You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

Van God.., met liefde
Door K.H. Wood

"Wie niet liefheeft, kent God niet, want God is liefde." 1 John 4:8

"Iedere gave, die goed, en elk geschenk, dat volmaakt is, daalt van boven neder, van de boven neder van de Vader der lichten, bij wie geen verandering is of zweem van ommekeer." 1 Jakobus 1:17

Deze tekstgedeelten uit de Schrift laten ons twee belangrijke waarheden zien over God. Het eerste is, God is een God van liefde. Het tweede komt voort uit het eerste - niet gewone gaven, maar "goede en volmaakte geschenken".

Satan heeft geprobeerde om de waarheid over God te doen verdoezelen. Door de eeuwen heen en in elk deel van deze wereld heeft hij een beeld van God laten zien, als een God van haat, een God die Zijn aardse kinderen pijn wil aandoen, een God die kijk naar elke handeling van hun om ze te betrapen op een enkele fout en ze te strafen. Satan heeft God voorgesteld als een God die veel meer geintresseerd is rechtspreken dan in gendade. Maar hier is de waarheid over God:

"Could we with ink the ocean fill, and were the skies of parchment made,
Were ev'ry stalk on earth a quill, and ev'ry man a scribe by trade;
To write the love of God above would drain the ocean dry;
Nor could the scroll contain the whole, though stretched from sky to sky."
—F. M. Lehman

Meer dan dat wij nu al doen, moeten wij meer tijd besteden door te focussen op onze hemelse Vader als een God van liefde. We moeten duidelijk in onze gedachten planten waarom God ons toekijkt. Hij kijkt naar ons van dichtbij niet om de oordelen, maar omdat Hij ons liefheeft en omdat hij geintresseerd is on ons welzijn. Het is gezegd dat wanneer Isaac watts - toen slechts nog een kind - een huis van een oudere Christelijke dame bezocht die hem vroeg om een Bijbeltekst op te lezen die aan de muur opgehangen was. Het was een tekst uit Genesis 16:13 "...Hem, die naar mij ziet?" Nadat Watts het heeft gelezen zei de gezegende oude vrouw: "Wanneer jij ouder bent, zullen mensen jou vertellen dat God altijd kijkt of je iets fout doet, om je zou te kunnen straffen. Ik wil niet dat jij zo over Hem na denkt. Ik wil dat jij deze tekst mee naar huis neemt en erover nadenkt de rest van je leven, dat God je zoveel liefheeft, dat Hij nooit Zijn ogen van je kan afwenden.

Ik ben dankbaar dat mijn eigen moeder dit concept ook voor ogen had. Tijdens mijn eigen jeugd liep ik in tranen naar haar toe met de opmerking, "Ik ben bang dat ik nooit naar de hemel kan gaan!" Ze nam mij in haar armen en sprak met mij over Gods liefde. Toen zei ze, "Ik denk niet dat God als Iemand die mensen probeert te weerhouden om in de hemel te komen. Ik denk aan Hem als Iemand die probeert om iedereen toe te laten zover Hij het kan toestaan."Ja, ook al is Hij een rechtvaardige God, Hij is ook een God van genade. Hij is een God van liefde.

God houdt ervan om te geven.

En omdat Hij een God van liefde is, houdt Hij ervan om te geven. Tijdens de Bergrede zei Jezus, "Indien dan gij, hoewel gij slecht zijt, goed gaven weet te geven aan uw kinderen, ."(Matt 7:11) Wat een begrijpbare vergelijking! Hoe makkelijk om je er mee te identificeren! Ouders vinden het fijn om "de juiste geschenken"te vinden voor hun kinderen, vooral voor de kleinsten. Hun harten zijn vervuld met plezier als hun kinderen de verpakking verscheuren en de daarop volgende blijdschap als het kind het kado aanschouwd. Door dit als voorbeeld te gebruiken, gaat Jezus verder, "hoeveel te meer zal uw Vader in de hemelen het goede geven aan hen, die Hem daarom bidden" Maar Hij doet meer, hij geeft sommige gaven aan iedereen. Jezus illustreerde dit toen Hij zei: "...Uw Vader die in de hemelen is, ... laat het regenen over de rechtvaardigen en over de onrechtvaardigen." (Matt 5:45).

