You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

De duizendjarige periode

Van vele zijden hoor ik, dat er straks een duizendjarig vrederijk komt, en dat Christus bij Zijn Tweede komst met de Joden duizend jaar de wereld zal regeren. Zou dat een mogelijkheid kunnen zijn?

Ik wil echter op deze vraag ingaan en wel te verstaan te beginnen met de Tweede Komst van Christus.

Het Oude- en het Nieuwe Testament bevat wel 1500 specifieke referenties die naar de komst van onze Here verwijzen. Enkele zal ik hiervan noemen.

Johannes 14:1-3 “Uw hart worde niet ontroerd; gij gelooft in God, gelooft ook in Mij. In het huis Mijns Vaders zijn vele woningen - anders zou Ik het u gezegd hebben - want Ik ga heen om u plaats te bereiden; en wanneer Ik heengegaan ben en u plaats bereid heb, kom Ik weder en zal u tot Mij nemen, opdat gij zijn moogt waar Ik ben”.

Hebr. 9:28 “Zo zal ook Christus, nadat Hij Zich ιιnmaal geofferd heeft om veler zonden op Zich te nemen, ten tweede male zonder zonde aanschouwd worden door hen, die Hem tot hun heil verwachten”.

Noot: Christus deed echter geen enkele zonde toen Hij voor de eerste keer op deze aarde kwam, maar Hij droeg de zonden van de wereld. Voor de tweede keer, draagt Hij de zonden van de wereld niet meer. Indien een mens niet beleden en vergeven zonden in zichzelf draagt, dan betekent Zijn Tweede Komst de dood. Hij komt niet meer om te redden, maar om te oordelen. Het loon te geven, naardat zijn werken is.

Titus 2:11-14 “… verwachtende de zalige hoop en de verschijning der heerlijkheid van onze grote God en Heiland, Christus Jezus …”.

Openbaring 19:11-16 “En ik zag de hemel geopend, en zie, een wit paard; en Hij, die daarop zat, wordt genoemd Getrouw en Waarachtig en Hij velt vonnis en voert oorlog in gerechtigheid. … En uit Zijn mond kwam een scherp zwaard, om daarmede de heidenen te slaan. En Hijzelf zal hen hoeden met een ijzeren staf en Hijzelf treedt de persbak van de wijn der gramschap Gods, des Almachtigen. En hij heeft op Zijn kleed en op Zijn dij geschreven de naam Koning der koningen en Here der heren”.

Openb. 22:20 “Hij, Die deze dingen getuigt zegt: Ja, Ik kom spoedig. Amen, kom, Here Jezus”.

Is Zijn komst letterlijk?

In het Nieuwe Testament zijn er meer dan 40 duidelijke teksten die de wijze van Christus’ Tweede Komst beschrijft. De teksten beschrijven deze gebeurtenis als een letterlijk, zichtbare, persoonlijke en publieke verschijning.

De volgende teksten zijn alleen maar een paar voorbeelden.

Hand. 1:9-11“En nadat Hij dit gesproken had, werd Hij opgenomen, terwijl zij het zagen en een wolk onttrok Hem aan hun ogen. En toen zij naar de hemel staarden, terwijl Hij henenvoer, zie twee mannen in witte klederen stonden bij hen, die ook zeiden: Galilese mannen, wat staat gij daar en ziet naar de hemel? Deze Jezus, die van u opgenomen is naar den hemel, zal op dezelfde wijze wederkomen, als gij Hem ten hemel hebt zien wedervaren”.

Openbaring 1:7 “Zie, Hij komt met de wolken en elk oog zal Hem zien, ook zij die Hem hebben doorstoken; en alle stammen der aarde zullen over Hem weeklagen. Ja, amen”.

Matth. 24:24-27 “… Want gelijk de bliksem komt van het Oosten en gaat naar het Westen, zo zal de komst van de Zoon des mensen zijn”.

Matth. 24:31 “En Hij zal Zijn engelen uitzenden met luid bazuingeschal en zij zullen Zijn uitverkorenen verzamelen uit de vier windstreken, van het ene uiterste der hemelen tot het andere”.

Lucas 21:26-27 “…Want de machten der hemelen zullen wankelen. En dan zullen zij den Zoon des mensen zien komen op een wolk.met grote macht en heerlijkheid”.

