om de geschriften te accepteren van Ellen White. Haar begrip van God, Zijn strijd met Satan – zowel het ontstaan van de zonde als het einde van zondeprobleem – zijn zo duidelijk, waarom zou ik iets anders accepteren, aangezien al het werk van haar gebaseerd zijn op de Geschriften?

3. Spirituele zegeningen

Door de raadgevingen van God na te leven, zoals deze ons gegeven zijn door Ellen White, resulteren in een positieve levensstijl en vle zegeningen. Laar mij beginnen met een paar voorbeelden

Enige Jaren geleden werd er ik de Noord-Amerikaanse Divisie een onderzoek gehouden naar kerkgroei. Een van onderzoeksvragen was over de hoeveelheid van reguliere studie in de boeken van Ellen White. Van hun antwoorden konden 2.848 aangewezen woorden als lezers en 5.375 als niet lezers. Op een later tijdstip werden de gegevens geanalyseerd om de impact zien wat reguliere studie is van boeken van Ellen White in de levens van leden.

De resultaten

Onderwerp (in procenten) Lezers Niet-Lezers

Sterke band met Jezus Christus 85 59

Zekerheid om goed te zijn in de ogen van God 82 59

Dagelijks bijbelstudie 82 47

Geven van ‘extra’ gaven voor zending/ evangelisatie 76 46

Actief in getuigen het afgelopen jaar 73 49

Dagelijks familie – aanbidding 70 42

Bijbelstudies met niet Adventisten in het afgelopen jaar 45 26

Regelmatige samenkomsten in kleine huisgroepen 40 20

Er waren nog elf andere categorieën. In elke waren steeds diegene die Ellen White boeken bestudeerden hogere percentages dan niet lezers. Een andere reden waarom ik de geschriften van Ellen White zo waardevol vind in mijn eigen leven is een ding dat duidelijk werd uit de onderzoeksresultaten – dat mijn wandel met de Heer en mijn ervaringen als een van Zijn volgelingen veel rijker is, door tijd te hebben besteed met Gods raadgevingen als deze gegeven waren door Ellen White. Ik kan niet voor iemand anders spreken, maar ik heb het nodig.

4. Voordeel in gezondheid.

Naast de geestelijke voordelen die komen van het lezen en toepassen van de raadgevingen die gevonden worden in de boeken van Ellen White, zijn er ook zichtbare voordelen in het kader van de gezondheid. Gedurende de recente jaren, is een zeker discussie ontstaan, wat Mevr. White schreef over gezondheid. Sommige critici, hebben geclaimde dat ze haar leerstellingen kreeg van andere negentiende eeuwse gezondheidshervormers. Zij zei dat haar gezondheidsprincipes kwamen van God.

Eind jaren 1860 en begin 1870, waren er in Amerika een aantal gezondheidshervormers die pleiten dat er geen zout meer gebruikt moest worden. Ellen White zag het anders. Maar haar reden om dit te doen was bijzonder voor mij.

“Ik gebruik een beetje zout, en heb het ook altijd gedaan, omdat van het licht wat gegeven is door God. Dit artikel, in plaats van afwijzing, is juist essentieel voor het bloed. De waaroms en waarvoors van dit zijn mij niet duidelijk, maar ik geef u de instructie zoals die aan mij gegeven is.” CD 344

Ik ben niet hier vandaag om opnieuw te praten vanwaar zij haar gezondheidsboodschap vandaan heeft. Echter ik deel met u waarom ik vind dat haar raadgevingen vandaag de dag nog steeds relevant is. Echter, ik moet zeggen dat ik nu een beetje vreemd vind, vooral nu in zoveel gebieden van de gezondheidszorg, nu laat zien, wat God, Ellen White liet zien ruim 140 jaar geleden, dat het nu Adventisten die afstappen van haar raadgevingen.