God is een gever! Het maakt niet uit wat wij hebben - of het nu veel of weinig is - het is ons gegeven als een geschenk van God. De apostel Paulus vestigde zijn aandacht hierop toen hij schreef; "Want wij hebben niets in de wereld gebracht." (1 Tim 6:7). En David, de Psalmist, verklaarde: "Des Heren is de aarde en haar volheid" (Psalm 24:1)

Ik hou van het verhaal van een klein meisje die een oudere vriend vertelde dat zij haar vader een paar van slippers ging kopen voor zijn verjaardag. "Waar zal je het geld van krijgen?"vroeg de vriend. Toen gingen haar ogen wijd open, het kleine meisje reageerde, "Nou, Papa zal mij het geld geven."En zo is het ook met ons. Wij ontvangen alles van God. Niets is waarlijk dat van ons. Ons "geven"aan God is slechts een "teruggave".

"We give Thee but Thine own,
Whatever the figt may be:
All that we have is Thine alone,
A trust, O Lord, from Thee." - Selected.

Ellen White verteld ons dat God "ons vervult met Zijn voordelen. We zijn aan Hem verschuldigd voor het voedsel wat wij eten, het water wat wij drinken, de kleren die wij dragen en de lucht die wij inademen... Hij is de goedgunstige gever en in standhouder."

"De zon die schijnt op deze aarde, en die de natuur haar pracht geeft, het vreemde gloed an de maand, de pracht van het firmament, omgegeven met prachtige sterren, de regenbuien die het land verfrissen en zorgt dat bloemen en planten groeien, de variëteit van alles in de natuur in al haar rijkdom, de mooie bomen, de planten, het waaiende gras, de blauwe lucht, de groene aarden, de verandering van dag naar nacht, de seizoenen, ze spreken allen over de liefde van onze Schepper. " (Counsels on stewardship, p 17)

Andere gaven

Zonder twijfel is het geschenk dat mensen waarderen boven alle andere is het geschenk van het leven. Van dit geschenk schreef ellen White, volgende: Jonge mensen zijn in bezit van Gods geschenk van het leven. Hij laat hun harten pompen, Hij geeft kracht aan elke spier." The Adventist Home p. 497). Het kostbare geschenk wat God van ons vraagt om aan Hem terug te geven. Zijn uitnodiging is, "Mijn zoon, geef Mijn uw hart; Ik zal het rein houden; Ik zal hun bevredigen met verlangens naar het ware geluk" (ibid.).

In handelingen van Apostelen (p. 71), schrijft Ellen White over ander gaven - "Geld, tijd invloed," die alle kunnen gebruikt kunnen worden" als middelen om het werk van het verspreiden van het evangelie te vervolmaken.

Twee van Gods gaven die het eerst werden merkbaar waren in het leven van de mens vanaf het hof van Eden - was de Sabbat en het huwelijk. Van het huwelijk als een geschenk heeft Mevrouw White het volgende geschreven; "Laat elke van God goed gaven gegeven worden in het bewaren van de menselijkheid, het huwelijk is bevlekt door de zonde, maar haar doel van het evangelie is het herstellen van haar heiligheid en schoonheid."- The Adventist Home p.100 En over de Sabbat schreef zij het volgende; "Het was een geschenk aan de welvaart van Adam en zijn kinderen." (Sermons and talks, vol 1 p. 233) Elke gelovige die begrijpt en omarmt de vele spirituele dimensies van de Sabbat waarheid zal verwelkomt worden door zijn wekelijks terugkeer als een geschenk van liefde van de Schepper en Verlosser aan de menselijke familie. Zij zullen haar gezegende en geheiligde uren beschouwen als een onbetaalbare mogelijkheid om beter bekend te worden met de grote liefde van de God van gans het universum en Zijn Zoon dit stief voor de mens aan het kruis.

In deze eindtijd van de wereldse geschiedenis, zal een van Gods speciale geschenken zijn de driedelige boodschap van Openbaring 14. Van dit geschenk schrijft Gods dienstknecht het volgende: Wij weten dat dit licht een speciaal geschenk was van God. Dit komst van dit geschenk was een direct afkomstig van de troon." - Selected Messages, book 2 p. 110. Verwoord in dit geschenk is het volgende; het eeuwige evangelie, het boodschap dat het oordeel is gekomen, de ware sabbat en een roep om je af te scheiden van de tradities en de verwarring van het modern Babylon (Openbaring 18.4). Wat een groot geschenk om dit te doen! Het is een geschenk om niet alleen te ontvangen en van te genieten, maar ook om te delen met de gehele wereld.