Matth. 25:31-46 “Wanneer dan de Zoon des mensen komt in Zijn heerlijkheid en al de engelen met Hem, dan zal Hij plaats nemen op de troon Zijner heerlijkheid. En al de volkeren zullen vσσr Hem verzameld worden, en Hij zal ze van elkander scheiden, zoals de herder de schapen scheidt van de bokken, en Hij zal de schapen zetten aan Zijn rechterhand en de bokken aan Zijn linker hand. Dan zal de Koning tot hen, die aan Zijn rechterhand zijn, zeggen: Komt, gij gezegende Mijns Vaders, beλrft het Koninkrijk, dat u bereid is van de grondlegging der wereld af. … Dan zal Hij ook tot hen, dien aan Zijn linkerhand zijn, zeggen: Gaat weg van Mij, gij vervloekten, naar het eeuwige vuur, dat voor de duivel en zijn engelen bereid is… En deze zullen heengaan naar de eeuwige straf, maar de rechtvaardigen naar het eeuwige leven”.

Noot. De beslissing is voor allen gevallen bij Christus’ Wederkomt. Voor hen die Hem trouw zijn, krijgen het eeuwige leven en zij die Hem ontrouw zijn, de eeuwige dood.

1 Thess. 4:14-18 “Want de Here zelf zal op een teken, bij het roepen van een aartsengel en bij het geklank ener bazuin Gods, nederdalen van den hemel, en zij, die in Christus gestorven zijn, zullen het eerst opstaan, daarna zullen wij levenden, die achterbleven, samen met hen op de wolken in een oogwenk weggevoerd worden, den Here tegemoet in de lucht, en zσ zullen wij altijd met den Here wezen. Vermaant elkander dus met deze woorden”.

Noot. Diegenen, die in Christus gestorven zijn en de levenden gaan Hem tegemoet in de lucht, zij blijven niet op deze aarde. Bij Christus’ Tweede Wederkomst zet Hij Zijn voeten niet op de aarde.

1 Corinthiλrs 15:50-57 “Zie, ik deel u een geheimenis mede. Allen zullen wij niet ontslapen, maar allen zullen wij veranderd worden in een ondeelbaar ogenblijk, bij de laatste bazuin, want de bazuin zal klinken en de doden zullen onvergankelijk opgewekt worden en wij zullen veranderd worden. Want dit vergankelijkheid moet onvergankelijkheid aandoen en dit sterfelijke moet onsterfelijkheid aandoen. En zodra dit vergankelijke onvergankelijkheid aangedaan heeft, en dit sterfelijke onsterfelijkheid aangedaan heeft, zal het woord werkelijkheid worden, dat geschreven is: De dood is verzwolgen in de overwinning. Dood waar is uw overwinning? Dood waar is uw prikkel? De prikkel des doods is de zonde en de kracht der zonde is de wet”.

Noot: De dood is verzwolgen, die is niet meer. De opgestane doden, die levend zijn geworden en de levenden die met Hem verbonden zijn, zijn Hem tegemoet in de lucht gegaan om nooit meer te sterven.

Is het noodzakelijk dat Hij komt?

De Bijbel maakt niet alleen het doel van Zijn Komst, maar ook de wijze waarop Hij komt en het doel van Zijn Komst duidelijk.

Johannes 14:1-3 “Uw hart worde niet ontroerd; gij gelooft in God, gelooft ook in Mij. In het huis Mijns Vaders zijn vele woningen - anders zou Ik het u gezegd hebben - want Ik ga heen om u plaats te bereiden; en wanneer Ik heengegaan ben en u plaats bereid heb, kom Ik weder en zal u tot Mij nemen, opdat gij zijn moogt waar Ik ben”.

Noot: Christus komt weder, om Zijn volk tot Zich te nemen.

Openbaring 14:14-20 “ En ik zag en zie een witte wolk, en op de wolk iemand gezeten als eens mensen Zoon met een goeden kroon op Zijn hoofd en een scherpe sikkel in Zijn hand. En een andere engel kwam uit de tempel en riep met luider stem tot Hem, Die op de wolk gezeten was: Zend Uw sikkel uit en maai, want de ure om te maaien is gekomen, want de oogst der aarde is geheel rijp geworden. En Hij, die op de wolk gezeten was, zond Zijn sikkel uit op de aarde, en de aarde werd gemaaid.