Waarom zeg ik dit? Omdat Time, magazine het beter verwoord dat dat ik het ooit zou kunnen doen. In de editie van 28 oktober 1966. werd het eerst voorlopige onderzoek van de eerst Adventist Health Study gehouden in Californie gepubliceerd., De eerste bevinden waren fenomenaal. Dat Time ze omschreef als; “ The Adventist Advantage” Duidelijk heb ik niet de tijd om deze studie in detail met u door te nemen, maar enkele feiten uit dit rapport, en daaropvolgende studies, zijn waard om vermeld te worden.

De eerste Adventist Heatlth Study werd gehouden tussen 1958 en 1965, bij Californische Adventisten. De onderzoekers maakten geen verschil tussen adventisten die dagelijks vlees aten, wekelijks of maandelijks of nooit. Noch maakte het onderzoek onderscheid tussen lacto-ovo-vegetariers en totale veganisten. Desondanks Zevende-dags Adventisten (inclusief de niet-vegetariërs) hadden een duidelijk minder doden van een aantal van gewone faltale ziekten in vergelijking met de Californische bevolking. Het wet bekend dat Adventisten slechts:

20% long kanker hadden

5% Keel, mond en slokdarmkanker

32% Bronchitis en astma

28 % Maagkanker

34% darmkanker

13% Lever cirrose

Volgens een vervolg onderzoek welke begon in 1974, bleken Adventistische mannen gemiddeld 8.9 jaar langer te leven dat de totale Californische populatie, Adventistiche vrouwen gemiddeld 7.5 langer.

Vegetarische Adventistische mannen leven zelfs 3.7 jaar langer dan hun niet-vegetarische “broeders”

Vergelijkende studies in andere landen lieten vergelijkbare uitkomsten zien.

In 1982 de Deense Kankerregistratiebureau in Kopenhagen, maakte melding van een 35-jarig onderzoek, dat slecht 1 in 10 adventisten kanker, zou kunnen krijgen, tegen 1 op 4 voor de Deense bevolking als geheel.

In 1983 een Nederlandse studie liet een 8.9 langere levensverwachting voor Adventistische mannen en 3.9 voor adventistische vrouwen, vergelijking met de bevolking in het algemeen

Een Poolse studie maakte melding dat in 1985 dat Adventistische mannen een 9.5 langere levensverwachting hadden en vrouwen, 4.5 langere verwachting

En de statistieken gaan als maar door. Ik weet niet hoe u erover denkt, maar zulke cijfers maken mij wakker en attent wat Ellen White zei, hetgeen wat zij van God hoorde over gezondheid,is zij nog voor mij relevante voor mij vandaag? Ik denk van wel! In een wereld die gek wordt over nieuwe dieet plannen, programma’s en rages, de boodschappen die God onze kerk gaf door Ellen White zijn goed en gericht – ze hebben de proef des tijds doorstaan.

6 Belangrijkheid van de Bijbel

Een andere reden waarom ik de geschriften van Ellen White autoriteit vind hebben is dat ze ons geen nieuwe bijbel heeft gegeven. Door heel haarl lange leven heeft Mevr. White voortdurend mensen gewezen naar de Geschriften. Ik haar eerst 64 pagina’s tellend boek, welke orgineel in 1851, nu herdrukt in Early Writings (Eerste geschriften). Te toen 23 jarige oude auteur eindigde haar boek door te zeggen.

“Ik beveel u, geliefde lezer, het woord van God aan als de basis van uw geloof en uw handelingen.” EW 78.

Aan het einde van haar lange leven, bezochte de bijna 82 jarige dienaar van Heer de 1909 Generale conferentie gehouden in Washington DC. Het bleek het laatste congres te zijn die ze ooit bezochte. Ouderling W.A. Spicer, secretaris van de Generale Conferentie. Herhaalde Mrs. White’s laatste woorden aan de afgevaardigden.

“Zij kwam naar het platform op de laatste dag van het seizoen, om een paar worden te spreken van bemoediging en afscheid, en dan liep ze naar de kansel, waar een bijbel lag. Ze opende het boek, en hield het in de lucht, met handen die schudden vanwege haar hoge leeftijd.