In deze overdenking over de gaven van God, laat ons nu stilstaan van het geschenk van Jezus op haar rechtmatige plaats , namelijk aan de top. Dit geschenk onthult dat er oneindige dimensies zijn aan de liefde van God. "Want zo lief had God deze wereld dat Hij zijn eniggeboren zoon gestuurd heeft, zodat iedereen die in Hem gelooft niet verloren zal gaan maar eeuwig leven mag hebben." (Johannes 3:16).

Als een klein kind aan haar moeder en vader vraagt, "Hoeveel houdt u van mij?" vaak reageren de ouders op deze vraag door de armen wijd uit te strekken, zover als mogelijk en te zeggen, "zo veel!"gevolgd door een knuffel en een kus. Maar wanneer wij als een verloren ras van zondaars aan God vragen hoeveel Hij van ons houdt, dan wijst Hij naar Jezus die sterft aan het kruis in pijn en zegt, "zo veel!" Het geschenk van Christus laat het hart van de Vader zien. Het getuigt van het feit, door het totstandkomen van onze verlossing, Hij niets heeft gespaard, hoe dierbaar ook, welk nodig was om het werk te vervolmaken."- Counsels on Stewardship p.14

"Hoe zal Hij, die zelfs zijn eigen Zoon niet gespaard, maar voor ons allen overgegeven heeft, ons met Hem ook niet alle dingen schenken?" (Rom. 8:32)

Voor mij, een van de meest bewogen passages in al van Mevrouw White's geschriften is de beschrijving van Christus aan het kruis. Na het vertellen van het feit dat Jezus werd gearresteerd in de nachtelijke uren in Gethesemane, "van en naar medegesleept van paleis naar rechtbank, belachelijk gemaakt, gepest en vernederd,"schreef zij; "Hemel bekeek met verdriet en verbazing, hoe Christus hing aan het kruis, dat bloed stroomde van Zijn gewonde vingers en zweetdruppels gevuld met bloed stroomde van zijn wenkbrauwen. Van zijn Handen en voeten viel het bloed, druppel voor druppel, op het rots die het kruis stevig op zijn plaats hield. De wonden die gemaakt werden door de nagels omdat het gewicht van Zijn lichaam daarop drukte. Zijn adem werd snel en diep, als Zijn ziel verzuchte onder de last van de zonden van de wereld... Wat een aanzicht voor het hemelse universum. - The Desire of Ages p. 760.

En, het mag misschien wel ongelofelijk klinken, God houd van Zaijn verloste aardse kinderen net zoveel als Hij van Zijn eigen Zoon houd. Jezus maakte dit duidelijk in zijn laatste gebed aan Zijn Vader in Gethsemane waar Hij zei: "Gij hen liefgehad hebt, gelijk Gij Mij liefgehad hebt." (John 17:23)

Geestelijke Gaven

Wanneer Jezus terugkeerde naar de hemel, hield God toen op met liefhebben van Zijn volk? Stopte Hij met het uitdelen van gaven? Nee. Maar in aanvulling op de talloze gaven dat Hij al heeft gegeven. Gaf hij een speciaal soort gave. De gave van de Geest, vaak genoemd als Geestelijk gaven. In 1 Korinthiers 12 schreef de apostel Paulus het volgende; "Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten."Dan in vers 11 zegt hij; "Doch dit alles werkt een en dezelfde Geest, die een ieder in het bijzonder toedeelt, gelijk Hij wilt."

"En Hij heeft zowel apostelen als profeten gegeven, zowel evangelisten als herders en leraars." (Efeze 4:11) Het doel van deze gaven was, "om de heiligen toe te rusten tot dienstbetoon, tot opbouw van het lichaam van Christus."(v. 12)

In hetzelfde hoofdstuk - 1 Korinthiers 12 - vergelijkt de apostel de kerk met een lichaam. Hij verklaart dat de kerk het lichaam van Christus is (vs 12 ,27) en dat elk persoon in de kerk belangrijk is, net als el deel van het menselijk lichaam belangrijk is. Hij verklaart dat Christus het Hoofd is (Efeze 4:15) en dat elk lid een essentiële rol heeft om het lichaam succesvol te laten functioneren. Het werk dat elk lid doet, word bepaald door de Heilige Geest. "Dit alles werkt een en dezelfde Geest, die een ieder in het bijzonder toedeelt, gelijk Hij wil." (1 Kor 12:11)