En een andere engel kwam uit den tempel, die in de hemel is, ook hij met een scherpe sikkel. En een andere engel kwam uit het altaar; deze had macht over het vuur en hij riep met luider stem tot hem, die de scherpe sikkel had zeggende: Zend uw scherpe sikkel uit en oogst de trossen van de wijngaard der aarde, want zijn druiven zijn rijp.En de engel wierp zijn sikkel op de aarde en oogstte den wijngaard der aarde en wierp het in den groten persbak van de gramschap Gods. En de persbak werd getreden buiten den stad, en er kwam bloed uit den persbak tot aan de tomen der paarden, zestienhonderd stadiλn ver”.

Noot. De oogst der aarde is geheel rijp geworden, zowel voor de kinderen Gods als voor diegenen die geen juiste relatie met Hem willen weten. De gelovigen worden geoogst door Christus en de ongelovigen worden geoogst door de engel met de scherpe sikkel en worden gedood.

Matth 13:39-43 “De vijand die gezaaid heeft is de duivel; de oogst is de voleinding der wereld; de maaiers zijn de engelen. Zoals nu het onkruid verzameld wordt en met vuur verbrand, zo zal het gaan bij de voleinding der wereld. De Zoon des mensen zal Zijn engelen uitzenden en zij zullen uit Zijn Koninkrijk verzamelen al wat tot zonde verleidt en hen, die de ongerechtigheid bedrijven, en zij zullen hen in den vurige oven werpen; daar zal het geween zijn en het tandengeknars. Dan zullen de rechtvaardigen stralen als de zon in het Koninkrijk huns Vaders”.

Noot. Hier ziet u ook, dat de rechtvaardigen zullen stralen als de zon en de onrechtvaardigen worden bij de oogst, de voleinding van de wereld, gedood.

1 Thess. 4:14-18 “Want de Here zelf zal op een teken, bij het roepen van een aartsengel en bij het geklank ener bazuin Gods, nederdalen van den hemel, en zij, die in Christus gestorven zijn, zullen het eerst opstaan, daarna zullen wij levenden, die achterbleven, samen met hen op de wolken in een oogwenk weggevoerd worden, den Here tegemoet in de lucht, en zσ zullen wij altijd met Den Here wezen. Vermaant elkander dus met deze woorden”.

Noot. De rechtvaardige doden die zijn opgewekt en de rechtvaardige levenden gaan samen Hem tegemoet in de lucht.

1 Corinthiλrs 15:50-57 “Zie, ik deel u een geheimenis mede. Allen zullen wij niet ontslapen, maar allen zullen wij veranderd worden in een ondeelbaar ogenblijk, bij de laatste bazuin, want de bazuin zal klinken en de doden zullen onvergankelijk opgewekt worden en wij zullen veranderd worden. Want dit vergankelijkheid moet onvergankelijkheid aandoen en dit sterfelijke moet onsterfelijkheid aandoen. En zodra dit vergankelijke onvergankelijkheid aangedaan heeft, en dit sterfelijke onsterfelijkheid aangedaan heeft, zal het woord werkelijkheid worden, dat geschreven is: De dood is verzwolgen in de overwinning. Dood waar is uw overwinning? Dood waar is uw prikkel? De prikkel des doods is de zonde en de kracht der zonde is de wet”.

Noot. Christus geeft aan de gelovigen de onsterfelijkheid bij Zijn Komst.

2 Thess. 1:7-10 “Aan de verdrukkers, verdrukking te vergelden, en aan u , die verdrukt wordt, verkwikking tezamen met ons, bij de openbaring van den Here Jezus van de hemel met de engelen Zijner kracht, in vlammend vuur, als Hij straf oefent over hen, die God niet kennen en het evangelie van onze Here Jezus niet gehoorzamen. Deze zullen boeten met een eeuwig verderf, ver van het aangezicht des Heren en van de heerlijkheid Zijner sterkte, wanneer Hij komt, om op dien dag verheerlijkt te worden in Zijn heiligen en met verbazing aanschouwd te worden in allen, die tot geloof gekomen zijn;want ons getuigenis heeft geloof gevonden bij u”.

Noot. Hier worden diegenen gestraft die het evangelie van onze Here ongehoorzaam zijn geweest.

Openbaring 22:12 “Zie, Ik kom spoedig en Mijn loon is bij Mij om een ieder te vergelden, naardat zijn werk is”.