“Broeders en zusters, Ik recommandeer aan u dit Boek”

“Zonder een ander woord te zeggen, sloot ze het boek en liep van de platform af, het waren haar laatse woorden in de aanwezigheid van de wereld afgevaardigden van de kerk van het overblijfsel.”

In alle facetten van haar lange leven, verhoogde Ellen White altijd de Bijbel, Nergens kan iemand een tekst vinden waar ze claimt dat haar geschriften de Bijbel overschaduwen. Eerder juist, zei ze altijd dat haar geschriften getoetst moesten wordend door de geschriften. Op geen enkel moment zei ze dat de Bijbel getoetst moest worden aan haar geschriften. Dit maakt haar uniek onder diegene die claimde een nieuwe licht hebben gekregen.

Ellen White schreef, “Te weinig aandacht wordt gegeven aan de Bijbel, en de Heer heeft een kleiner licht gegeven om mannen en vrouwen te wijzen naar het grote licht.” CM125

Gelukkig zijn onze doctrines niet gebaseerd op die van Ellen White’s visioenen, maar eerder op nadrukkelijke studie van het woord van God.. Geschiedenis laat zien dat gedurende de Sabbat en Heiligdoms conferenties van eind jaren 1840, en op andere momenten, God verkoos om de pioneers dieper te laten studeren door middel van de aanwijzing die Ellen White kreeg middels de visoenen. Wetende dat dit waar is, Find ik ellen Whites doctrinele inzichten meer dan gewoon meditatief moment, voor mij heeft ze autoriteit. Ik zeg dit niet, zoals sommige critici zeggen, dat ze zwak commentaar gaf. Maar voor mij kijk ik naar haar uitspraken met meer autoriteit, dan vele andere schrijvers vanwege de Bron (hoofdletter B) van haar inzichten.

6 Impact op kerkelijke instituten.

Een andere reden dat ik Ellen White adviezen nog steeds relevant is, heeft te doen met de impact op kerkelijke instituten, zovel in het ontstaan, als het besturen ervan.

Wij niet alleen een preek-pastoraat; Adventisten staan achter het wereld wijde educatie systeem, en het wereld wijde uitgeverswerk. Ook het medisch werk is internationaal bekend, en voor een groot deel als gevolg van de geschriften van Ellen White.

Het feit dat deze werldewijde programma’s nooit bereikt zouden kunnen worden zonder de inzichten enprincipes die uiteengezet zijn door Ellen White. Maar het niet hun werelde scoop dat ze speciaal maakt, maar eerder hun uniek doelen. Adventistische shcolen,k uitgevers huizen en medische facilitatien zijn er niet alleen maar omdat ze worden bestuurd door religeuze menen, maar omdat ze voorzichtg principes naleven die bepaald zijn door God door de geschriften van Ellen White.

Sommige niet-Adventisten vinden dan ook dat zonder Ellen White, Adventisten zoals wij het vandaag de dag kennen het nooit zouden hebben overleefd. Kenneth L. Woordward, Newsweek religeuze redacteur omschreef ’t als volgt:

“Als het (Kerk der Zevende-dags Adventisten) haar moederlijke oprichtster verliest, dan verliest de kerk waarschijnlijk ook haar uitdrukkelijke visionaire ziel.”

Of zij vandaag de dag nog relevant is voor mij? Ik zou zeggen, zeker zo! Als zelfs niet-Adventisten erkennen dat Ellen White’s visie (of moet ik zeggen visioenen?) deze kerk voortstuwen.

7 voorspellingen.

Ik kan ook een aantal van haar indrukwekkende voorspellingen noemen. Ik moet toegeven dat Ellen White voornamelijk niet bekend is voor haar voorspellingen. In vergelijking met alle moderne ‘profeten’ of helderzienden die elke december hun tien beste voorspellingen geven voor het volgende jaar, of die hun voorspellingen zou bijzonder vaag houden, zodat ze voor elke tijdsperiode opnieuw geïnterpreteerd woorden en gepast voor de gemaakt voor de mensen, zover de tijd vordert. Ellen White inzicht in wat er gaat gebeuren in de eindtijd, is nooit in tegenspraak geweest met gebeurtenissen. Vandaag economische onzekerheid, politieke strijd, sociale onrust, verval in morele waarden enorme, New Age opwekking van spiritisme en de wereldwijde interesse voor religieuze eenheid – zijn allemaal opmerkelijke uitkomsten van haar voorspellingen.