4 Er is verscheidenheid in genadegaven, maar het is dezelfde Geest; 5 en er is verscheidenheid in bedieningen, maar het is dezelfde Here; 6 en er is verscheidenheid in werkingen, maar het is dezelfde God, die alles in allen werkt. 7 Maar aan een ieder wordt de openbaring van de Geest gegeven tot welzijn van allen. 8 Want aan de een wordt door de Geest gegeven met wijsheid te spreken, en aan de ander met kennis te spreken krachtens dezelfde Geest; 9 aan de een geloof door dezelfde Geest en aan de ander gaven van genezingen door die ene Geest; 10 aan de een werking van krachten, aan de ander profetie; aan de een het onderscheiden van geesten, en aan de ander allerlei tongen, en aan weer een ander vertolking van tongen

Laat ons twee feiten onderzoeken 1) Deze geestelijke ga en zin niet alleen maar natuurlijk talenten die komen door fysieke erfelijkheid. En 2) de Heilige Geest beslist wie ze zal ontvangen. De Geest mag misschien wel rekening houden met de fysieke gesteldheid of mogelijkheden van degene die een bepaalde spirituele gave zal ontvangen, maar het is niet noodzakelijkheid. De Geest weet het gehele lichaam nodig heeft, de kerk van Christus, en maakt beslissingen op basis van die ene noodzaak. Er zou chaos kunnen ontstaan als geestelijke gaven, zomaar gegeven zou worden, of als antwoord op een persoonlijk verzoek. Het menselijk lichaam is niet alleen ogen, oren, armen of benen. Dus kan het kerkelijk lichaam niet allen bestaan uit predikanten, bestuurders, genezers of profeten.

De Gave der Profetie

Zoals eerder hebben opgemerkt, de gave der profetie is een an de gaven die gegeven wordt door de Heilige Geest (1 Cor 12:10, Efeze 4:11)`. De belangrijkheid van deze gaven komt wanneer wij stilstaan bij de rol van de profeten in het oude testament, "Vroeger zeide men in Israël, wanneer men God ging raadplegen: Komt, laten wij naar de ziener gaan. Want de profeet van tegenwoordig werd vroeger ziener genoemd. De Paulus voorbeeld te gebruiken, zou en kunnen zeggen dat profeten de ogen zijn van de k3erk, welke het lichaam van Christus is. Zij zien wat anderen niet zien. Zij kijken achter de schermen van de grote strijd tussen Christus en Satan. Zij zien de gevaren van valse doctrines en valse leraren en door Satans plan te onthullen gegeven. Zij zien de gevaren van valse doctrines en valse leraren en door het onthullen van Satans plannen kunnen ze kerk de mogelijkheid geven om terugtrekking of verlies te vermijden. Geen wonder dat de geschriften van de profeten vaak de uitdrukking dragen als, "Ik zag." Zover de profeet Amos eens schreef: "Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten" (amos 3:7)

De Geschriften staan boordevol met incidenten die onthullen hoe God Zijn profeten speciale "ogen" geven en heeft gewerkt door deze geïnspireerde boodschappers voor de voordeel van Zijn volk. In de Dagina van Elisa, was de koning van Syrie bezig met een oorlog tegen Israël. In de hoop van de Koning van Israël om de Syrie te verslaan, " Hij beraadslaagde met zijn dienaren: Op die en die plaats zal mijn legerkamp zijn (2 Koningen 6:8), Maar de Profeet stuurde een waarschuwing naar de koning, "Neem u in acht niet langs die plaats te trekken, want de Arameeërs zijn daarheen afgedaald."(v.9)

Verscheidene keren werden de geheime en slechte plannen van de Syrische koning op deze wijze dwarsgezeten door Elisa. "En het hart van de koning van Aram werd hierover verontrust; hij ontbood zijn dienaren en zeide tot hen: Kunt gij mij niet meedelen, wie van de onzen op de hand van de koning van Israël is? Doch een van zijn dienaren zeide: Neen, mijn heer de koning, maar Elisa, de profeet in Israël, deelt aan de koning van Israël de woorden mee, die gij in uw slaapkamer spreekt. (vz. 11,12) Wat een zegen was het voor het volk van God om een ziener te hebben! En van de geestelijke gaven aan de kerk aan deze zijde van het kruis, is het gave der profetie misschien wel een van de kostbaarste.