Noot. Een ieder krijgt zijn loon, naardat zijn werk is. Diegenen die God trouw zijn het eeuwig leven en diegenen die God ontrouw zijn, de eeuwige dood.

1 Johannes 3:8 “Wie de zonde doet is uit de duivel, want de duivel zondigt van den beginnen. Hiertoe is de Zoon van God geopenbaard, opdat Hij de werken des duivels verbreken zou”.

Noot. Christus is gekomen, om het werk van de duivel te verbreken.

2 Petrus 3:10-13 “Maar de dag des Heren zal komen als een dief. Op dien dag zullen de hemelen met gedruis voorbijgaan en de elementen door vuur vergaan, en de aarde en de werken daarop zullen gevonden worden. Daar al deze dingen aldus vergaan, hoedanig behoort gij dan te zijn in heiligen wandel en godsvrucht, vol verwachting u spoedende naar de komst van de dag Gods ter wille waarvan de hemelen brandende zullen vergaan en de elementen in vuur zullen wegsmelten. Wij verwachten echter naar Zijn belofte nieuwe hemelen en een nieuwe aarde, waar gerechtigheid woont”.

Noot. Alle elementen zullen door vuur vergaan.

Wat gebeurt er na Jezus Komst?

We vragen ons vaak af, wat gebeurt er na Jezus Tweede Komst? De eenvoudigste manier om deze vraag te beantwoorden is om Openbaring 19:11 tot en met Openbaring 20 te lezen. Van deze verzen leren we dat de 1000 jaren direct zullen volgen na de Tweede Komst van Jezus Christus. Gewoonlijk wordt het “Het Millennium” genoemd. Dit woord wordt niet gevonden in de Bijbel, maar is een Engels woord, gevormd door twee Latijnse woorden “Mille” (1000) en “Annus”(een jaar), en de betekenis hiervan is heel eenvoudig - “Eιn duizend jaar”.

1. Gebeurtenissen bij het begin van het millennium

De Wederkomst van Jezus: Wanneer we Openbaring 19:11 met 1 Thess. 4:14-18 vergelijken is dit een duidelijk startpunt voor de duizend jaar.

Openb. 19:11“En ik zag de hemel geopend, en zie, een wit paard; en Hij, die daarop zat, wordt genoemd Getrouw en Waarachtig en Hij velt vonnis en voert oorlog in gerechtigheid”

1 Thess. 4:14-18 “Want de Here zelf zal op een teken, bij het roepen van een aartsengel en bij het geklank ener bazuin Gods, nederdalen van den hemel, en zij, die in Christus gestorven zijn, zullen het eerst opstaan, daarna zullen wij levenden, die achterbleven, samen met hen op de wolken in een oogwenk weggevoerd worden, den Here tegemoet in de lucht, en zσ zullen wij altijd met Den Here wezen. Vermaant elkander dus met deze woorden”.

De rechtvaardige doden staan op: Openbaring 20:4-6“En ik zag tronen, en zij zetten zich daarop, en het oordeel werd hun gegeven; en ik zag de zielen van hen, die onthoofd waren om het getuigenis van Jezus en om het woord van God, en die noch het beest noch zijn beeld hadden aangebeden en die het merkteken niet op hun voorhoofd en op hun hand ontvangen hadden en zij werden weder levend en heersten als koningen met Christus, duizend jaren lang. En de overige doden werden niet meer levend, voordat de duizend jaren voleindigd waren. Dit is de eerste opstanding. Zalig en heilig is hij, die deel heeft aan de eerste opstanding; over hen heeft de tweede dood geen macht, maar zij zullen priesters van God en van Christus zijn en zij zullen met Hem als koningen heersen, die duizend jaren”.

De levende heiligen gaan de Here tegemoet in de lucht: Vergelijk 1 Thess. 4:17 met Matth. 24:31

1 Thess. 4:17“Want de Here zelf zal op een teken, bij het roepen van een aartsengel en bij het geklank ener bazuin Gods, nederdalen van den hemel, en zij, die in Christus gestorven zijn, zullen het eerst opstaan, daarna zullen wij levenden, die achterbleven, samen met hen op de wolken in een oogwenk weggevoerd worden, den Here tegemoet in de lucht, en zσ zullen wij altijd met Den Here wezen”.