Wij zijn zo bekend met sommige van haar voorspellingen dat ze ons nauwelijks meer opvallen. Echter, wanneer je ze afzet tegen de tijdsperiode waarin ellen White woont, dat het niets anders dan opmerkelijk genoemd mag worden.

Bijvoorbeeld, haar claim dat oorlogen zouden voortduren tot Christus komt, klonk vreemd in een wereld voor Eerste Wereldoorlog periode, waar het geloof was dat alles alleen maar beter en bet zouden worden. Zelfs na de horror van de Eerste wereld oorlog, waarschuwde ellen White over duizenden schepen die zouden verdwijnen in de diepten der zee, en marineschepen die zouden verdwijnen (1890) en economische schommelingen zouden komen (1909) moest wel heel vreemd gevonden worden. Maar nu de wereld door de wereldwijde depressie ging van de jaren 1920 en 1930, en niet te vergeten van de Tweede Wereldoorlog, plus alle oorlogen in verscheidene plaatsen sindsdien, wat zij voorspelde leek heel veel op de dagelijkse krant van vandaag de dag.

Als verschrikkelijke dingen gebeuren, als gevolg van criminaliteit, vervuiling in de steden en de afbraak van normen en waarden – zaken waarvoor God ons gewaarschuwd heeft voordat het allemaal gebeurde door Ellen White geeft een relevantie aan de andere dingen zi hij geschreven, dat anders nooit was opgemerkt.

8. Impact van haar leven.

Iets anders over Ellen White dat haar autoriteit en relevantie geeft voor mij is de vrucht van haar leven. Gedurende haar leven had zij geen kerkelijke posities. Verassend als het mag zijn voor student van de negentiende eeuwse religieuze beweging, Ellen White had geen monument van zichzelf achter gelaten. In plaats daarvan was haar leven gedreven door een bepaalde doelgerichtheid verbonden met haar roeping om Gods boodschapper te zijn. Ze focuste om God beter te begrijpen als ze dit vergelijk met anderen boodschappen aan haar persoonlijk. A.G. Daniells, Generale Conferentie voorzitter van 1901- 1922 en een co-werker met Ellen White schreef in 1935

“Ik kan zeggen dat het mijn diepe overtuiging is dat Mevr. White leven het leven van een ieder ander die ik ook gekend heb of mee ben omgegaan ver te boven gaat… Ik heb nooit gehoord van haar eigen trots van hetgeen God met haar mogelijk heeft gemaakt of de prachtige gevolgen van haar werkzaamheden. Zij was blij met haar vruchten, maar gaf al de glorie aan God, die door haar werkte.”

9 Fysieke fenomenen

Een reden voor het geven van autoriteit aan de geschriften van Ellen White is dat sommige wellicht verwachten dat ik als eerste haar fysieke fenomeen zou aanduiden, dat haar visioenen begeleiden. Dat ze niet ademde, dat haar ogen open beleven, en dat ze volledige bewusteloos was van haar omgeving, terwijl ze in haar visioenen was, in overeenstemming van de fysieke fenomenen die ook de Bijbelse profeten hadden. Het is feit dat dit bijdraagt aan haar autoriteit, van haar geschriften. Maar ik weet ook dat Satan fysieke fenomenen kan nabootsten. Dus voor mij, net als voor de pioniers, hebben de fysieke fenomeen die Ellen White had, bijgedragen aan het geloven in de hemelse origine van haar visioenen, maar zijn ze op zichzelf coherent bewijst. Echter, als God bovennatuurlijk moeit doet om mij te helpen dat Hij sprak door Ellen White, dat moet ik daar rekening mee houden, Want in bijbelse tijden vond God dat verwerping van Zijn profeten een verwerping van Hemzelf.