De profetische getuigenis wordt steeds belangrijker als de kerk de laatste crisis dichterbij komt, Johannes van de schrijver van Openbaring, beschrijft Satans aanval tegen de kerk door te zeggen,"En de draak werd toornig op de vrouw en ging heen om oorlog te voeren tegen de overigen van haar nageslacht, die de geboden van God bewaren en het getuigenis van Jezus hebben." Van deze tijd zei Jezus het volgende; "Want er zullen valse christussen en valse profeten opstaan en zij zullen grote tekenen en wonderen doen, zodat zij, ware het mogelijk, ook de uitverkorenen zouden verleiden."Matt 24:24.

"Degene die er na streven om alle geboden na te leven van God, zullen oppositie en tegenwerking ervaren. Zij kunnen allen staande blijven in God. Om de test voor hun te kunnen doorstaan, moeten ze de wil van God begrijpen zoals deze geopenbaard is in Gods Woord; zij kunnen Hem alleen eren als zij de juiste beeld hebben van Zijn karakter, Zin Wil en doel, en dienovereenkomstig handel. Alleen degen die leeft in overeenstemming met de waarheden van de Bijbel, zal staande blijven gedurende de laatste strijd. - Grote Strijd pp 593.594

In zeker zin, zijn de Heilige Geschriften in haar geheel de getuigenis van Jezus en zijn een product van de Geest der profetie. Dit wordt duidelijk gemaakt van Openbaring 19:10 dat de reactie van een engel vertelt toen Johannes viel aan de voeten van deze engel om hem te aanbidden. De engel protesteerde en zei,"En ik wierp mij neder voor zijn voeten om hem te aanbidden, maar hij zeide tot mij: Doe dit niet! Ik ben een mededienstknecht van u en uw broederen, die het getuigenis van Jezus hebben; aanbid God! Want het getuigenis van Jezus is de geest der profetie."

Maar in aanvulling aan het geschreven Woord, door de vorige eeuwen toen Gods volk nieuwe uitdagingen, beproevingen of gevaren in de weg stond, inspireerde de Heilige Geest, mannen en vrouwen en gaf hun de "getuigenis van Jezus om hun tegemoet te komen in de moeilijke momenten.

Gave der profetie

Op sommige momenten vergelijke studenten van de Bijbel, de geschiedenis van de Advent Beweging met de belevenis van Isreal in het verlaten van Egypte en de reis naar het beloofde land. Hierbij wordt vaak Hosea 12:14 aangehaald;" Door een profeet heeft de HERE Israël uit Egypte gevoerd, en door een profeet werd het gehoed. " wij weten allen hoe god Mozes gebruikte om Zijn volk van Egypte naar Kanaan te leiden. Elke Adventist zou moeten weten hoe God, Ellen White gebruikte gedurende haar werk, welke 70 jaar omspande, en hoe Hij nog steeds haar geschriften gebruikt vandaag de dag.

Er is veel waarheid in het hetgeen dat vaak wordt herhaald; "Zonder Ellen White zou er geen Adventkerk zijn zoals wij deze kennen."God wist dat Zijn laatste dag kerk speciale hulp nodig zou hebben, en, net als de grote-gave-Gever dat Hij is. Zorgde Hij ervoor dat de Adventkerk het volgende kerk, namelijk ‘Geest der profetie'.

Net als van vroege kerk van Korinthe kan het zelfde gezegd worden van de kerk van het overblijfsel; " Ik dank God te allen tijde over u, vanwege de genade Gods, die u in Christus Jezus geschonken is; want in elk opzicht zijt gij rijk geworden in Hem: in alle woord en alle kennis, gelijk het getuigenis aangaande Christus onder u bevestigd is, zodat gij ten aanzien van geen enkele genadegave te kort komt, terwijl gij uitziet naar de openbaring van onze Here Jezus Christus." (1 Kor 1:4-7).

Net als de apostel Paulus, was het geschenk van Jezus als een belangrijk bewijs van Gods genade aan de kerk in Korinthe, hij exclameerde, "Gode zij dank voor zijn onuitsprekelijke gave! " (2 Kor. 9:15). En vandaag, als wij kijken naar Gods oneindige liefde en de ontelbare geschenken die komen van zijn liefdestroon, kunnen wij de woorden van Paulus ter harte nemen, "Want door dit duidelijk blijk van hulpbetoon prijzen zij God om uw gehoorzaam belijden van het evangelie van Christus en om uw onbekrompen delen met hen en met allen, terwijl zij ook in hun gebed het verlangen naar u uitspreken om de buitengewone genade Gods, die op u rust. Gode zij dank voor zijn onuitsprekelijke gave!" en vooral de Gavn van Jezus en de getuigenis van Jezus welke is de Geest der Profetie."