Matth. 24:31 “En Hij zal Zijn engelen uitzenden met luid bazuingeschal en zij zullen Zijn uitverkorenen verzamelen uit de vier windstreken, van het ene uiterste der hemelen tot het andere”.

Johannes 14:3 “En wanneer Ik heengegaan ben en u plaats bereid heb, kom Ik weder en zal u tot Mij nemen, opdat gij zijn moogt waar Ik ben”.

Johannes 13:36 “Simon Petrus zeide tot Hem: Here, waar gaat Gij heen? Jezus antwoordde: Waar Ik heenga kunt gij Mij nu niet volgen, maar gij zult later volgen”.

Johannes 17:24 “Vader, hetgeen Gij Mij gegeven hebt - Ik wil, dat, waar Ik ben ook zij bij Mij zijn, om Mijn heerlijkheid te aanschouwen, die Gij Mij gegeven hebt, want Gij hebt Mij liefgehad vσσr de grondlegging der wereld”.

Noot: De teksten tonen duidelijk aan, dat alle rechtvaardigen vergaderd worden en naar de hemel gaan met Christus bij de Tweede Komst.

De levende zondaren worden gedood: Openbaring 19:11-16, 21 “En ik zag de hemel geopend, en zie, een wit paard; en Hij, die daarop zat, wordt genoemd Getrouw en Waarachtig en Hij velt vonnis en voort oorlog in gerechtigheid. … En uit Zijn mond kwam een scherp zwaard, om daarmede de heidenen te slaan.En Hijzelf zal hen hoeden met een ijzeren staf en Hijzelf treedt de den persbak van de wijn der gramschap Gods, des Almachtigen. En hij heeft op Zijn kleed en op Zijn dij geschreven den naam Koning de koningen en Here der heren”. “En de overigen werden gedood met het zwaard, dat kwam uit den mond van Hem, die op het paard zat; en de vogels werden verzadigd van hun vlees”.

Vergelijk de bovenstaande tekst met 2 Thess. 1:7-9 “Aan de verdrukkers, verdrukking te vergelden, en aan u , die verdrukt wordt, verkwikking tezamen met ons, bij de openbaring van den Here Jezus van de hemel met de engelen Zijner kracht, in vlammend vuur, als Hij straf oefent over hen, die God niet kennen en het evangelie van onze Here Jezus niet gehoorzamen. Deze zullen boeten met een eeuwig verderf, ver van het aangezicht des Heren en van de heerlijkheid Zijner sterkte“.

De aarde woest en verlaten: Openbaring 16:17-21”En de zevende (engel) goot zijn schaal uit in de lucht en er kwam een luide stem uit den tempel, van den troon, zeggende: Het is geschied. En er kwamen bliksemstralen en stemmen en donderslagen, en er geschiedde een grote aardbeving, zσ groot als er geen geweest is, sedert een mens op de aarde was: zσ hevig was deze aardbeving, zσ groot. En de grote stad viel in drie stukken uiteen en de steden der volken stortten in. En het grote Babylon werd voor God in gedachtenis gebracht, om daaraan de beker met den wijn van de gramschap Zijns toorns te geven. En alle eilanden vluchtten weg en bergen werden niet meer gevonden. En grote hagelstenen, een talent zwaar, vielen uit den hemel op de mensen, en de mensen lasterden God vanwege de plaag van den hagel, want de plaag daarvan was zeer groot”.

Noot: Christus zegt hier: “Het is geschied”. Hij zegt niet er komt nog eens een duizend jarige regering hier op deze aarde met Mij. Het is het einde van deze wereld geschiedenis. Gods Rijk wordt opgericht na de duizend jaar hier op deze aarde. Want de onrechtvaardigen zijn gestorven en de rechtvaardigen zijn opgenomen in de hemel. Ze zijn Hem tegemoet gegaan in de lucht, om eeuwig met Hem te zijn.

Vergelijk het ook met Openbaring 6:14-17 “En de hemel week terug als een boekrol, die wordt opgerold, en alle berg en eiland werd van zijn plaats gerukt. En de koningen der aarde en de groten en de oversten over duizend en de rijken en de machtigen en iedere slaaf en vrije verborgen zich in de holen en de rotsen der bergen; en zij zeiden tot de bergen en tot de rotsen: Valt op ons en verbergt ons voor het aangezicht van Hem, Die gezeten is op den troon van het Lam; want de grote dag van hun toorn is gekomen en wie kan bestaan?”