10 Zelf Authentiek

Laat mij een laatste reden aanwijzen voor het feit dat ik vind dat Ellen White’s boodschappen voor mij persoonlijk waardevol zijn. Ik moet toegeven het is een zeer subjectieve reden, maar dat betekent niet dat het geen geldige is. Wanneer ik haar geschriften lees, Hoor ik de stem van God spreken door mijn ziel , in andere woorden, haar geschriften maken zichzelf - authentiek.

Wanneer Ik de Wens der Eeuwen lees, lees ik niet alleen over Jezus, Ik ontmoet Hem in de pagina’s van dat boek. In haar hoofdstuk “Gethsemane,”, haar beschrijving van Christus rechtmaak en kruisiging, voel ik mezelf niet een zomaar een iemand die van veraf kijkt. Geheel anders, ik word getrokken in het verhaal. I ben daar aan het slapen met de discipelen in de Hof. Christus vraagt aan mij om met Hem te wachten en waken. Het is niet Peter die bij het vuur staat, ik sta naar hem. In de rechtbank, sta ik daar tussen de wilde menigte. En op de verschrikkelijke berg van de kruisiging, ben ik daar die de nagels sla in de onschuldige handen van Christus. Ik sta daar aan het bibberen als Hij daar hang gebroken, bebloed en bezeerd aan het kruis. Maar als ik lees, ergens schijnt er in lich in mij door zonde bewolkte gedachten dat hij voor mij stierf. En in mijn gedachten hoor Ik Jezus bidden, “ Vader, vergeef Jim, want hij heeft totaal niet door waar hij mee bezig is.”

Net als ik de Getuigenissen lees, wordt ik gedreven tot mij knieën, net als de mensen waar de boodschappen oorspronkelijk voor bedoeld waren, meer dan 100 jaar terug. Tragisch dat sommige mensen zich alleen bezig houden dat er allemaal “mag niets” staan in de geschriften van ellen white. Maar het zijn diezelfde “mag niets” die mensen zien, en welke Ellen White verwoorde als kansen en mogelijkheden om ons dichter tot God te brengen als wij in liefde weten dat wij die dingen doen, waarvan onze Schepper weet dat die de meeste vreugde en plezier geeft in het leven.

Conclusie

Wilt u meer lijken als Jezus? Wilt u een sterker Christelijke ervaring, een hechter relatie met Christus, een langer gezonder leven? Als dat is dan recommandeer ik aan u opnieuw de speciale geschenken die God onze kerk heeft gekregen door de geschriften van Ellen White. Voor mij, zijn zij net zo up-to-date als volgende weeks krant, en ze zijn meer relevant dat het nieuwst uitgegeven zelfhulp boek.

Dat is waarom ik kom naar de plaats waar ik kan kennen en erkennen wat de getuigenissen zijn voor mij. Niet om voor iemand anders te gebruiken, maar om mij te helpen in mijn dagelijkse Christelijke wandel. De gave van de geest van profetie was voor mij gegeven. Niet om te oordelen of u te bekritiseren. God gaf Zijn kerk dit waardevol geschenk op mij dichter tot Jezus te helpen. Hij gaf mij de noodzaak om dieper te gaan in Gods Woord door middel van studie. En het belangrijks. Hij gaf de gave om mij te helpen om gered te staan voor Christus wederkomst.

Mijn vriend als er iemand is die nog niet dit kostbaar geschenk gebruikt, dit kleiner licht wat wijst naar het groter licht – misschien heeft u het nooit, of ooit eens gebruikt, en voor een bepaalde reden mee bent gestopt, wil ik u uitnodigen om opnieuw dit boek ter hand te nemen. Vergeet niet koning Jehosphafat waarschuw tegen het oude Israël als gevonden in 2 Kronieken 20:20 is net zo relevant vandaag als toen hij het eerder zei.

“Geloof in de Here uw God, en u zal bevestigd worden, geloof in zijn profeten, dan zal u voorspoedig leven.”

© 2004 www.whiteestate.org/issues/thelight.html