Jeremia 25:30-33 “Gij zult ook tot hen al deze woorden profeteren en tot hen zeggen: De Here zal brullen uit den hoge en uit Zijn heilige woning Zijn stem verheffen; geweldig zal Hij brullen tegen Zijn dreve, een roep als van druiventreders zal Hij aanheffen tegen alle inwoners der aarde. Krijgsrumoer verbreidt zich tot aan het einde der aarde, want de Here heeft een rechtsgeding met de volken, Hij houdt gericht over alles wat leeft; de goddelozen geeft Hij over aan het zwaard, luidt het woord des Heren. Zo zegt de Here der heerscharen: Zie, rampspoed gaat van volk tot volk, een zware storm steekt op van de uithoeken der aarde, en zij die door de Here geveld zijn, zullen te dien dage liggen van het ene einde der aarde tot het andere, zij zullen niet bijeengezameld, noch begraven worden; tot mest op de akker zullen zij wezen”.

Jeremia 4: 23-26 “Ik zag de aarde, en zie, zij was woest en ledig; ik zag naar de hemel, en zijn licht was er niet. Ik zag de bergen, en zie, zij beefden, en alle heuvelen schudden. Ik zag, en zie, er was geen mens, en al het gevogelte des hemels waren weggevlogen. Ik zag, en zie, de gaarde was woestijn, en al de steden waren in puin gestort, voor den Here, voor Zijn brandende toorn. ”.

Jesaja 24:1,5,6,17-22 “Zie, de Here ontledigt en verwoest de aarde, keert haar ondersteboven en verstrooit haar inwoners”. “Want de aarde is ontwijd door haar bewoners, omdat zij de wetten hebben overtreden, de inzettingen ontdoken, het eeuwig verbond verbroken. Daarom verslindt een vloek de aarde en moeten haar bewoners boeten; daarom worden de bewoners de aarde door een gloed verteerd en blijven er weinig stervelingen over”. “Schrik en kuil en strik over u, bewoners der aarde! En het zal geschieden, dat wie vlucht, voor het schrikaanjagend gedruis, in den kuil valt en dat wie uit de kuil klimt, in de strik gevangen wordt; ja, de sluizen in den hoge worden geopend en de grondvesten der aarde beven. De aarde barst geheel open, de aarde schudt hevig, de aarde wankelt vervaarlijk; de aarde waggelt zeer als een beschonkenene en zwaait heen en weer als een nachthut; want haar overtreding drukt zwaar op haar; zij valt en staat niet meer op”.

Noot: Deze bovenstaande teksten beschrijven de enorme verandering van de aarde die plaats vinden bij Zijn Tweede Komst. Het is ondenkbaar, dat het sociale leven, nijverheid, handel, landbouw, onderwijs, sport, reizen etc. zal voortduren gedurende de 1000 jaar. Deze planeet zal volledig onbewoonbaar zijn, wanneer Jezus verschijnt

Vergelijk Jeremia 4:23-26 met Genesis 1:2

Gen 1:2 “De aarde nu was woest en ledig, en de duisternis lag op den vloed…”

Noot. Het toont aan dat de aarde bij de Tweede Komst de aarde weer terecht komt in een gelijkvormige staat van chaos, abussos. Abussos beschrijft dat de aarde geheel verwoest is en geen menselijk wezen de aarde bewoont na Christus’ Komst Deze aarde woest en verlaten zal Satans gevangenis zijn gedurende de 1000 jaar.

Satan gebonden: Openbaring 20:1-3 “En ik zag een engel nederdalen uit den hemel met den sleutel des afgronds en een grote keten in zijn hand; en hij greep den draak, de oude slang, dat is de duivel en de satan en hij bond hem duizend jaren, en hij wierp hem in de afgrond en sloot en verzegelde dien boven hem, opdat hij de volkeren niet meer zou verleiden, voordat de duizend jaren voleindigd waren; daarna moet hij voor een korten tijd worden losgelaten”.

Noot. Letterlijke ketenen kunnen hier niet bedoeld zijn. De engel kan geen bovennatuurlijk wezen binden . Satan wordt gebonden door een keten van omstandigheden. De heiligen zijn in de hemel, buiten zijn bereik, en de zondaren zijn allen dood. De duivel verblijft een duizend jaar in deze omstandigheid, zodat hij niemand kan verleiden!

2. Gebeurtenissen en omstandigheden gedurende het millennium.

De heiligen regeren in de hemel met Christus: Openb. 20: 4,6; 3:21.

Openb. 20:4,6 “En ik zag tronen, en zij zetten zich daarop, en het oordeel werd hun gegeven; en ik zag de zielen van hen, die onthoofd waren om het getuigenis van Jezus en om het woord van God, en die noch het beest noch zijn beeld hadden aangebeden en die het merkteken niet op hun voorhoofd en op hun hand ontvangen hadden en zij werden weder levend en heersten als koningen met Christus, duizend jaren lang. Dit is de eerste opstanding. Zalig en heilig is hij, die deel heeft aan de eerste opstanding; over hen heeft de tweede dood geen macht, maar zij zullen priesters van God en van Christus zijn en zij zullen met Hem als koningen heersen, die duizend jaren”.

Noot. Het merkteken staat voor de zondag.

Openb. 3:21 “Wie overwint, hem zal Ik geven met Mij te zitten op Mijn troon, gelijk ook Ik overwonnen heb en gezeten ben, met Mijn Vader op Zijn troon”.

De heiligen assisteren Christus bij het oordeel van de boze engelen en mensen. Zie Openbaring 20:4,6; 1Cor. 6:2,3.

Openb. 20:4,6 “En ik zag tronen, en zij zetten zich daarop, en het oordeel werd hun gegeven; en ik zag de zielen van hen, die onthoofd waren om het getuigenis van Jezus en om het woord van God, en die noch het beest noch zijn beeld hadden aangebeden en die het merkteken niet op hun voorhoofd en op hun hand ontvangen hadden en zij werden weder levend en heersten als koningen met Christus, duizend jaren lang. Dit is de eerste opstanding. Zalig en heilig is hij, die deel heeft aan de eerste opstanding; over hen heeft de tweede dood geen macht, maar zij zullen priesters van God en van Christus zijn en zij zullen met Hem als koningen heersen, die duizend jaren”.

1 Cor. 6:2,3 “Of weet gij niet, dat de heiligen de wereld zullen oordelen? En indien bij u het oordeel over de wereld berust, zijt gij dan onbevoegd voor de meest onbetekende rechtspraak? Weet gij niet, dat wij over engelen oordelen zullen? Hoeveel te meer dan over alledaagse dingen?”

De zondaren blijven dood tijdens de duizend jaar: “Zie Openb. 20:5 en Jeremia 25:33.

Openbar. 20:5 “De overige doden werden niet weder levend, voordat de duizend jaren voleindigd waren”.

Jeremia 25:33 “En zij die door de Here geveld zijn, zullen te dien dage liggen van het ene einde der aarde tot het andere”.

De aarde rust:

Jeremia 4:23-26 “Ik zag de aarde, en zie, zij was woest en ledig; ik zag naar de hemel, en zijn licht was er niet.Ik zag de bergen, en zie, zij beefden, en alle heuvelen schudden. Ik zag, en zie, er was geen mens, en al het gevogelte des hemels waren weggevlogen. Ik zag, en zie, de gaarde was woestijn, en al de steden waren in puin gestort, voor den Here, voor Zijn brandende toorn. ”.

3. Gebeurtenissen aan het einde van het millennium

De aarde wordt het toneel van de sluitende gebeurtenissen in het lange conflict tussen Christus en Satan.

Christus, de heiligen en de heilige stad daalt naar beneden:

Openbaring 21:2 “En ik zag de heilige stad, een nieuw Jeruzalem, nederdalende uit de hemel, van God getooid als een bruid, die voor haar man versierd is”.

Openbaring 20:9 “En zij kwamen op over de breedte der aarde en omsingelden de legerplaats der heiligen en de geliefde stad en vuur daalde neder uit de hemel en verslond hen.”

De geliefde stad (vs 9) is de hemelse -niet het aardse- Jeruzalem, want alle aardse steden zijn ingestort aan het begin van het millennium (Openbaring 16:19; Jeremia 4:26). Tot op die tijd, plaats de Heilige Schrift de Heilige Stad in de hemel ( Gal 4:26). Aan het einde van het millennium, verklaart de Schrift dat het op de aarde gelokaliseerd is.

De zondaren die nog rusten in het stof, worden opgewekt: Openb. 20:5 “De overige doden werden niet weder levend, voordat de duizend jaren voleindigd waren”.

Noot. Aan het einde van de duizend jarige periode staan alle zondaren pas op, niet eerder.

Satan wordt ontbonden: Openbaring 20:7-9 “En wanneer de duizend jaren voleindigd zijn, zal de satan uit zijn gevangenis worden losgelaten, en hij zal uitgaan om de volkeren der aarde te verleiden, Gog en Magog, om hen tot de oorlog te verzamelen, en hun getal is als het zand der zee. En zij kwamen op over de breedte der aarde en omsingelden de legerplaats der heiligen en de geliefde stad en vuur daalde neder uit de hemel en verslond hen.”

Toen satan gebonden en verwijderd werd van de rechtvaardigen, omdat zij naar de hemel waren opgenomen, en de onrechtvaardigen waren gestorven bij het begin van de duizend jaren, wordt hij nu losgelaten bij de opstanding van de onrechtvaardigen van alle eeuwen. Hier vangt zijn koninkrijk weer aan en oefent zijn bedrog weer uit. Hij neemt zijn hardnekkige en bittere oorlog weer tegen God op. Ongetwijfeld vindt hij het een gemakkelijke taak om de zondaar te overtuigen, dat het door zijn macht is, dat zij tot leven gewekt zijn, en inspireert hen met de hoop dat zij toch zouden zegevieren over de Aller Hoogste.

Het laatste oordeel:

Openbaring 20:11,12 “En ik zag een grote witte troon en Hem, die daarop gezeten was, voor wiens aangezicht de aarde en de hemel vluchtten, en geen plaats werd voor hen gevonden. En ik zag de doden, de groten en de kleinen, staande voor de troon, en er werden boeken geopend. En nog een ander boek werd geopend, het boek des levens; en de doden werden geoordeeld op grond van hetgeen in de boeken geschreven stond”.

Noot. Voor de eerste en de laatste keer in de geschiedenis van de mensheid, zullen allen die ooit geleefd hebben op aarde op hetzelfde moment levend staan voor God. Diegenen die God trouw zijn, zullen veilig binnen de muren van de geliefde stad staan, verlost en onsterfelijk. Diegenen die God niet trouw zijn, zullen buiten de stad staan - in het leger van de duivel - wachtende op de straf van de eeuwige ondergang.

Satan en de zondaren worden vernietigd:

Openbaring 20:9 “En zij kwamen op over de breedte der aarde en omsingelden de legerplaats der heiligen en de geliefde stad en vuur daalde neder uit de hemel en verslond hen.”

De aarde wordt gereinigd en vernieuwd:

2Petrus 3:10-13 “Maar de dag des Heren zal komen als een dief. Op dien dag zullen de hemelen met gedruis voorbijgaan en de elementen door vuur vergaan, en de aarde en de werken daarop zullen gevonden worden. Daar al deze dingen aldus vergaan, hoedanig behoort gij dan te zijn in heiligen wandel en godsvrucht, vol verwachting u spoedende naar de komst van de dag Gods ter wille waarvan de hemelen brandende zullen vergaan en de elementen in vuur zullen wegsmelten. Wij verwachten echter naar Zijn belofte nieuwe hemelen en een nieuwe aarde, waar gerechtigheid woont”.

Openbaring 21:1,5 “En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, want de eerste hemel en de eerste aarde waren voorbijgegaan, en de zee was niet meer. En Hij die op de troon gezeten is, zeide: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zeide: Schrijf, want deze woorden zijn getrouw en waarachtig”.

Conclusie: Betreffende het millennium zijn er drie feiten die opdoemen die tot nadenken stemmen.

1. Ieder van ons zal het millennium doorbrengen in ιιn van de twee plaatsen: Met Christus leven te midden van vreugde in een zondeloze hemel, of met satan op deze levenloze, stille aarde terwijl men gestorven is.

2. Ieder van ons zal leven op deze aarde aan het einde van het millennium, in een van de twee plaatsen. Met Christus in de heilige stad, of met satan buiten de heilige stad.

3. Welke plaats het zal zijn, hangt van onze individuele beslissing af.

Ik wens u Gods rijke zegen en wijsheid toe.

Hermine A